20 Kasım 2009 Cuma

ELANO TAMAMLAR, TAMAMLANAMAZ!

















Elano üzerinde durum tespiti icin milli takimindaki Elano'yla GS'daki Elano takimlarin farkli beklentilerine, farkli dinamiklerine göre farkli degerlendirilmeli.

Kendi Milli Takiminda gördügümüz Elano, o takimda tamamlayici (complementary player) bir oyuncu. Tamamlayici oyuncu nedir, kimdir, ne yapar? Bu oyuncunun yeri banko degildir, takimin olmazsa olmazi degildir, belirlenecek bi oyun sistemi varsa, sistem icin dikkate alinan bir oyuncu degildir. Kadroda olmasi yararlidir, degisen kosullara göre her an görev alabilir. Kosullar normallesince kenara gelebilir. Ve evet Brezilya milli takimindaki Elano resmi, onun bu özelliginden dolayi o takimda oldugu yönünde. Kaka gibi oldugu icin degil. O takimin olmazsa olmazi degil. O olmasa, oynamasa bir baska birine tamamlayici rolünü verecekler zaten.

GS'in o kadar para verip aldigi Elano ise star beklentileriyle, GS'in herseyi, "olmazsa olmazi" olsun beklentileriyle alindi ve Elano, evet GS'da da ancak tamamlayici rolü üstlenebilir. Ancak isleyen halkalardan biri olabilir. Arda'yla, Kewell'le paslasacak, alacak verecek, bosa kacacak, bosa kacana pas atacak, sut atacak, gol attiracak, ama kesinlikle oyunuyla Arda'yi, ya da bi baska sorumluluk alan oyuncuyu kenara itemeyecek. Iyi takimin iyi oyuncusu olacak, kötü takimin kötü oyuncusu olacak. Insiyatif almayacak. Alana yardim etmeye calisacak, onu tamamlamaya cabalayacak.

Elano cok zeki bi futbolcu, her halinden belli. Kimyasinin uydugu takimlar, tamamlayici rolüyle fayda saglayacagi takimlar olacaktir, hatta tamamlayiciligiyla mevcut GS kadrosuna da katki yapacaktir. Yapilan degerlendirme kesinlikte ödenen ücret ve beklentiler üzerinedir. Kadro derinligi icin, tamamlayiciligiyla Elano'nun GS kadrosu icinde olmasi elbette iyidir. GS beklenen sonuclari aldigi sürece Elano göze batmayacak, isler ters gittigi zaman Elano da tekrar sorgulanmaya baslayacaktir. GS'in bu kadar para verip aldigi futbolcunun sakatlik ve cezali olmasi haricinde bi türlü bu kadroda yer bulamamasi fazlasiyla lükstür.

Rijkaard'in futbol bilgisini sorgulayanin insan olarak ilk önce varligini da sorgulamak gerekir. Bu adam Elano'yu ideal GS 11'ine yerlestiremedi henüz. Rijkaard da kendi dizilisinde Elano'yu ideal GS 11'ine koyamiyor su haliyle. Formsuzluk degil sorun. Elano formsuz gibi durmuyor hic. Klasik Brezilyali fizigi, tarzi GS icin sorun teskil ediyor olabilir an itibariyle. Ama gercek sorun Elano'nun kesinlikle GS'in aradigi lider özelliklerine sahip, insiyatif almasi gereken, hatta insiyatifi bir kac diger oyuncuyla paylasmasi gereken bi oyuncu olmamasi. Brezilya Milli Takimindaki gibi tamamlayici bi oyuncu olmasi.

Iste bu yüzden Elano'nun sadece kendisine verilen basit görevini yapmasi ve bu yüzden kötü oynar gibi, silik gibi gözükmesi, göze batmaz ve batmiyor o takimda. O kadar star ve sazi eline alan varki Brezilya Milli Takiminda, Elano GS'da oynamasa maci seyredenlerin basit zihinsel mac takibinde kayda bile deger görülmeyecek. Iyi mi oynadi, kötü mü oynadi, önemsiz olacak.

GS'da bütün gözler onun üzerinde. Alsin eline sazi, ya da Arda, Keita, Kewell gibi saz calanlardan olsun, oynatsin takimi, beraber oynatsinlar isteniyor. GS'in mac icerisinde hicbir varlik gösteremeyip, 1 gol pasi atacak diye hicbir futbolcunun yükünü cekme, o pasi bekleme lüksü yok. Calismasi gerekiyor oyuncunun, kiprasmasi gerekiyor. GS Brezilya degil, Barcelona degil. Rijkaard'la GS hemen Barcelona, Arsenal olsun isteniliyor hatta sacma Total Futbol degerlendirmeleriyle, oldugu bile iddia ediliyor. GS'da herkesin calismasi, ekstra efor sarfetmesi lazim, bu sene degil, her sene. Aynen Manchester United'da herkesin takima avantaj saglamak icin hala o ekstra efor icin yirtindigi gibi.

Manchester City'deki takim arkadaslari Elano'yu adapte olmasi icin, verimli olmasi icin gereken ekstra eforu sarfetmedigini iddia ederek basin önünde aleni bi sekilde suclamislardi. Ben kendisini acikcasi GS'da su an icin caba icinde görüyorum. Bir seyler yapmak istiyor, verilen ilgiye, sevgiye, beklentilere layik olmak istiyor. Yani istege bagli bi form cizgisi de degil Elano'nunki.

Sonuc itibariyle Rijkaard futbolu, futbolcuyu cok cok iyi bildigi icin Elano kenarda oturmak zorunda kaliyor GS'da. Elano kadroda oldugu sürece süre alacak, gol atacak, gol attiracak, isler iyi giderken faydali da olacak, ama transferiyle beraber GSlilarda olusan beklentilerin adami olmayacak, gibi duruyor.

by meinkissen

27 yorum:

Borges dedi ki...

"hatta sacma Total Futbol degerlendirmeleriyle, oldugu bile iddia ediliyor."

Kalin kalin islenilmis.

Gercekten sacma midir Barcelonadaki düzenin bir benzerini burada kurma cabalari ? Gelir gelmez aynen barcadaki gibi disforvetler, tek merkezi forvet konumlandirmalari ,4-3-3 ler kalecilerin topu oyuna inatla pasla sokmasi,beklerin oyuna katilimi ve harcanilan enerjinin esit bir sekilde oyunculara bölüstürülmesi ve daha benzer yorumlamalar ?

Siz Porto'daki 1o numara, kosmayan ve top dagitici Deco hakkinda ne dusunuyordunuz? akabinde bu kosmayan oyuncu barcaya transfer oluyor.. Elano gibi. 4-3-3 ün orta üclüsünde yer aliyor marquez ve xavi ile beraber.. öndeki ofansif ikilide bile degil klasik 4-3-3 de basarili oluyor Elano neden bu gelisimi gösteremesin ? Ikisi de brezilyali ve benzer oyun felsefelerine sahip iken..

Bir de yanlis anlamazsaniz bir seye sacma deyip kestirip atmak yerine sacmaligini tam da o degerlendirmelerin altina belirtirseniz daha sik bir tavir almis olursunuz..Zira digeri kolaydir, "sacma saalak bir yazi yazmissiniz" der gecebilirim ama bir önemi de olmaz sanirim bunun, sizin yazdiginiz o cümlenin de hicbir önemi olmadigi gibi.

GS TV'de bizzat kendisi total futbol degerlendirmesi de yapar, michels ve cruyff'den en cok etkilendigini söyler iken rijkaard da mi sacmaliyordu diye izninizle sormak isterim ben size..

milyon kez ayni konu oldugu icin bir daha milyonuncu kez üzerinden gecmek isteriz:

70'lerin total futbolunu bugüne uyarlamak imkansizdir zaten. Lakin belli basli prensipleriyle beraber cok da mümkündür varolan felsefesini devam ettirmek. Elektirigi yeniden kesfeder edasinda "o zamanin futbolu bla bla" .. yeter yahu, yeter artik..

meinkissen dedi ki...

saygideger borges,

siz bana "total futbolu" "modern futbol" caginin neresine nasil koydugunuzu ya da total futbolu modern futbola nasil uyarladiginizi yazin, ben oradan baslayayim cevap vermeye.

Cikis noktasinda hemfikir olmayi deneyelim, olamazsak zaten anlami yok tartismanin.

meinkissen

Borges dedi ki...

Yorum yazdim silindi maalesef.

Bakinz modern futbolun kendisi bes metre uzunlugunda bir yazi iken bunun icerisinde total futbolun yeri cok daha uzundur. Böyle bir seyi benden istiyorsunz lakin burada bunun olmasi mümkün degildir. Ben bu blogda total futbolu isledim, kendi blogumda Galatasarayin Orta üclüsü postunda belli basli prensiplerin nasil isledigini yazdim´ve her ikisi de oldukca uzun yazilardir. Siz bunlardan da uzun olan bir calismayi su 30 kelimeden fazla kelimeyi almayan yorum bölümünde benden istiyorsunuz ki pek mümkün degil.

Ayni zamanda total futbol kavrami bizim uydurdugumuz bir sey degil. Van Gaal'in buraya gelisiyle beraber benzer acilimlar burada da sergilenmistir. Kimisi basina "neo" takisini eklemis, kimisi de "total futbol 2.0" seklinde baska bir versiyon olarak belirtmistir lakin siz cok daha baska yaklasip "sacma degerlendirmeler" olarak addetmissiniz..

Daha cok siz "sacma bunlar ya" dediginiz kismi acarsaniz belki o sacmaliga biz de inaniriz ya da sacma olmadigini yazariz. Baska türlü cok genis capli bir tartisma buradan mümkün degildir. Sabahtan beri kendi blogumda bir seyler yaziyorum, diger bir baska blogda cok baska bir tartisma yürütüyorum iki gündür ve kendime ayirdigim futbol süresi de en azindan bugünlük bitmistir. SIz yazin sacmaliklari biz de mutlaka bir zaman yorum ekleyecegizdir.

meinkissen dedi ki...

hemen bi kac ekleme yapayim.

bakin bu bi Rijkaard ve Rijkaard'li Galatasaray elestirisi degil. O sistemin burada denenmesinde, zor oturtma sürecinde falan bi problem yok. Gayet de güzel bi sistem GS icin. Ben siki bir Rijkaard savunucusuyum. Keske kalsa 5 yil hem o hem Neeskens.

Deco, kosmasi, performansi konu disi. Ben oyuncunun niyetini, yapabilecegi, yapamayacagi seylere deginmiyorum. Elano'nun tamamlayici tarzinin GSlilarin beklentilerini özellikle de verilen ücret, ödenen bonservis cercevesinde karsilamayacagini belirtmek istiyorum.

