1 Aralık 2009 Salı

TOTAL FUTBOL, DUTCH FOOTBALL - 1
























Rijkaard'in Galatasaray'a gelisinden beri gerek bloglarda gerek gazetelerde Total Futbol hakkinda yeteriyle ön bilgiler verilerek, Galatasaray'in oynadigi ya da bir gün oynayabilecegi futbola bu yakistirma yapilmisti ve hala yapiliyor.

Gecenlerde Elano hakkinda yazdigimiz yazida bloglardaki Galatasaray'a ilintilenilen Total Futbol degerlendirmelerinin sacma olusundan bahsetmistik. Aslinda gereksiz olmasi gereken, ama tartisma sonrasi gerekli olduguna inandigim bu tespiti acmayi uygun gördüm.

Total Futbol nedir? Aktüel midir? Aktüel ise Galatasaray bunun neresindedir? Hollanda Futbolu total baslayip günümüze total olarak mi gelmistir? Hollanda Ekolü nedir? gibi sorulara aciklayici cevaplar vermek adina bu sorularin muhtac olduklari uzun cevaplari sadece tek bi yazi altinda toparlayip cok uzun tek bir yaziyla kafalari aniden sisirme yerine, parcalar halinde toparlayalim ve ilkiyle baslayalim.

Süphesiz dünya futbol tarihine özellikle de 74 Dünya kupasina damga vurmus ve seyredilmeye en deger futbol sistemidir. Genel konsepti takimin her oyuncunun katilimiyla alan yaratmasi ve genisletmesi (topa hakim olma) ve top kaybinda hizla topu geri kazanmasi (pres) üzerine kurulmustur. Oyuncu bos yere ya da bi baska oyuncunun kosusu sonrasinda bosalan yere hareket eder ve pasi alir.

Sonuc: Futbolcularin degisik pozisyonlarda akici ve daimi rotasyonu ve dolayisiyla sürekli olarak ortaya cikan hücum formasyonlaridir.

Total futbol, bir oyuncunun kaleci haric takimindaki diger bütün oyuncularin rolünü/mevkisini üstlenebildigi, bütün mevkilerin üstesinden gelebildigi bi oyun sistemidir. 70li yillarin Hollanda Milli Takiminda da oldugu gibi kaleci haric oyuncularin teknik kapasiteleri, fizik kapasiteleri, oyun anlayislari belirli sinirlar icerisinde birbirlerine oldukca yakindir. Bütün oyuncular hem defans yapmayi hem de hücum etmeyi yine hemen hemen ayni ölcülerde bilmek, yüksek teknik kapasiteli bu oyuncular yer degistirme özgürlügüne ve bunu sahaya yayilan dizilise bagli kalarak yapmak zorundadirlar. Markajlari oldukca zordur ve bu hareket düzeninde pas verebilecekleri bir istasyon daima mevcuttur.

Kücük örnekler: (Geneli icin 74 Dünya kupasinda Hollanda'nin final yolunda oynadigi maclarin 10'ar dakikalik özetlerine bakabilirsiniz.)




Yukaridaki vidyoda garanti ve titiz paslasmayi görüyorsunuz. Oyuncular sürekli bos alanlara kosarak pas alabilecek duruma geliyorlar. Defans oyunculari hücum pozisyonuna, bekler orta sahanin göbegine, forvetler defansin en gerilerine gelerek top aliyorlar. Özellikle 74 Dünya kupasi finalinde, Almanya-Hollanda macinda Hollanda lehine penaltinin gerceklesmesinde (Neeskens'in penaltisiyla Hollanda öne geciyor) Johann Cruyff ceza sahasinda faulle sonuclanan iceriye dalisi öncesi Hollanda Milli Takiminin kalecisi önündeki son adam pozisyonunda, yani top ona gelmeden önce bostayken libero, ya da defans göbek ikilisinden biri olusunu görüyoruz. Top kaptirilmis olsa oradan defans olarak devam edecek.



