16 Kasım 2009 Pazartesi

FIFA 17 YAŞ ALTI DÜNYA KUPASI-3



















Bağıra bağıra şampiyon oldu İsviçre
desem abartmış olmam herhalde. Turnuvanın en derli toplu görünen, en aklı başında ve istikrarlı top oynayan, en takım gibi görünen ekibi, dün ev sahibi Nijerya'yı finalde 1-0 mağlup ederek kupayı kaldırdı. Aslında genel görünüme bakıldığında oynadıkları 7 maçın 5 tanesini tek farkla kazandılar. Bu tek farklı 5 galibiyetin 3'ü 1-0'lık sonuçla gelmiş. Ama 7 maçın 6 tanesini normal sürede galip bitirdiler işte (ikinci turdaki 2-2 biterek uzatmaya giden Almanya maçını da 4-3 kazandılar). Sırasıyla Brezilya, Almanya ve İtalya gibi önemli rakipleri saf dışı ettiler. Gruplarda 3 maçı da galibiyetle kapatan iki takımdan birisi durumundaydılar. Diğer takım İspanya da üçüncülükle bitirdi. Tabii Afrika'da ardı ardına oynanan iki gençler şampiyonasında iki ev sahibinin gösterdiği performanslar dikkat çekici. Gana 20 yaş altı turnuvasında şampiyon oldu, Nijerya da 17 yaş grubunda final oynadıu. Eğer bu performanslar ev sahibi olmaktan ileri gelmiyorsa iki takım da, bu neslin A milli takıma monte edileceği 2014 Dünya Kupası'nda büyük işler yaparlar.

İsviçre Euro 2008'de, diğer ev sahibi Avusturya ile birlikte Avrupa Şampiyonaları tarihinin en kötü ev sahibi unvanını kazanmıştı. 2010 Dünya Kupası vizesini aldılar, 17 yaş altı dünya şampiyonu oldular ve 2011 21 yaş altı Avrupa Şampiyonası elemelerinde Türkiye'nin de bulunduğu grupta lider durumdalar. Bizi cumartesi günü 3-1 mağlup ettiler evimizde. Biz ise 2010 Dünya Kupası'nda yokuz ve 17 yaş altı turnuvasında da süslü ama süslü olduğu kadar iş yapamayan bir takımla çeyrek finalde veda ettik. 2008'den sonra iki ülke futbolunun gelişimi açısından önemli bu veriler. Kimlerin ders aldığı konusunda da...Tabii çok önemli bir nokta daha var. Bazı isimler sayacağım. Andre Goncalves, Kofi Nimeley, Haris Seferovic, Nassim Ben Khalifa, Ricardo Rodriguez, Sead Hajrovic, Pajtim Kasami, Maik Nakic, Igor Mijatovic, Joel Kiassumbua.....Bu isimleri duysanız , milliyetleri hakkında yapacağınız tahminlerde İsviçre son sıralarda bulunur. Ama oyuncuların hepsi İsviçre kadrosundalar. Futbolcunun oynayacağı takım konusunda "yetiştiği ülkenin belirleyici olması" tezimizi destekleyecek bir veri sadece.



















Gol krallığını 5 gollü dört oyuncu paylaştı. Borja (İspanya), Sani Emmanuel (Nijerya), Hasir Seferovic (İsviçre) ve Sebastian Gallegos (Uruguay). 20 yaş altı turnuvasında yaptığımız gibi turnuvanın en iyi onbirini verelim ve bu turnuva yazılarını sonlandıralım.

1-Benjamin Siegrist (K): İsviçre kadrosunun Aston Villa'lı temsilcisinden turnuva öncesi yazımızda da (yazının sonunda linkini bulabilirsiniz) bahsetmiştik. Villa Park'a çok iyi bir kaleci yetişiyor. Turnuvada oynadığı yedi maçtan dördünde kalesini kapattı. Zaten bu performans ona turnuvanın en iyi kalecisin verilen Altın Eldiven ödülünü getirdi.

2-Mohammed Aliyu (D): Turnuvanın ilk gününde oynanan ve 3-3 biten Almanya maçını saymazsak, takımının hiçbir maçta 1 golden fazla kalesinde görmemesinin mimarlarından birisiydi Nijerya kaptanı. Ülkesinde niger Tornadoes takımında forma giyiyor. Henüz 16 yaşında. A takımın önemli oyuncularından birisi olacaktır.

3-Frederic Veseli (D): Nijerya kaptanından İsviçre kaptanına. Siegrist'in Altın Eldiven ödülü almasında onun da payı büyük. O da İngiltere'ye kapağı atmış durumda çoktan. Manchester City forması giyiyor. Yeni patronların transfer çılgınlığında forma bulması gecikecektir ama kulüp onu büyük ihtimalle 1-2 sene sonra kiralama yoluna gidecek.

