15 Aralık 2009 Salı

FESTİVAL MEVSİMİNE HAZIRLIK



















Bir kaç gündür ortalık hareketlendi, zira 2010 yaz aylarında düzenlenecek festivallerin, kesinleşmiş haberleri ortalığa saçılmaya başladı. Türkiye son birkaç yıldır birçok rock ve heavy metal grubuna ev sahipliği yapması açısından 2010 yazını da hareketli geçirecek görüntü o. U2'nun ülkeye uğrayacak olması ilk büyük haber oldu. Bono eğer konser öncesi basın toplantısında doğudaki meselelere ve insan hakları gibi konulara değinirse her yerde olduğu gibi "barış perisi Bono" tepkisi almaz söyleyeyim. Zaten büyük ihtimal gelmeden önce ağzını kapalı tut diye uyarıyı yaparlar. Yurt dışından başlayarak yurt içine doğru bir gidiş yapalım dedik.

Heavy Metalin dünya üzerindeki cenneti Wacken Open Air'den başlayalım. 2008 festivaline bizzat yerinde tanıklık etmiş ve bloga aktarmıştık 3 yazı halinde. Arşivden bulmanız mümkün. 2010 festivalini birkaç gün ileriye aldılar. Genelde temmuz sonu ağustos başıydı ancak bu sene 5-7 Temmuz tarihlerinde olacak. Şu ana kadar Arch Enemy, Caliban, Cannibal Corpse, Corvus Corax, Despised Icon, Die Apokalyptischen Reiter, Edguy, Endstille, Ghost Brigade, Grave Digger, Immortal,Orden Ogan, Stratovarius, The Devils Blood, U.D.O. ve W.A.S.P kesinleşen isimler. Bunun 2 katı kadar grup daha eklenecek tabii. 2008 festivalinin kadrosu gayet hoştu ama geçtiğimiz yıl çok beğendiğimi söyleyemem. Bu sene tekrar toparlamış gibiler. En azından şu listede camianın kafaya oynayan 7-8 adet grubu var. 3 günlük kamp alanına giriş dahil kombine fiyat 135 euro...















Wacken'a son birkaç yılda giderek ciddi bir rakip olmaya başlamış Belçika'nın Vessel kentine gidelim. Graspop. İtiraf edeyim 2008 Graspop kadrosu ömrümde gördüğüm en iyi festival kadrosuydu. Judas Priest, KISS ve Iron Maiden ardı ardına üç gün sahneye çıktılar. Onlara Whitesnake, Def Leppard, Yngwie Malmsteen, Symphony X, Moonspell, Iced Earth, Sonata Arctica, Volbeat, Korpiklaani, Sabaton, Delain, In Flames, Apocalyptica, Opeth ve daha bir dolu grup eşlik etmişti. Bu sene ilk planda Wacken'dan daha fazla grubu deklare ettiler. Festival 25-26-27 haziran tarihlerinde. Doro, Sabaton, Korpiklaani, Tarja Turunen (yeni albüm geliyor yakında), Therion bana göre göze çarpan isimler. Tabii ben pek sevmesem de Bullet For My Valentine, Killswitch Engage, Immortal, My Dying Bride, Behemoth, Sepultura, Tankard gibi grupları da sayalım. Bilet fiyatı yine 135 euro.

























Bang Your Head'e bakalım. 16-17 Temmuz tarihlerinde 15. yılını kutlayacak festival Queensryche, Doro, Krokus, Jon Oliva's Pain, Sabaton, Anvil, Jag Panzer, Loudness, Ratt, Bullet ve Enforcer'ı şimdilik kesinleştirdi. Bilet 71.5 euro. Belçika'da bayan vokalli grupların kadroya alındığı Metal Female Voices Fest 23-24 Ekim tarihlerinde Belçika'nın Wieze kentinde. Leaves' Eyes, Dejafuse, Bare Infinity, Diabalus Ii Musica, Dylath-Leen, Skeptical Minds ve Arch Enemy ilk açıklanan gruplar. Fransa'daki Hellfest ise neredeyse kadroyu tamamen açıkladı. Kiss, Twisted Sister, Immortal başta olmak üzere 40'a yakın grup konfirme edildi. Tam liste burada. 18-20 haziran tarihlerinde.

