Yine Elano'dan cikarak. Sorun gelisme göstermesi, gösterebilmesi degil. Buna degindigimi hatirlamiyorum. Kendisinin benim algiladigim mevcut futbol karakteri daha cok geri plandan gelen yardimci oyuncu oldugu seklinde.

Altini yine cizdim yazdigimin, kendisini cok iyi niyetli, gösterilen sevginin/ücretin karsiligini verme gayreti icerisinde görüyorum.

GSTV'de veya baska bi yerde ne dedigini bilmiyorum ben Rijkaard'in. Bende kendisinin Van Basten'le beraber verdigi bi röportajinda Total Futbolun modern futbolda yerininin olmadigini söyledigini biliyorum.

Maalesef Rijkaard'in GS'a gelisiyle beraber bi total futbol cilginligi sardi memleketi ve Avrupa'yi. Istanbul'dan yaymaya calisiyoruz Total Futbolu Avrupa'ya.

Elbette her futbol felsefesi gibi total futbolda ara süreclerden diger futbol ekolleri gibi gecerek modern futbolu etkilemistir. Ama hem Barcelona'da hem de baska bi yerde oynanilan futbola Total Futbol diyemezsiniz.

Total futbolun nerede kaldigini, Hollanda ve dünya futbolunu nasil etkiledigini bilmek istiyorsaniz size David Winner'in "Brilliant Orange: The Neurotic Genius of Dutch Football" kitabini tavsiye ederim. Kitap Dutch Football hakkinda hersey.

Sonuc itibariyle hem Barcelona'da Cruyff zamanindan gelerek hala oynatilan futbolun elbette Total Futbol etkileri vardir, fazladir da. Ama her pas oyununu iyi oynayan, her pas düzeni akici olan takim icin, 4-3-3 veya bi baska futbol sistemi icin modern futbola uyarilisina "Total Futbol" demek modern futbol verilerine göre sacmaliktir.

Üzerinize alindiginizi anliyorum. Lütfen kisisellistirmeden devam edelim. Sizin total futbol üzerine herhangi bi yaziniz var mi bilmiyorum, varsa da eger gercekten okumadim.

meinkissen

Alper dedi ki...

""GS'in o kadar para verip aldigi Elano ise star beklentileriyle, GS'in herseyi, "olmazsa olmazi" olsun beklentileriyle alindi""
Yazının çıkış noktası olarak gördüğüm bu noktaya kabul etmediğim için katılamıyorum.
Elano Gs'ye 10 numara olsun, Gs'nin herşeyi olsun diye alınmamıştır.Ne taraftar ne de yönetimin böyle bir beklentiside yoktur.
Varolan starlara ilave olsun, "iyi takımın iyi oyuncusu olsun" diye alınmıştır.

Borges dedi ki...

En basitinden Strum Graz sonrasi Rijkaad röportajindan bir alinti:

"“Total futbol için zamana ihtiyacımız var. Total futbolda bir oyuncu yerini kaybettiğinde başkası buraya döner ve yeniden organize olursunuz. Bunun için çok çalışmamız lazım. Total futbola ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz..”

Alman Wikipediasinin Total futbol tanimi var. Bu tanimin altinda takimlar örnek gösterilmis su sekilde:

Bekannte Mannschaften [Bearbeiten]

* Österreichische Fußballnationalmannschaft
* Ajax Amsterdam
* FC Barcelona
* Galatasaray Istanbul
* Niederländische Fußballnationalmannschaft

Gördügünüz üzere sacmalayan bir tek bizler degiliz.. Yalniz ilginc olan bir baska nokta da bu tanimin yer aldigi sayfanin altinda yararlanilan kaynak olarak sizin kitabinizi örnek göstermesidir:

Literatur [Bearbeiten]

* David Winner: Oranje brilliant. Das neurotische Genie des holländischen Fußballs, KIWI-Verlag, ISBN 978-3-462-03994-8

"Yine Elano'dan cikarak. Sorun gelisme göstermesi, gösterebilmesi degil. Buna degindigimi hatirlamiyorum. Kendisinin benim algiladigim mevcut futbol karakteri daha cok geri plandan gelen yardimci oyuncu oldugu seklinde."

Anlasilmasi bu kadar güc seyler yazmiyorum aslinda. Mevcut futbol karakterinin ne oldugu tartisma konusudur ki size katildigimi cok söyleyemem. Velev ki öyle olsun, Deco'da varolan degisim Elano'da neden olmasin ? Böyle bir gelisme gösteremeyecegini söyleyebilir misiniz? Rijkaard'in felsefesine göre Porto gecmisine baktiginizda Deco yanlis bir transfer iken farkli bir sekilde oyuncuyu kullanip cok da güzel sonuclar almistir. Dolayisla Brezilya ve Man City gecmisi Rijkaard'in kafasindakileri uygulama konusunda cok da keskin bir veri degildir. baska acidan Elano yazin tam anlamiyla idman edemeden bu günlere geldi. gücsüzlügü de her halinden görülüyordu, yavas yavas kendisine geliyor.. Zaman vermek gerekir biraz.

"Sonuc itibariyle hem Barcelona'da Cruyff zamanindan gelerek hala oynatilan futbolun elbette Total Futbol etkileri vardir, fazladir da. Ama her pas oyununu iyi oynayan, her pas düzeni akici olan takim icin, 4-3-3 veya bi baska futbol sistemi icin modern futbola uyarilisina "Total Futbol" demek modern futbol verilerine göre sacmaliktir."

