20 Kasım 2009 Cuma

ECİŞ BÜCÜŞ MANGASI




Eskiden çocukluk kahramanları robotlar, güçlü insanlar veya hayvanlar olurdu. Voltron, Optimus Prime, Yakari, He-Man, Çizmeli Kedi gibi örnekler verilebilir. Sonra nedense hiçbir bilinen canlı sınıfına girmeyen, bazılarının, sıkışınca uzaydan geldiği ortaya atıldığı yaratıklar türedi. Bu yazı onları konu alıyor işte. Bunların kimisi iyi oldu kimisi kötü. Yalnız kıstasımız bu yaratıkların doğuştan böyle olması, misal bu yüzden Ninja Kaplumbağalar'dan hiçbir karakter yok. Maşallah çizgi filmin tümü DNA'sı değişmiş, genetiğinin içine edilmiş canlılardan oluşuyordu. Kaplumbağalardır, Splinter'dır, Rocksteady'dir, Bebop'tır...Bir Shredder'la April vardı insan namına onlar da birbirlerine düşmandı. Halbuki o kadar gulyabani tiplinin arasında bir izdivaça erebilirlerdi ama olmadı. Shredder işini hep özel hayatının önünde tutan adamdı. Onca bölüm bir hatuna bile yan gözle bakmamış aseksüel insandı. Neyse efendim biz listeye geçelim.






1-Kırpık
: Bu yaşa geldim, bu Kırpık kadar kebap hayatı olan adam görmedim. Kira derdi yok, iş derdi yok, yemek derdi yok, Tahsin amcası, Zehra teyzesi boyuna yemek getiriyor, dedikodunun haddi hesabı yok, anca şamata, keyif, boheme hayatı. Bir de bir Kurabiye Canavarı, bir Edi-Büdü, bir kurbağa Kermit bundan daha sağlam karakterler olmasına rağmen bu denyoya çok rol verilirdi sinir olurdum. Kaşları da Raymond Domenech'e benzerdi zaten...

2-Alf: Hani bazı karakterlerin Türkçe seslendirmeleri orijinal seslendirmeden daha iyi oluyor ya (Ice Age karakterleri gibi), işte Alf-Müşfik Kenter kesişmesi de böyle bir şeydir. Alf'in o umursamaz karakterine Kenter harika ses vermiştir ki dünyada Türkçe versiyonundaki gibi "Willie" diyen bir Alf olduğunu sanmıyorum.

3-Pikachu: Seni dövdüm Pikachu. İşte eciş bücüş karakterlerin birisi yetmez bin tane koyalım çizgi film yapalım ekolünün bence en zarar veren temsilcisi. Bazıları Pikachu gibi uçacağım diye kendini binanın tepesinden aşağı attı biliyorsunuz. Hayır kedi desen değil, kuş desen değil, yolda görsen Hami Mandıralı gibi gerilip vurasın gelir, neyini seçiyorlarsa bunun.

4-Sponge Bob: Pek sevemedim ben bu çizgi filmi ama hayranları çok fazla biliyorum. Çizgi filmin içeriği hakkında izleyemediğim pek bir şey söyleyemeyeceğim ama o çizgi filmde insan olan yok neredeyse onu biliyorum.

5-Chewbecca: Biz kendisini bir hayvana benzetmeye çalışırken Prenses Leia "çekin la şu halıyı önümden" demiş ve bunca yıllık Chewie'ye Dinarsu muamelesi yapmıştır. Dilinden Star Wars evrenindeki herkes anlar, bir biz anlamayız. Zaten kullandığı kelimeler "eaaaaarhhh" "büüüeeaaaa", "graaaaa" dan ibarettir ama Han Solo "tamam Chewie kalkanları açıyoruz" şeklinde cevap verir. Nasıl bir dilse o.
6-Orko: Orko şu evrende Gandalf gibi şapka takmasına ve onun gibi sihir işlerine bulaşmasına rağmen onun binde biri kadar saygı görmüyorsa sırf önünde "O" harfi olan tişörtü ve her bölümün sonunda çıkıp çocuklara "bakın çocuklar bu bölümde Adam yine yumuşak yumuşak davrandı, İskeletor az daha osuruğumuzu bağlıyordu ama He-Man geldi götümüzü kurtardı, siz yine de şiddetten uzak olun" tarzı trişkadan ders verme çabasındandır. Bunun bir de karısı vardı, hatırlayamadım.

