17 Aralık 2009 Perşembe

TOP 10 OYUN ŞARKISI

























İngilizlerde Song-Score ayrımı var biliyorsunuz. Genelde bir film için bestelenmiş ancak söz içermeyen tema müziklerine "score", yine filmler için yapılmış şarkılara "Song" diyorlar. Bu ikisinin beraber yer aldığı Soundtrack albümler de var tabii. Hatta ödül törenlerinde bile Best Original Score ve Best Original Song diye ayrılır. Bizde de şarkı-müzik diye ayrılıyor sanırım ya da bana öyle geliyor. Misal hiç söz geçmeyen Brave Heart, The Rock, The Last of The Mohicans, 1492 gibi filmlerin melodileri için "film müziği" terimini kullanırız. Bu girişi yapmamın sebebi başlıkta "şarkı" lafını kullansam da aşağıdaki listede hem sözsüz hem de sözlü melodilerin yer aldığı. PC oyunları tarihinin "bana göre" gelmiş geçmiş en iyi 10 müziğini kağıda dökeyim dedim. Kabul edelim EA Sports bu işi çok iyi yapıyor. Bir de tabi oynamadığım oyunların müziklerini bilemiyorum. O yüzden yoruma fikir düşerseniz gayet iyi olur.

10-It's Only Us (FIFA 2000): Robbie Williams'ın FIFA 2000 için bestelediği şarkı, İngiliz şarkıcının futbolla olan sayısız kesişme noktasından birisi. FIFA 2000 dandik oyundur bana göre zira, Cadiz ile Barcelona'ya karşı world class derecesinde oynasanız bile Garrincha dönüşü hareketi ile herkese fark yapmak mümkündür. E zevki de kaçar orada. Williams'ın şarkısının yanında Apollo 440'nin başarılı Stop The Rock şarkısı da yine bu oyundadır.

9-Man On The Edge (Carmageddon II: Carpocalypse Now): Yine dandik oyun yine süper şarkı. Iron Maiden işte daha ötesi var mı? Man On The Edge'in sözleri oyunun atmosferi ile son derece uyumludur (The car is an oven and baking is wild). Blaze Bayley'in tok sesi nedense bu tekdüze kafa ağrıtan oyuna da inanılmaz uymuştur. İlginç şekilde kasvetten iyi bir bileşim çıkar. Oyunda Iron Maiden'ın The Trooper, Aces High ve Be Quick or Be Dead şarkıları da mevcuttur.

8-Push It (NHL 2000): Garbage puckı şutlar oyunun girişinde. Push It diyerek. Yine müthiş bir EA Sports introsu, yine gaz bir şarkı, o space veya enter tuşuna basılarak geçilen intronun nadir olarak sonuna dek izlendiği oyunlardandır NHL 2000. Bu sefer FIFA 2000 gibi değildir, müthiş oyundur. Özellikle müthiş taktik varyasyonları vardır. Uzak köşedeki adamın sopasının ucuna pası bıraktığınıda o da gelişine vurduğunda keyif kat sayısı tırmanır.

7-Prince Of Persia Serisi: Stuart Chatwood'un bu seri için yaptığı müziklerin hiçbirini birbirinden ayırmamak lazım aslında. 3D'sinden tutun, Sands of Time'a, The Two Thrones'dan Warrirors Within'e kadar. Ben en çok yıllar önceki Prince of Persia 3D müziklerini severim aslında. Jake Gyllenhall'ın prensi canlandıracağı filmde kulağımıza çalınacak büyük ihtimalle müzikler. Time Only Knows'u verelim tabii.



















6-Icewind Dale Serisi: R.A. Salvatore'nin ülkemizde de Buzyeli Vadisi Üçlemesi olarak çevrilen romanlarının oyun versiyonunun müzikleri, Jeremy Soule isimli usta tarafından hazırlanmıştır. Soule listeye iki işini sokan tek müzisyen bu arada belirteyim. Genelde FRP, RPG ve diğer fantazi türündeki oyunlar için müzikler besteleyen Soule, dünya üzerinde oyun müzikleri en fazla dinlenen bestecilerden birisidir.

