23 Aralık 2009 Çarşamba

GELECEĞİN MABEDLERİ ep. XXXI















Geleceğin mabedleri serisinde, önümüzdeki 3 turnuvanın stadyumlarını tanıtmaya bir hayli ara vermiştik. Dönelim tekrar. Polonya'nın Gdansk şehrindeki PGE Arena Gdansk ile bağlanalım tekrar. Gdansk Polonya'nın kuzeyinde Baltık Denizi'ne kıyısı olan bir kent. Polonya'nın en önemli liman kentlerinden birisi aynı zamanda. 450.000 nüfuslu, Alman işgali sırasında ismi Danzig olan bu kentte halen Alman etkisi fazlasıyla hissedilir. Bu kentin, Polonya birinci ligi Ekstraklasa'da mücadele eden takımı Lechia Gdansk'a ait olacak yeni stadyumu 44.000 kişilik. Toplamda 210 milyon euroya malolması bekleniyor. İnşaatı 2008 yılında başladı. 2010 yılında bitirilmesi planlanıyordu ama ekonomik kriz projeyi 1 sene ileri attı. 2011 yılında bitirilecek.

















Bu ay içinde stadyumun isim hakları Polonya Enerji Kurumu (PGE) tarafından 8,5 milyon euroya, 5 yıllığına satın alındı. Daha önce ismi Baltic Arena idi. Polonya hükümeti satış anlaşmasında, stadyumun isminin ne olursa olsun, içinde "Arena" kelimesinin bulunmasını şart koştu. Tabii stadyumla beraber bir dolu metro istasyonu da yapılıyor. Stadyumun 4 gün önceki son hali en son resimde.

















Seride incelediğimiz, Euro 2012'nin diğer stadyumları

Dnipropetrovks-Dnipro Arena
Donetsk-Dombass Arena
Varşova-Stadion Narodowy
Lyiv-Stadion Ukrayina
Poznan-Stadion Miejski

2 yorum:

gerisi önemli değil... dedi ki...

danzig bildiğiniz prusyadır. birinci harp sonrasında ikiye bölünmüş almanyanın iki parçası(almanya ve doğu prusya) arasında kalmış, ikinci harp sonrası ise tamamen polonyanın olmuştur. yani oldukça uzun süre alman kalmıştır. üstelik almanların polonyaya savaş ilan edip ikinci harbi resmen başlatmasına neden olmuştur.

IBRAcadabra dedi ki...

Lviv'de ki stad icin guzel bir uygulama yapmislar.su linkten stadin insaatini canli olarak 7/24 izleyebiliyorsunuz.

http://www.azovintex.com/stadion

Isim geregi Donbass Arena (ki acilisina gitme sansina sahip oldum) ve Lviv'deki stadla yakin ilgiliyim.Her ikiside Kiev'de yenilenmekte olan stada fark atar...