10 Kasım 2009 Salı

THE IMAGİNARIUM OF DOCTOR PARNASSUS

22 Ocak 2008'de hakkın rahmetine kavuştu Heath Ledger hala filmleri gösterime girecek diye bekliyoruz. Bu onun son filmi. İlginç bir proje var önümüzde. Terry Gilliam yönetmenlik koltuğunda. Onun filmografisinin ilk yıllarını bilenler bu filmde, "The Adventures of Baron Munchausen" filminden tatlar bulacaklardır. Film şeytanla önce ölümsüzlük, sonra da gençlik vaatleri karşılığında 16 yaşına basacak kızı üzerinden anlaşma yapan Profesör Parnassus'un, fantazi dünyasına dalan karakterlerin hikayesini anlatıyor. Son olarak The Brothers Grimm'de beraber çalıştığı Ledger bu filminde de rol almış ancak çekimler devam ederken vefat edince proje uzun bir süre rafa kaldırılmış. Ardından senaryoda bazı değişiklikler yapılmış ve örneğin Tony karakterinin farklı dünyalarda, farklı fiziksel görünümlere bürünmesi hikayeye eklenmiş. Böylece Ledger'ın oynadığı karakterin yanına, onun farklı görünümlerini canlandıracak 3 adam daha eklenmiş. Gilliam filmlerine aşina olan Johnny Depp (bu acaip filmde oynaması kaçınılmazdı zaten), Jude Law ve Colin Farrell. Ledger filmde % 45 oranında görünüyor, kalan bölüm diğer 3 oyuncu arasında paylaşılmış. Depp, Law ve Farrell filmden elde edecekleri tüm geliri, Ledger'ın kızı Matilda'ya bağışlayacaklar.



Filmin fragmanını izleyince olağanüstü bir filmin bizi beklediği fikrine kaplıyorsunuz ama belirteyim, ilk planda aldığı eleştiriler o kadar olumlu değil. Özellikle Ledger'ın ölümünün filmin senaryosunda sonradan değişiklikler yapıldığını çok belli ettiği ve Gilliam'ın "bir türlü doğru frekansı ayarlayamayan zırıltılı bir radyo" gibi davrandığı öne sürülüyor. Ledger'ın da çekimler sırasında Joker karakterinin halen etkisinde olduğu ve oyunculuğunun çok iyi olmadığı söyleniyor. Tabii senaryoyu bir kenara atıp, filmin görsel yapısına ve fantazi dünyasına yapılan yolculuklara kapılarak, gayet iyi bulan seyirciler de yok değil. Gilliam bu filmde de çuvallarsa 12 Monkeys'den beri aşağı giden kariyeri daha da kötüleşecek. Bir de tabii şunu sormak lazım. Bu Johnny Depp'in acaip hallere bürünmediği bir film ne zaman göreceğiz arkadaş? Zamanında Nick Of Time adında, sıradan bir Hollywood geriliminde izlemiştim onu da film boyunca aha şimdi sapıtacak diye bekledim olmadı. Daha Alice In Wonderland geliyor, siz orada görün.

3 yorum:

varol döken dedi ki...

bence fragmandan gayet kafa karıştırıcı, panayır gibi ne olduğu anlaşılmayacak bir filmin bizi beklediği fikrine kapıldım ben... bu blogla frekansımız tutmuyor arkadaş!

ayrıca terry gilliam senin brazil'ini de sevmezdim...

Adsız dedi ki...

public enemies de gayet normaldi aslında

xanetia dedi ki...

public enemies'e ek olarak donnie brasco'yu onerebilirim. depp burda da gayet normaldir ayrica bence johnny depp'in en guzel filmidir.