23 Mart 2009 Pazartesi

MLS 2009





















Amerikan Profesyonel Futbol Ligi MLS geçtiğimiz hafta sonu oynanan maçlarla startını verdi. 2009 yılının ilk 2 ayını "David Beckham'ın Milan'la kontratı uzatılacak mı uzatılmayacak mı?" şeklindeki acaip tartışma ile geçirdik. Sonra Los Angeles Galaxy'nin eski direktörü Alexi Lalas piyasaya çıkıp "Beckham bu saatten sonra Los Angeles'a dönse de sahada yuhlanır" diye açıklama yaptı. Beckham da pek sallamadı, ben de pek sallamadım itiraf edeyim. Amerikan futbol seyircisinde, hele Los Angeles seyircisinde, takımına vefa, futbolcu protestosu gibi kavramların daha tam yerine oturduğunu düşünmüyorum. Beckham geri dönmek istememeyi bırakın, Galaxy formasını iç çamaşırı olarak giyip sokakta dolaşsa çok umurlarında olacağını da sanmıyorum. Neyse bu iş çözüldü, Beckham Milan'da kaldı, MLS'de gündem yeni başlayacak sezon oldu. Columbus Crew'in geçen sene ilk şampiyonluğuna ulaştığı lig bir kaç yenilikle karşımızda.















Öncelikle yeniliklerden bahsedelim. Takım sayısı 14'ten 15'e yükseldi. Seattle Sounders Batı Konferansı'ndan lige dahil edildi. Takım forma reklamı için Xbox 360'la 20 milyon dolar değerinde 5 yılık bir anlaşma yaptı ki bu MLS 'de şu anda Los Angeles Galaxy'nin reklam anlaşmasından sonra yapılmış en büyük kontrat (tam listeyi aşağıda vereceğiz). Takımlar kendi gruplarındaki takımlarla ikişer kez deplasmanlı olmak üzere 28 maç yapıyorlar. Ayrıca lokal olarak birbirlerine en yakın kulüple yine 2 kez oynayıp 30 maça ulaşıyorlar. Tabi bu 7 takımın bulunduğu doğu konferansında 24 maç oluyor. Orada takımlar lokal olarak kendisine yakın 3 takımla ilaveten deplasmanlı oynuyorlar. Gruplarını birinci sırada bitirenler otomatik olarak play-off'a kalıyor, ayrıca hangi konferansta olduğuna bakılmaksızın en çok puan toplayan izleyen 4 takım da play-off vizesi alıyorlar. Normal sezonda, 30 maç sonunda en çok puan toplayan takım ve diğer konferans birincisi izleyen sene için CONCACAF Şampiyonlar Ligi vizesi alıyor. Ligin yeni takımı Seattle Sounders Kasey Keller, Freddie Ljungberg, Freddy Montero gibi isimlerle kadrosunu güçlendirdi. Transferler arasında en dikkat çeken gelişme, eski Real Madrid'li Celades'in Real Zaragoza'dan New York Red Bulls'a geçmesi. İlk hafta maçlarında ligin yeni takımı Seattle, yeni transfer Montero'nun 2 gol attığı maçta New York Red Bulls'u 3-0 mağlup ederek ligin en iyi başlangıcını yaptı. Galaxy ise 6 maçlık Bayern macerasından sonra tekrar ülkesinde dönen Landon Donovan'ın son dakikalarda attığı 2 golle DC United'dan beraberliği kurtardı.

























MLS tarihinde DC United 4 şampiyonlukla en fazla mutlu sona ulaşan isim. Onu ikişer şampiyonlukla Los Angeles Galaxy, Houston Dynamo ve San Jose Earthquakes izliyor. Chicago Fire, Kansas City Wizards ve Columbus Crew'in de birer şampiyonluğu var. İlginç bir not, New England Revolution 4 kez final oynamasına rağmen bunların hiçbirisini kazanamadı. 5 yıldır DC United forması giyen Jaime Moreno 122 golle MLS tarihinin en çok gol atan oyuncusu. Gelecek yıl lige takımın isminin ne olacağı hakkında resmi sitede oylama açarak taraftarlara başvuran Philadelphia katılacak. 2011'de ise 2 takım geliyor. Prtland Timbers ve Vancouver takımları. Vancouver'ın sahipleri arasında futbol aşığı Kanada'lı basketbolcu Steve Nash de mevcut.

Son olarak şu sponsorluk anlaşmalarına değinelim. Liste aşağıda. Galaxy'nin Beckham gazıyla mhem seyirci ortalaması hem de sponsorluk anlaşmalarında nasıl çıta yükselttiğinin en güzel örneklerinden birisi bu liste.Tabi işin içinde Bevelşy Hills'in çekiciliği de var. Taşradan gelen Real Salt Lake'e sponsorlar çok cömert davranmamış örneğin. Long Beach'deki celebrity ile Utah çölündeki sığır çobanının değeri aynı olmuyor tabi.
















Chicago Fire-Best Buy-3 yıllık 7.5 milyon dolar
Chivas USA-Comex-Yıllık 2 milyon dolar
Columbus Crew-Glidden-Yıllık 1 milyon dolar
DC United-Volkswagen-5 yıllık 14 milyon dolar
Houston Dynamo-Amigo Energy-Yıllık 1.9 milyon dolar
Los Angeles Galaxy-Herbalife-Yıllık 5 milyon dolar
Real Salt Lake-XanGo-Yıllık 1 milyon dolar
New York Red Bulls-Red Bull-Takımın sahibi
San Jose Earthquakes-Amway Global-Yıllık 3 milyon dolar
Seattle Sounders-Xbox 360 Live-5 yıllık 20 milyon dolar
Toroto FC-BMO-Yıllık 1.5 milyon dolar

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Hocam Sounders'ın kadrosunun tamamıyeni. Montero'nun da yeni transfer olmasından doğalı yok tabi ki...

PVH dedi ki...

sanli vancouverimiz gumbur gumbur geliyor :) yeni stat bitince on bin kombine satilir diye tahmin ediyorum.