15 Aralık 2009 Salı

NERAZZURRI'NIN APPRENTICELERİ

"Beni kovarlarsa, bir hafta içinde yeni bir kulüp bulurum". Bu birkaç hafta önce Jose Mourinho'nun basın toplantısından alınmış bir cümle. Barcelona'ya 2-0 kaybedilen maçın ardından, Inter'in önceki hocası Roberto Mancini ile arasında Avrupa kupaları performansı açısından çok da büyük bir farkın olmamasının görülmesi üzerine böyle bir açıklama yaptı. Zira Inter Mancini döneminde de şampiyon oluyordu, Moruinho döneminde de oluyor. Portekizlinin Inter'in uluslararası alandaki başarısı anlamında yaptığı pek bir katkı yok. Davide Santon yazısında Mourinho'nun sadece Inter'de değil, kariyeri byunca genç oyunculara şans verme alışkanlığı olmayan bir teknik adam olduğunu vurgulamıştım. Çalıştırdığı takımlarda düzenli oynattığı son genç oyuncu 2003-04 Şampiyonlar Ligi finalinde 20 yaşında iken, Porto formasıyla Monaco'ya gol atmayı başaran Carlos Alberto Gomes. Biraz da 2006-07 sezonunda Lassana Diarra'yı 20'li yaşların başında iken sahaya sürdü ama Lass ilk onbirin değişmez adamı olmadı hiç. O tarihten bu yana Mourinho'nun güvendiği ilk genç oyuncuydu Santon. Bu sene sakatlığı sebebi ile forma giyemiyor şimdilik. Yine daha önce yazdığımız Andrea Ranocchia ve Leonardo Bonucci yazısında, Inter'in Thiago Motta transferi için Genoa'ya gönderdiği gençlerden bahsetmiştik. Birisi Premier Lig kulüplerinin transfer listesinde misal. Balotelli bu sezon pek ortada yok. Biz de şu Inter altyapısında Mourinho'nun göz atabileceği oyunculara bir bakalım dedik. Zira Inter sezon ilerledikçe takipçileriyle farkı açıyor. Bu sayede Portekizli genç oyunculara daha fazla şans verebilir.

Slovenya'lı Vid Belec ile başlayalım. 19 yaşındaki kaleci şu anda Julio Cesar, Toldo ve Orlandoni'nin arkasında dördüncü kaleci pozisyonunda. 2007 ocak ayında Maribor Branik takımından transfer edildi ve genç takımda çok önemli işler yaptı. Slovenya 19 yaş altı takımının da kalesini koruyan Belec'i Mourinho bir kaç aydır A takımla antrenmanlara çıkartıyor. Sezon öncesinde Chelsea ile oynanan ve 2-0 kaybedilen hazırlık maçında 90 dakika kaleyi korudu. Büyük bir ihtimal gelecek sezon bir Serie B takımına kiraya verilecek. Ocak 2014'e kadar kontratı var.

Bir başka Sloven Rene Krhin ile devam edelim. Mourinho onu ilginç şekilde bu sene birkaç Serie A maçında kullandı. 19 yaşındaki orta saha oyuncusu aynen Belec gibi Maribor altyapısından 16 yaşında transfer edildi ve Inter'in 17 yaş altı takımı Internazionale at Allievi Nazionali'de top koşturmaya başladı. Temmuz 2009'daki ABD turunda aynen Belec gibi o da kadroya dahil edildi. Ligin üçüncü haftasında Parma maçı ile ilk kez Inter formasını giydi. Catania maçında da sahay çıktı ve 5-0 kazanılan Livorno maçında da ilk kez ilk onbirde forma giydi. Bu çıkış Slovenya milli takımında da aynı dönemde 2 kez milli olmasını getirdi. Rusya ile oynanan play-off maçlarında 18 kişilik kadrodaydı. Dünya Kupası'nda izleyeceğiz onu. Manchester City, Liverpool ve Chelsea'nin peşinde olduğu söyleniyor ama vatandaşı gibi onun da ocak 2014'e kadar kontratı mevcut.

Afrika'ya geçelim. Obi Mikel, Jose Mourinho'nun Chelsea döneminin gözdelerindendi. Burada da bir Obi bulmuş kendine. Joel Chukwuma Obi. Zaten adı Obi olanda keramet vardır bilirsiniz. 18 yaşındaki Nijeryalı orta sahanın defansa dönük bölgesinde oynuyor. Henüz Inter formasını giyme fırsatı olmadı. Bulunduğu mevkide zaten önemli bir rekabet var ve şu anda Cambiasso'yu zorlaması imkansız gibi. Mourinho onun için "Motta, Cambiasso ve Zanetti gibi simlerden öğrenmesi gereken şeyler var" dedi. Gelecek sezon onu da kiraya verecekler büyük ihtimalle. Kadroyu zorlaması 2011-2012 sezonunu bulur.








Son olarak yerli malına yer verelim. Mattia Destro. Ascoli doğumlu 18 yaşındaki genç oyuncu Inter altyapısından yetişti ve genç takımlarında oynadı. Aynı zamanda İtalya'nın alt yaş milli takımlarında da forma giydi, halen 19 yaş altı milli takımının oyuncusu ve Nijerya'daki dünya şampiyonasında da kadrodaydı. Zlatan Ibrahimovic'e benzetiliyor. Mourinho onu da gelecek yıl kiraya verme eğiliminde. Özellikle Serie A 'da bir takıma.

Hiç yorum yok: