Euro 2016 aday stadyumları açıklandığından beri, listede kendi stadyumlarını göremeyen takım taraftarlarının birçok itirazı ile karşılaştık. Bu stadyumların seçilme kıstası bir yana, ben, liste açıklandığından beri yapmak istediğim bir araştırmayı dökeyim dedim. Şükrü Saraçoğlu Stadyumu üzerinde dönen itirazların en önemli dayanağı şu. Daha 6 ay önce çok önemli bir Avrupa kupası finaline ev sahipliği yapması ve henüz inşa edilmemiş ve inşaatı sırasında da bazı problemler çıkmış bir stadyumun (Seyrantepe), böyle bir stadyuma tercih edilmesi. Ben de buradan yola çıkarak, Avrupa futbol tarihinde,
kulüpler bazında Avrupa kupalarından birisinin finaline ev sahipliği yapmış stadyumlar ve kendi ülkesinde düzenleme hakkı kazandığı milli takımlar bazlı turnuvaya bu stadyumu almayan ülkeleri araştırdım. Çarpıcı bir sonuç var. Ayrıntısı aşağıda.
Başlamadan önce belirtelim. Avrupa Kupa Galipleri Kupası, Fuar Şehirleri Kupası ve devamı niteliğindeki UEFA Kupası finallerinin iki maçlı oynanan versiyonlarını dışarıda bıraktık, zira bu finallerde UEFA'nın belirlediği bir stadyum söz konusu değil, finali oynayan ekipler kendi sahalarında birer maç yapıyorlar. Biz tek maç usulü oynanan finalleri alan ülkeler ve düzenledikleri milli takımlar bazlı turnuvalara bakacağız. Avrupa'da kulüpler bazında ilk şampiyonlar kupası 1955-56'da düzenlenmiş. Oradan itibaren Avrupa'da düzenlenmiş Dünya Kupalarına ve Avrupa Şampiyonalarını ele alalım.
1958 Dünya Kupası'nı İsveç düzenlemiş. İsveç'in o güne kadar aldığı herhangi bir Avrupa kupası finali yok. 1960 Avrupa Şampiyonası Fransa'da olmuş. Fransa 1955-56'daki ilk Şampiyon Kulüpler Kupası finalinin ev sahibi imiş ve Euro 1960 için o finalin oynandığı Parc Des Princes'i turnuva stadyumları arasına almış. 1962 dünya kupası Şili'de düzenlendiği için geçiyoruz. Euro 1964'e gelelim. Turnuva İspanya'da düzenlenmiş. İspanyollar 1956-57 Şampiyon Kulüpler Kupası finalinin oynandığı Bernabeu Stadyumu'nu turnuva kapsamına almışlar. 1966 Dünya Kupası'nı düzenleyen İngiltere de 1962-63 Şampiyon Kulüpler Kupası finaline ev sahipliği yapan Wembley Stadyumu'nu turnuva stadyumlarına dahil etmiş. Firesiz gidiyoruz şimdilik. 1968 Avrupa Şampiyonası'na gelelim. Kupa İtalya'da düzenlenmiş.
İtalyanlar ilk istisnayı oluşturmuşlar ve 1964-65'te Kupa 1 finaline ev sahipliği yapan San Siro'yu turnuva stadyumları arasına almamışlar.
1970 Dünya Kupası Meksika'da idi. Euro 1972'ye geliyoruz. Belçika ev sahibi. Belçikalılar 1963-64 Avrupa Kupa Galipleri Kupası finaline ev sahipliği yapan ünlü Heysel Stadyumu'nu programa almışlar. Almanya'daki 1974 Dünya Kupası. Almanlar 1958-59 Şampiyon Kulüpler Kupası'nın oynandığı Stuttgart'taki Neckarstadion'u turnuva kapsamına almışlar ama 1966-67 Avrupa Kupa Galipleri Kupası'na ev sahipliği yapan Nurnberg'in Frankenstadion'u dışarıda bırakmışlar.
