18 Aralık 2009 Cuma

BEŞİKÇİLER BULUŞUYOR

Bebeto denen adamı bir türlü sevememişimdir. Sanırım bunda 13 yaşındayken izlediğim 1994 Dünya Kupası'nda Hollanda'ya attığı golden sonra yaptığı ve bütün dünyaya yayılmış şu sevimsiz bebek sallama gol sevincinin de yaratıcısı olmasının etkisi vardır. Bu bebek sallama hareketini Hakan Şükür bambaşka mecralara taşımış, Emre Belözoğlu'nu bir golden sonra ayağına yatırıp sallamıştı hatırlarsanız. Bir de biliyorsunuz Bebeto bu hareketi gol attığı maça yakın bir zamanda çocuğu doğduğu için yapmıştı. Eski Trabzonspor'lu Soner bu sevinci bir ara attığı her golden sonra yapıyordu. Ben de "bu adamın her hafta çocuğu mu oluyor yahu?" diye sorardım, sonra anlamını söylediler sanırım Soner'e o da kesti bu sevinci. 1993-94 sezonunda Deportivo'nun, son dakikada Miroslav Dukic'in kaçırdığı penaltıyla şampiyonluğu Barcelona'ya bıraktığı maçta, aslında takımın penaltıcısı Donato sahada olmadığı zaman penaltıları atan Brezilyalı bu görevden kaçmış ve günah keçisi Dukic olmuştur (gerçi taraftarlar ona böyle davranmamıştır), o yüzden de ayrı bir falsosu vardır gözümde. 1998 Dünya Kupası'nda yaşlı kurt Mario Zagallo'nun, onu 34 yaşında iken forvet mevkisinde oynatması uzun süre eleştirilmiştir.

Bebeto 45 yaşında teknik direktörlük kariyerine ilk kez atıldı. Brezilya'nın Rio şehri takımlarından América Football Club'ın başına geçti. Sebebi basit. Kasım ayında kulüp formasıyla, 43 yaşında sahalara dönen Romario'nun ricası ve biraz da ısrarıyla. Takım yıllardır Rio eyalet şampiyonası olan Campeonato Carioca'da mücadele ediyor ve bu ligde 1913-60 arasında 7 şampiyonlukları var. Ancak 2008 yılında Carioca ikinci ligine düştüler. Neyse ki bu yıl ligi şampiyon bitirerek tekrar birinci lige çıkmaya hak kazandılar. Bebeto 2010 yılında takımın başında olacak. Jorginho ve Zico'nun Fenerbahçe'de de asistanlığını yürüten Eduardo Antunes Coimbra gibi isimlerin de forma giydiği bir kulüp América. Bebeto "teknik direktörlük görevim ile ilgili Carlos Albert Parreira, Mario Zagallo, Vanderlei Luxemburgo, Mano Menezes ve René Simoes'den önemli tavsiyeler aldım" diyor. Hazır Romario ile buluşmuşken yanlarına meşhur sevincin öbür aktörü Mazinho'yu da alsınlar, antrenmanda hep beraber....

2 yorum:

gerisi önemli değil... dedi ki...

brezilya'nın sarı formasını zaten sevmem, ama bu forma hepten kötü duruyor. sadece şimdi değil, 94'de de kötü duruyordu.

Emrah D dedi ki...

Gol sevincinden dolayi ben de oldum olasi Bebeto'yu sevemedim. Brezilyali forvet deyince Edmundo bilir Edmundo soylerim. Ah be "animal" ne guzel forvettin sen oyle.