5-Song 2 (FIFA 98): Sanırım spor oyunları içerisinde, insanı bu derece oyuna bağlayan başka bir şarkı yoktur. Hep Blur'un şöhretini ikiye katladığını düşünmüşümdür bu şarkının. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen öyle oyunla özdeşleşmiştir ki ne zaman eski FIFA serilerinden söz açılsa bu oyun ve akabinde şarkı dile getirilir. Blur'ün zaten en bilinen klasiğidir.

4-GTA serisi: GTA serisini bu kadar sevilir kılan en önemli özelliklerden birisi, arabada giderken çalacak şarkılara kendi bilgisayarınızdaki şarkıları atabilmenizdir, zaten bu yüzden başlı başına bir eğlencedir ama oyunun kendi şarkıları da müthiştir. Taşraya çıktığınızda country, Las Vegas'a gittiğinizde tekno, yollara düştüğünüzde rock şarkıları çalmaya başlar. Oyunda çalan müziklerin türlere göre ayrılmış bir dolu albümü de piyasaya sürülmüştür. Ben en çok Vice City'deki Billy Idol imzalı Rebel Yell'e hastayımdır not düşeyim.

3-Hell March (C&C Red Alert): İşte bir klasik. Oyunun başına oturup, bu melodiyi duyduktan sonra getirin bana dünyayı fethedeceğim diye deliren yoksa oyunu hiçbir zaman tam hissetmemiş demektir. Ben ilk oyundaki versiyiyonunu da çok severim ama ikinci oyundaki daha bir atmosferik olmuştur. Besteci Frank Klepacki'ye selam.

2-Morrowind: İşte yine Jeremy Soule. Morrowind bundan 7 sene önce piyasaya sürülmüş olmasına rağmen bugün hala insanların günde 15-20 saat oynayabildiği manyaklıkta bir oyundur. Sizi hayal alemine daldırıp uzaklara götüren bu "asil" oyunun "asil" müziklerinin sahibi Soule bana göre en iyi işini çıkarmıştır. Morrowind'i oynayıp, aralarda Yüzüklerin Efendisi'ni okuyan adamlar artık aramızda değiller, Tanrı katına erdiler.
















1-Max Payne Serisi: Ne diyeyim ki? Oyun yüklenir, kırmı. Kan kırmızısı durum çubuğu ilerler, Max Payne'in yüzü sağ tarafta oyun menüsü sol taraftayken müzik başlar. Max Payne'in başındaki kasvetli havaya iki kat kasvet katan bu müthiş melodinin hem birinci oyundaki piyano, hem de ikinci oyundaki telli çalgılarla icra edilmiş versiyonu müthiştir. Finlandiya'dan çıkmış bu efsane serideki The Last Goodbye isimli oyun sonu şarkısını da Karsty Hatakka, Kimmo Kajasto ve Marko Saaresto isimli 3 Finli bestelemiştir. İyi de etmişlerir. Serinin piyasaya sürülecek üçüncü halkasıyla ilgili yazmıştık.

37 yorum:

pi dedi ki...

Bu liste içinde değerlendirilmek üzere değil belki ama Mafia'nın müzikleri de harikaydı... Introda çalan "Main Theme" ve oyun bitince çalan Lordz of Brooklyn'in Lake of Fire'ı muhteşemdi..

Mant dedi ki...

Hitman serisinin Jesper Kyd imzalı müzikleri de oldukça etkileyicidir, özellikle atmosferi oluşturma bakımından büyük rolü vardır.

Bestecinin Assassin's Creed serisinin müziklerini de yaptığını biliyorum ama oyunları oynamadığım için yorum yapamıyorum.

her boku bilen adam dedi ki...

inanamadımm !!!! inanamadım sevgili haşmet !!!

böyle bir listeye silent hill'ın girmemesi gibi bir şey olabilir mi ???

inanamadım !!!

(sessizlik....)

Flying Dutchman dedi ki...

HBB

valla Silent Hill 11.ydi Allah seni inandırsın :))

bir 15 tane çıkardım elenenlerin en iyisiydi

blendax güzeli ödülü verelim ona

Yancı Pele dedi ki...