İkinci istisna. 1976 Avrupa Şampiyonası. Yugoslavya, 1972-73 Şampiyon Kulüpler finalinin oynandığı Red Star Stadyumu'nu doğal olarak programa almış. 1978 Dünya Kupası Arjantin'de oynandığı için geçiyoruz.
1980'e gelelim. Turnuva yine İtalya'da. İtalyanlar bu kez iki en büyük kupa finalinin oynandığı San Siro ve Olimpico'yu stadyum listesine almışlar. Böylece 1968'de gözardı ettikleri San Siro'ya borçlarını ödemişler. İspanya'daki 1982 Dünya Kupası'nda da İspanyollar Santiago Bernabeu ve 1981-82 Kupa Galipleri Kupası finali ev sahibi Nou Camp'ı almışlar turnuvaya. 1984'te evinde düzenlenen kupada şampiyon olan Fransa, Parc Des Princes'i yine maçsız bırakmamış. 1986'da Meksika'daki kupa sebebiyle 1988'e geliyoruz. Almanlar, daha önce Avrupa kupası finallerine ev sahipliği yapan Münih Olimpiyat Stadyumu ve Düsseldorf'taki Rheinstadion'u listeye almışlar ve aynen 1974'te olduğu gibi Nurnberg'in Frankenstadion'u pastadan pay alamamış.
1990 Dünya Kupası. İtalyanlar Olimpico ve San Siro'dan fire vermemişler. Euro 1992'de, ev sahibi İsveç, 2 Avrupa Kupa Galipleri Kupası finaline ev sahipliği yapmış Ullevi Stadyumu'nu turnuvanın merkezine oturtmuş. 1994 Dünya Kupası'nı geçip Euro 96'ya geliyoruz. İngilizler Wembley'den vazgeçmemiş tabii. Fransızlar 1998 Dünya Kupası'nda Parc des Princes'i listede tutmuşlar ama 1987-88 Kupa Galipleri Kupası finalinin oynandığı Strasbourg'un Stade de la Meinau'su dışarıda kalmış.
Bu da üçüncü istisna.
Geldik Euro 2000'e. Daha önce birçok Avrupa Kupası finali oynanmış stadyumlardan, Hollanda Amsterdam Arena ile De Kuip, Belçika ise Heysel yeni adıyla Kral Baudoin Stadyumu'nu turnuvanın en önemli stadyumları olarak öne çıkarmışlar. Euro 2004'e gelelim. Portekiz daha önce hiçbir Avrupa kupası finaline ev sahipliği yapmamış. 2006 Dünya Kupası'nda, Almanlar Münih Olimpiyat Stadyumu'nu ıskartaya çıkarmışlar. Stuttgart'taki yeni adıyla Mercedes-Benz Arena yine turnuvada mevcut. 2000-01 UEFA Kupası finalinin oynandığı Westfalen, 2003-04 Şampiyonlar Ligi finalinin oynandığı Schalke Auf Arena ve 2 turnuva aradan sonra Nurnberg'in Frankenstadion'u (Easy Credit adıyla geçirdiği restorasyon sonucu) da listedeymiş. Düsseldorf doğal olarak ortada görünmemiş. Son olarak Euro 2008. Avusturya ve İsviçre, Avrupa kupası finallerine ev sahipliği yapan Viyana'daki Ernst Happel ve Bern'deki Wankdorf Stadyumlarını görücüye çıkarmışlar.
Bağlayalım. Dünya futbol tarihinde, kulüpler bazında bir Avrupa kupası finaline ev sahipliği yapıp, ülkesinin düzenlediği milli takımlar bazındaki uluslararası turnuvada yer almayan
3 örnek stadyum var. Euro 1968'de Milano'daki San Siro, 1974 Dünya Kupası'nda Nurnberg'deki Frankenstadion ve 1998 Dünya Kupası'nda Strasbourg'daki Stade de la Meinau. Ancak şu atlanmamalı. San Siro daha sonraki turnuvalarda hep listede imiş, Stade de la Meinau da 1984 Avrupa Şampiyonası'nda turnuvanın düzenlendiği stadyumlardandı. Frankenstadion da 2006'da 5 maça ev sahipliği yapmış. 3 stadyum da bu unvanları geleceğe veya geçmişe yönelik olarak bırakmışlar.
