8 Aralık 2009 Salı

ANFIELD'IN APPRENTICELERİ

























Nathan Eccleston, Stephen Darby, Martin Kelly, Jay Spearing gibi futbolcular bugün Liverpool altyapısından yetişmiş ve A takım bünyesinde yer alan gençler. Bunun yanında Fransız Charles Itandje, Avustralyalı Dean Bouzanis, İspanyol Mikel San Jose ve Macar Andras Simon da 18 yaş ve öncesinde kulübe transfer edilmiş ve şu an dünyanın çeşitli ülkelerinde kiralık olarak forma giyen gençler. Bunların da yakın gelecekte A takıma girmesini bekliyoruz. Buna rağmen bugün Rafa Benitez'in takımında, onun gelişinden sonra kadroda, Liverpool altyapısından yetişmiş ve kendisine düzenli olarak yer bulmuş olan bir oyuncu yok ki bu da İspanyol teknik adamın en fazla eleştirildiği noktalardan birisi. Jamie Carragher ve Steven Gerrard, Liverpool forması giyen bu konudaki son örnekler. İkisi de kariyerinin son yıllarına doğru yaklaşıyorlar ama arkalarından gelen bir nesile henüz şahit olmadık Anfield'da. Hatta bizzat Gerrard'ın kendisi de bu konudan duyduğu sıkıntıyı dile geitrmişti 2 yıl önce. Geçtiğimiz haftalarda İngiltere'de yayınlanan bir makale "Liverpool Altyapısının Umutsuzluğu" başlığını taşıyordu ve (Krygiakos ile Lucas Leiva'ya ithafen) sıradan Yunan ve Brezilyalı oyuncuların, genç İngilizlere tercih edildiği söyleniyordu. Önümüzdeki aylarda da bu değişmeyecek, zira Benitez'in başı fena halde dertte ve bu dertten kurtulmak için genç oyunculara bel bağlamayacak büyük ihtimalle. Ancak Liverpool patronlarının önümüzdeki 1-2 yılda öok fazla para harcamaya niyetli olmaları öte yandan genç oyuncuların bulabileceği şansı artırabilir. Biz de bu şansı alabilecek 4 adama bir bakalım.

Gerardo Bruna ile başlayalım. Arjantinli oyuncu daha 10 yaşında Real Madrid tarafından transfer edilmişti Bruna ama formayı hiçbir zaman giyemedi. O altyapıda yetişirken Rafa Benitez de Real Madrid'in altyapısında görev yapan bir isimdi. 2007 yılına geldiğinde Liverpool, Benitez'in de onu tanımasından hareketle Bruna'yı renklerine kattı. İmzası sırasında Real Madrid'in Liverpool'a ateş püskürdüğünü hatırlıyorum. Real, Liverpool'ı futbolcunun aklını çelmekle suçladı. Genç takım antrenörü Michel "İngiliz kulüpleri bir dolu yıldız adayını alıp onlara kontratlar öneriyor, sonra da hiçbir zaman A takıma almayıp onları reserve takılara mahkum ediyor" şeklinde Bruna'nın pişman olacağını ileri sürmüştü. 3 yıllık kontrata imza atan futbolcu reserve takım ile oldukça başarılı maçlar çıkardı bugüne dek. Topla oldukça hızlı ve teknik kapasitesi yüksek bir futbolcu. Şu anda 18 yaşında. Defansın arasına yaptığı öldürücü diblinglerinden Liverpool gelecekte yararlanabilir.

Macar Krisztian Nemeth ile devam edelim. Onu bu yazıdaki tüm gençlerden biraz daha fazla tanıyoruz. Zira Liverpool, 2007'de MTK'dan transfer ettiği oyuncuyu bu sene AEK'ya kiraladı ve Nemeth çok kısa süre önce de FIFA 20 yaş altı turnuvasında Macaristan'ı dünya üçüncülüğüne taşıyan kadronun Vladimir Koman ile beraber en önemli ismiydi. Zaten reserve takımda da bir dolu golün altına imza atmıştı, hatta performansı Kenny Dalglish'in gençlik yılları ile karşılaştırıldı. Hatta turnuva sonrası yaptığımız en iyi 11'e de kılpayı giremediğini belirtmiştik. AEK onunla sezona başladığında iyi gidiyordu. O milli takımla Mısır'a gidince AEK tökezledi. O döndükten sonra tekrar rayına oturdu. Liverpool bu sezon Torrers'in yokluğunda Ngog'a talim ederken, çok iyi bir alternatif oluşturabilirdi. 20 yaşındaki oyuncuyu kiraya vererek hata yaptığını düşünüyorum Benitez'in. Macaristan A milli takımında forma giymesi de yakın.

