13 Ekim 2009 Salı

HIGHBURY YAŞAMKENT KONUTLARI
















Highbury'nin yıkılması ve Arsenal'ın maçlarını Emirates'de oynamaya başlamasından 3-4 yıl önce bu hikayeyi duyardık hep basında. "Galatasaray yeni stadyum inşaatından sonra Ali Sami Yen Stadyumu'nun bulunduğu arsaya oteller ve alışveriş merkezleri dikerek gelir sağlamayı hedefliyor". Bu laflar periyodik olarak Türk basınına yansımaya devam etti. Seyrantepe inşaatı başlamadan önce de gündemdeydi. Düzenli olarak bu yapılacak otellerden, alışveriş merkezlerinden, arsalardan elde edilecek gelirlerden bahsedildi ama tabi henüz stadyumun inşaatında dahi çözülemeyen problemler var. Biz yıllar boyu bu gelişmeleri dinlerken Arsenal Stadyumu'nu yıktı, yenisini inşa etti ve maç günü gelirlerinde köşeyi döndü. Gelirlerinin inanılmaz artırdılar. Peki emektar Highbury Stadyumu ne oldu. Bir şey olmadı, yukarıdaki yer işte Highbury. Olduğu yerde duruyor. Sadece adı değişti ve Highbury Stadium yerine Highbury Square oldu. Arsenal, tribünlerin olduğu kısımları birer konut haline dönüştürerek bir site oluşturdu ve eskiden sahanın olduğu yeri de bu konutların ortak kullanım alanına sahip bahçesine dönüştürdü. Böylece bizim yıllardır gazetelerde hayalini kurduğumuz şeyi gerçekleştirmiş oldu.
















Highbury Square'i açılışı 2 hafta önce yapıldı. 5 Mayıs 2006'da Arsenal Wigan'ı 4-2 mağlup ettiği maçla, Highbury'deki son maçını oynadı ve bir devir kapandı. Sadece 3,5 yıl sonra yukarıdaki görüntüye kavuşuldu. Görüldüğü gibi stadyumun dış cephesi ufak değişikliklerle de olsa korunmuş ve dairelerin pencereleri eklenmiş durumda. Apartman dairelerinin satışından sadece 2009 yılında 88.1 milyon pound gibi bir gelir elde etti takım. Bu para bu sezon başı, elinde çok fazla transfer fonu olmayan Arsene Wenger'e ocak döneminde yardımcı olabilir. Takım bu sene sadece 2 önemli oyuncuyu renklerine kattı. Andrey Arshavin ve Thomas Vermaelen. Maç günü gelirleri 100.1 milyon pounda yükseldi ki bu kulüp tarihinde 100 milyon barajının ilk kez aşılması anlamına geliyor. Toplam gelirin rakamı ise 313 milyon pound. Bu trend Arsenal Holding'in borsadaki hisselerinin değerini de yukarı doğru hareketlendirdi ve şirketin, vergi kesintisi öncesi net kârının 31 Mayıs 2009 itibarı ile 45.5 milyon pound olmasını sağladı. Geçtiğimiz sezon bu rakam, aynı tarihte 36.7 milyon pounddu. Vergiler kesildikten sonra elde kalacak rakamın 35.2 milyon pound olması bekleniyor ki bu geçtiğimiz yıla göre % 37'lik bir artış demek. Aynı dönemde, futboldan elde edilen gelirler 225.1 milyon pounda yükseldi. Bu rakam yine geçtiğimiz yıl 207.7 milyon pounddu.
















Bu arada gider tarafına da bakmak lazım tabi. Futbolcu ücretleri 2008 yılında 101.3 milyon pound seviyesindeydi. Bu rakambu sene 104 milyon pound. Oyuncu satışından elde edilen gelirler de geçen yılki 26.5 milyon pound rakamından, 23.2 milyon pounda düştü. Bunlar Alexander Hleb ve Justin Hoyte'un satışından gelen paralardı. David Bentley ve Lassana Diarra'dan da hala gelecek bazı taksitler var. Tabi Emmanuel Adebayor ve Kolo Toure'nin Manchester City'e satışından gelecek rakam da bu sene sonundaki bilançoya yansıyacak.



















Tamamıyla şirketleşmiş dir kulüp. Apartman dairesi satışından elde ettiği para ile futbolcu maaşlarını ödüyorlar. Bazıları buna endüstriyel futbol ve futbolun paraya teslim olması diyor, bazıları da yöneticilik başarısı ve sürdürülebilir kalkınma. Toplam 655 konutun 445 tanesi satıldı şu ana dek. Bu da 172.4 milyon poundluk bir gelir getirdi kulübe. Yani daha gelecek para var. Şu ana kadarki rakamlardan yola çıkarak, konut satışından 80 milyon pound civarı ilave bir maddi kaynağın oluşacağını söyleyebiliriz.

7 yorum:

moroccom dedi ki...

böyle çevre hesabı yapan projeler yerine göğü delen projeleri tercih ediyoruz nedendir bilinmez.

Prometheus dedi ki...

Bu konutlardan 1 tanesi yaklaşık olarak 3,8 milyon pound değerinde yani, çok yüksek bir meblağ gerçekten.

allworldfree dedi ki...

peki bu adamlar yeni stadı yaparken ne kadar harcadılar. yeni stadın bir karsılıgı var mı? eger 500 milyon gibi para harcadılarsa bu para cok ta büyük bir para degil..

caven dedi ki...

@allworldfree
stadyum 450 milyon pound a mal olmuş.emirates 15 yıllık isim hakkı için 100 milyon pound ödemiş.maç günü gelirleriyle birlikte stadyumun kendini amorti etmesi fazla uzun sürmeyecek heralde.

varol döken dedi ki...

ali sami yen'i camping bölgesi yapsınlar bence, oraya 5 tan fazla apartman yapaman çünkü...

n0s dedi ki...

peki burda kim oturuyo? ünlüler falan mı? bilgin var mı uçan hollandalı

indian dedi ki...

yaa hakkaten adamlar yapmış ..

bir defa saygı var , hakkaten adamlar fulya gibi 64 kattı bir füze dikemezler miydi oraya ?

her şey para değil ulan !

duygulandım ...