Yani hiçbir zaman bir milli takım turnuvası maçı görmeyen, kulüp bazlı kupa finali stadyumu tarihte yer almıyor. Eğer Euro 2016 adaylığımızda başarıya ulaşıp turnuvayı ülkemize getirirsek, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu bu unvanı tek başına ele geçirecek.
25 yorum:
Fıkra gibi.ülkenin en iyi stadyumu listede yok.gerekçede süper otopark sorunu varmış.yok ya.stadın altındaki otopark bu ülkede hangi kulübün stadında var.ayrıca diyelimki otopark sorunu var kadıköyde.peki yeni stadyumlar mı yapmak daha zor ve maliyetlidir yoksa saraçoğlunun yanına o eskiden pazarın kurulduğu boş alana bir katlı otopark yapmak mı daha zordur. Trafik konusunu açarsak
Marmaray ve Anadoluray bittiğinde (en geç olarak ilkinin 2014 diğerinin ise 2012 yılında bitmesi planlanıyor‚ -Projede çalıştığımı da belirteyim-) ulaşımı en kolay stadyum olacak Saraçoğlu‚
ulaşım vasıtalarını sıralarsak:
1. Marmaray Projesi: (Halkalı-Sirkeci‚ Haydarpaşa-Gebze Banliyö Hatlarının yenilenmesi Projesi + bu hatların Boğaz´dan tüp geçit ile birleştirilmesi Projesi)
Proje bittiğinde‚ 5 dakika arayla tüm istasyonlardan tren geçecek ve mevcut banliyö hattından daha hızlı olacak (metrodaki tren ve vagonlardan);
Gebze ve Halkalı arası 105 dakika
Bostancı ve Bakırköy arası 37 dakika
Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika
Üsküdar ve Sirkeci arası 4 dakika
yani Halkalıdan maça gelen bir kişi 30 dakikadan biraz fazla bir sürede Stadın önüne gelecek. Keza Gebze´den gelen için de aşağı yukarı aynı. Ve her 5 dakikada tren !
2. Anadoluray: Marmaraydan önce bitmesi öngörülen bu proje‚ e-5 altında metro şeklinde ilerliyor ve tüp geçide gelmeden Marmaray ile birleşiyor bu daha çok e-5´e yakın oturanlar için iyi olacak‚ aynı sefer sıklığı ve hız bunun için de geçerli‚ ilk etap olarak Kartal-Üsküdar‚ sonra Gebze´ye gitmesi planlanıyor.
3. Metrobüs: halihazırda çalışıyor ve engelsiz hızlı erişim sağlıyor.
4. Deniz otobüsü‚ vapurlar ve diğer deniz taşıtları: Avcılar‚ Eminönü‚ Sirkeci ve Beşiktaş´tan gelecekler için başka bir seçenek daha‚
5. Normal e-5‚ minibüs yolu ve sahil youndaki karayolu taşıtları minibüs ve otobüsler‚ vs.
Yukarıda görüldüğü üzere‚ stadımızın yer aldığı söğütlüçeşme mevkii‚ nüfusu daha yoğun olan avrupa yakası ile karşılaştırıldığında görece çok daha fazla imkana sahip olacak ve kanımca gerek Avrupa yakasından gerek Anadolu yakasından en kolay ulaşımı olan stadyum olacaktır.
Hangimizin bunlardan haberi var‚ Seyrantepeye sadece metro gelecek ve zaten köprüye giden sıkışık bir ana arterden başka bir ulaşım imkanı olmayacak... Karşılaştırmayı siz yapın.
