20 Kasım 2009 Cuma

MLS 2009'DA YOLUN SONU







Bloga zaman zaman yazılarıyla katkı yapan demetrio albertini, bu hafta sonu finali oynanacak olan ABD Ligi Major League Soccer'ın 2009 sezonu ile ilgili bir yazı gönderdi. Ellerine sğalık diyerek yayınlıyoruz.









Amerikan Profesyonel Futbol Ligi MLS, Turkiye saati ile pazartesi sabaha karsi 03:30'da oynanacak, Real Salt Lake-Los Angeles Galaxy maci ile sona eriyor. Hem bazi eyaletlerde yasanan agir kis, hem de mesafelerin uzunlugu, MLS'in de Iskandinav ulkeleri gibi erken baslayip erken bitmesine sebep oluyor. Bunun yaninda pek cok alanda dunyadan farkli olmayi kendisine siar edinmis Amerika, futbol ligi ile de bu ozelligini koruyarak, kendine has sistemi ile digerlerinden ayriliyor.

NBA'den de bildigimiz gibi MLS'de de takimlar Dogu ve Bati olmak uzere iki farkli konferansta mucadele veriyorlar. Takimlar normal sezonda 30'ar mac yaparken, 8 takim play-off oynama hakki kazaniyor. Farklilik da burada basliyor. Play-off oynayacak takimlari belirlerken konferans farki ortadan kalkiyor ve tum takimlar tek potada degerlendiriliyor. Kendi konferanslarinda ilk 2 sirayi alan takimlar puanlarina gore siralaniyor ve oncelikle ilk 4 sirada yer alacak takimlar belirleniyor. Bu durumda bir konferansta 3. olmus bir takim diger konferansin ikincisinden fazla puan dahi almis olsa, ilk dortte kendisine yer bulamiyor. Geriye kalan 4 takim ise sezon icinde aldiklari puanlara gore siralaniyor. Ayni puani almis takimlari siralarken ise gol averaji devreye giriyor. Bu siralama yapildiktan sonra ise takimlar tekrar konferanslarina gore ayristirilarak, 1-4, 2-3 seklinde yari final eslesmeleri yapiliyor. Burada bir ayrinti daha devreye giriyor. Eger bir konferans, genel siralamada ilk 8'e 4 takim sokamamissa, diger konferansin soktugu fazla takim ile konferans eslesmeleri tamamlaniyor. Bu da lig finalinin iki bati ya da iki dogu takimi arasinda oynanmasi sansini ortaya cikariyor. Asagidaki resimlere bakilirsa yukarida yazdiklarimizin daha net anlasilacagini soyleyebiliriz.
























Puan tablolarinda da goruldugu uzere Bati, play-offlara 5 takim verirken, dogu 3 takim ile play-offlara kalabildi. Bu da batidan gelen son takim Real Salt Lake'in play-off karsilasmalarini Dogu Konferansi'nda oynamasi sonucunu dogurdu. Salt Lake'in Konferans yari finalindeki rakibi ise son sampiyon Columbus Crew oldu. Ilk maci sahasinda 1-0 kazanan Real Salt Lake, deplasmandaki maci da 3-2 kazanarak son sampiyonun yeniden sampiyon olmasini engellemis oldu. Dogu Konferansinin diger yari final mucadelesi ise Chicago Fire ile New England Revolutions arasindaydi. New England sahasindaki mucadeleyi 2-1 kazansa da, ikinci maci 2-0 kazanan Chicago Fire konferans finalinde Real Salt Lake'in rakibi oldu. Iki takim arasinda Chicago'da oynanan Konferans Finali'nin normal suresi ve uzatmalari 0-0 sona erince, penalti atislarina gidildi. Penalti atislari sonucunda rakibini 5-4 gecen Bati Konferansi takimi Real Salt Lake, Dogu Konferansi sampiyonu olarak MLS Cup finali oynamaya hak kazandi. Gecen yil New York Red Bull'un Bati Konferansi Sampiyonu olarak finali cikmasinin da rovansi niteliginde olmus oldu bu sonuc ayni zamanda.





















Bati Konferansi'nda ise herhangi bir surpriz yasanmadi. Houston Dynamo-Seattle Sounders eslesmesinden 0-0 ve 1-0'lik sonuclarla galip ayrilan Dynamo, rakibinin kendi saha ve seyircisi onunde MLS Cup Finali oynama hayallerini de suya dusurmus oldu. Lige yeni katilan Sounders, US Open Cup'tan sonra Ligi de kazansaydi ruya gibi bir baslangic yapmis olacakti ama yine de ilk sezonlari icin tatmin edici sonuclar aldiklarini soyleyebiliriz. Konferansin diger yari final eslesmesi LA Galaxy ile Chivas USA arasindaydi. Beckhamli Galaxy 2-2'nin rovansinda rakibini Donovan'in penalti golu ile 1-0 yenerek Konferans finaline ulasti. Normal sezonu konferans lideri olarak tamamlayan Galaxy finalde saha avantajina sahip tarafti. Sezonun en az gol yiyen takimi olan Dynamo ise, play-offlarda kalesinde gol gormemisti henuz. Normal suresi 0-0 biten macin uzatmalarinda, 103. dakikada Berhalter ile rakibinin direncini kiran Galaxy, Donovan'in penaltisiyla da farki ikiye cikararak finale adini yazdirmayi basardi.

Final maci Seattle'da, bu yaz Chelsea ve Barcelona gibi iki dunya devine de ev sahipligi yapmis Qwest Arena'da oynanacak. Seattle hem lige yeni katilmis bir sehir olmasi hem de halkinin genel ortalamanin uzerindeki futbola duskunlugu ile final icin dogru secim gibi gozukuyor. Finali iki Bati Konferansi takiminin oynuyor olmasi da, taraftarlarin ulasimini kolaylastiracak bir diger onemli etken.

Finalin taraflarindan Real Salt Lake ilk kez MLS Cup Finali oynuyor bu yil. Bugune kadar 5 defa final oynayan LA Galaxy ise, 6. defa sampiyonluk macina cikacak Salt Lake karsisinda. Oynadigi ilk 3 final karsilasmasini kaybeden Galaxy, son iki final karsilasmasindan ise galip ayrilmis. Normal sezonda iki takim arasinda oynanan karsilasmalara baktigimizda ise, Real Salt Lake'in ustunlugu goze carpiyor. Salt Lake'de oynanan mac 2-2 biterken, Real Salt Lake deplasmanda Galaxy'i 2-0 yenmeyi basarmis. Beckham herkesten cok goz onunde olsa da, LA Galaxy'nin en onemli oyuncusu hic suphesiz kaptan Landon Donovan. Su ana kadar attigi 17 play-off goluyle tum zamanlarin en golcu oyuncusu olan Donovan, bu sezon ise play-offlarda 3 gol kaydetti. Real Salt Lake'in en cok guvendigi isim ise genc golcusu Robbie Findley.

Gol averaji ile play-off sansi yakalayan ve guclu rakiplerini gecerek finale gelen Salt Lake bu ruyayi mutlu sonla bitirmek isterken, Los Angeles Galaxy ise sezon icinde mac kazanamadigi rakibine karsi en onemli macta ustunluk saglamak istiyor. MLS'in eski MVP'lerinden Jason Kreiss tarafindan calistirilan Real Salt Lake mi sampiyon olacak, yoksa ABD Milli Takimi ile cok basarili sonuclar alan Bruce Arenali Los Angeles Galaxy mi gorecegiz Pazar aksami.

by demetrio albertini

Hiç yorum yok: