18 Kasım 2009 Çarşamba

EN KÖTÜ 10 COVER

Dün bizim yazar ekibinden Barad-dur, Aceto'daki Banu Güven postunu maille gönderip "bu şarkının kendisi mi kötü, yoksa bu kadın mı rezil etmiş?" diye sordu (tabii o "rezil etmiş" demedi de başka şey dedi, bu türküde söylanmaz). Ben de "şarkı güzel de arkadaşları kötüydü" diyecektim de onun yerine durun bir liste ayarlayayım dedim. Zamanında müzik dünyasındaki "cover" denemeleri ile ilgili bir yazı yazmıştım. Cover hadisesi bir kaç gruba ayrılabilir. Bir grup tamamen veya albümün çoğunu yeniden yorumladığı şarkılara ayırabilir. Örneğin Hellooween'in Metal Jukebox ve Blind Guardian'ın Forgotten Tales albümleri gibi. Bir müzik şirketi, bir gruba ya da bir tür ait şarkıları başka gruplara yorumlatıp bir toplama albüm yapabilir. Iron Maiden, Metallica ve ABBA'nın Tribute albümleri gibi. Ya da bir grup ya da şarkıcı albümüne 1-2 tane cover koyar ki en yaygın olanı da budur, binlerce örneği var. Şimdi eğer parçası yeniden yorumlanacak grup baba bir grupsa iş zordur. Iron Maiden, Metallica, Judas Priest, Kiss, Beatles, ABBA gibi hayran ordusu yüz milyonları bulan grupların şarkılarını yorumlamak kabiliyet ister. Misal bugüne kadar 100'e yakın Iron Maiden coverı dinlemişimdir ama (kendi işlerini sevmediğim bir grup olan) Sonata Arctica'nın "Die With Your Boots On" coverı dışında beğendiğim bir tane yoktur. Biraz da Sinergy'nin Number Of The Beast'i belki. Yani zaten ekstra bir şeyler yapmak zorunda olduğunuz bu dalda iyi iş çıkarmak maharet ister. Bana göre genelde de şarkılar ucubeye dönüşür. Ben de bu ucubelerin Top 10'una bir bakayım dedim. En iyilerin listesini de yaparız bir ara. Maddelerin üzerine tıklayarak şarkıları dinleyebilirsiniz.

10-Satisfaction (Bjork&PJ Harvey): Bjork'u severim, PJ Harvey'e de lafım yoktur tarzı olan bir kadındır da bu iki ismin de bir özelliği var. Bunlar kendi tarzlarını kendi şarkılarına oturtmuş isimler. Gidip Rolling Stones gibi bir grubun en gaz şarkılarından birini alıp böyle bir cenaze törenine çevirirseniz olmaz. Mick Jagger'ın kendisi dinlese bu şarkıyı tanıyamaz o derece.

9-We Are The Champions (The Busters): Bir efsane nasıl rezil edilir onun göstergesi. Alman ska grubu The Busters eğer hala müzik yapıyorsa insanlık için büyük bir kayıptır söyleyeyim. Sen müzik tarihinin en slogan haline gelmiş, en kitlesel şarkılarından birisini al, Sincan düğünündeki oturak alemi fon müziğine döndür. Tarih sizi affetmeyecek ulan.

8-Whenever, wherever (The Christian Ice): İşte görüp görebileceğiniz en egzantrik cover. Shakira'nın şarkısı zaten Allahlık, bir de bu amcalara katlanmak zorunda kalıyorsunuz. Türde bir hayli değişiklik var tabii. Pop şarkısı olmuş sana avant garde etkileşimli, bol ıkınmalı heavy metal. Yalnız işin içine heyecanlı arkadaşlar dahil olunca "suck, fuck, ass" gibi sözler eklenmiş şarkıya aman diyeyim. Bu arada Shakira'nın "Did It Again" videosundaki yatak koreografisini bir tek beğenen ben miyim?

7-Bring Me To Life (Wykked Wytch): Bir şarkı miyavlanarak ve mütemadiyen tıslayarak nasıl berbat edilir kanıtı. Bu scream vokalli grupların kendi şarkıları bile yeteri kadar yasaklanası iken bir de etraftaki diğer şarkılara sarmalarındaki amaç nedir anlamıyorum? Ortada dinlenmesi mümkün tüm şarkılara küfür ettirmek istiyorlar sanırım. Bu en güzel örneklerinden olmuş.

6-Nothing Else Matters (DJ Zany ft. Mc DV8): İyi bir müzik dinleyicisi olduğum kadar iyi bir icracı değilim. Sesim güzel değil, enstrüman çalamam, çaldığım en iyi enstrüman Helvacıoğlu flütleridir ama kendimi kassam bir şarkıyı bu kadar rezil edemem. Bari Almanya gibi heavy metalin anavatanı olan memleketlerden birinden çıkmış isim yapmayaydı bunu. Senin DJ'liğine de featuringine de....

