Ayrıca stadımız şehir içindedir doğru ama kesinlikle şehir merkezinde değildir Avrupa ve Anadolu yakalarındaki‚ özellikle beşiktaş ve mecidiyeköydeki nüfus yoğunluğu ve yapılaşmayı lütfen söğütlüçeşme ile karşılaştırmayalım. Anadolu yakası her zaman daha derli toplu daha ferah ve yaşanılası bir yerdir.
Peki hiç mi eksisi yok Saracoğlu´nun tabi ki var ama bunlar giderilebilir‚ çevresinde alan darlığı olabilir ama Kenan Evren lisesi yıklıdığında orda büyük bir alan ortaya çıkacak‚ istersen yer altına otopark yap istersen üstünü meydan olarak kullan‚ hatta daha da ileri gidilirse stadın yanından geçen yolların üzerine köprü meydanlar yapılabilir‚ trafik de engellenmez böylece.
Özet olarak 2016 yılında yapılacak bir turnuva için‚ bugünün koşullarını öne sürerek Saraçoğlu´nun saf dışı edilmesinin altında başka şeyler aramakta taraftar ve kulüp haklıdır.
Ve şunu da tekrarlamakta fayda var‚ şehir dışında yeni stad fikri yukarıdaki koşullar göz önünde bulundurulduğunda dünyanın en gereksiz fikri olarak ortaya çıkıyor‚ lütfen durumumuzu galatasaray ve beşiktaşınki ile karşılaştırmayalım‚ onlar farklı‚
* biz hem yerleşim alanlarına yakınız ve hem de yakın bir gelecekte de en fazla ve çeşitli ulaşım imkanına sahip bir mevkide olacağız (Söğütlüçeşme)
*Gs ve Bjk "şehir merkezinde" statlara sahipler ve "sıkışık ve az seçenekli" ulaşım imkanlarına sahipler‚ bu sebeple Gs ve Bjk´nin merkez dışına otoyol kenarlarına taşınması mantıklıdır ama Fb'nin değil.
Anahtar kelimeler: Marmaray‚ Anadoluray‚ Metrobüs‚ Deniz Taşımacılığı ve Karayolu Taşımacılığı (şehiriçi ulaşım için ne gerekliyese var).
Anafikir: Kadıköy güzeldir hoştur:)‚ bırakıp gitme fikri cinayettir
Trabzon'un turnuvada olmaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Neden Trabzon değil de Konya? Ulaşım konusunda Eskişehir, Kayseri, Konya; konaklama konusunda Eskişehir, Kayseri, Konya daha mı iyiydi de onlar var ve biz yokuz? Stad mı yetersiz? Olmayan stadları turnuvaya katanlar, Trabzon'da da bir stad projesi başlatamaz mıydı?
Turnuva haritasına bakarsak ülke ikiye bölünmüş durumda. Trabzon, Diyarbakır, Erzurum gibi şehirler turnuvada olmalıydı. İtalya 12 şehirle katılırken bizim 8 şehirle katılmamız da ayrı bir garabet.
Listenin yarisindan fazlasi yeni stad. Uefa gelip incelemelerde bulunacak insan soyle gosterecek bir stad eklerdi adamlar santiye gezecek bol bol :) ki o bile supheli. Listeyi kendileri icin hazirlamislar gibi. Saracoglu yerine masrafi ihaleleri bol ise yaramaz bir stad daha cok ekmek parasi cikarir haliyle. Daha sonra yine atil olmus kimin umrunda devletin mali deniz :)
söyleyeceklerimin birçoğunu adsız arkadaş çok güzel anlatmış. ama benim düşüncem, olimpiyat stadının bu turnuvaya koyulmaması yönünde. tamam, en fazla seyirci ona gidebiliyor ancak bir futbol stadı yerine; sahaya bilmem kaç metre mesafe uzakta tribünlere sahip bir stadın, avrupa şampiyonası finaline sahne olması güzel birşey değil. şampiyonlar ligi finali oynanmış olabilir, ama o daha çok ülkeye verilmiş bir ödüldü. ki zaten maç o kadar efsane olmasa, atmosfer iyi bile değildi.
saraçoğlu ve seyrantepe bu turnuva için en iyi adaylardır gözümde. inönü bile olabilir ama lütfen olimpiyat olmasın.
bir de soru sorayım, bilen vardır belki. şu anda belirlenen stadların değişme imkanı var mı? ya da değişme ihtimali var mı?