7-Hugo: Cadı Scylla seksi kadındı ben onu bilirim. Tabii yıllar sonra farkına vardık, zamanında Hugo öyle bir kötüledi ki kadıncağızı hepimiz düşman olduk. Filmi yapılsa Helena Bonham Carter falan oynayabilir. Hugo yıllarını "iiieeiieee nereye çufçuflıuyoruz" yolunda tüketti. Sonunda da küfürü yedi zaten. Bunun bir de karısı ve çocukları vardı sanırım. "6 6 6 6 6....aaaa geç bastık...."

8-Şirinler: Şimdi yıllar yılı süren Şirin baba Şirine'yi zamanında götürmüş Şirinler ondan doğmuş saçmalıklarını bir yana bırakalım. Zaten onca şirini doğurmuş olan Şirine hala bu vücudu koruduysa helal olsun derim. Ayrıca Şirine köye sonradan gelmiştir, sallamayalım. Şahsen ben bu insan bozmalarını hiç şirin falan bulmazdım. Meraklı şirin, öfkeli şirin gibi dayaklık karakterleri dahi vardır. Ayrıca niye zenci şirin yok diye de bir soru sormak isterim. Bunların sosyalistliğinden çok ırkçılığını konuşalım. Nasyonel Sosyalist falan olmasınlar...

9-Kurabiye Canavarı: Saf tüyden ve iki gözden ibaret bu arkadaşın en sevilen özelliği kurabiye konusunda oldukça müsrif olması, 2 parça yiyorsa 10 parçayı etrafa saçmasıdır. Nitekim o saçılma sonrası parmağının ucuyla kırıntıları toplayıp ağzına atması meşhurdur. Kendisi ayrıca bazı Susam Sokağı skeçlerine guest star olarak da eşlik etmiştir.

10-Ewok: Star Wars evreninin hem yakışıklı, hem sempatik, hem sevimli bu karakterleri galaksinin kaderini değiştirmiş yaratıklardır. Evrenin selahiyeti için kendilerini tehlikeye atan bu arkadaşlar aynı zamanda Anakin denen dangozun zamanında "I have brought peace, freedom, justice, and security to my new Empire" lafını da ağzına sokmuşlardır. Anakin'in de nasıl kıytırık bir tip olduğu el kadar yaratıklara mağlup olmasından belli olmuştur. Eeee Jedi okulundaki savunmasız bebeleri kesmeye benzemez oğlum bu iş. Verirler Light Saber'i eline...

by Canarino and FD

8 yorum:

Eliza Doolittle dedi ki...

Sabahin kor saati afyonu bile patlamadan trene atlamak suretiyle gittigi Rotterdam Turk konsoloslugunda sevimsiz bir sabah gecirmis, isini cok sukur halledip oglene dogru oflaya puflaya ise gelmis, cuma esrikligine bile henuz kapilamamis bunyem bu yazi karsisinda ne gevsedi, ne guldu ne eglendi anlatamam! Sagolun, varolun...

roland deschain of gilead dedi ki...

spongebob deniz altında geçtiği için insan olan yok maalesef..

seride ki tek "karalı" karakter sincap cindy...o da maskeyle geziyo evinin dışında...

karakterlerde gayet deniz süngeri deniz yldızı yengeç balık gibi sıradan hayvanat...

sadece bazı bölümlerde süper kahraman statüsünden oynayan denizkızı adam gibi bi şey var insana yakın o kadar

Adsız dedi ki...

kurabiye canavarı kırpık hugo biri 90larda çocuk olmak mı dedi :)))

aramis dedi ki...

cok guzel olmus gercekten ama spongebob ne idugu belirsiz karakterler arasina girmiyor tam olarak. Insan degil evt ama sunger, bildigin:) bilinen hicbir canli sinifina girmeyenleri konu aldigin icin soyluyorum.

Degismezse, sungerbob un avukati olarak isi karaktere hakaretten mahkemeye kadar gotururum ona gore:))

van auger dedi ki...

pikachu tavşan

babayaro dedi ki...

pikachu taşvan değil..
bide burda jar jar binks'in olmamasına şaşırdım açıkçası

QuaresmA dedi ki...

kırpık iyidir ama spongebob'a ben de fitil oluyorum. forza skotch brite !

lembo dedi ki...

alf alayına gider :)
pazar sabahlarının vazgeçilmeziydi..