26 Kasım 2009 Perşembe

GEMİCİ DÜĞÜMÜ

















Manchester United dün akşam İstanbul'un 3 büyük kulübünden, kendi evinde ceza sahası dışından gol yeme halkasını tamamladı. Maç bittiğinde Fergie soyunma odasına giderken sahadakileri tek tek kesiyordu hangisine krampon fırlatsam diye. Bu adamlardan bazıları formayı uzun süre görmeyebilir. Aslında oyun açısından büyük bir sükse yaptığını söyleyemeyiz Beşiktaş'ın, hatta maç boyu gelişen organize tek bir atakları var, onda da Fink cumartesi akşamındakinden çok daha rahat bir pozisyonda, Allah ne verdiyse abanmak yerine usulca köşeye bırakmayı seçince teknik kapasitesinin onu neden o mevkide oynattığının cevabını verdi bize. Ama istatistiki açıdan bir hayli isim yaptı Kara Kartal. Şampiyonlar Ligi'nde 23 maç sonra Old Trafford'da Manu'yu mağlup ettiler ve Bayern'in 28 maçlık rekorunun bir süre daha korunmasını sağladılar. Ayrıca Kırmızı Şeytanlar'ın kulüp tarihinde, onları bir Avrupa maçında, evlerinde mağlup eden sekizinci takım oldular. İdeal United onbirinden sadece Nemanja Vidic'in, geçtiğimiz hafta sonundaki onbirden 3 kişinin sahada olduğu bir takımı mağlup etmek bu unvanların önemini azaltmıyor elbet. Matteo Ferrari Türkiye'deki iyi oyunlarına devam ediyor, onu da not düşelim.

Ancak kafamı karıştıran 2 hadise vardı maçta. 2 adam. Batuhan Karadeniz ve Erhan Güven. Erhan Güven'in maça girer girmez, o heyecanı ile kendini kontrol edemeyip, oldukça sakin olan rakip sol kanadı faul yaparak durdurmaya çalışması, gol atmaya mecali olmayan ev sahibinin iki tehlikeli frikik kazanmasına sebep oldu. Bu düzeltilecek bir alışkanlık. Peki ya Batuhan!!!...1 sene önce Antalya 17 yaş altı turnuvasında penaltı öncesi takım arkadaşlarına orta sahada dua okutan, maç içinde arkadaşlarına küfürler yağdıran, temdit penaltılarına kalan maçta atacağı köşeyi kaleciye gösterip onunla dalga geçen ama sonra kaleci topu kurtarınca rezil olan ve daha o yaşta beni geleceği hakkında endişelendiren bir adamdı. 18 ay geçmiş neredeyse, değişen hiçbir şey yok. Oyuna giriyor ve 15 saniye sonra göz göre göre sarı karta davetiye çıkarıyor. Sonra da Şampiyonlar Ligi seviyesine gelmiş kurnazlıkta bir hakemi "düdüğü duymadım" diyerek kandırmaya çalışıyor. Acımasız olabilirim belki ama ben Batuhan Karadeniz'den Türk futboluna bir fayda geleceğini düşünmüyorum. Bir gün gelir laflarımızı yersek bizzat sosunu biz hazırlarız.

İlginç bir hale geldi grup. Beşiktaş aynı puana geleceği takımın galibiyetini isteyecek, o derece ilginç. Beşiktaş İstanbul'da CSKA Moskova'ya mağlup olursa veya maç berabere biterse Avrupa defterini kapatıyorlar. Eğer kazanırlarsa ve Wolfsburg da kendi evinde United'a mağlup olursa Wolfsburg, CSKA Moskova ve Beşiktaş aynı puana geliyorlar. Bu durumda üç takımın arasındaki puan durumuna bakılıyor. Beşiktaş'ın (galip gelmesi halinde) 4, CSKA Moskova'nın 6, Wolfsburg'un 7 puana ulaşma durumu var üçlü puan durumunda. Dolayısıyla Beşiktaş grubu dördüncü bitiriyor. Ancak Wolfsburg, Manchester United'dan puan veya puanlar alabilirse Beşiktaş CSKA ile başabaş kalıyor ve orada da grup üçüncüsü olmak için 1-0 veya iki ve daha farklı galibiyetlere ihtiyaç duyar hale geliyor. Zira 2-1 (ikili averajlar da eşit olur, genel averaja bakılır ve CSKA Moskova üçüncülüğe yerleşir), 3-2, 4-3 ve daha gollü galibiyetler Beşiktaş'a yaramıyor. Kısaca Beşiktaş 2 veya daha farklı kazanacak (ya da 1-0) ve Wolfsburg'un puan almasını bekleyecek.














Peki diğer gruplar. A grubunda Bordeaux ikinci turu gördü. Juventus veya Bayern'den birisinin Avrupa Ligi'ne gelmesi ise kesinleşti. B grubundan CSKA Moskova veya Beşiktaş gelecek yukarıda bahsettik. C grubunda işler karışık. FC Zurich deplasmanında Milan kazanırsa işi bitiriyor. Kazanamazsa ve Olympique Marsilya Real Madrid'i içerde mağlup ederse Milan üçüncülüğe iniyor. Yok Milan kazanırsa, Marsilya da Real Madrid'e 3 fark atabilirse bu sefer Real Madrid üçüncülüğe iniyor. Marsilya kazanamazsa Real-Milan elele çıkıyorlar. D grubunda Porto ve Chelsea'nin biletleri cebinde. Üçüncülük koltuğu Atletico Madrid'in bir sürpriz olmazsa, tabii APOEL'in hala şansı bitmiş değil. E grubunda da Olympique Lyon ve Fiorentina'nın koltukları hazır. Liverpool Kupa 2'ye inmiş durumda.

Geldik müthiş hesapların döndüğü F grubuna. Dört takımın da dört basamakta yer alma şansı var öyle diyeyim. Birkaç örnek verelim. Inter ve Barcelona kazanırlarsa veya berabere kalırlarsa ikinci turu görüyorlar. Barcelona, Dynamo Kiev deplasmanında ne sonuç alırsa alsın, Rubin Kazan Inter deplasmanında kazanırsa veya 2-2 ve daha gollü berabere kalırsa Inter üçüncülüğe iniyor. Rubin Kazan Ukrayna'daki maçın sonucuna göre birinci veya ikinci oluyor. Inter kazanıp Barcelona mağlup olursa, bu mağlubiyetin 3 farklı olması lazım ki Barca üçüncülüğe insin, Kiev takımı ikincilik koltuğuna otursun. İtalya'daki maç berabere sonuçlanırsa da, bir Dynamo Kiev galibiyeti onları ikinciliğe oturtur. Peki fantazimiz ne? Şu skorlar. Dynamo Kiev 3-0 Barcelona ve Inter 0-1 Rubin Kazan. Bu skorlarla sıralama Rubin Kazan, Dynamo Kiev, Barcelona, Inter oluyor ki düşünün şenliği.

G grubunda grup üçüncüsünü VfB Stuttgart-Unirea Urziceni maçı belirleyecek. Romen takımına Almanya deplasmanında beraberlik yetiyor. Sevilla gruptan çıkmayı garantiledi. H grubundan da ya Olympiakos ya da Standard Liege Avrupa Ligi'nin yolunu tutacaklar. Olympiakos'a içerde Arsenal'den alacağı 1 puan yetiyor. Kaybederlerse ve Standard Liege içeride AZ'i mağlup ederse ikili averajda Yunan ekibini alta itiyorlar.

Yani son maçlarda dünyayı tersine döndürecek kadar gariplikler yaşanırsa, Avrupa Ligi'ne Juventus, Beşiktaş veya CSKA Moskova, Milan, Atletico Madrid, Liverpool, Barcelona, VfB Stuttgart ve Olympiakos gibi bir listeyi gönderebiliriz. Ondan sonra da Platini'nin hayali geçekleşir, Kupa 2 ratingleri Kupa 1'e yaklaşır.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Hesaplar karisik ama cok fazla surprizin yasanacagini zannetmiyorum. F Grubunda fantaziniz gerceklesirse, yilin en buyuk surprizi olur. Bu arada Erhan Guven 27 yasinda cok da genc sayilmaz...

a-town dedi ki...

rubin 2-2 ve daha gollü beraberliklerde inter'în üstüne çıkmaz mı? ilk maç rusya'da 1-1 ve puanlar eşit.

Flying Dutchman dedi ki...

@a-town

doğrudur, düzeltmeyi yapalım, teşekkürler

diren ayhan dedi ki...

Ondan sonra da diyolar ki senin gibi adam nasıl futboldan hoşlanıyor falan filan...nası hoşlanmıyayım yahu !!! şuna bak !!! :D

Yukardan gelen kim olursa olsun Galatasaray ve Fener bu sene çeyrek final oynarsa başarıdır bu futbollarıyla.