Fransız Damien Plessis ile devam edelim. 19 yaşında Olympique Lyton'dan transfer edildi o da. Benitez ondan çok umutlu idi transfer olduğunda. Defansif bir orta saha oyuncusu olan Plessis Nisan 2008'deki Arsenal maçıyla ilk kez formayla da tanıştı. Ancak bu sene çok fazla forma şansı bulamadı. Şampiyonlar Ligi ve Carling Cup'ta da birer kez sahaya çıktı ama Benitez onu son 1 yıldır nerede ise hiç kullanmıyor. Mascherano ve Lucas onun ilk terichleri arasında. Michel'in söyleidkleri başından geçen bir adam Plessis de. Benitez onu ne zaman kullanacak ya da kullanır mı merak ediyorum.

Benitez'in vatandaşı Daniel Sanchez Ayala forma bekleyen bir başka isim. Sevilla'nın B takımı olan Sevilla Atletico'dan, 2007 yılında 17 yaşında iken transfer edildi. 3 yıllık kontrat imzalandı. Kasım ayında Liverpool ile sözleşmesini 2012 yılına kadar uzattı zira Benitez onu bu sezon 3 maçta oynattı ve memnun kaldı. Martin Skrtel'in olası bir formsuzluğunda formaya aday defans oyuncularının başında geliyor. Carragher gelecekte çok iyi bir oyuncu olduğunu iddia ediyor onun için.

Yine MTK'dan transfer edilen Macar kaleci Peter Gulacsi, Malaga'dan alınan Francisco Manuel Duran, Ajax akademisinden çıkmış Jordy Brouwer, 18 yaşındaki Danimarkalı forvet Nikola Saric, geleceğin en büyük yıldızlarından biri olarak gösterilen Finlandiyalı orta saha oyuncusu Lauri Dalla Valle gibi isimler yaşları 18-21 arasında değişen ve Benitez'den forma bekleyen futbolcular. Ancak hepsinin muzdarip olduğu dert aynı. 2 seneye yakın süredir kulüpte olmalarına rağmen Sahaya ya hiç çıkmamışlar ya da oynadıkları maç sayısı 5'i geçmiyor. Bekledikleri formayı yakından alacakları konusunda ise İngiliz basınında pek ümit yok.

4 yorum:

flyingdupe dedi ki...

henüz 20 lerin başında olan ve bir dünya para dökülen Babel dahi oynayamıyorken düzenli şekilde, bu adamlarda anca Football Manager de düzenli forma giyer Pool kadrosunda gibime geliyor. belki seneye gelecek yeni kurallar ile bir şans doğabilir bu adamlara (altyapı oyuncularını kullanmakla ilgili), bir umudumuz o var.

oğuzhan dedi ki...

benitez'in en büyük sorunu gençleri yeteri kadar kullanamamasıdır.daha doğrusu futbolcu piskolojisinden sahadaki taktiklerden anladığının yarısı kadar anlamaz.kulübe geldiği yıl olan 2004 ten beri artı kattığı bir oyuncu olmamıştır. Bu gençler de biran önce terk etsinler Liverpool'u böylece Benitez'in gazabından kurtarabilirler kendilerini.Bu isimlerle ilgili bi de kehanet yapiim. Bruna süper yetenekli iyi bi hocanın elinde kesin yıldız olur.Nemeth dünyayı dolaşan futbolcu tayfasından olur bir gün de Türkiye'ye gelir.Plessis'ten hiç bi cacık olmaz.Luton Town ayarında bi kulüpte çürür. Ayala' dan ümitliyim. Ferginin elinde olsaydı 2.bir Pique olabilirdi.Gulacsiyi hiç izlemedim ama ondan da bişi olmaz gibi doğuyor içime. Saric yetenekli çocuk. Bendtner gibi serseri karakterli değilse olur. Brouwer tam bir kazma,Türkiye'de bile oynayamaz. Dalla Valle'nin ismi olacak gibi duruyor ama onu da hiç izlemedim.İnşaallah isminin hakkını verir.

Her Yol Roma dedi ki...

Dutchman, ufak bi düzeltme..

Itandje 82 doğumlu ve Lens'te as kaleci olarak yıllarca oynadı. 2007'de gelmiş, yani 25 yaşında..

Shareef dedi ki...

Pacheco o dört futbolcu arasında neden yok bilmiyorum ama biraz Liverpool ile ilgili olmaya çalışan biri olarak, en büyük yıldız adayımızın Pacheco olduğunu düşünüyorum, Della Valle ve öz. Ayala 2 yıl içerisinde takıma girecektir diye düşünüyorum. Ayrıca Insua Palleta ile takas yapıldı ve bu sene oynamasını beklemiyorduk. (Geçen sene reserve takımdaydı) bunun yanında dediğiniz gibi Ayala, Eccleston ve Spearing ayrıca Kelly a takımla maçlara çıktı.. İstikrarlı forma giymeleri tabik ikolay değil.. Birde şunu eklemekte yarar var 1-2 yıldır akademi yeniden yapılandırılmaya çalışılıyor. (Barça altyapısından ve İngiltereden bazı daha yetkin isimler staff kadrosuna katıldı)

Bana kalırsa bu patronlarla 2-3 yıl içinde birkaç oyuncu görürüz ilk 11 de..

liverpoolicin.blogdpot.com