Biz de üzerinde durduk. 70 li yillarda oldugu gibi olmasi mümkün degil zaten ama belli basli prensiplerini tasiyor. En bilindik özelligi oyuncularin sürekli yer degistirmesi. Bu da modern futbolun icerisinde olan bir kavramdir ki Man U da buna bir örnektir. Keza su an Bremen tam anlamiyla bu yer degistirmeyi abartmis durumda.. Bunlar da sacmalik filan degildir..

Flying Dutchman dedi ki...

borges'in bizim için yazdığı yazıyı ekleyeyim...

http://vliegendenederlander.blogspot.com/2009/07/total-futbol.html

Adsız dedi ki...

Sevgili dutchman ve blog okuyucuları, müsadenizle bir şey sormak istiyorum size.İnanın bloğu ve kişileri manipüle ya da küçümseme gibi bir güdüm yok. Sorum o dur ki, Total futbol, total futbol diye günde sekiz-on sayfa yazı yazan borges adlı yazara dayanabiliyor musunuz? Hadi ben bu total futbol ve gs kümesinden çıkmış yazılara bir gün dayanırım, iki gün dayanırım ama yukarıdaki yazar arkadaşımızın yazısına deste deste cümleler yazan borgesi bir türlü anlayamıyorum.

Kendisi total futbol bakanı falan mıdır? gerçekten çok merak ediyorum.

Yahu biri gs hakkında bir şey yazmasın. Hemen deste deste cümlelerden oluşmuş bir tek kendisinin anlayabileceği yazılar, düşünceler, vb.

Bir kere de susmayı ve okumayı bilmez misin sen borges? Bir kereliğine?

meinkissen dedi ki...

borges wikipedia hicbirseye kaynak olamayacak kadar esnek bi bilgi bankasidir. örnek verip wikipedia'nin rezilliklerini siralamak istemiyorum.

David Winner'in kitabi 2000 yilinda yayinlanmistir ve kitabin hicbiyerinde Galatasaray ibaresi gecmez, ilk 20 sayfanin icerisinde Türkiye Milli Takiminin 50li yillarda Hollanda'yi 2-1 yendigi mac hakkinda skor bilgisi disinda Türklerle ilgili en ufak bi bilgi yoktur.

Bu konuda wikipedia'yi örnek göstermenizi, daha dogrusu wikipedia'yi bu kadar inandirici bulmanizi cidden yadirgadim.

Total futbol'un gectigi hicbir kaynakta GS'in adi zaten yer almaz wikipedia disinda.

Tekrar yazayim bahsi gecen 70li yillarin total futbolunun günümüz futboluyla alakasi yoktur.

Bahsi gecen her oyuncunun bir baska bi oyuncunun mevkisini alma durumu 3-5-2'in dönerli sisteminde bile vardir. Bunu 90li yillarda Türkiye liginde 3. lig takimlari bile uyguluyorlardi.

Mesela modern futbolda bütün futbolcularin top rakipteyken topun arkalarina gecmelerine catenaccio demiyoruz. Ama emin ol, catenaccio'dan etkilesim vardir.

Evet pasa dayali Hollanda futbolunun total futbol sonrasi bu konuma geldigini de biliyoruz. Oyuncularini, altyapilarini bu kültür dogrultusunda egittiklerini hepimiz biliyoruz.

Total futbol terimi Türkiye'de Rijkaard'in agzina zorla sokulmus bi terimdir. Sturm Graz maci sonrasindaki bu yönde cevabi, bu yönde bi soru oldugu icindir. Adama edilen her iki laftan biri Total futbol Türkiye'de.

Sahsen Almanca, Ingilizce ve Ispanyolca biliyorum, oralarda da yasadim, günlük ve haftalik spor medyalarini cok uzun zamandir takip ederim. Total futbolun bu kadar dile düstügü bi lig ve ülke hatirlamiyorum. Hayir Rijkaard Barcelona'dayken niye kimsenin haberi yoktu Total Futbol'dan.

Nostaljik bu oyun tarzini bu kadar güncellesmeyi zaten, herkesin herseyi bildigi Türkiye'de yeni ambalajiyla satabilirdi. O da oluyor zaten.

Atletizmin, gücün, hizin bu kadar üst düzeye ciktigi bi dönemde her futbolcunun 90 dakika icerisinde diger bütün takim arkadaslarinin pozisyonlarini alabilmesi seklindeki bi tezahürü görmek icin gercekten cok beklemek gerekecek.

Halbuki Rijkaardli Barcelona'da da, Rijkaardli Galatasaray'da mac icinde pozisyonlari degisen futbolcular sadece ve sadece kanat oyunculari. Sag acik, sol acikla yani. Bir de mac öncesi Ugur'dan solbek yapmaya calistik yokluk varken o kadar. Total futboldaki her oyuncunun baska takim arkadaslarinin pozisyonlarini alma konusundaki 2 veri bu. 3. veri yok.

Tekrar Elano özeline döneyim. Elano Man City'yle hazirlik dönemi gecirip geldiginde, hazir oldugunu söylemisti.

Evet seyahatlardan etkilenmis olabilir, olmayabilir. Ben onun form durumunu tartismiyorum. Futbol karakterine deginiyorum. Futbol karakteri tamamlayici oldugu yönünde benim izlenimim.

@Alper,

Elano, Keita'yla birlikte bonservis ücreti ödenip alinan iki yabanci futbolcudan biri Lincoln'dan sonra GS'a ve de onun icin verilen bonservis Keita'ninken daha yüklü, yanlis hatirlamiyorsam. Kendi alacagi ücretle GS'in en pahali transferi. Ve evet diger futbolcularla beraber en azindan sorumluluk alsin, takimi tasisin diye alindi kesinlikle.

Yaziyi iki okursan görürsün, en azindan insiyatigi diger oyuncularla paylasmasini bekliyorsun, yani kimse ciksin tek basina ortaligi dagitsin, takimi ayaga kaldirsin demiyor. Bunu saglamak icin diger yabancilarla ya da Arda'yla elele tutussun istiyor.

Ha GS son iki yilin en yüksek transfer ücretini verip Mustafa Sarp'a yükledigimiz beklentiler kadar beklenti yüklendiyse Elano'ya, demek ben yanlis algilamisim transferi.

Borges dedi ki...

Öncelikle belirtmeliyim ki bloglarin gündemi Türkiye'nin gündemi degildir. Ülke icerisinde o kadar basin mensubu, televizyon programi, spor yazari var, kaci total futbolun üzerinde durmus ? Cok kimse diline filan dolamiyor aslinda. Burada, bloglar icerisinde bir tartismaya sebebiyet verdigi icin daha cok.. Hatta üzerinde duran Galatasarayli blog yazarlari da az cok bellidir, isim vermeyeyim simdi ben. Ücü gecmez.. Durmasinlar da girisinde kiyisinda bir geciversin, bugünü anlamada az cok yardimci olunsun.. Ki biz onu da gectik, Rijkaard'i cok kisa süre öncesi olmasi nedeniyle 5 yillik Barca deneyimini algilasinlar, ona da raziyiz. Ve hic hatirlatmayin, barca baska gs elbette baska. Hicbir sey bire bir kopya edilemez ve pek cok farkli kosullar haliyle farkliliklari yaratacaktir.. En cok da bu basit gercekleri bizim göremedigimizi düsünüp hatirlatanlari ilginc buluyorum sahsen, üzerinize alinmayin da.

Muhtemelen baska maclari seyrediyoruz sizinle zira ben cok baska görüyorum. Sadece Arda bir macta Sol-Sag-Ön ic-Defansif orta saha ve oyuncu degisimi sonrasi Forvet olmak üzere bes farkli pozisyonda oynamistir. Keza forvet orta sahada oyun kurucu rolündedir ki sag ve sol disforvetlerden daha geride pozisyon alir iki birbirlerine zit mevki arasinda kosturdugu icin.. Fanatik'te yazar cok da güzel bu ayrintiyi islmistir, ileride onun da geceriz. Mustafa Sarp örnegi de verilebilir Baros'dan fazla gole yakin durmasi bakimindan.. Siz Galatasaray takimindaki hareketliligi göremiyorsaniz ve sadece sag-sol degisiyor diyorsaniz cok fazla tartismamiza ve aslinda uzatilmasina da gerek yok zira bu is cok uzar bu sekilde. Bambaska maclari seyrediyoruz diyelim.

Wikipedia'nin almancasi türkceye benzemez, bir bakin derim. Ama onu da bosverelim biz.. Misal Beenhaker bir mac sonrasi almanca bildiginizi de düsünerek cevirmiyorum su aciklamayi yapiyor:

"Das war ein fantastisches Beispiel wie top heutzutage Fußball gespielt wird", sagte Beenhakker. Jeder sei ständig in Bewegung und im Spiel gewesen. "Das ist wieder totaler Fußball", meinte Beenhakker."

Simdi bu adam futbolu bilmiyor mu ? Total futbolun bugün oynanilamayacagindan bihaber degil midir ? Ama biliyor ki bu hareketliligin temelinde yatan felsefenin kaynagi bellidir.

Ya da Van Gaal'in gecen sene Alkmaar basarisi sonrasi Guardian söyle demis:

"Er hat seine alte Religion aufgegeben und eine neue begründet. Er hat den Total Football revolutioniert und ihn in die Moderne übertragen. Nennen wir es Total Football 2.0“, schrieb der englische „Guardian“.

Guardian'dan bir alintidir. Van Gaal'in Alkmaar degisimi üzerine total futbolun bugüne modernize edildiginden bahseder iken total futbol sacmalik, modern futbolda böyle bir sey yok dememis.

Aksine modern futbolun gerekirlikleri yetmislerin total futbol felsefesinin icerisinde yatar. Oyuncularin birden fazla mevkide oynayabilme gerekirliligi, takim halinde pres/savunma ve topa sahip olundugu an itibari ile yerlesimi düzeltmeden herkesin o an bulundugu yerinde belirlenen stratejiyi uygulama.. Cok basit ve istisnai bir örnek: Sabri dahi bu takimda üc dakikaligina dahi olsa vakti varken yerini degistirmemis, keita'nin arkada sag bek olarak yerini almasini görerek forvetlige soyunmustur diger kaba kaba yapilan yer degisimlerinin hepsini bir kenara birakarak.. "gecici dönem" de olsa herkesin her yerde oynayabildigi bir sistemdir su an Galatasarayin icerisinde bulundugu.. Yorum meselesidir ve bunca maci sadece kanatlar yer degistiriyor dedikten sonra yapilacak cok baska bir sey yok lakin lütfen artik "yetmislerin futbolu kopya edilemez" diyerek bizlere hakaret etmeyin... Kac dil bildigim önemsiz lakin ayni anda bir macin 72 yorumunu okuyoruz biz de.. iki yildir her gün blog nedeniyle biraz da icerisindeyiz zaten gündemin..

Gereginden fazla bire bir özdeslestirme olup cigrigindan cikarildigi anlar da olmustur ve haklisiniz.. Lakin aslen eksiklik biraz da nostaljik de olsa icerigine cok da deginmeden yapilan kaba saba yorumlardir ki sizi en azindan bu konuda tenzih ederim.

meinkissen dedi ki...

borges,
simdi wikipedia'nin almancasi türkceye benzemez falan.. lütfen böyle sacma tespitlerle gelmeyin. wikipedia'nin almancasinda ne sacmaliklar var, olur, güncellemeler yapilir, cok iyi bilirim.
Almanya'daki yazili ve sanal kaynaklara da sizin kadar olmasa bile oldukca hakim oldugumu düsünüyorum.
Bi Leo Beenhakker aciklamasi, bi Van Gaal röportaji gözün gördügünü, sahit olunani, dünyanin kabul ettigi total futbolun 70li yillardan sonra öldügü gercegini degistirmez.

O kadar inandiginiz, referans aldiginiz Almanca wikipedia'da da total futbol girdisinin altinda 74 sonrasina ait herhangi bi veri olmamasi da tuhaf bi ironi olmus.
Ya lütfen M.Sarp'in gole yakin olmasi futbolcunun kendi özelligidir. Sarp ayni dalislari, ayni gole yakinligi aynen bizde oldugu gibi Bursaspor'da da gösteriyordu. Bi Ayhan'i sokamadik gol pozisyonuna, o da kazayla gol pozisyonuna girerse argümanlariniz tam olacak.
Orta saha topcusu vardir golü sever, Okan Buruk gibi. Orta saha oyuncusu vardir, alabalik gibi.
Arda oyun icinde aynen bahsettiginiz gibi kanat degistiriyor eger kanat olarak baslarsa. Mac baslangici olarak evet baska pozisyonlarda da oynadi. Ama 90 dakika icerisinde kanat degisikligi ve taktiksel kanat oyuncu degisikligiyle ortaya da gecti. Mesela göbekten bi oyuncu cikip Kewell kenardan girdiginde maca Kewell Arda'nin yerini aldi, Arda göbege gecti. Buradan total futbol acilimi olur mu ya, lütfen yapmayin.
Total futbolun 70li yillardaki acilimiyla, 80li ve 90li yillarda adindan bile bahsedilmemistir. Futbolun eski bir güzel rüyasi olarak kalmistir Total Futbol.
Herkesin her yerde oynama durumu modern futbolda yoktur. Modern futbolun besigi Avrupa'da yokken, futbol fakiri Türkiye'de hic yoktur.

Total futbolun zaten wikipedia'daki anlamiyla her futbolcunun her pozisyonda oynayabilme yetisine sahip olmasindan ziyade sahada sürekli bunu saglayarak rakip tarafindan markaji imkansiz kilarken, dolayli yoldan pas atabilecek birinin her zaman bulunmasidir. Aynen 70li yillarin kagni futboluna dair bi olay bu.

Bugün her Avrupa takiminda özellikle is bölümünün atak tarafini üstlenen futbolcularin taktiksel pozisyon degistirmeleri, genel olarak rakip defansin ezberini bozma, kartlari yeniden karistirma anlaminda yapilan bi olaydir.
88 Hollanda Avrupa sampiyonlugunun mesela total futbolla uzaktan yakindan alakasi yoktur. Tamamen olgun bi taktiksel dizilis, herkes konuldugu mevkisinin bilincinde ve sorumlulugunda, Gullit, Koeman, Rijkaard öncülügünde duvar gibi bi fizik güc ve kazanilan bi sampiyonluk. O takimin bile en gezgin oyuncusu görev adami kücük Koeman'di. Gullit bile onun kadar gezemiyordu o takimda. Kanadi, yeri belliydi. Ironi yine Rinus Michel ismi.
Modern futbolda her oyuncu her mevkide oynayamamali, elbette all-rounder'lar olacaktir, Essien gibi, bizim eski Ümit Davala gibi.

Aksine herkes kendi mevkisini cok cok iyi oynayacaktir. Özellikle de defans.

meinkissen dedi ki...

karakter fazlaliginden ikiye bölmek zorunda kaldim.

asagidan devam edelim.

Bölüm 2-

ManU örnegi vermissiniz. Dünyanin en ezber takimidir ManU. Evet maalesef onlarin lehine, digerlerinin aleyhine en etkili ezber takimidir.
Ferguson geldiginden beri ayni sablon, herkes en iyi kendi mevkisini oynuyor, herkes savunma yapacak, alan savunmasi yapacak, kanattan oynayacagiz. Bunu iyi yapabilmek icin de sürekli iyi kanat oyunculari bulacagiz. Lee Sharp gibi, Giggs gibi, Kanchelkis, Beckham, Ronaldo gibi. Ortaya iki tane saglam eleman koyacagiz, biri sürekli hem ileriyi hem geriyi destekleyecek, digeri göbegi hic terketmeyecek, Bryan Robson, Keane, Scholes, Butt, Carrick gibi..

Defansin göbegine iki tane fizigi saglam defans, kazma da kabulümüzdür. Bruce, Pallister, eh Ferdinand gibi. Beklerimiz hep ayni olacak, orayi kapatacak, Irwin, Evra, Neville gibi.