God of War'ın ana temasını bu alemde tek geçerim. Yani sizi alır Kratos'un koltuğuna oturtur, babanız çıksa karşınıza Zeus zannedip atlarsınız üstüne ekmek bıçağıyla.

http://www.youtube.com/watch?v=oVljywxAjH0

Fifa98'in de yeri ayrıdır ve dediğiniz gibi EA Sports bu müzik işini "hala" mükemmel yapıyor.(bkz: Fifa10)

her boku bilen adam dedi ki...

öyle olsun bakalım.

bu arada hayatımda oynadıgım en büyük hayal kırıklıgı oyunlardan biri resident evil:outbreak'dir ki zaten çoğu kimse anmaz o oyunu. ama bir açılış jeneriği ve o jeneriğe oturan öyle bir şarkısı vardır ki izlemeli herkes :

http://www.youtube.com/watch?v=Sb_buz-Gags

Burak Eren dedi ki...

Bilgisayar oyunları dışında olacak ama ateride Tsubasa 2'nin de müziklerinin hatrı sayılır bir yeri vardı.

roland deschain of gilead dedi ki...

Yapmayın !!!!

Tristram....Diablo...

adamı baalzebub çarpar valla..

sadece oyun tarihinin değil dünya tarihinin en iyi enstrümentallarından biridir...

Unknown dedi ki...

Cok eski hatirlayan cikar mi bilmiyorum. Dune'un ilk oyunu, icon adventure gibi olan. Cok uzun sure aradigim, bulunca beni cok mutlu eden, new age benzeri muzikleri ile aklimda yer etmistir.

Adsız dedi ki...

top 10 oyun şarkısı listesi olduğundan yer verilmediğini düşünüyorum şayet top 10 efsane oyunların şarkıları şeklinde olsaydı sıralamada kesin ilk üçte yer bulurdu. Diablo onsuz eksik kalırdı.Böyle bir müzikten bahsediyoruz. Tristram-Matt Uelmen

Ghetto Ultras Tribune Group dedi ki...

Silent Hill ve God of War müzikleri zaten uluslar arası bazı organizasyonlarda defalarca ödül aldılar listeye girmeselerde Ayrıca FİFA müzikleri game songs sayılmıyor maalesef!!! Onlar band'lerin pop art song ları yani bu senede 2011de Manga bile çalabilir game song kriterleri farklı diye biliyorum!

sukullaci dedi ki...

warcraft ın müzikleri çok sağlamdır. orc temalı olanları insanda aniden ayağa kalkıp böğürerek saldırma ihtiyacı uyandırır. ayrıca prince of persia için godsmack in söylediği "straight out of my way" de dehşet şarkıdır.

Erdem Karakuş dedi ki...

Şu listeye kafadan girmesi gereken şarkı Tristram. Ondan sonra bir de Fifa 97 müzikleri var. Direk müzik cdsi olarak kullanıyordum, bütün şarkıları şahaneydi.

Flying Dutchman dedi ki...

dostlar listeyi müzik ve şarkı karışık yaptım da Diablo-Tristram da "shortlist"te olup sonradan elenenlerdendi. Yoksa Matt Uelmen'in melodisi de gayet hoştur katılıyorum...

Cem dedi ki...

Amiga - Jaguar XJ220 oyunundaki "thrash pig" ya da "blood thirsty" adlı şarkı, oyunları bırakın hayatımda dinlediğim en iyi metal şarkılarından biri. ses kalitesi uyduruk olmasına rağmen.

http://www.youtube.com/watch?v=JeQhbXlzAVg

overdozz dedi ki...

Fear Factory'den ''Cars'' .Test Drive 6'ya sardığımız günlerde dilimize pelesenk olmuştu, hala da sebepli sebepsiz aklıma gelir: dıınıt dınıt, dıt; dıınıt dınıt dıt, dıınıt dınıt dıt, dınt dınıt...

tubik dedi ki...

Elbette bahsedeceğim şarkı oyun için tasarlanmış bir şarkı değil ancak "bir oyuna bir şarkı bu kadar mı unutulmaz etki katar" listesi olsa idi, herşeyi yıkarak Fallout 2'den sizler için geliyor :

Louis Armstrong - A kiss to build a dream on

Adsız dedi ki...

mafia nın müzikleriye saatlerce free ride yapar şehri gezer dururdum. Müziklerin oyunla bu kadar uyumlu olduğu başka oyun var mıdır bilmiyorum.

zenmaster dedi ki...

