23 Kasım 2009 Pazartesi

TURA ÇIKANLAR 2009 part: III
















Zaman Tatarların yine. Rubin Kazan ve tespihli Türkmen hocası,Türkmenistan'daki Magtymguly Türkmenistan Devlet Üniversitesi mezunu Gurban Berdiyew, 17 yıllık Rus Premier Lig tarihinde kupayı üçüncü kez Moskova dışına çıkarmışlardı (1995'te Spartak Vladikavkaz ve 2007'de Zenit Petersburg şampiyon oldular). Şimdi bir unvana tek başına ortak oldular. Kupa ilk kez iki sene üstüste Moskova'nın dışında kalmış oldu. Geçtiğimiz yılki şampiyonluktan sonra "son 2 sezon Rus Ligi'nde başarının reçetesini de vermiş oldu böylece. Cem Uzan-İstanbulspor modeli. Hem Zenit Petersburg hem de Rubin Kazan yüksek rakamlarla transfer ettikleri futbolcuları ve Zenit örneğindeki gibi şöhretli bir hoca ile bir tür toplama takım felsefesi ile sonuca ulaştılar" şeklinde görüşümüzü yazmışız. Rubin Kazan bu sezon bu toplama takımdan, kadrosunu torutmuş takıma dopru sınıf atladı. Sezon öncesi sadece 6 oyuncuyu transfer ettiler ki bunların sadece ikisi, Cesar Navas ve Alejandro Dominguez ilk onbirde direk oynayabilecek bir oyuncuydu. Kalan dört oyuncu yedek kulübesini zenginleştirmek için yapılan transferlerdi. Geçtiğimiz yılki kadroyu bozmayarak şampiyonluğu ikilediler. Onunla kalmadı Şampiyonlar Ligi'nde de Barcelona'nın bileğini büktüler.

















24 yaşındaki Aleksandr Bukharov ve Alejandro Dominguez takımın attığı toplam 59 golün 31'ine imza koydular. Kazan'ın kadrosunda geçtiğimiz yıl 11 farklı ülkeden 13 yabancı ve 11 Rus futbolcu bulunuyordu. Bu sene 9 farklı ülkeden 12 yabancı ve 13 Rus futbolcu kullandılar. Takım içi dengelerin korunduğu yönünde bir işaret bu aynı zamanda. Yukarıda bahsettiğimiz ikili dışında kaptan Sergei Semak ve çok kritik 5 gole imza atan Gökdeniz Karadeniz'in bu şampiyonlukta çok önemli payı var. Genel anlamda bakıldığında Rubin Kazan'ın özellikle, büyük paralar harcanarak Batı Avrupa'dan ve Brezilya'dan getirilen yıldızlarla başarıya ulaşma formülünün karşısına bir de "kadrosunu muhafaza eden takım" alternatifini koyduğunu itiraf etmek lazım. CSKA Moskova, Spartak Moskova, Locomotiv Moskova ve Zenit Petersburg sene içerisinde (ikisi ikişer kez olmak üzere) hoca değiştirdiler ve sezon başında ortalama 8-9 oyuncu transfer ettiler. Rusya'da arkasına maddi gücü alanın değil işleri oturtanın öne çıktığı bir zamandayız. Futbol dediğimiz gibi değişiyor.















Hazır cuma günü MLS 2009 ile ilgili ayrıntılı bir yazı yayınlamışken birkaç saat önce biten ABD Ligi'ne de değinelim. David Beckham'ın elleri yine boş. Los Angeles Galaxy Seattle'de oynanan MLS 2009 finalini penaltılar sonucu Real Salt Lake' kaybederek ikincilikle yetindi. Bu aynı zaman ABD Ligi ve genelde Play-off formatının cilvesini göstermiş oldu bizlere. Zira Real Salt Lake sezonu sekiz takımlı Batı Konferansı'nda beşinci sırada bitirmişti ve Play-off'a kalan 8 takım içinde de en kötü performansa sahip takımdı. Hatta mağlubiyet sayısı galibiyetten daha fazla olan tek takımdı. Sezon boyunca verilen ayın oyuncusu ve listesine tek bir oyuncu sokamamışlardı. Ama önce 2008 şampiyonu ve normal sezonun en iyi performansına sahip takımı Columbus Crew'i, daha sonra da penaltılarla önce Chicago Fire'i, daha sonra da Los Angeles Galaxy'i geçip tarihlerinde ilk kez şampiyonluğa ulaştılar. Takım sadece 5 sene önce kuruldu ve 2005'ten itibaren ligde mücadele etmeye başlamıştı. 36 yaşındaki eski milli futbolcu Jason Kreis de takımın başında ilk teknik direktörlük başarısını elde etti. Şampiyonluğu getiren son penaltının sahibi, sezon byounca tek bir gol bile atmamış olan Robbie Russell oldu.




Maçın geniş özeti için buradan buyurun.

1 yorum:

Thermo Rheumon dedi ki...

Ufak bir düzeltme :)
Alania Vladikavkaz idi o 1995 şampiyonu takımın ismi o zaman, sonradan bir süre isim değiştirdiler.