Yukaridakinde ise Hollanda Milli Takimi'nin topu kaybettiginde topu hizla tekrar kazanmak icin belirli bir oyun- topu geri kazanma anlayisi/konsepti icerisinde oldugunu görüyorsunuz. Top ayaginda bulunan rakip oyuncunun hareket ve düsünce alani daraltilarak bütün pas opsiyonlari mümkün oldugu kadar hizli bi sekilde azaltiliyor. Bu cilgin top kazanma konsepti özellikle de yukaridaki vidyonun 2.34 dakikasindan sonra net bi sekilde görülüyor.

Günümüze bakinca Total Futbolun recete olarak sundugu top rakipteyken sahayi daraltici ve top kontroldeyken her oyuncunun pozisyon degistirme rotasyonu icinde mümkün oldugu kadar sahayi genisletebilmek icin yapilan pres ve daimi ofsayt tuzagi modern futbolda bu haliyle uygulanabilir degildir zaten. Total Futbol sistemi kendi döneminde diger futbol sistemlerinden a) hizli oldugu icin b) top hakimiyetine daha fazla deger verdigi icin etkiliydi.

Artik modern futbolda takimlarin hepsi hizli ve hepsi topa hakim olmaya cok deger verip bunun ne kadar önemli oldugunu biliyor.

Hepimiz mutlaka seyrettigimiz bir sürü futbol macinda mükemmel paslasmalar sonucu atilan mükemmel goller görmüsüzdür. Her paslasma, her paslasma mekanizmasini kendi anlayislari icerisinde oturtan takimlar total futbola referans olamazlar. Ne günümüzün Barcelona'si, ne Arsenal'i, ne Alkmaar'i, ne de Ajax'i, hatta bir sekilde (???) Alman Wikipedia'sinda total futbol oynayan takimlar arasina girmeyi basaran Galatasaray total futbola referans olamazlar.
Sorulmasi gereken soru sudur: Yaratilan pozisyon total futbol konseptinin karmasik olarak algiladigimiz anlayisinin sonucu olarak mi gerceklesmis, yoksa sadece güzel ve etkili bir pas kombiyasyonu sonrasi mi, hatta belki de rakibin defans anlayisindaki aksakliklar, bireysel hatalar sonrasi mi ortaya cikmis?

Allta bi kac örnek var. Bu mükemmel goller total futbol konsepti sonucunda mi gerceklesmisler, Total futbola örnek teskil edebilirler mi?
Bakin ve kendi yarginiza varin.

Carlos Alberto'nun Italya'ya attigi gol.


Overmars'in Liverpool'a attigi gol öncesi kusursuz paslasma-Anahtar kelime "ücgenler".


70li yillarda o takimin oynadigi "Total Futbol" bugün oynanan futboldan cok farkli bir futbol sistemidir. Evet, o sistemde, kaleci haric herkes her mevkide oynayabilir. Aynen yukaridaki vidyolarda gördügümüz gibi. Johann Cruyf forvet, orta saha hatta defans bile oynayabilirdi. Oynuyordu da.



Güncele dönme adina, yukaridaki vidyoda örnek olmasi acisindan Barcelonali Gerard Pique'ye kisa bi bakis var. Videonun 1.53 dakikasinda Pique topu Valdes'den bombos pozisyonda aliyor, pasini verdikten sonra ileriye dogru hareketlendiginde 2. pas ortasahadaki baska oyuncuya geldiginde Pique baslattigi pas organizasyonuna yakin olmasina ragmen, aktif olmayi birakip görev bölgesine dogru hareketleniyor.

Skor 2-5 Barcelona lehine. Vidyonun 2.55 dakikasi.

Pique cok iyi bi kosuyla ileri cikiyor ve golü atiyor. Pique o takimda ne forvet olarak ne de ortasaha olarak oynuyor, o takimin defans oyuncusu. Real Madrid'e attigi goldeki ileri cikisi düzenli sekilde gerceklesmiyor Barcelona maclarinda. Gol öncesi defanstan ileri cikisi diger takim arkadaslarinin kendi pozisyonlarini Pique'ye göre ayarladiklari anlamina da gelmiyor.

Modern futbolda Total Futbol'un - icat edildigi, tam 5-6 yil süreyle ayni oyuncularla sürekli oynanilarak Rinus Michel tarafindan üretildigi haliyle - varliginin olmadigina verilebilecek örneklerden biri de ileriye sürekli cikis yapan kanat oyuncularinin görevlerine basit bi bakisla mümkün olabilir.

Örnegin; Ramos ya da Alves gibi oyunculardan hücum acisindan beklenen topu kendi kanatlarinda ya direk, ya paslasarak ileriye dogru tasimalari, ya da baskalari tarafindan tasinan toplarin ileride kendi kanatlarinda onlarla bulusmasi sonucunda o tasinan toplari ortalarla, tehlikeli paslarla bitirmeleridir. Pozisyon biter ve bu oyuncular yerlerine dogru hizla kosmak, pozisyonlarini almak durumundadirlar.

Her bek firsatini buldugu zaman hücuma etki yapmak zorundadir zaten cagin futbolunda. Aynen bi forvetin gerektiginde defans yapmak zorunda oldugu gibi. Mesela göbekteki defans oyuncusu kritik bi hücum aksiyonuna katiliyorsa, oradaki isi bittiginde kendisinden beklenen tekrar görev bölgesine hizla dönmesi.

Total Futbol'da ise göbekteki defans oyuncusu oyun geregi ileriye dogru hareket yaptiginda önündeki orta saha oyuncusu onun yerine gecip defans, ileriye hareket eden defans oyuncusu da orta saha oyuncusu oluyor ve pozisyon sonrasi bulunduklari yerden rakip takima tepki(reaction) veriliyor.

Defans yapabilmek baska bir sey, defans oynayabilmek baska birseydir. Hücum edebilmek baska bir sey, hücumcu/forvet olabilmek baska bir seydir.

Her futbolcunun herseyi iyi yapabilmesi baska bir seydir. Total bir seydir, topyekün bir seydir.

Messi solbek, Henry defansif orta saha ya da Ibrahimovic. Hepsini gectim, o takimin gezginleri, ücgenli pas trafiginin en hareketlileri, ücgenlerin en önemli ücüncü kenar baglantilari olan Iniesta ya da Xavi bile solbek oynayabilirler mi, forvet oynayabilirler mi?

Cagin futbolunda oyun tamamen oyuncularin iyi top kontrolüne ve sahayi iyi okuma yeteneklerine sahip olmalarina dayaniyor. Yani oyuncular akil ve efor gerektiren ileri dalislar, ileriye kosular yapip, ya tehlike yaratip ya da atagi golle sonuclandirdiklari zaman Total Futbol oynamiyorlar. Ya oldukca etkili teknige ve yetenege sahipler, ya da deliler!

Günün futbolunda cok net bir sekilde bildigimiz/ayirdina vardigimiz gibi artik her futbolcu (Essien ve bir kac istisna All-Rounder haric) sadece bir ya da bir kac bölgeyi cok iyi oynayabiliyor.

Yine yazalim: Henry veya Messi'den (defans yapmalari degil) defans oynamalari beklenebilir mi?

Ve modern futbolda, endüstri futbolunda futbolcular bir futbol kulübünde diger takim arkadaslarinin oyun stillerini anlayip Total Futbol'daki gibi icsellestirip, hareket ve sistem anlayisini icgüdüye dönüstürebilecek kadar uzun süre kalmiyorlar zaten. Artik her koyun kendi bacagindan asiliyor.

Ajax'in ve Hollanda Milli Takiminin en iyi zamanlarinda oyuncular kendi sorumluluklarini, arkadaslarinin sorumluluklarini ögrenebilecek, saha icindeki hareket tarzlarini bilebilecek ve bunu büyük bi özgüvenle yerine getirebilecek kadar uzun süre bir arada oynamislardi. Bu sekilde bu yetiyi kazanmislardi.

Total Futbol, Rinus Michel'li meshur Ajax ve Hollanda Milli Takiminin yarattigi bi efsanedir ve o efsane güzelliginde öyle kalmistir.


Dünya futbolu literatürüne girmis, elbette her futbol ekolü, anlayisi gibi, her kültürel olgunun bir sonrakini etkiledigi gibi günümüz futbolunu etkilemistir.

Pozitif, pasa dayali her hücum futbol tarzi Total, Topyekün degildir. Total Futbol ile kiyaslandiginda kismidir hepsi.
Dolayisiyla Barcelona'nin, Arsenal'in, Manchester United'in Hollanda liginin bir sürü takiminin oynadigi pozitif, pasa dayali futbol, kendi icinde barindirdiklari bütün güzelliklere ragmen Total Futbol degildir.

by meinkissen

Not: Bir sonraki yazida "Hollanda Ekolü"

37 yorum:

L dedi ki...

öncelikle elinize sağlık.
total futbol-defans ilişkisi hakkında şunları eklemek istiyorum ben ayrıca:

1. barcelona'nın defansın önünde oynattığı oyuncuların her zaman stoper karakterli olmasını bu maç içindeki defans/orta saha değişimi bağlamında ele alabiliriz sanırım.

2. yine barcelona'nın defansın ortasında topu kullanabilen/oyuna sokabilen oyuncuları 11'de istemesine, oyuna katılımın maksimize edilmesi hususunda sayılabilecek hamlelerden diyebiliriz.

3. bir kez daha barcelona;katalan dayıların defansı santra çizgisine kadar çıkartıp alan daraltmayı en üst seviyeye çıkarmasının da, total futbolun alan kullanımı kısmı açısından kayda değer olduğunu düşünüyorum.

Gajdop dedi ki...

Borges ile meinkissen arasindaki Total Futbol tartismasinin neden bu kadar kisisellesip ileri gittigini anlayamamakla birlikte, su yazida verilmek istenen mesajin gayet basarisiz aktarildigini soylemek zorunda hissettim kendimi. Zorunda hissetmedim tabii de, ne bileyim yazasim geldi iste... Neyse, "Total Futbol nedir?" sorusunun cevabini verme iddiasiyla baslayan yazi; son paragraflarda, gunumuzden (yahu yakin gecmisten) örnekler uzerinden, modern fitbolun total fitbol olmadigini anlatarak bitiyor. Iyi de, bunun tersinin iddia edildigini hatirlamiyorum gecenki tartismada. O zaman da yazinin cikis noktasi, motivasyon kaynagi biraz sallantida duruyor, okuyanda bir "Ee??" tepkisi verme durtusu yaratiyor.

Sevgi, saygi...

Bertan ÇALIŞKAN dedi ki...

Eline sağlık meinkissen , kafadamki sorulardan birini daha cevaplandırmış oldun bu güzel yazıyla..

Flying Dutchman dedi ki...

@Gajdop

bence yazıya tamamen kişiselleşmiş bir tartışma olarak baktığın için böyle yorumlamışsın olayı. Halbuki böyle bir olay yok. O tartışma orada kaldı zaten, bu yazı bambaşka bir şey anlatıyor...o yüzden zaten sana "orada öyle şeyler konuşulmamıştı ki" dedirtiyor...dediğim gibi bunlar başka şeyler zaten

Ha velev ki öyle olsun (tekrarlıyorum öyle değil ama varsayalım olsun), kişiselleşmiş tartışma total futbol üzerinden böyle olsun, galatasaray mı fener mi, ronaldo mu messi mi tartışması yapmaktan daha yararlı görüyorum

haksız mıyım?

zaten yazarın kendisi de cevap verir ben kendi anladığımı aktarayım dedim...

S.B dedi ki...

-esprinin yanlış anlaşılmaması üzerine-

total futbolla alakası olmayan ama total futbolu anlatan bir yazı olduğunu Gajdop'un da söylediği gibi katılmak zorundayım.Geçen gün rastladığım total futbol tartışması üzerine meinkissen adlı yazarın 1930 isviçresinden doğma,catenaccio'dan bozma total futbolu anlamış olabileceği, ancak pek anlatabilme yetisi içinde bulunmadığını düşünüyorum.

Aynı tartışma içerisinde, Borges'in yanlış ve su götürmez bir infiali var ki, o da şudur;

Total futbol, Macaristan ve son dönem Çek cumhuriyetinin oynadığı salt şablonla eşleştiği iddiasıdır ki, bu malesef ortada bir video ya da görsel bir sununun olmadığı kabulü ile örneklenebilir. Ama kabul edilemez.

Yoksa Rinus Michels, futbol literatürüne total futbol kavramını sokmamış, sadece beklerin roam yapabildiği bir sistemi bize sunmuş der ve fazlaca konuşmayabilirdik.

Yoksa her iyi oynanan oyuna total futbol diyebiliyorsak, İtalyan futbolunun yatacak yeri yoktur.

Bu yüzden Meinkissen'e açıkcası katılmıyorum ve Borges'in bu konuda makul ve anlaşılabilir olduğu kanaatindeyim.

Adsız dedi ki...

O halde iş nitelikten ziyade niceliğe dönüştü.
Cruyff veya başkası kaç defa beke gelmiştir Henry veya başkası kaç defa gelmiştir?
Cruyff'un bunu fazla yapması (ki gol istatistikleri bunu fazlasıyla kanıtlıyor) bugün yapılanı Total futbol olmaktan çıkarır mı?
Yanlış anlaşılmasın bunlar retorik veya şahsa atıf yapılan sorular değildir, yalnızca benim gözlemlediğim kadarıyla münazaranın can alıcı olan kısmına değinmeye çalıştım.

meinkissen dedi ki...

Basliktan problem cikti galiba. Yazinin amaci Total Futbol'u basli basina aciklama amaci gütmüyor. Basindan sonuna konsantre olarak okunuldugu zaman bu cok rahat anlasilir.

Kisa, net ve özetsel bi deginis ve modern futbola denk düsmeyisi, yazinin icerigi.

Basliktan beklentileri kafadan yanlis mi oturttuk diyesi geliyor insanin. Total Futbolu anlatabilme yetimizi ankete sunma gibi bi amac gütmedik acikcasi.

Kisisel bi problem de yok. Aynen oradaki tartismanin üzerine acikca bu yaziyi yazma geregi duydugumu daha yazinin basinda belirttim zaten. Yani Elano yazisinda "Total Futbol sacmaligi" vurgumuzun o yazinin yorumlarinda özellikle borges ile tartisma yaratmasi üzerine, o yorumlarda da bahsettigim gibi beni o vurguya iten cikis noktasini daha da belirgenlistirmek icin yazdim.

Borges dedi ki...

"Johann Cruyff ceza sahasinda faulle sonuclanan iceriye dalisi öncesi Hollanda Milli Takiminin kalecisi önündeki son adam pozisyonunda, yani top ona gelmeden önce bostayken libero, ya da defans göbek ikilisinden biri olusunu görüyoruz."

Pardon ama gol kacinci dakikada geliyor ? Birinci dakikada almanlar henüz topa dokunamadan. Bu 1 dakika icerisinde Cruyff hem libero hem tandem oynuyor hem de forvet mi ? Yok böyle bi sey. Cruyff o zaman da tandem filan oynamaz, sacmalamayalim.

gezgin bir anlayis hakimdir ve Cruyff, diger on oyuncusunun disinda tutulur, farkli ve sistemin kilit adamidir. Bugün Arda bir mac icerisinde üstelik bir dakikadan fazla olmak kaydiyla defansif orta saha, sol kenar, sag kenar , ön ic ve forvet oynamistir. Sizin modern futbolda yeri yoktur dediginiz olgu modern futbolun özüdür bugün.