5-You Shook Me All Night Long (Celine Dion&Anastacia): Bu şarkıda anlatılanı Celine Dion'a alıp elektrik şokuyla yapacaksın. 10 saniye ara verip 2 dakika aralıksız basacaksın akımı. Ulen sen kim AC/DC şarkısını yorumlamak kim? Herhalde Brian Johnson'ın vokalini andırsın diye de yanına Anastacia'yı almış. Mp3 kaydını değil videosunu koydum ki Dion'un sahneye çıkış hareketlerini de görün diye. 30 yıllık headbanger mübarek.

4-Come Together (Craig David&Tina Arena)
: Bir başka, "bir efsane nasıl yerle bir edilir" durumu. İki tane zirzopun Beatles şaheserini katletme çabası. Bu iki dayaklık insan bir de bu şarkıyı, Live8 konserinde söylediler ve ben de TV ekranında canlı şahit oldum. Çok açık söyleyeyim G8 ülkelerinin yerinde olsam ve Afrika ülkeleri yararına düzenlenen bir günde bu şarkıyı duymuş olsam borçları silmek ne kelime üçe katlarım. Eşşoğlular...

3-Beat It (Jameson): Rahmetli mezarında dört dönüyor şu anda biliyorum, zira yazarken playlistte çalıyor şarkı. "beat iiiiit, beat iiiiit" şeklindeki nakarat bölümünde, üstüste 34 tane bol isotlu çiğ köfte yemiş bir insanın tuvalette geçirdiği dakikaları bize yansıtan seslerin duyulduğu bu müthiş coverdan sonra sadece This Is It diyorum ne diyeyim.

2-Namus Belası (Kurban): Bu gruba nasıl "çok iyi cover yapıyor" diyorlar hala aklım almıyor. Şu videoyu izleyip bana anlatın hele bir. Cem Karaca söyledi yahu bu şarkıyı Nihat Doğan değil, Kid Rock çakması bir adam ağzını yaya yaya tekrar söyledi diye nasıl iyi cover oluyor? Kusura bakmayın ama Türk müziğinde gördüğüm en kötü örneklerin başında gelir.

1-Hallowed Be Thy Name (Cradle Of Filth): Niye birinci bu tıslayan arkadaşlar, çünkü dünyanın en büyük grubunun en baba şarkılarından birisini alıp gulyabaniye döndürdükleri için. Türkiye'de emo gençlik arasında çok iş yapmış bir gruptur biliyorsunuz, bir ara herkesin üstünde aynı tip tişört vardı Akmar Pasajı'nda. Hayır bir de bu ve Marilyn Manson benzeri adamlara "metal" diyorlar ya cinler tepeme çıkıyor.

19 yorum:

Adsız dedi ki...

sadece beat it'i dinledim enteresan açıklaman nedeniyle.Hakkaten çok kötüymüş, adam utanmadan bunu nasıl yayınlamış onu bir türlü anlamadım.

voodoo girl dedi ki...

bence türkiyede en kötü cover yapan insan açık ara sarp denen denyolog.

Can dedi ki...

En çok birinci sıra rahatlattı içimi.Listenin genelinde hemfikirim Celin Dion-Anastacia cover ı ilk gördüğümde sevimli gelmişti ama beni de rahatsız etti şimdi tekrar seyredince.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Bu tur, sarkiyi alip baska bir yere goturmeye calisan cover'lari, iki akor basip "Aha cover yaptik"ci zihniyete tercih ederim. Cover dedigin sey sarkiyi bambaska bir ambalaja sarmalidir, yoksa dedigin gibi o "tribute" olur.

Mesela Kargo'nun cover albumu vardi. Benim icin Turk muzik tarihinin en kotu cover'lari o albumdedir. Mesela Yildizlarin Altinda, rezalet.

Benim icin en iyi cover, A Perfect Circle'in Imagine cover'idir. O John Lennon'un optimist tonu tamamen gitmis, yerine karamsar mi karamsar bir sarki gelmistir. Ve de kendi basina baktiginda cok kaliteli bir eserdir.

Bu minvalde Kurban'in cover'ini inceleyelim. Kurban'in vokalistinin sarki soyleme tarzi zaten odur. Cem Karaca ile falan alakasi yok artik o sarkinin, Kurban tadinda olmasi lazim. Link'i verilen videoda ses kalitesi kotu, bas riff'leri neredeyse duyulmuyor, studyo kaydini dinlersek zaten muzikal altyapi olarak sarkinin zenginlestirildigi gorulur.

