11 Mart 2009 Çarşamba

DAVIDE SANTON

























Inter'in sol kanadında bu sene 18 yaşında bir adam türedi. Son 15 yılda bir dolu transferle takımı yap boz tahtasına çeviren, son 3-4 yılda gelen şampiyonluklarla biraz daha temkinli davranan Moratti'nin takımında alışılagelmedik bir adam Santon. Hem Jose Mourinho hem de Inter kulübü için unutulan bir çok değerin yeniden yeşermesi için ilginç bir fırsat. Mourinho 2 hafta önce yaptığı açıklamada "kariyerini yönlendirecek doğru hocalarla çalışırsa İtalyan futbolunun yeni Maldini, Facchetti veya Zanetti'si olabilir" şeklinde konuştu. Marcello Lippi de aşağı yukarı aynı ifadeleri kullandı onun için. Santon bu sene çıktığı maçların hiçbirisinde sahada eğreti durmadı ve performansını hep belli bir seviyede tuttu. 15 gün önce karşısında Cristiano Ronaldo gibi bir adam vardı ve ona karşı birkaç pozisyon dışında oldukça sağlam durduğunu söyleyebiliriz. İtalyan oyuncunun istisnai yönleri var ki buna değinmek lazım.

Inter altyapısından yetişmiş bir adam Santon. Inter altyapısı...Bu sözü duymayalı çok uzun zaman oldu. Nerazzurrilerin kadrosunda kendi altyapılarından yetişmiş ve düzenli oynayan son adam kimdi? Obefami Martins Inter alt yapısından yetişmiş bir adam değildi örneğin. 16 yaşında iken Reggina'dan transfer edilmişti. Kulüp tarihinde düzenli olarak oynayan altyapı ürünleri için Giuseppe Bergomi ve Walter Zenga'ya kadar gitmek gerekiyor. Yani aşağı yukarı 15 yıl önceye. Kaldı ki Zenga Inter altyapısından yetişmiş olmasına rağmen kariyerine diğer kulüplerde başlayıp daha sonra Milano'ya geri dönmüştü. "Maldini modeli"ne uyan son adam Giuseppe Bergomi. Altyapıdan gelip aralıksız 19 yıl boyunca formayı giydi. Santon şu anda bu modele uyabilecek, kadroda düzenli olarak yer bulmaya başlayan tek adam. Mario Balotelli 16 yaşında Serie C takımı Lumezzane'den transfer edilmişti. Dün yer verdiğimiz, genç futbolcuların 18 yaşından önce transfer olamayacağını öngören yasa tasarısı zaten bu tür hamlelerin önünü tıkayacak dolayısıyla kulüplerin kendi altyapılarına yönelmeleri gerekiyor. Inter bu alanda belki de en zayıf kalan ekip. Üstelik teknik direktörleri Mourinho'nun da bu alanda pek iyi bir geçmişi olduğu söylenemez. Çalıştırdığı takımlarda düzenli oynattığı son genç oyuncu 2003-04 Şampiyonlar Ligi finalinde 20 yaşında iken Monaco'ya gol atmayı başaran Carlos Alberto Gomes. O tarihten bu yana Mourinho'nun güvendiği ilk genç oyuncu Santon. Bu açıdan genç İtalyan önümüzdeki dönemde hem kulüp hem de Portekizli teknik adam için önemli bir sembol olacaktır. Genç oyuncu bu akşam ikinci kez Ronaldo'nun karşısında olacak. Bu sefer Düşler Tiyatrosu'nda. Performansını göreceğiz.

6 yorum:

aksilaz dedi ki...

Sağ değilde Sol bekte oynamıyor mu?

playmaker dedi ki...

küçük bir düzeltme: sağ kanatta değil sol kanatta oynuyor...

alperensaylar dedi ki...

hepsinde oynuyor sanırım santon, sağ sol farketmiyor pek:)
yalnız dutchman mourinho diarra'yı da oynatıyordu diye hatırlatıyorum son tam sezonunda. hatta carling cup finalinden sonra veya önce wenger'i eleştirmişti ilk 11'i sırf gençlerden kurmakla o oyuncuları geliştiremeyeceğini, kendisinin lassana diarra örneğinde olduğu gibi zamanla oynatıp ilk 11 e monte ederek o oyuncuları kazanacağını söylemişti diye hatırlıyorum.

Her Yol Roma dedi ki...

italya milli takımında inter'den adam olmaması tam bi rezalet zaten, takımın adı ne kadar "internazionale" olursa olsun..

http://heryolroma.blogspot.com/2009/02/lejyoner-dedikleri.html

Adsız dedi ki...

Santon'u bu sezon yanlış olmasın 4 veya 5 kere izledim kendi adıma hiç bi ışık görmedim ee Jose den veya Marcello dan futbolu daha iyi bilmediğime göre benden genç yetenek avcısı olmaz,yani Fransa ligini beğenmemekte haklıyım sevgili @LeFoot :))

Ferman

kutay dedi ki...

inter de bek oldun mu uzun yıllar kalırsın.
fachetti, bergomi, zanetti
ya da gönderirler dünya yıldızı olursun
roberto carlos