İlk Adsız yorum keşke isimle bırakılsaydı da direkt adına teşekkür edebilseydik.
Ellere sağlık.
bir stadda avrupa şampiyonası oynanabilmesi için otoparktan çok daha fazlasına ihtiyaç var..ben bjk değilim onu belirteyim ama bir avrupa şampiyonası yapalacak ve İnönü stadı bu listede olmayacak aklım almıyor böyle birşeyi , dünyanın en güzel yerinde ve ambiansına sahip bir yer burası , düşünsenize çırağan tarafından ispanyollar tekneyle gelse diğer bakırköy sahilinden almanlar gelse bi yarı final oynansa fenamı olur , otopark sorunu da aşılır hem taksim gibi seyircilerin gidip eğlenebileceği mekan fazlasıyla mevcut.. güzel bir makyajla inönüde bu kapsamda TÜRKİYE'nin tanıtımı açısından olmalıydı.
İtalya 1968'i inceledim. Turnuva zaten direk yarı finalden başlamış. Yani aslında sadece 4 maçlık bir program mevcut (penaltılar kavramı olmadığından final maçı iki kez oynanıyor ve 5 maça çıkıyor program) ve bunun için Roma, Napoli ve Floransa şehirlerinde olmak üzere 3 stad seçilmiş. Bunlardan bir tek Artemio Franchi'nin kapasitesi düşük ancak bu şehrin seçilmesinde turizm etkisinin olduğunu düşünüyorum (bizdeki Antalya gibi) Yani italya'da o sene 4. bir stada ihtiyaç olsa bunun San Siro olacağı kesin..
Federasyonun açıklaması da baya saçma olmuş veya bana mı öyle geliyor. Şehirlerin birbirne yakın olması ve 50 bin kişinin rahatlıkla bir gecede seyahat edebilmesi kritermiş. istanbul-Antalya veya izmir-Antalya veya istanbul-izmir otobüsle 10 saat ve civarı olan mesafeler. Yakınlık anlayışı bu mu? Yaz turizmine elverişli olması... Konya kayseri gibi şehirler ne zamandan beri yaz turizminin gözdesi oldular da bizim haberimiz yok? Eğer gerçekten bu kriterlere göre belirlenmişse uyumlu bir şehir yok Türkiye'de. Ayrıca bunların hiç biri Kadıköy'ün seçilmemesini açıklamıyor. Şehir içi ulaşım bahane ediliyor ki bunun saçmalık olduğunu istanbul'da olan herkes az çok bilir. Gelen seyircilerin kalacağı oteller nerde, olimpiyat stadı nerde. Bu seçim gerçekten rant isteğiyle yapılmış.Türkiye'de ki belki de en sağlam stat listede yok, hayal aşamasında olan projeler var. Konya nedir be abi?
ilk iki istisna için de bir iki detay var. euro 1968 4 takımlı, 3 stadyumlu bir turnuva. 74 dünya kupasındaki tüm stadlar da o günde frankenstadion'dan kapasite olarak daha büyük. olimpiyat stadları dışında şu an türkiye'deki en büyük stadyum şükrü saraçoğlu. yani şu anki kararın pek akıllı mantıklı bir açıklaması olamaz. 6 yıllık programda stadları, otelleri konaklamaları dikebilen adamlar otopark sorununun mu üstesiden gelemeyecek?
işin özü şu ki mesele fenerbahçe, galatasaray, beşiktaş meselesi değil. mesele hayali stadlar, ihaleler, ceplere dolacak para meselesi. bu da gün gibi aşikar.
zaten turnuvanın sadece batıda olması ayrı bir rezillik. umut ediyorum ki 2016 avrupa şampiyonası türkiye dışında herhangi bir ülkede olur.
