17 Aralık 2009 Perşembe

CAGLIARI'NIN YENİ ALTIN ÇOCUĞU

Serie A'da ligin ilk dört haftası geride kaldığında Cagliari, 4 maçta 3 mağlubiyet ve 1 beraberlikle ligin dibindeydi. Ardından Bari ve Parma'yı deplasmanda mağlup ettiler peşpeşe. Ardından da bugüne kadar gelen istikrarsız bir tablo. 25 Ekimle, kasım ayının sonuna kadar geçen sürede oynadıkları 6 maçta 5 galibiyet aldıklarını ve tek mağlup oldukları Milan maçında deplasmanda 4-3'lük bir skorla ancak haklarından gelindiğini belirtelim. Onikinci sıradalar. Lige o rezalet başlangıcı yapmasalar ve kaybettikleri maçların ikisini berabere bitirebilseler bugün beşinci sırada olacaklardı zira Serie A'da şu anda onüçüncü Palermo ile beşinci Roma arasında sadece 2 puan fark var. Takımın gol krallığı listesinde 25 yaşında Alessando Matri isimli bir oyuncu oturuyor. Matri 2007 yılından beri Cagliari'de top koşturuyor. Toplamda 20 golü var kırmızı-mavili formayla. Bu 20 golün 8'i bu sezon geldi. 7'si son 7 haftada. 28 Ekim'de takımının Lazio'yu deplasmanda 1-0 mağlup ettiği maçla başladığı gol serisini bugüne kadar sürdürdü ve son olarak cumartesi günü Napoli'yle oynanan ve 3-3 biten maçta takımı adına bir gol kaydetti. Bu derecesine kulüp tarihinde ulaşan bir tek adam var. İtalyanların altın çocuğu Luigi Riva. Riva 14 yıl formasını giydiği Cagliari ile 1971-72 sezonunda benzer bir form yakalamıştı. Matri onun başarısını tekrarladı 38 yıl sonra. Riva 1969-70 sezonunda Cagliari'yi tarihinin ilk ve halen tek şampiyonluğuna taşımıştı.

Matri, AC Milan altyapısından yetişmiş bir oyuncu. Henüz 12 yaşında Milano kulübünün bünyesine katıldı ve 20 yaşına kadarsadece bir maça çıkabildi. 2004-07 arasındaki üç sezonda sırasıyla Prato, Lumezzane ve Rimini takımlarına kiralandı ama bu takımlara beklenen çıkışı gösteremedi. 2007-08 sezonunun başlangıcında Cagliari bonservisinin yarısını Milan'dan satın aldı. Aslında Cagliari formasıyla müthiş bir başlangıç yaptı. Cagliari'yle Serie A'da çıktığı ilk maçta Napooli deplasmanında galibiyeti getiren tek golün sahibi idi. Ancak haftalar ilerledikçe taknik direktör Davide Ballardini tarafından yedek kulübesine mahkum edildi. Sezonu 6 golle bitirdi. Geçtiğimiz sezon daha fazla maçta forma şansı buldu ama 6 golü geçemedi yine. Zaten Robert Acquafresca'dan da formayı alması zordu. Bu kötü gidişine bir de basına yansıyan özel hayatı tuz biber ekti. İtalya'da yayınlanan Striscia la notizia adlı bir komedi programında görev yapan dansçı Costanza Caracciolo ile olan ilişkisi, golcülüğünden çok başka özelliklerini çalıştırdığı konusunda dedikoduları artırdı. Derken bu sezon Acquafresca takımdan ayrılınca dördüncü haftadan itibaren uzun süren yedeklik dönemi sona erdi. 2 sezonda toplam 12 gol attığı Cagliari formasıyla bu sezon 16 maçta 8 gol kaydetti. Cagliari onun bonservisinin tamamını 2.3 milyon euroya almış durumda.

Teknik direktör Massimiliano Allegri bu sezon Portekiz kulübü Nacional'den transfer edilen Nene'yi Matri ile beraber çift forvet oynatıyor. Son Napoli maçında son 15 dakikaya 2-0 mağlup girmelerine rağmen Matri'nin bir asisti ve bir golünün olduğu üç golle öne geçtiler. Napoli 90+6'da beraberliği kurtardı ve Roberto Donadoni'nin kovulup yerine Walter Mazzarri'nin gelişinden sonra üstüste dokuzuncu maçından da mağlup olmadan ayrıldı. İtalya milli takım teknik direktörü Marcello Lippi'nin elinde hala 2010 Dünya Kupası'nda kullanabileceği baskın bir forveti yok. Luca Toni'nin hali malum. Balotelli henüz o seviyede değil, Totti'nin bir daha milli takım forması giymesi zor, Cassano ile Lippi arasında soğuk bir savaş var. Hal böyleyken Antonio Di Natale'nin yanına birkaç adam daha gerekiyor. Matri bu adaylardan birisi olabilir, zira İtalya futbol efsanelerinden birisinin rekorunu egale etti, pazar günü Udinese deplasmanında kırabilir. Üstelik Riva bunu milli takımda bir çok kez oynamış ve bir dolu gol atmışken yapmıştı. Matri henüz o formayı hiç giymedi.

Cagliari'nin skor gücüne de değinmek lazım tabi Matri üzerinden. 25 gol attılar 16 maçta. 13 Eylül'de 1-0 kaybedilen Fiorentina maçından beri, üstüste 13 haftadır gol atıyorlar. Bu onları ligin en skorer üçüncü takımı yapıyor. Sadece Inter ve Juventus onları geçebildi. Bir istatistikte ise liderler. Son 15 dakikada gol bulma konusunda. Attıkları 25 golün 10 tanesi 75. dakika ve sonrasında kaydedildi. Kariyerinin çoğunu Serie B takımlarında geçirmiş olan oyun kurucu Andrea Cossu, yakın zamanda İtalya milli takımına kadar yükselen kaleci Federico Marchetti ve orta saha oyuncusu Davide Biondini ve 10 senedir Cagliari forması giyen Daniele Conti, Matri ve Nene'ye yardımcı olan oyuncular. Takım son 2 ayki formunu devam ettirirse, yeni yıla girdiğimizde çok farklı bir yerde olabilirler.

3 yorum:

Alper Öcal dedi ki...

İtalyan paparazziler de çok sever Matri'yi.

Adsız dedi ki...

ya o degilde bu blog neden bu kadar yavasladi?

Adsız dedi ki...

Evet blog çok yavaşladı. Katılıyorum.