Jesper Kyd olmalıydı listede bence

Unknown dedi ki...

Kusura bakma FD ama Silent Hill 4'ten Room of Angel'in dahil olmadigi listeye, liste demem!

http://fizy.com/s/12uquo

Kemal Mardin dedi ki...

Grim Fandango...

Raziel dedi ki...

Information Society - Ozar Midrashim (Legacy of Kain: Soul Reaver)

http://fizy.com/s/16uluc

moist dedi ki...

Football Manager serisi kesinlikle.


Ha pardon... O zaten benim iTunes'dan çalıyodu.

AbSurDMaN dedi ki...

Falling down, falling down, Falling doooooooooooowwwwwwnnn

Hahahah sırf bu nakarat çıktığı zaman Max Damage'ı uçurumlardan aşağıya sürer replayı açar kendimce klip yapardım hey gidi :)

Billy Idol'ü Rebel Yell'ı söylerken izlemen lazım hareketler bombadır. Bi tane kanala katılmış canlı performans gibi bişey yapıyordu misal, videonun linkini bulamadım.

Bu arada hala Morrowind oynarım ara ara. Pc tarihinin en iyi oyunlarından kuşkusuz. Dagoth Ur hariç heryeri ağlatmışımdır tabiri caizse. Hızımı alamayıp Vivec'e de girişmişliğim vardır(sinire bağlayıp hileyle kesmiştim sonradan mendeburu heheh :P)

Ortega dedi ki...

Böyle listeler yapmaya hep imtina etmişimdir. Ucundan köşesinden bir tane "bu nasıl listeye girmez" yorumu geliyor, ve çoğunlukla bunu diyenler haklı oluyor.

Meşin yuvarlağın Beyazperde serüveni incelemesini yazarken onlarca film arasından bir tane çok önemli bir filmi unutmuşum misal. Yazıyı yayımladıktan sonra gelen o hatırlatıcı yorum sonrası, adeta yıkılmıştım. Ayrıca Silent Hill listede 11. sıradaydı savunmana inanmadım Uçan Hollandalı :s

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Fifa diye diye bokunu cikardik da, simdi "Funk soul brother check it out now" desem herkes ellerini A,S,D ve Q harflerinin uzerine koyar; onu da yâd edelim, hatiri kalmasin.

kutlu can dedi ki...

silent hill nasıl olmaz yani en sağlam soundtrack e sahip oyun o

havyarsız dedi ki...

bf 1942'deki o güzelim savaş müziği lazımdır. bir de fifa 99'daki fatboyslim'in adını hatırlayamadığım şarkısı.

Kadir dedi ki...

Pes5 den Kasabian - Club foot bide

Winning Eleven 2002 We will Rock you

Fifanın yanında garip kalmasın konmi

Finrod dedi ki...

Heroes of Might and Magic 3 ve Might and Magic 8 müzikleri...

Efe Ekin Erol dedi ki...

Hell's March?

Efe Ekin Erol dedi ki...

Pardon ordaymış zaten ya nası görememişim...

murdock dedi ki...

God of War
Diablo
NFS Underground (Get Low)
Def Jam Fight for NY

gibi oyunların kesinlikle listede olması gerekir. ilk 10 olur olmaz bilemiycem ama bi liste olcaksa bunlar da olsun lütfen :)

anezka dedi ki...

mirrors edge??

Barkness! dedi ki...

çok eksik var çook...

önce starcraft... oyun zaten efsane, müzikleri ayrı bi efsane. onun dışında hatırlayanlarınız olacaktır mutlaka, transport tycoon... 16-bit ses kalitesine rağmen harika müzikleri vardı. saygılar...

http://barkness.blogspot.com

maf dedi ki...

i'll hear you callin, calling for me out in the night.
but it's all bad, and i know that.
Ne nhl oynardım be.

ilkay dedi ki...

sonic mayhem - quake II (albüm)

quad machine nasıl olmaz bu listede? hala dinliyorum albümü. şarkı olarak değil de ost albümler incelenmeli ayrı olarak. 1 numaraya da bu konmalı yoksa başınızı ağrıtırım :)