Michels'in sistemi gökten zimbadanak inmedi. Ajaxtaki ilk yilinda macar 4-2-4 ünü oynatti. Macarlarin Nandor Hidegkutisi neyse Cruyff da odur, özel adamidir bu sistemin. Tandem filan oynamaz ama nerede oynadigini da asla bilemezsiniz..Macarlar orta ikiliyi "total" oynatiyordu, Michels hemen hepsini..

"top rakipteyken sahayi daraltici ve top kontroldeyken her oyuncunun pozisyon degistirme rotasyonu icinde mümkün oldugu kadar sahayi genisletebilmek icin yapilan pres ve daimi ofsayt tuzagi"

Bu yukarida dediginizi bugün bütün takimlarin ana hedefidir, Modern futbol budur. Ne olamazi yahu ? Bakin ayni cümleleri icerdigi icin alintiliyorum, total futbol analizinden bir kesim sadece. Almancaniz da var o yüzden..

"Bei gegnerischem Ballbesitz versuchten die Holländer also, das Spielfeld so klein wie möglich zu machen, bei eigenem Ballbesitz dagegen rückte man möglichst weit auseinander, um sich selbst Raum zu geben. Dieses "Ziehharmonikaprinzip" benutzt heute jedes Profiteam.

Bugün bütün takimlarin uygulamaya calistigi seyi siz yok böyle bir sey diyorsunuz. O zaman da dedim simdi de tekrarliyorum modern futbol alginiza lütfen bir göz atin. Durarak oynamalar filan..

Cruyff'un yaptiginin alasini da Beckenbauer yapmistir 80 metre icerisinde hem takimin son adami ve ayni zamanda Müller ile verkaclarin krali olmustur, total futbol mu oynanmistir ? Hayir o dönemin futbolu degismistir ama biz sizin gibi bire bir örtüstürmüyoruz belli basli prensiplerinin uygulandigindna bahsediyoruz.. Neden anlasilmasi bu kadar zor ? Neo total futbol ya da veryion 2.0. bire biri mümkün degil zaten.

Ayni zamanda Wikipedia örneginin önemi bahsettiginiz kitabin incelenmesi sonucu yazilmis bir yazi olmasi nedeniyle verilmistir ki takdir ederseniz eger 15 macta bir sistem takimi ne Galatasararay ne de bir baska takim olabilir sadece öngörü ve üzerine konusulanlarin bir baska yerde de oldugunun ayrintisidir. Michels mezarindan kalkip gelse bir devre sonucu total futbolun oynandigi takim yapamaz Galatasarayi.. Ama nedir bugün hala yasadigina dair bir kanittir.

Ben seviyenin bu kadar düsüp böyle post seklinde cevaplar verilecegini düsünmezdim ama olsun. Sadece yanlis anlamazsaniz eger Adsiz yorumlarin alindigi bloglara yorum yapmiyorum. Modern futbol alginizdan total futbola kadar size hayatinzda basarilar..

Borges dedi ki...

Simdi Son kez olmak üzere sizin de isinize yarayacagini düsündügüm bir analizi suraya koyuyorum.

"Noch immer modern

Viele Prinzipien von "Fußball Total" haben die Jahrzehnte überstanden. Pressing, Rochaden, das Spielfeld bei Ballbesitz breit und bei gegnerischem Ballbesitz eng zu machen, all das gehört heute zum Standardrepertoire. Und wer Barcelonas Champions-League-Triumph miterlebt hat, der erkennt auch im Passspiel der Katalanen noch die holländischen Wurzel.