Düyanin en ezber oyun sablonu Manchester United'a aittir. Onlarinin basarisinin sirri da bu basit oyun sablonuna mevkilerine göre asker, mevkilerine göre iyi generaller bulabilme, onlari iyi monte edebilme ve hepsinden maksimumu cikarabilmedir.

Hem konunun cilkini cikarmama adina hem de özellikle de Flying Dutchman bloguna zarar vermeme adina total futbol ile ilgili mütemadiyen yazilar yazan bloglarin isimlerini verip olayi kisisellestirmek istemiyorum. Siz bunun icinde yoktunuz ama bu sekilde ögrenmis oldum en azindan durdugunuz noktayi. Yine de üzerinize almayin. Beni Elano üzerine yazdigim bi yazida total futbol hakkindaki bu cümleye iten motivasyonun ne sizinle ne de blogunuzla ne de verilen link sayesinde okudugum flying dutchman'e verdiginiz yazinizla uzaktan yakindan bi alakasi yoktur.

saygilar
meinkissen

Borges dedi ki...

Sacma, macma.. Ben sizin kitap ismi vererek lütfen sunu okuyun kabaliginiza bir sey demiyorum önünüze kisa sürede okuyup algilayacaginiz bir veri sunuyorum. Wikipedia, sudur budur degil verdiginiz kitap isminin de icerilmesi nedeniyle önünüze koyuyorum ve inanin su kitabi alip okuyun geyiginden cok da sacma degil, lütfen siz de bunu bir daha yapmayin hazir sacma macma geyiklerine girmis iken..

70 lerde oynanilan felsefenin icerisinde de defans cikip forvet oynamiyordu zaten. Bu o zaman imkansiz iken bugün bunun olamayacagini türlü türlü örneklerle göstermenin manasi da yok. Cok bir sey kazandirmiyor keza Man U örnegi total futboldan ziyade saha icerisindeki degisime dair verilmis bir örnektir, ne man u ne de Bremen total futbol vesairesine örnektir. Ayni sekilde Bremen'in klise 4-4-2 sini de aciklayabilirdiniz lakin bosa zahmet olurdu man u gibi.

"Total futbolun zaten wikipedia'daki anlamiyla her futbolcunun her pozisyonda oynayabilme yetisine sahip olmasindan ziyade sahada sürekli bunu saglayarak rakip tarafindan markaji imkansiz kilarken, dolayli yoldan pas atabilecek birinin her zaman bulunmasidir. Aynen 70li yillarin kagni futboluna dair bi olay bu."
Bakin iki tane koca koca post örnegi verdik, wikipedia anlamini sunmadik ki burada böyle basit bir anlami vermis ve düzeltiyor havasinda sunuma geciyorsunuz ? 70'li yillarda defans oyuncusunun forvet oynadigini mi düsünüyorsunuz ? Modern futbolda yeri yok dediginiz olaylarin futbolun dogusunda dahi yeri yoktu. gezgin bir anlayisdan bahsediliyor ve saha icerisinde "gecici dönem" itibari ile oyuncularin birden fazla mevkide oynayabilme durumunum avantajlarindan bahsediliyor, Henry'nin sampiyonlar liginde sol beke kadar cekilip oyuna basmasi örnegidir. Modern futbolda yeri yok dediginiz olay nedir yahu ? Aksine tam da degisen ve miodern futbolun gerekirlikleridir.. Ettoo ortasahalasiyor, Henry beke kadar gelip adam kovaliyor ve tüm bunlarin toplami degil modern uzay futbolu olarak adlandiriliyor.. Pozisyon sinirlamasi modern futbolun degil futbolun durarak oynandigi pre-modern dönemin siaridir.. Rooney'in bugün saha icerisinde yaptiklari ortada iken kim hangi durumda görevinin disina cikmayacaktir ? Biz ise dediginiz gibi bastan baslamaliyiz, modern futbolun gerekirlikleri ve degisen futbolun düne göre en önemli farkliliklarini konu etmeliyiz.. Zira modern diyorsunuz seksenlerin durgun futbolunu tarif ediyorsunuz vesaire..

Bir de bu nedir yahu ? Iste tartisiyoruz burada. hakaret yok, kimseye bel alti vurmak da yok, rahatsizlik nedir ? Bloga zarar midir tüm bunlarin icerigi. Ama bu da bana ders olsun adsiz yorumlarin yayimlanabildigi yerlerde mümkün mertebe yorum yapmayacak sekilde hareket edelim..

Siz de kendinize iyi bakin, mesele de kime karsilik verdiginiz degil fikirlerdir, en azindan benim icin. X ya da Y, ne önemi vardir.. Cok cok büyük sacmalik icerisinde olunmadigi müddetce bir baska yorum gelmeyecektir isterseniz Juventus'u anlatabilirsiniz bize.

Hosca..

Flying Dutchman dedi ki...

Adsız arkadaşa hitaben

konuyu tartışmayı bırakıp Borges'in internet maceralarına geçtiğin için son 2 yorumunu yayınlamadığını söyleyeyim

bir de şöyle bir mail atsan da şuraya Borges seninle bu konuları mail üzerinden tartışsa güzel olur diyorum...

Yanlış mıyım?

meinkissen dedi ki...

borges,

isterseniz kusura da bakin fakat sacmaligin en büyügünü, simdi "isterseniz Juventus'u anlatabilirsiniz bize" diyerek, grekoromen gürest belalti yaparak siz yapmissin zaten.

Bunun üzerine ne kadar sacmalasak, hafif kaliriz.

