17 Kasım 2008 Pazartesi

PORTEKİZ'DEN BİR PERİ MASALI





















Futbolun peri masallarına bu sezon bir tanesi daha eklenmek üzere. Masal Avrupa'nın güneybatısından. Portekiz Ligi'nden. 170.000 nüfuslu sahil kasabası Matosinhos'dan. Leixões S.C.Portekiz 1. Ligi Liga Sagres'in tepesine baktığınızda ne Porto'yu ne de 2 Lizbon takımını görüyorsunuz. Leixões ismi yazıyor liderlik koltuğunda. 18 yıl boyunca ikinci ligde oynadıktan sonra geçtiğimiz yıl birinci lige yükselen bir grup. Leixões'in kısa hikayesini anlatalım.

1907 tarihli bir kulüp Leixões. Bir futbol kulübü değil "spor kulübü". Futbolun dışında boks, karate, voleybol, yüzme gibi branşlarda da Portekiz'de faaliyet gösteren bir camia. Kulüp 1961 yılında Portekiz Kupası'nı kazanmasından sonra 1960-70 yılları arasında düzenli olarak Avrupa Kupalarında mücadele etmiş. Ancak daha sonra başlayan çöküş dönemi onları üçüncü lige kadar gönderiyor. Bu küçük sahil kentini bugün Portekiz'in zirvesine çıkaran yolculuk 2002 yılında başlıyor. Üçüncü lig şampiyonluğu onları ikinci lih Liga de Honra'ya yükseltiyor, orada 3 sene tutunduktan sonra da 2006-2007 sezonunda Portekiz'in kulüpler bazında en üst kademesine geri dönüyorlar. Yani 100. yıllarında. 2007-2008 sezonunu 14. sırada tamamladılar. Bu sene de farklı bir yerde bitirmeleri beklenmiyordu.

















2008-09 sezonuna teknik direktörlüğe Paços Ferreira'yı UEFA Kupası'na taşıyan José Mota'yı getirerek başladılar. Takımın kadrosuna baktığınızda Avrupa futbolunda daha önce isim yapmış tek bir oyuncu bile bulunmuyor. Zaten kulüp tarihinde de bırakın Avrupa futbolunu Portekiz çapında tanınan oyuncu sayısı yok denecek kadar az. Kadrodaki yabancı oyuncular Malta, Kosta Rika, Avusturya gibi ülkelerden. Bu bile kadro yapısı hakkında bir bilgi verebilir size. Ama bu kadronun ilginç yanı liglerin ilk haftalrında görülen sürpriz liderlerin aksin ligin 3 büyüğü ile oynamış olması. Aslında sezonun ilk haftası kendi evlerinde Nacional Madeira'ya 3-1 yenildiklerinde onlar da şu anda bulundukları yerde olacaklarını tahmin etmemişti. İzleyen 7 haftada sadece 1 beraberlik alıp 6 maçı kazandılar. 5. hafta Benfica ile kendi evlerinde berabere kalıp izleyen hafta Porto'yu deplasmanda 3-2 mağlup ettiler. Cumartesi günü de deplasmandan 1-0'lık Sporting Lizbon galibiyeit ile döndüler ve böylece 3 büyük takıma mağlup olmadan harika bir seriye imza attılar. Benfica'nın 1 puan önünde lider durumdalar. Takım maçlarını 44 yılını doldurmuş olan 8.000 kişilik Estadio de Mar'da oynuyor ve ortalama seyirci sayısı 5.000 civarında. Bu ölçekte bu seyirci desteğinde bir takımın, üstelik maddi gücü sınırlı iken şampiyonluğa ulaşması çok zor görünüyor. CFR Cluj, Zenit Petersburg ve Rubin Kazan gibi takımlar son yıllardaki şampiyonlukları arkalarındaki önemli desteğe ve çok sayıda lejyonerin kadrolarında yer bulmalarına da borçlular. Dolayısıyla Leixões'in yolculuğu çok özgün bir yolculuk olacak. Yetenekli ve genç isimleri kadrosunda bulunduran Hoffenheim'dan da farklı. Belki de Sivasspor'la birebir ölçüde birleşen şekilde olacak onların yolculukları. Şampiyonlar Ligi vizesini almalarının bile bir futbol devrimi yaratacağını düşünüyorum şahsen.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

bir küçük coğrafi düzeltme.leixoes güneybatı da değil kuzeybatı da.porto nun hemen güneyinde kalıyor.hatta porto takımı demek bile yanlış sayılmaz.

Flying Dutchman dedi ki...

abi ben Avrupa'nın güneybatısı derken Portekiz'den bahsetmiştim ülke olarak :)))

ziyanı yok coğrafı konumu ile ilgili ayrıntı bilgi için teşekkürler tabi

Adsız dedi ki...

Portekiz futbolunu bi bahissever olarak izliyorumSüpermax'dan,şahsi yorumum bir lig bu kadar mı sıkıcı bu kadar mı kazma adamlarla dolu olur hayret.

Ferman

GK dedi ki...

bu incelemeyi berk (nam-ı diğer bumt) un leixoes'in deplasmanda sporting i 1-0 yenişi ile iddaa'dan 650 lira kazanmasına mı borçluyuz?

Adsız dedi ki...

Geçen yıl Paços Ferreira uefa kupasına katılmadı.Normalde ligden düştüler,Boavista nedeniyle ligde kaldılar.

Flying Dutchman dedi ki...

@adsız arkadaşa hitaben

zaten yazıda Paços Ferreira'nın UEFA Kupası'na geçen yıl katıldığı ile ilgili bir ifade yok.

Bilgilendirme için de teşekkürler.