Gerçekten zor bir seçim. Elinizde Şampiyonlar Ligi finali oynanmış devasa olimpiyat stadı var. Final bu stada yakışır. Eksikleri giderildikten sonra tabiki. Bunun yanısıra yeni yapılan güzel bir stadyum var. Birde uefa finaline ev sahipliği yapmış, futbol maçlarına çok uygun Şükrü Saraçoğlu var.
Her şehirden 2 statdum kriterini biliyorum ama bence bu seferlik bir istisna olmalı ve İstanbul'da 3 stadyum turnuvaya ev sahipliği yapmalı. Yarı final maçları Kadıköy ve Seyrantepe'de oynansın, final olimpiyatta. Hem şehrin iki yakasında da maç oynanması daha hoş olur. Hemde çeşit olur. Uefa bunu göz önünde bulundurmalı.
İstanbul'da hangisini seçelim diye karar veremezken diğer şehirlerde bir tane düzgün stadı bile zor bulabiliyor olmamız işin acı tarafı.
@ziggytheking
Seyrantepe stadı diye bir yer yok. Olacağı bile şüpheli. Cevap olarak yazılan kriterlerin hepsini birden sağlayan bir tane stad var mı diğerleri arasında? Belki Olimpiyat. Şehirler birbirine uzak, Konya'da yazın maç izleyen adam sonra rahatlamak için nereye gidecek? Mevlana türbesine mi? Veya Kayseri? Yazlık turizmin yapıldığı mekanlar mı bunlar? Burada kriter yok, gerçekten ağır bir rant var. içerdeki irlandılalar için mayısı beklemeye gerek yok :) Ben futbol için de olsa bir grubun bu şekilde haksız rant sağlamasını sindiremem içime.Fenerbahçeli değilim ama resmi sitelerinde federasyona sorulan soruların hiç biri cevaplanmamış. Ve hepsi de mantıklı sorular.
Fenerbahce ile ilgili her konuda oldugu gibi bu konu da anlamsiz uzadi. Bir sehirden max. 2 stad verilebiliyor oyle degil mi? Olimpiyat Stadi kapasite itibariyle banko. Fenerbahce Stadi evet UEFA finaline evsahipligi yapti basariyla ve guzel bir stad. Ama 10 ay sonra daha guzel ve daha moderni aciliyor. Dolayisiyla o stadin listeye girmesi kadar dogal birsey olamaz. Bu kadar basit.
Fenerbahce internet sitesinden sorulan sorulara gelince. Fenerbahce Stadi listede olsa bu sorular sorulacak miydi? Hayir. Gecelim o yuzden. Yemiyoruz bunlari.
Ben de birkac maddeyle goruslerimi ekleyeyim:
1- Bir kere bu kulup-stadyum iliskisindeki fanatizmi anlamiyorum. Yani kendi kulubunun stadi turnuvada olsa ne yazar, nedir bu gaz? Prestij falan anliyorum da, boyle sert aciklamalar filan cok ucuz.
2- Ote yandan organizasyon komitesinin sebebi bence de sacma. Ben UEFA finalinde UEFA raporunda otopark degil de, ulasimi sorun olarak belirtildi diye hatirliyorum; kaldi ki bu sorun da "Adsiz" arkadasin anlattigi gibi cozulebilir.
3- Benim bildigim Olimpiyat Stadi tarzi stadlari UEFA tercih etmiyor. Tribunleri sahaya yakin stadlar daha cazip.
4- Herkes soylemis, ancak en onemlisi bu. Turkiye'nin sirf batisinda duzenlenecek bir turnuva sacmalik. Sonra da "acilim yaptik iste" diyorlar.
5- Taraf tutmaktan ziyade yeni stad projelerinin arkasindaki motivasyon, saglanacak rantlar olabilir.
"Stadimiz, kulubumuz" gibi kelimeler kullandigina gore "Adsiz" arkadas Fenerbahce Kulubu icerisinden birisi, sadece taraftar oldugunu dusunmuyorum.
