17 Kasım 2009 Salı

2009 FIFA PLAJ FUTBOLU DÜNYA KUPASI



















Bir turnuva bitiyor diğeri başlıyor. Bu seferki biraz soft olanı. Kızgın kumlardan serin sulara bir turnuva. 2009 FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası. Dün Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Dubai'de başladı ve sadece bir hafta sürecek. Pazar günü oynanan finalle kupanın sahibi belli olacak. Bu dünya kupası yeşil çimlerde olduğu gibi dört senede bir değil her sene düzenleniyor. İlk 13 turnuva Brezilya'da düzenlenmişti, son iki senedir yeter artık deyip Brezilya dışına verilmiş turnuva. Geçtiğimiz yıl da Marsilya'daydı. Bundan önceki 14 turnuvanın 12'sinin galibi Brezilya. 2001'de Portekiz, 2005'te Fransa kupayı evlerine götürmüşler. 1995'te yapılan ilk kupanın gol krallığını 2 eski efsane Zico ve Altobelli paylaşmışlar. O günden bu güne turnuvadan Junior, Jorginho, Julio Salinas, Gustavo Poyet, Eric Cantona, Sebastien Perez, Diego Armando Maradona Jr. gibi isimler geçti. Bu seneki turnuvanın Avrupa elemelerinde ilk grup maçlarından çıktık, ancak İsviçre'ye 7-2 mağlup olarak turnuvaya katılma şansını kaçırdık. Tarihimizde bu kupada sadece 1 kez mücadele ettik o da 2001 yılındaydı. Bahia'daki turnuvada İspanya ve Arjantin ile aynı grupta yer alan takımımız İspanya'ya 2-1, Arjantin'e 3-0 mağlup olarak turnuvaya veda etti. 12 takım arasında 10. olduk.




















Maçlar plaj futbolunun genel kuralları gereği 12'şer dakikalık 3 periyod halinde 36 dakikadan oynanıyor. Maçların normal süresi berabere biterse önce uzatma devresi daha sonra da "sudden death" kuralının uygulandığı penaltılara geçiliyor. Her takımın sahada 5 oyuncu bulundurma hakkı var. Taç atışları ayakla yapılıyor. Toplam 16 takım var bu seneki turnuvada. Dörder takımlı 4 gruptaki mücadeleler sonunda ilk iki sırayı alan takımlar çeyrek finale kalacaklar. Brezilya tabii yine en büyük favori. Güney Amerika elemelerinde şampiyon olup, Uruguay ve Arjantin ile kupaya gelirken final maçında Uruguay'ı 10-1 mağlup ettiler. Gruptaki ilk maçlarında Nijerya'yı dün 11-5 mağlup ettiler. Biliyorsunuz futbolun bu versiyonunda klasik Ömer Üründül ifadeleri kafadan devre dışı. Alan daraltma, bloklar arası bağlantı, takım savunması, kadro istikrarı gibi. Burada daha çok, frikiklerde topun etrafındaki kumu iyi temizleyen, iyi abanan, iyi röveşata atan gibi kavramlar önemli.

Kusura bakmayın bu kupadan genç yetenek veremeyeceğim. Zaten sonuna dalın FM'ye de yazamam.

2 yorum:

SirEvo dedi ki...

"Bundan önceki 14 turnuvanın 12'sinin galibi Brezilya"

Adamlar futbollarını kumda oynayarak geliştiriyorlar zaten.
"sen git kumda oyna" esprisi aslında pek de mantıklı bir espri değil gibi şu 12 kupayı gördükten sonra. :D

K. A. dedi ki...

Dün Türk hakem Serdar Akçer'de görev aldı bir maçta. O da Portekiz BAE maçıydı. Plaj futbolunun yıldızı Madjer'dir. Madjer'siz plaj futbolu olmaz bence.

İtalya yine çimde oynar gibi oynuyor. Defans öncelikli. Finali de görürler böyle oynayarak.

İspanya'da Amarelle'nin olmaması büyük sıkıntı yaratmış. Japonya karşısında çok zorlandılar ve penaltılarla kaybettiler.

Ufak bi' detayı atlamışsınız. Taçlar elle de kullanılabiliyor