22 Ekim 2009 Perşembe

PASTITSADA


















Tuncay efendi Londra'dır, San Francisco'dur geziyor, yemek yazılarını da unuttu bari biz yazalım. Dün bir arkadaşı ülkesine uğurlama organizasyonunda Rhodos isimli bir Yunan restoranındaydık. Restoranın iç tasarımını pek beğendiğim söylenemese de yemeklerini hesaplı ve oldukça lezzetli buldum. "Bize ne dutchman tasarımından hesaplılığından Hollanda'ya gelsek Utrecht-Rhodos'a mı gideceğiz, sırf Red Light'a 3 günümüz gider" diye homurdananlar için ben hemen sadede geliyorum efendim. Şimdi öncelikle belirteyim herhangi bir Yunan restoranına girdiğinizde menüyü okuyup ikilemlere düşmemeniz imkansız. Baklava, Rewani, Mousakka, Tzaziki, Dolma gibi Türk mutfağında da yer alan bir dolu yemek menüde var. Oturup sabaha kadar tartışın isterseniz bir sonuca varamazsınız. Karşılıklı kültürlerin etkileşimi şeklinde bir barışçıl çözüme varmak en iyisi. Zira merak etmeyin iki tarafın da olaya yaklaşımı aynı oluyor iş inada binince. "Cacık Türktür oha artık" diyen adamın aynısı denizin öbür tarafında var merak etmeyin, o da "Tzaziki Türk mü yuh artık, e onu demeyin bari" diyor. Kısacası opportünizme bulaşmış tipik ortayolcu olun bu konuda. Ama bu restoranın tatlı bölümüne taktım ben biraz. Baklava, Rewani, Sokolatino, Tiramisu...Her tatlı başka bir kültürden, "tipik Yunan tatlısı yok mu?" diyecektim de sustum.














Pastitsada yemeğimiz. Alt katta arpa şehriye yığını mevcut. Üstüne ızgara kuzu etleri yerleştiriliyor. Onun üstüne domates ve bol baharatlı bir sos ve domates parçaları ile, en üstte de beyaz peynir parçaları. Alt kattaki arpa şehriye duruma göre penne veya spagetti de olabiliyor anladığım kadarıyla ama sanırım arpa şehriye en güzel halidir. Ama tabii ismindeki pastitsada "pasta" yani makarna kelimesinden geliyor. İtalyan mutfağında da olan bir yemek. Selanik yapımı bir de bira tattık, Mythos...4,7 alkol oranıyla oldukça hafif geldi bana. Bu yazıyı şöyle bağlayayım adettendir. Yolunuz bir gün Hollanda-Utrecht'e düşerse, Yunan restoranıan gitmek isterseniz Rhodos sizin için birebir...lan ne iğrençmiş...Bu da restoranın internet sitesi.

1 yorum:

varol döken dedi ki...

yolunuz bir gün utrecht'e düşerse hiç beni rahatsız etmeyin, gidin hangi yunan restoranında yerseniz yiyin, paranız yetmezse de, kardeş hepimiz bir değil miyiz, bu öfke ne diye, dağlar oy oy oy, daçmen oy oy oy türküsünü söyleyin mesajı yunanlılar için de türkler için de açık ve net!

salades, mezedes, garides... daçmen i arama bulamas...