Welch Wunder, schließlich wurde Barcas Coach Pep Guardiola von einem gewissen Johan Cruyff entdeckt und geprägt. "Voetbal Total" war in den 70er Jahren moderner Fußball. Und ist es heute immer noch."

Aktüel midir degil midir siz bir daha düsünün bence..

Flying Dutchman dedi ki...

@Borges

seviyenin düştüğünü nereden çıkardın. Dikkat edersen yukarıda çok net biçimde bu yazının yayınlanmasına izin veren birisi olarak, bu işin önceki tartışmanın bir devamı olmadığını belirttim. Nedir seviyeyi düşüren?

Neden bu kadar tepki verdin anlamış değilim. Bir dolu fikir yazmışsın sen de...Bunun altına, bu satırlara senin de emek verdiğin blogu karalayıcı yorumlar yapmak haksızlık olmuyor mu?

Ayrıca sen o adsız yorumdan şikayet ettiğinden beri bana senin aleyhine, aynı minvalde kaç tane adsız yorum geliyor ve kaçını reddediyorum bunu hiç düşündün mü, ya da tahmin ettin mi?

Bir tane adsız yorumu yayınladık diye bu tepki nedir? Oldu bitti işte, rahatsızlığın üzerine de gerekeni yaptık.

Bazen cidden çok alıngan olduğunu düşünüyorum, kusura bakma. Topyekün bir araya gelip sana saldırmak için fırsat kollamıyoruz, zaten seni buraya bizzat yazmaya davet eden bir blog da bunu yapacak kadar alçak değildir.

Üzüldüm şahsen böyle düşündüğüne

S.B dedi ki...

Selamlar meinkissen,

Geçen gün altıpas programında total futbolu Turgay Renklikurt adlı kişiden dinledim. Bir de Borges ile total futbol hakkındaki yazışmalarını izlemiştim. Kendi adıma konuşayım, Turgay Renklikurt'un elindeki karakaplı kitapta yazanı okumaktansa, aktüalite haline gelmiş total futbol hakkındaki borges ile yazışmalarınızı yeğlerim. Bu konuda bir sıkıntım yok.

Ancak total futbol kavramını öyle yerlere sürükleyebiliyorsunuz ki, şu konuda okuyucu olarak eleştirmek istiyorum.

Öncelikle Hollanda ekolü ile, Rinus Michels devrimini aynı kefeye koymak, rotasyon yapmadan 65-66 sezonunda 14 oyuncuyla şampiyon olmuş Liverpool'u eleştirmek gibi gelebilir.

Ancak ortaya konan oyunun şablonu eleştirmekse amaç, söylediklerine katılır, hatta daimi rotasyonu 50'li yıllardan sonra (Rinus Michels'den önce) uygulamaya kalkan Macaristanı da ciddiye almayabilirim. Ancak yazıda belirtilen karakteristik özellikler total futbolun getirisi değil de Hollanda futbolunun temel nitelikleri ve cabaları desek çok daha uygun görülebilir kannımca.

Nitekim 1974 Dünya kupasında Macaristan'ın toplamda topla oynama oranları Yugoslavya ile birlikte 61 idi. Macaristan Finale çıktı ama topla oynama oranı 48 olan Almanya'ya kaybetti. En çok pas yapan takımı Avusturya iken Batı Almanya'ya 6-1 kaybettiler. Ve bir dönem futbolu, sistemin daha adı konamadan resmen bitmiş oldu.

İşte tam bu noktada Hollanda'nın kamuoyuna sunduğu sanılan Total futbol kavramı esasında bu olayın bitişi ile cereyan eden, ve yıllardır santrafor üretemeyen 4-6-0 sisteminin belli kısımlarının harmanlanarak Ajax'a dönüştürülmesi işin bir parçası ama tamamı değildir bence. Buraya kadar her yazılana ve tartışılana katılsam da, Borges ve özellikle senin yazdıklarına bu kısımdan sonra katılmıyorum.

