6 Ekim 2009 Salı

PORTEKİZ'DEN BİR PERİ MASALI part II

























Tarih. 17 Kasım 2008. Blogda Portekiz'den bir peri masalı isimli yazıda 170.000 nüfuslu bir sahil kasabası Matosinhos'un takımı, 8.000 kişilik stadyumunda, maçlarını ortalama 5.000 kişiye oynayan Leixoes'in ilk sekiz hafta sonunda Benfica'nın 1 puan önünde liderlik koltuğunda oturuşundan bahsetmiştik. Yazıyı da doğal olarak, "Bu ölçekte bu seyirci desteğinde bir takımın, üstelik maddi gücü sınırlı iken şampiyonluğa ulaşması çok zor görünüyor" şeklinde bağlamıştık. Altıncı bitirdiler ligi, ki yine de büyük bir başarı. UEFA Kupası vizesini bir basamakla kaçırdılar. O basamakta, beşinci sırada oturan takım Portekiz'den, bir sene sonra aktaracağımız ikinci peri masalının konusunu oluşturuyor. Liga Sagres'te ilk 7 hafta sonunda puan dahi kaybetmeyerek 21 puanla liderlik koltuğunda oturan Sporting Clube de Braga.

















1921 yılında kurulmuş bir kulüp Braga. Kulüp ambleminde Meryem ana ve kucağında tuttuğu oğlu İsa peygamber bulunuyor. Taraftarlar bugün hala Meryem Ana'nın koruyuculuğunun üzerlerinde olduğuna inanıyorlar. 1947-48 sezonundan itibaren de Portekiz 1. Ligi'nde mücadele etmeye başlamış. 5 kez bir alt ligi ziyaret edip çok geçmeden geri gelmişler. 1975-76 sezonundan beri de aralıksız olarak Liga Sagres'te mücadele ediyorlar. Bugüne kadar aldıkları en iyi derece lig dördüncülüğü. Tam 7 kez bu dereceyi tekrarlamışlar ki 2004-07 yılları arasında üç sezon Porto, Benfica ve Sporting Lizbon'un ardından ligi dördüncü bitirdiler. 1966 yılında kazandıkları Portekiz kupası onların bugüne kadar Portekiz'de kazandıkları tek kupa. Avrupa kupalarındaki en büyük başarılarını ise geçtiğimiz yıl elde ettiler ve son UEFA Kupası'nda Wolfsburg ile Milan'ın bulunduğu gruptan çıkıp ardından Standard Liege'i kupa dışına iterek son 16 takım arasına kaldılar. ONları PSG 0-0 ve 1-0'lık skorlarla eledi. Dolayısıyla bu senenin gelişi aslında geçtiğimiz yılki UEFA Kupası başarısı ile sinyallerini vermişti.

Braga'nın başında eski Portekizli milli futbolcu Domingos Paciência bulunuyor. Paciência son iki sezondur Academica'nın başında idi ve takımla sırasıyla onikincilik ve yedincilik elde etti. Braga'nın teknik direktörü ve geçtiğimiz yılki çıkışı yaratan Jorge Jesus, Benfica'nın başına geçince ondan boşalan koltuğa oturdu. Futbol kariyerinde 21 yıl Porto formasını giymiş ve kısa bir süre de Tenerife'de oynamış Paciência Euro 96'da milli formayı giymiş ve 1 de gol kaydetmiş bir isim. 11 Brezilyalı forma giyiyor takımda. Şansını İngiltere ve İspanya'da denedikten sonra ülkesine dönen Hugo Viana kiralık olarak forma giydiği takımın en önemli oyuncusu. Sezona da çok iyi bir başlangıç yaptı.


















Kulübün en önemli iki taraftar grubu Arsenalistas ve Bracara. Arsenalistas isminin sebebi takımın formalarının Arsenal formalarını çağrıştırması aşırı şekilde. Hoş ne olursa olsun ben taraftar grubunun isminin başka bir takımın ismini içermesini pek doğru bulmadım söyleyeyim. Braga'nın stadyumu Estadio Municipal de Braga ya da sponsorluk anlaşmaları nedeniyle 2007 yılından beri Estadio AXA daha önce de blogda birkaç kez dile getirdiğimiz gibi dünya üzerindeki en ilginç stadyumlardan birisi. 2004 Avrupa şampiyonası için iki kayalık kütlenin arasına inşa edilen stadyumun sadece bizim tabirimizle "maraton tribünü" olarak tabir edilen bölümlerinde tribün bulunuyor. Kale arkaları ise kayalık. İlginç bir not, Braga sponsorluk anlaşmasından önce stadyum için belediyeye aylık kira ödüyordu. Ödediği rakam. 500 euro...

1 yorum:

Baran Doğan dedi ki...

Ben bu Braga şehrine gittim. Çok dandik bir yerdi. Oradan başarılı bir takım çıkartan kişinin elinin öpülmesi lazım.