Son günlerde ortamı sarsan Sonisphere festivali ile devam edip hem de Türkiye'ye yavaş yavaş girelim. Geçtiğimiz yıl birçok Avrupa kentinde bir dizi festival halinde görülen organizasyon bu sene de 16 Haziranda Varşova'da start veriyor. Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax, Mastodon ve Behemoth kadroda. 18 Haziranda, Zürih, 19 Haziranda Prag, 22-23 Haziranda Sofya, 24 Haziranda Atina, 25-27 Haziranda Bükreş ve İstanbul, 10 Temmuzda Barcelona, 30 Temmuzda Londra, 7 Ağustosta Stockholm ve 7-8 Ağustosta Finlandiya festivalin ayakları. Londra'da Iron Maiden, Rammstein, Mötley Crue, Slayer, Alice Cooper, Iggy&The Stooges, Anthrax, The Cult sahnede olacak. Zaten festival yetkilileri iki büyük isim Metallica ve Iron Maiden'ı ülkelere paylaştırıp yanlarına Slayer,Anthrax, Heaven&Hell, Mastodon, Alice Cooper gibi isimleri serpiştirmişler. Evet tahmin ettiğiniz gibi Finlandiya'da biletler piyasaya sürüldükten 20 dakika sonra bitti. Biz gelelim İstanbul ayağına. İstanbul ayrıntıları henüz açıklanmış değil. Resmi site burada. Şimdilik gördüğüm Avrupanın kuzeyine Iron Maiden, Alice Cooper, Iggy&Stooges güneyine de Metallica, Anthrax, Slayer, Mastodon gibi isimler gidiyor. Tahminim Türkye'ye de Polonya'daki gibi bir kadro gelecektir. Yani Türk dinleyiciler uzun süredir hayal ettikleri bir şeye şahit olabilirler. Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax aynı sahnede. Ha tabii Iron Maiden eğer ki İstanbul semalarına gelirse ülkede çocuğunu kesmeyen kalmaz söyleyeyim. Herhalde binlerce hikaye duyabileceğimiz gibi konsere gidemeyenlerin toplu intiharlarını görebiliriz.

2-3-4 Temmuz tarihlerindeki UNIROCK'ı atlamayalım. Cannibal Corpse, Overkill, Obituary, Grave Digger, Sabaton, Heaven Shall Burn şimdilik açıklanan kadro. 3 günlük bir festival olduğu için bu sayı artacaktır tabii ki.

























H2000, Rock Istanbul, Rock'n'Coke, Barışarock şimdilik topu atmış durumdalar. Bir daha da kalkabileceklerini sanmıyorum. Zeytinli'de bir festival düzenleniyor biliyorsunuz. Ama şimdilik Sonisphere ve Unirock İstanbul halkının merceğinde olmalı.

Bu arada tek tek verirsek, Vega cumartesi günü uzun bir süreden sonra Bronx'da sahnede, 27 Aralıkta Anneke van Giersbergen (The Gathering) ve Danny Cavanagh (Anathema) Studio Live'da sahnede. Destruction 7 Martta Balans'da. 12-14 Mart tarihleri arasında Behemoth sırasıyla Ankara, İzmir ve İstanbul'da ve nihayetinde U2 6 Eylülde Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda. Biletler 50-375 YTL arasında değişiyor. 550 YTL'lik Bono'nun göz kırpmasını görebileceğiniz yerlerin biletleri tükenmiş durumda. Saha içi ayakta 100 YTL. Fena değil.

9 yorum:

AbSurDMaN dedi ki...

Ah ulan ah yazması bile müthiş, Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax... Dediğin gibi bir rüyayı yaşayabiirdik ama festivalin resmen eziklenen ayağı olacağız sanırım. Bize gelecek olan gruplar Slayer,Iggy Pop ve Rammstein büyük ihtimalle. Bugün saat 18.30'da NTV'de Gece Gündüz programında detayları verilecekmiş festivalin Türkiye ayağının.

Ben ne yalan söyleyim Iron Maiden sürprizi bekliyordum, daha doğrusu olsun istiyordum. Şimdiki kadroya bakınca dev isimlerden bir tane daha eklenir heralde diye umut ediyorum. Hiç olmadı Metallica bir daha gelsin Lars sahnede o kadar yakında geleceğiz diyip durmuştu.

havyarsız dedi ki...

sanırsam türkiye ayağında metallica, slayer, rammstein ve iggy olacakmış. iron maiden dururken metallica'nın bir sene arayla gelmesine gerek yoktu ama bundan iyisi can sağlığı.

Majesty dedi ki...

Iron Maiden hiç bir haziran konserinde yok, yine kılpayı kaçtı sayılır.

Fakat Türkiye'den girişimler hala var Iron Maiden için bildiğim kadarıyla. DVK'de Beton söyledi.

varol döken dedi ki...

iron maiden için tişörtümün kenarındaki ipliği kesmem!

Unknown dedi ki...

13 haziran'da da eric clapton var. o da unutulmamalı.

Majesty dedi ki...

Maiden gelecekse ağustos ayında tek bir konserde olur. Ama çok para istiyormuş turne ile ilgilenen profosyonel elemanları, Türkiye'den de teklifLER olduğundan indirime yanaşmıyormuş falan.

sodomy dedi ki...

death metal namına babalardan hiç birini göremedik diye ağlaşırke CC ve Obituarynin ikisinin birden gelmesi bambaşka bi olay lan

baha dedi ki...

Harika olacak harika. bir de musaadenizle,

http://kagittanayakkabilar.blogspot.com/search/label/2010%20Konserler

CaRtMaNtR dedi ki...

Bu arada sonisphere kapsamında kesinleşmedi ama konser görüntüleriden dolayı her daim merak ettiğim Rammstein'ında ülkemize gelme ihtimali varmış sanırım. Açıkçası oda görmek istediğim konserler arasında olacaktır.