Bence alınmaması normal karşılanabilir..Evet Türkiyenin en güzel statlarından biri ama zemin olarak gerçekten çok kötü.
istanbuldan 3 stadyum mu olsaydı.. ya da aslında inönü de katılıp 4 stad daha da eklenip bütün turnuva istanbulda olabilirdi.. stadyumlar arası mesafe önemliymiş.. bu çağda..
burda keşke saraçoğlunun olup olmaması değil de şehir olarak trabzonun olup olmaması tartışılsa.. futboldan başka bir şeyin konuşulmadığı, istanbul dışına şampiyonluğu taşıyan tek kent trabzon bu turnuvaya yedek olarak konya, eskişehir, kayseri gibi şehirlerin ardından düşünülüyorsa ben burada başka bir şey ararım.
Konu sadece Trabzon'da değil. Ülkenin doğusundan bir tek yer yok. Kayseri ve batısı, o kadar. Gaziantep, Diyarbakır, Erzurum bu şehirler arasında olamaz mıydı? Yaptıkları ülkeyi ortadan ikiye bölmektir. Terörden farkı yoktur.
Mantıklı olan İstanbuldan tek stad koyup geri kalanını Ankara-İzmir-Kayseri-Antalya-Trabzon-Erzurum-Gaziantep yapmaktı..
Nevzat Aydın yazmış: http://www.ntvmsnbc.com/id/25035506/
bu turnuvayı alma ihtimalimiz olduğunu sanmıyorum, italyanın ihtiyacı varken, bi önceki turnuva polonya-ukrayna ondan önceki isviçre-avusturya iken artık bir futbol ülkesinin bunu düzenlemesini isteyeceklerdir.. biz bir futbol ülkesi değiliz. kaldı ki gelen insanların konaklaması ve eğlenmesi ciddi problem. evet her şekilde trabzon olmalıydı ama bu çoğu gelecek turistin beklentilerini antalya-izmir-istanbuldan başka bir şehrin karşılayamayacağı gerçeğini değiştirmiyor. belki bir de yenilenen eskişehir cezbedebilir.. kimse tarihi turizmden bahsetmesin. o kesim geleceklerinde binde biri anca olur. gelen herkes maç izleyip içecek bütün gün bağırıp çağıracak eğlencek tatilini yapacak. sen oraya istanbul izmir antalya dışında kimi yazarsan yaz problem olacak.
Turnuva yarın oynanmayacak, o yüzden 2016 yazında mevcut bulunacak en iyi stadyumlara verilmesi kadar doğal bir şey olamaz. Fakat aynı konu üzerinden, şehir seçimlerinde orta ve batıya yoğunlaşılması ve doğu ve kuzey bölgelerimizi çok dışarıda tutmayı yanlış buluyorum.
ben Trabzon'ub veya ülkenin doğusundan 2-3 şehrin olmaması konusunu tartışmaya değer buluyorum. İstanbul'dan Saraçoğlu'nun seçilmemesini bir şekilde izah edebilirsin ama ülke geneline bu turnuvayı yaymamayı izah edemezsin.
Duthman bence uluslararası futbol turnuvalarını alan ülkelerin (dünya kupası ve avrupa futbol şamp.) bu maçları kendi ülkelerinde nasıl dağıttıkları ile ilgili de bir araştırma yap bence. Bu ilkinden daha önemli ve kritik bir konu. M. Demirkol'un bu konuda güzel tespitleri vardı geçenlerde.
Herhalde bu konuda Türkiye ayrı bir ekoldür. Elimizde olsa bütün maçları İstanbul ve civarında yapıp bitirirdik.
Miller bunu bir fırsat olarak görüp o şehirlere yeni stadlar, yeni tesisler, alt yapı prorojeleri yapma yoluna girişirken bizse zaten ekonomik ve alt yapısal ve tesis anlamında geri kalmış doğu ve kuzey doğu bölgelerimizi yine görmezden geliyoruz.
bu nasıl bir anlayıştır biri lütfen izah etsin?
