29 Aralık 2009 Salı

HAYDİ HANIM BİZ DE SAHAYA ÇIKALIM
























Geçen hafta "maç uğurları" ile ilgili bir yazı yazmıştık. Her taraftarın bazı hareketlerin maça gitmeden önce düzenli olarak yapması, bir önceki maç kazanılmışsa, gelecek maçta aynı davranışların tekrarlanması veya maç içinde takım gol attığındaki halin maç sonuna kadar muhafaza edilmesi (bacak bacak üstüne atılmışsa maç boyu öyle durulması, bira içiliyorsa maç boyunca içilmesi gibi) şeklinde karşımıza çıkan tavırları.

Görünen o ki, bu işte tek master yapmış olanlar bizler değiliz. İngiltere'de finans kurumu MBNA (Maryland National Bank) tarafından yapılan bir araştırmaya göre ülkedeki en az 2 milyon yetişkin futbol taraftarının maç öncesi uğurlarına ve batıl inançlarına sahip olduğunu ortaya çıkardı. Örneğin taraftarların çoğunun maç öncesi içtikleri bir şanslı içkileri var. Üstelik bunu sol elle içerek uğur yapanların sayısı da bir hayli fazla. Araştırmaya göre takım içilen içkiye rağmen kaybetse dahi bu alışkanlıktan vazgeçilmiyor ve aynı içkide ısrar ediliyor. Taraftarların çoğunun bir şanslı aksesuarı var. Örneğin % 21 oranında bir grup her maç aynı atkıyı takıyor. Her 10 kişiden 1 tanesi aynı hot dog arabasından hot dog veya hamburger alıyor ve her 11 kişiden 1 tanesi aynı rotayla stada gidiyor.

Tabi uç noktalara giden de var. 2.000 kişi göz önüne alınarak yapılan bir ankette % 3 oranındaki taraftarların maç öncesi seks yapmanın uğuruna inandıkları ortaya çıkmış. Anketi 2.000.000 kişiye genişlettiğinizde 60.000 civarında bir taraftarın maç öncesi seks yaptığını ortaya çıkarıyor bu. Tabi sadece taraftarların uğurları yok. Futbolcuların da bu türde ilginç alışkanlıkları var. John Terry her maça çıkmadan aynı cd'yi dinliyor ve arabasını aynı yere parkediyor örneğin. Şampiyonlar Ligi finalinde kaçırdığı penaltının sebebi belki de Luzhniki Stadyumu'nda araba parkının uğurunu kullanamamasıdır. Aşağıda taraftarların yüzdelerine göre maç öncesi denedikleri uğurlardan oluşan bir Top 10 var.

1. Maç öncesi aynı şanslı içkiyi içmek (% 35)
2. Şans getiren aksesuarlar, atkı, çorap, şapka vb. (%21)
3. Aynı yemeği yeme ve aynı hot dog seyyar satıcısına gitme (% 10)
4. Aynı rota ile stada gitmek (% 9)
5. Maçtan önce mutlaka bahis oynamak (% 4)
6. Maçtan önce seks yapmak (% 3)
7. Aynı park yerine arabayı park etmek (% 3)
8. Maçtan önce aynı tuvalet kabinine girmek (% 3)
9. Dua etmek (% 3)
10. Maç öncesi aynı müziği dinlemek (% 2)

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Maça gidecesem eğer stada girmeden dışarda mutlaka bir tane bira içerim,aynı kaşkolum hep boynumdadır (Parma kaşkolu),eğer evde izleyeceksem maçı Kankimle beraber uğurlu oturma pozisyonumuzda benim elimde anahtarlık onun elinde telefon maçı izleriz.

Ferman

Adsız dedi ki...

yeni bir forma ile gidilen üç mac (ust uste olmayan maclar...) kaybedildi. arkadas da o formayı parca pinçik etmisti mac sonunda. bu da ugursuzluk ıle ilgili bir ornek...

Roy Keane dedi ki...

Ankara2da gittiğim bir cafede başka takımların maçları da dahil kendi takımımın hiç maç kazandığına tanık olamamıştım. Hoş artık cafe değiştirmek de fayda getirmiyor,her maçı kaybediyoruz.

varol döken dedi ki...

bunu da hemen yarin arastirmaya basliyorum...

yok artik oyler oturdugun yerden blog yazmak... okuyucu bilincleniyor, publara gidiyor...

bekle sen...

zachpaulsen dedi ki...

benim uğurum maçtan önce o maçı kafamda, veya sesli olarak canlı anlatmamayı başarabilmek. zira canlı anlattığım veya kafamda hayalini kurup oynadığım maçların hepsini kaybederiz.

o sebeple maç saatine kadar cool kalıp, maçı önceden yaşamazsam hep kazanırız. Genelde kadıköydeki fener maçlarından önce hep maç öncesi farklı fener galibiyetleri hayal ediyorum hatta kendi kendime canlı anlatıyorum ve kaybediyoruz:)