4-Marc Muniesa (D): Yine bir kaptan. Üçüncülük koltuğuuna sahip İspanya'dan bu sefer. Barcelona'lı oyuncu takımının defans hattında o kadar kritik bir yere sahipti ki, .eyrek finaldeki Uruguay maçında kırmızı kart görünce, takım onsuz yarı finalde Nijerya karşısında bocaladı ve turnuvaya veda etti. Barca defansına yeni bir Puyol geliyor olabilir.

5-Ricardo Rodriguez (D): Daha defans hattını bitirmedik ama listenin üçüncü İsviçrelisi. Ama onun listede bulunma sebebi üstün defansif yetenekleri değil hücum hattındaki becerisi. Çok kritik 3 gol kaydetti Rodriguez turnuvada ve takımının en skorer üçüncü oyuncusu oldu. FC Zurich'de forma giyiyor.

6-Gustavo Cuellar (M): Turnuvada geri dönüşlerin takımı unvanını ele geçiren Kolombiya'nın dördüncülük koltuğuna oturmasında büyük payı vardı Cuellar'ın. Ülkesinde Deportivo Cali forması giyiyor. Grup maçlarında attığı 2 kritik gol ve Türkiye maçında takımını yarı finale çıkaran son penaltıyı atması da önemli.

7-Ramon Azeez (M): Nijeryalı orta saha oyuncusu, turnuvanın en iyi üçüncü oyuncusuna verilen Bronz Top ödülünün sahibi oldu. Ülkesinin futbolcu yetiştirme fabrikalarından Future Pro Academy oyuncusu. Kısacası turnuvanın en önemli keşiflerinden.

8-Adria Carmona (M): Barcelona'lı bir başka yıldız adayı. Orta saha oyuncusu olmasına rağmen attığı 3 gol onu, takımının, en fazla gol atan oyuncusu Borja'dan sonra en skorer ismi yaptı. Carmona geçtiğimiz yıl ülkemizde yapılan Avrupa Şampiyonası'nı kazanan İspanya takımının da kadrosundaydı.

9-Haris Seferovic (F): İsviçre'ye taş gibi bir forvet geliyor. İsviçreliler oyun içerisinde ne zaman sıkışsa topu defans arkasına kaldırdılar, Seferovic de işi bitirdi. 5 gol atarak turnuvanın en skorer dört isminden olmayı başardı. Grasshoppers takımında forma giyiyor ve A takımla ilk maçını geçtiğimiz yıl oynadı.

10-Engin Bekdemir (M): Bizim tarafımızdaki keşif diyelim onun için. Onu Porto'ya verdiği için çok üzülebilir PSV'li yöneticiler. Transferin arkasında bir püf noktası var. 8 yaşından beri Engin'i tanıyan ve o büyürken PSV'nin altyapısında çalışan antrenör Patrick Greveraar, bugün Porto'nun altyapısında çalışıyor. Yani küçüklükten beri tanıdığı Engin'i almak için Portekiz kulübün ikna eden de kendisi. O da Hollandalı ustasının peşinden gitmiş tabii ki. Engin'i blogda ilk ele alışımızın üzerinden 1,5 yıl geçmiş. Yavaş yavaş geliyor.

11-Nassim Ben Khalifa (F): Aslında buraya Borja, Sani gibi isimleri alabilirdim ama forvet hattı aynı ülkeden hatta aynı takımdan oluşsun istedim. Seferovic gibi o da Grasshoppers forması giyiyor. Tunus asıllı. 17 yaşında ama çoktan Grasshoppers forması ile 10 maçtan fazla oynadı. Seferovic ile birlikte turnuvada takımının attığı 18 golün yarısına imza attılar.




















FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası-1
FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası-2

5 yorum:

aks111 dedi ki...

İsviçre kolombiyayı 4-0 mağlup etmişti.Birde Almanya maçı normal sürede 2-2 bitti.

Flying Dutchman dedi ki...

düzeltme için teşekkürler...

Emoonn dedi ki...

isviçre milli takımının alt yaş kategorilerinde oynayan türk oyuncular var mı?

BT dedi ki...

@Flying Dutchman
Sen işi bıraktın bütün maçları mı izledin mi şimdi:)

Flying Dutchman dedi ki...

Yok yahu :) zaten bir hafta prag'daydım bir şeye bakamadık tabiii

her takımın 1-2 maçına bir de çeyrek finallerden itibarenki maçlara bakmışımdır...

sübyancıya çıkardı adımız yoksa :))