öyle bir araştırma geliyor merak etmeyin :))
Vay be memleketin bütün dertleri bitti, hatta 2016'yı aldık da geriye kimin stadının seçileceği polemiği kaldı. FB'liler hem yönetimleriyle hem taraftarıyla işi nasıl kulüpçülüğe döktüler en güzel kanıtıdır resmi sitelerinde ve şurada yazılanlar. Tabii öyle korkuyorlar ki GS'nin güçlenmesinden, stadının açılmasından. Onlar da biliyor ki tek silahları olan para güçleri de bitince eski hüzünlü yıllarına dönecekler. Az kaldı bekleyin..
Neden kasıyoruz ki Olimpiyat Stadyumu Tekirdağ'a bağlı diye yedirsek ya UEFA'ya şaka bir yana Saraçoğlu enfes bir stad şu an için fakat özellikle şehrin çok içinde olması nedeniyle maç öncesi ve sonrasında güvenlik sıkıntıları en çok yaşanacak stadlardandı. 6 senede bunlar düzeltilebilir belki ama buda Kadıköy merkezini yeniden düzenlemek gibi neredeyse stad yada anadoluray projesi kadar meşakkatli bir işi ülkemiz bürokrasisinde gerçekleştirmek pek mümkün değil.
Tüm bunlara rağmen dünyada iki kıtada toprağı olan en güzel şehirlerden olan İstanbul'a bir güzellik ve ayrıcalık tanınabilir yada Seyrantepe ile Saraçoğlu stadı dönüşümlü olarak kullanılabilir.
Son olarak bundanda mantıklı çözüm final maçı için yapılacak 80.000 kapasiteli stadı başkente yapmak ve bu stadın tribünlerini hareket eder şekilde dizayn edip turnuva sorası gerekirse kapasiteyi 40.000lere indirip kullanarak gereksiz boşlukların olmayacağı bir stad inşa edilmesi çokta kötü bir plan olmaz.
"Fenerbahçe kırmak üzereyken tanımlanan rekorlar" misali.
Bi arkadas ( ismini vermiyim okuyunca anlar kendisini ) fenerbahçe stadının alınmama sebebını seyrantepe 10 ay sonra acılcak dıye bı konuya bağlamış. Sen bi kere gs li olarak saraçoğlunun modernliğini görmediğin için söyledıgın sozu gormemezlıkten gelıyorum. Çünkü stada sadece dışardan bakıyorsunuz... Siz anca tuvaletını gormussunuzdur onuda kırıp dokuyosunuz zaten. Fenerbahçe internet sitesinden sorulan sorulara gelınce demış sayın kendını akıllı sanan arkadas. Fenerbahçe listede olsa bu sorular sorulacakmıydı demiş iyide aklından şüphe duymaya başladım zaten alınmadı diye soruyor adamlar alınsa niye sorsun ki ? Ne diycek biz niye listede gösterildikmi diycek biraz mantıklı ol olaya at gözlüğüyle bakma. GS lisin ve sırf kin ve nefretle bakıyorsun. Objektif ol biraz , insan olun biraz. Yemiyoruz bunları demiş neyi biliyonda yemiyorsun ... TFF ye gelince , belliki danışıklı dövüş var. Sen listeye daha yapımına başlanmamış stadları koy ama saraçoğluna gelince otopark sorunu var. Ulan senın yapcagın koca stad , saraçoğluna yapılcak olansa sadece otopark. Mantıksız mantıksız konusuyorlar. Erkek olsaydı zaten bilerek almadım derdi ama nerden sıyırsam dıyor işte. İNŞALLAH BİZ KAZANAMAYIZDA BAZI ŞEYLERİ ANLARSINIZ. İNŞALLAHHHHHHH. TFF başkanını görürüm sonra açıklama yaparken. O stadlarda hayal olarak kalsın. Sizde başlarsınız yakında GS gibi maket stad yapmaya... SPORU BİLE OYUNUNUZA ALET EDİYORSUNUZ. İSTİFAAAAAAAAAA edin ve gidin.
Yorum Gönder