Uzun lafin kisasi; sarkiyi ucubeye dondurmeyen "cover" zaten cover degildir. O "Bir de biz calalim dedik"ten oteye gecmez. Bjork'u de takdir ediyorum o yuzden, Kurban'i da. Tam da bu sebeplerden, Celine Dion ve Anastacia'ninki felaket mesela. Ayni sarkiyi cal, vokali taklit etmeye calis. Eh o zaman bok olur tabii, yapamazsan biter cunku.

Metal muzik genclikte kaldi, o yuzden direkt zibidilik kategorisine sokuyorum zaten; onlari bilemem.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Ekleme: Ayip olmasin diye o metallere de bakayim dedim. Wykked Witch agzimdaki kahveyi puskurttu vokalin girmesiyle, o ne la oyle?

baha dedi ki...

Iron Maiden sarkilarinin coverlanmasi zaten gunah gibi bir sey sayilmali, bu yuzden Cradle of Filth -hakkiyla- birinci siradaki yerini bulmus.

Voodoo Girl de dogru demis, Sarp sagdan yaklasabilir bu gruba.

Manu dedi ki...

6 numaradaki dj profesyonel mi?Yoksa dj Karabela kategorisinden mi bu arkadaş?
Ayrıca wykked wytch ismi zaten ne bok oldugunu km. öteden belli ediyor.

berthelemy dedi ki...

Satisfaction'a cenaze töreni benzetmesi cuk oturmuş. ilk dinlediğimde yeter ulan diye bağırıp kapatmıştım. biraz daha zorlasalar sigur ros düzeyine ulaşacaklarmış ama herhangi bir dünyalı istese de o kadar kötü müzik yapamaz heralde.

benden bu kadar dedi ki...

bu yazının amacı bu şarkıları dinlemeyin mi :D

Muratonovic dedi ki...

Bu cover'larin etksinden kurtulmak icin, Buyrun En iyi 10 Cover ;

http://bohemdunyam.blogspot.com/2009/08/en-iyi-10-cover.html

CaRtMaNtR dedi ki...

Megalomaniax diye bir grup vardı onlarda oynama şıkıdım'I coverlamıştı.

Fakat hatırladığım en kötü coverlar ayno organizasyonda duyduklarımdı.

Metallica'nın St. Anger albümünü çıkardığı dönemlerdi. Mtv promosyon işine girere Mtv İcon gibi bir program yapmış ve meşhur Metallica şarkılarını farklı gruplar coverlamıştı.

O coverlar arasında Avril Lavigne'nin felaket Fuel coverı hala kulaklarımı tırmalar (şarkı Fuel olmayabilir ama kulak tırmalama hissiyatı sabittir)

Birde sormak isterim Ferhat Güzel'in Beggin coverı olan Begüm bu liste için aday olabilir miydi :D

Onur Erdem dedi ki...

1 numara apayri zaten de ben 2 numaraya direkt Metallica'nin Whiskey In The Jar'a tecavuz etmesini koyardim. Phil Lynott'in kemikleri sizlamistir...

varol döken dedi ki...

bazıları orijinallerinden güzel olmuş desem nasıl bulanır alabora olur blog...

blog sallanır
öne arkaya
dalgalar
batar çıkar

dur ben kendime bir cover atayım geleyim...

(sarp ı yatakta coverlayacak kaç kız tanıyorum biliyon mu sen)

Adsız dedi ki...

busters'ın bahsedilen cover'i haketen kötüdür ama bu onları kötü yapmaz; mickey mouse on moscow ve dead or alive ile hala gönüllerdedir kendileri..

Beercholic dedi ki...

avril'in chop suey'ini unutmayalım, unutturmayalım.

caligula dedi ki...

selin diyon'u ıslak sopayla dövmek lazım, dayanamadım... angus öpsün onu

önder dedi ki...

ya daha kötüsü youtube da falan yorumlarda bir sürü oooww, super, great, amazing falan gibi yorum yapan bir sürü de denyo diyesim gelen, ama bilmem ki blog kurallarına ykırımıdır diye düşünüp demediğim insan var :)

Adsız dedi ki...

metal her donem yenilenen bir muzik turudur. brutal vokali bunyesi kaldirmayanlar, yorumda yapmasin birader. bu ne curret maiden metal tanrisi ise cof da mesihtir.
asilacak adam, rahibin son duasini okumaya geldigini anlatiyor. nasil okuyacak?
maiden brutal vokal kullanmamis olabilir , ama kullandigi album kapaklarina bu duygulari resim olarak yansimi$tir. cof direk bu sertligi muziginde gosterir. sayin dickinson yorumlarini begenmeseydi heriflere bu kadar sarki da vermezdi. "fear of the dark " gayet sIkI bir sekilde yeniden yorumlanmistir. ha! siz mi? he! siz halt etmi$siniz. milyonlarca cof dinleyenini gerizekali yerine koymussunuz.

Adsız dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=ONr5fl-0liQ

En kötüsü...