En iyisi kenara cekilelim.

saygilar
meinkissen

Ku.Ba dedi ki...

Polemikleri sevmem! Ama, oha, boyle kapismaya can kurban. Resmen edebiyat bu.

bonaventure dedi ki...

...halbuki gürcan bilgiç bu yazıyı 3 paragrafta yazar...

Sefa Hasanoglu dedi ki...

Devam devam :D

Adsız dedi ki...

@ Faruk Alpaslan dedi ki...

Devam devam :D

Katılıyorum Devam :D

Tv lerde arkalarına yaslanıp sallayan yorumcuların çoğunluğunun yukardaki yorumlarda tartışan blog yazarları kadar bilgi sahibi olduğunu hiç sanmıyorum büyük çoğunluğuda bu kadar düzgün cümleler kuramaz

Mavi dedi ki...

yalnız wikipedia örneği çok felaket olmuş. borges a hiç yakışmamış. yahu wikipedia aptallar içindir, ve her dilde bir sürü yanlış saçma sapan bilgi içerir.

Majesty dedi ki...

Burada olay bir oyuncunun her mevkide oynayıp oynamaması mı, yoksa oyun içinde herkesin mevkilerine çakılıp çakılmaması mı? İkisi farklı şeyler çünkü.

Futbol artık herkesin sadece mevkisinde durduğu, langırt gibi bir oyun değil. Yani Henry'nin geriye gelip top alması veya forvetin orta sahaya yaklaşıp atağın başlangıcında da yer alması doğal. Rakipteyken topun arkasına geçmezseniz de ya çok iyi savunma dörtlünüz, beşliniz, yediliniz falan vardır ya da gol yemek mühim değil mantığındasınızdır.

Galatasaray oyunda devamlı değişen bir düzene sahip olmasa da çok da sabit değil. Bunun adı total futbol mu modern futbol mu bilmiyorum fakat daha da geliştirilirse olumlu etki yapacağı gerçek. Bazen atak yapılırken Hakan B. geride kalır, Sabri ileri çıkar ve 3-4-3 gibi bir diziliş olur. Bazen iki bek de ileri çıkar, bu sefer topal defansın önünde durur. Topal dışındaki iki orta saha Galatasaray'da hareketlidir, bunun Mustafa Sarp'ın oyun yapısıyla ilgili olduğunu düşünmüyorum çünkü Mehmet Topal henüz gelmemişken Mustafa Sarp ileri çıkmadan oynardı. Hatta ben de dahil bir kısım sadece fizik mücadele ile oynuyor diye burun kıvırırdık, şimdi Topal geldi toplu oyunda da kendini iyi gösteriyor. Galatasaray ne zamanlar iyi oynuyor? Bir göbek, bir kanat ve forvetin ortasındaki oyuncu üçgen kurunca, veya yine bir göbek bir kanat ve o kanattaki bek oyuncusu üçgen kurunca.

Bir diğer sabit olmayan özellik bence. Kewell sahadayken, sağ kanatta Keita tam bir açık gibi oynarken Sabri'nin de desteğiyle, Kewell forveti tamamlayan bir oyuncu gibi pozisyon alıyor. Futbolcuların özelliklerinden kaynaklı bir organizasyon bu, yoksa iki kanatta da aynı şey yapılabilse kabus olur rakip için. (Tabi bu oyun düzeninde takımın bir beki diğeri kadar ofansif olmuyor)

Bunlar benim görüşlerim, pek futbol teknik taktik yazmadığım için saçma gelen taraflar çok olabilir fakat benden çok daha kafa yorup yazı yazan insanların bazı konularda sabit fikirli olduklarını görmek beni üzüyor. Bu futbol blogları tam o fikirlere karşı yükseldi ve önüne geleni yemeyi reddeden kişiler tarafından yükseltildi. Lütfen onlara ihanet etmeyelim.

Saygılar

Adsız dedi ki...

Rijkaard geldiğinden beri şahit olduğum en güzel tartışma idi bu. Devam etmesini isterdim.

Shareef dedi ki...

Peki barça'nın oynadığı nedir ? Biri de şunu anlatsın.. Nasıl her bölgede, bir fazla oyuncu oluyor her zaman ki ben madrid'i tutarken bunları söylüyorum.. Lütfen cevap versin bi arkadaş

Barça'nın oynadığı nedir.

Adsız dedi ki...

Barcelona'nın oynadığı oyun için:

http://devrimderki.blogspot.com/2009/04/barcelona-oyun-yapisi.html

http://erenlogoglu.blogspot.com/2009/07/matematiksel-futbol.html

meinkissen dedi ki...

Yaptigimiz bi maddi hatayi da düzeltelim. Bahsi gecen David Winner kitabinda Türk Milli Takimi'nin Amsterdam'da Hollanda'yi 2-1 yendigi mac disinda Fenerbahce kulübünün de adi gecer. Daha önceki postlarda baska bi Türk bahsi yok demistik, demek ki bi GSli olarak FB bahsini kayda deger görmemisiz :) , ama yine de bu vesileyle düzeltmis olalim.

özür
meinkissen

Shareef dedi ki...

Adsız arkadaşım borges'inkini okudum o zaman total futbol dememiz gerekmez mi :D Total futbolu kabul etmeyen arkadaşlar için daha çok sorum :D

Adsız dedi ki...

Hello,nice post thanks for sharing?. I just joined and I am going to catch up by reading for a while. I hope I can join in soon.