7 Ekim 2009 Çarşamba

ŞEYTAN ÜÇGENİ: OSEI-ADIYIAH-AYEW


















FIFA 20 yaş altı dünya kupası ile ilgili yazıları takip ediyorsunuzdur blogda. Turnuvada 5 çeyrek finalist belli oldu. Turnuvanın 1 numaralı favorisi İspanya'yı 3-1 mağlup eden ve "bunların gençleri de turnuva takımı herhalde" dedirten İtalya, ilk maçtaki mağlubiyetlerden sonra açılan iki takım Güney Kore ve Macaristan, ev sahibi Mısır'ı saf dışı eden Kosta Rika ve Gana. Diğer üç çeyrek finalist bugün oynanan maçlar sonunda belli olacak. Bizim derdimiz ise hem turnuva öncesindeki incelemede dikkat çektiğimiz hem de turnuva ilerledikçe kendini iyice gösteren 3 adam hakkında. Gana'nın durdurulamayan vurucu timi. Ransofrd Osei, Andre Ayew ve bu turnuvada patlayan Dominic Adiyiah. Bu üçlü Gana'nın turnuvada şu ana kadar attığı 10 golün 9'una imza koydular. 4 Adiyiah, 3 Osei, 2 Ayew şeklinde. Diğer gol de bu sene Sampdoria forması giyen Mohammed Rabiu'dan geldi. Dün kaptan Ayew ve Adiyiah'ın golleri Güney Afrika karşısında uzatmalardaki 2-1'lik galibiyeti getirdi. Çeyrek finalde Güney Kore ile oynayacaklar. Turnuvaya devam etseler de etmeseler de yakın gelecekte bu 3 ismi çok sık duyacağız.

Gol krallığını paylaşan Dominic Adiyiah (alttaki resim) ile başlayalım. 20 yaşında. Turnuva öncesinde diğer iki arkadaşı kadar ön planda olan bir adam değildi. Oyuncu keşfetme profesörü Hollandalılar onu doğduğu Akra kentinde buldu. Feyenoord akademisi onu 11 yaşında Hollanda'ya getirdi ve 6 yıl işledi. 17 yaşında ülkesi takımlarından Heart Of Lions onu transfer etti. 1 sezon orada oynadıktan sonra Ağustos 2008'de, Heerenveen'e transfer olan Tarik Elyounoussi'nin yerini doldurmak için Norveç Ligi takımlarından Fredrikstad FK'ya transfer oldu. Halen bu takımda top koşturuyor. Ama çok uzun sürmeyecek orası kesin. Tam bir Afrikalı forvet Oidiyiah, top tekniği çok yüksek olmayan ama yırtıcı, sprinter, toplara çok iyi vurabilen bir adam. Norveç'ten güneye inmesi çok uzun sürmeyecek.















Ransford Osei'ye gelelim
(alttaki resim). 18 yaşında henüz. O da Akra doğumlu. Daha ocak ayında onu incelemişiz. 10 yaşında ülkesi takımlarından SC Adeliade altyapısına girdi. 2 yıl sonra onu Kessben FC transfer etti ve akademisinde yetiştirdi. 2008'e kadar bu takımda forma giydi. Bu dönemde Gana 17 yaş altı milli takımı ile Afrika şampiyonasında gol kralı oldu. Ardından 2007'de düzenlenen 17 yaş altı dünya şampiyonasında da gümüş ayakkabıyı kazandı. 2009 Avrupa gençler şampiyonasında Gana'yı tek başına şampiyonluğa taşıdı ve 7 golle gol kralı oldu. Bu performans World Soccer Magazine isimli futbol dergisinin onu "Gezegenin En Çarpıcı 50 yıldızı" listesine almasını sağladı. İsrail'in Maccabi Haifa takımı çok önemli bir hamleyle onu 3 yıllığına renklerine bağladı. Ocak ayındaki yazıda "Bu çıkışını sürdürürse İsrail'de çok da fazla zaman geçirmeyecektir" demişiz. Bizi yanıltmadı. Bu sezon başında Twente'ye kiralandı. İsraillilerin onu oynatmaktan çok kalitesini ortaya çıkararak para kazanmak istedikleri bir gerçek. Kazanacaklar da. Twente'nin Eljero Elia'dan sonra Hollanda Ligi'ni renklendirecek oyuncusu olacak turnuva biter bitmez. "Kluivert'ın hava hakimiyeti, Samuel Eto'o'nun sürati ve Thierry Henry'nin bitiriciliğini örnek alıyorum" diyor.




















Andre Ayew'in (yazının başındaki resim) Avrupa futboluna atılması ise daha erken oldu. 19 yaşındaki oyuncu Fransa doğumlu. Babası Gana futbolunun en önemli adamlarından Abedi "Pele" Ayew. Kariyerine de babasının sahibi olduğu ülkesi takımlarından Nania FC'de başladı. Yine babasının top koşturduğu Olympique Marseille 16 yaşındayken onu Fransa'ya geri getirdi ve akademiye soktu. 2010 yılının sonuna kadar sürecek bir kontrat imzaladılar. Geçtiğimiz sezonu Lorient'da kiralık geçirdi bu sezon da ikinci lig takımı AC Arles-Avignon'da kiralık. Arsenal'ın onu yakından izlediği ve yakında bir teklifle Fransızlaırn kapısını çalacağı konuşuluyor. Şimdiden 15 kez Gana A milli takımının formasını giydi.

2 yorum:

Çetin Cem dedi ki...

benim geçen hafta strange fm happenings'e konu olan gana 2014'ümün üç yıldızı :) özellikle ayew çok acayip oluyor oyunda. turnuvada elemanlar parladıkça ev arkadaşlarıma "bunlar benim öğrencilerim" deyişim ise fm'nin büyüklüğü mü, benim manyaklığım mı bilemiyorum :)

Çağrı dedi ki...

koreyi de parçaladılar bugün