10 Kasım 2009 Salı

ALTIN JENERASYONUN ASKERİ GÖREVDE

Vladimir Smicer ile ilgili bir hikaye vardır. Euro 1996'da Çek Cumhuriyeti'nin kadrosunda olan Smicer turnuva sonrası ülkesinde nişanlısıyla evlenecektir. Düğün turnuva biter bitmez yapılacaktır. Çek Cumhuriyeti grup maçlarında Almanya'ya 2-0 mağlup olup, İtalya'yı 2-1 mağlup eder. Son maçlarda Rusya karşısına çıkarlar. İtalya Almanya karşısında beraberlik alırsa, Çeklere beraberlik bile yetecektir zira ikili averaj sebebiyle Çekler bir üst tura çıkacaktır. Almanya-İtalya maçı 0-0 biter. Çekler Anfield Road'da 2-0 öne geçtikleri maçta 3-2 mağlup duruma düşerler. Turnuvaya veda edeceklerdir. Takım eve dönecek Smicer de nişanlısıyla birkaç gün içinde evlenecektir. Ancak maçın 89. dakikasında çekler beraberliği yakalarlar. Maç 3-3 biter ve ikinci tur vizesini alırlar. Çeklere beraberliği getiren ve onları turnuvaya devam edip İngiltere'de tutan son golü atan adam Vladimir Smicer'den başkası değildir. Böylece evliliğini de kendi elleriyle geciktirmiştir. Memleketinden, gelecekteki kayınpederi konuşur. "Smicer kızımla evlenmek istemiyor galiba".

O turnuvada milli takım ile final oynayan Smicer turnuvanın bitişiyle beraber Fransa Ligi'nde Lens'a transfer oldu. 1997-98'de Fransa Ligi şampiyonluğu yaşadı. 1 sene sonra, Euro 96'da ağlarını sarstığı Anfield'a geldi ve Liverpool formasını 6 sene boyunca giydi. Liverpool'ın Gerard Houlier ile 2000-01 sezonundaki Lig Kupası, FA Cup ve UEFA Kupası üçlemesinde kadrodaydı. 2004-05 sezonunda İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadyumu'ndaki 3-3'lük efsane finalde, 23. dakikada Harry Kewell'ın yerine giren ve takımının o müthiş geri dönüşünde ikinci golü atan isimdi. O madalyayı da ekledi koleksiyonuna. 32 yaşında Fransa'nın Bordeaux takımına transfer oldu. 2007'de de profesyonel kariyerine başladığı Slavia Prag'a.

Pazartesi futbolu bıraktığını açıkladı Smicer. "Kalbim ve beynim devam etmemi, ama bacaklarım, bırakma zamanının geldiğini söylüyor" diyerek. Bugün de futbolu bıraktıktan 2 gün sonra Çek milli takımının başına getirildi. 2001-08 arasında görev yapan Karel Bruckner'in görevi bırakışının ardından ciddi biçimde bocalayan ve son 2 senede Petr Rada, Frantisek Straka, Ivan Hasek ve son olarak idareten hoca Michal Bilek olmak üzere 4 hoca ile çalışan federasyon altın jenerasyonun elemanını göreve getirdi. Smicer takımı Euro 2012'ye hazırlayacak.

1 yorum:

Çetin Cem dedi ki...

çok çok çok sevdiğim bir adamdır vladi. koyu bir liverpool taraftarı olarak ekşi sözlükte dutchman'in üç dört üstündeki entry'de dökmüşüm içimi aslında :) iş ahlakına her zaman hayran olduğum, sakat değilse, sahadaysa her şeyini veren adamlardandı. futbolu bıraktığını da şimdi öğrendim, teknik direktörlükte umarım başarılı olur. çekler "kurt hoca" ekolünü severler. smicer başarırsa 35 yıl daha izleriz kendisini ömür yeterse :)