Rinus Michels'in kendi kaleme aldığı the road to success adlı bir kitabı var. Orada bu konuyu çok net ifade ediyor ki, anlatamam.

Oyuncunun ismini tam hatırlamıyorum ama Köln takımını çalıştırırken yokluktan dolayı takımı beksiz çalıştırmak zorunda olduğunu, ve kafasında Ajax'tan kalma sistemi orada uygulayamadığından dolayı bugün winger denilen kavramı takımın her iki sağ açık oyuncusundan elde ettiğini açıklıyor. Bugün Rijkard'ın da geldiği nokta bu(!)

Ya total futbol defterini açacak ya da total futbolla karıştırılan hollanda ekolünü gs'a uymayacağını idrak etmek zorunda kalacak.

Çünkü total futbol, mental olarak "total" futbolcuyla oynanır.

Ben Fatih Terim örneğimi söz verdiğin üzre Hollanda Ekolü yazına saklayacağım. Yukarıda Flying Dutchman'in de belirttiği üzre böyle tartışmaya can kurban.

Kendinize iyi bakın.

Borges dedi ki...

F.D: Ben seviyesiz bir blog demedim ki ? Alinganlik diyorsun. Düsen seviye diyorum sadece ki hemen herkes farkindadir ki bir tartismanin devami seklinde cereyan eden bir sürecin tanimi. Bu blog hakkinda ne düsündügümü mü yazayim simdi yahu ? Blog aleminin en caliskan, en isine saygi duyan ekibini barindiriyor lakin post üzerinden ayar amacli wikipedia dokundurmali icerik ve tarz olarak hos degil. Ama dedigin gibi olsun, "seviyesiz yakistirmasi" geneli kapsayici özelligi nedeniyle oldugu icin kusura bakmayasin. Geri cekmis olalim mümkünse böyle bir sey.

Su tartisma iki kisi arasinda geciyor, buradan sen nereye cekiyorsun ki ? Bu seviye yükselebilir de düsebilir de. Ayni zamanda bir kuralin yok, yorumlari okumadan da yayimlayabiliyorsun ben neden durduk yere bu gibi diger tartismalarin sonucunu baska sekilde burada üzerime alayim ki ? Garantisi var midir adsiz abuk subuk bir yorumun gelmeyeceginin ? yok..

Gajdop dedi ki...

@FD

Dogru diyosun, tabii ki bu minvalde tartismalar -birebir de olsa- her turlu hamasi, ici bos tartismaya yegdir benim icin de. Yalniz, iyice kisirlastigini dusunuyorum buradaki tartismanin. Bu yazi ve gelen yorumlara baktigimda, ilk tartismanin ustune fikir yahut bilgi olarak herhangi bir sey konulmadigini goruyorum sahsen. Ha, dersen ki burada ansiklopedi duzmuyoruz, kendi capimizda fitbol tartisiyoruz; hak veririm tabii, ne yapayim. :)

meinkissen dedi ki...

Kisa bi Cruyff örnegine, basliga niye takili kaliniyor.

Iyi ki bi penalti öncesi rotasyon örnegi verdik, Arda'nin geriden topu alisi bile buna örnek gösterildi.

Tutup 74'deki maclari beraber mi izleyelim, aciklayarak. Yutup'da 74 finaline giden yolda Hollanda'nin bütün maclarinin 10'ar dakikalik özetleri var. Bunun gibi onlarca pozisyon rotasyonu var.

Elbette atletizm'in, fizik gücünün bu kadar artmis oldugu bi dönemde, takimlar presle ya da yine topu kapmak icin alan daraltacaklar. Hele ki bi sonraki yazida deginecegim Hollanda Ekolü zaten buradan gecer. Reynolds'lardan Buckingham'lardan beri.

Total futbolu iyi anlamadiginizi düsünüyorum. Total Futbol'daki amacta aynen simdiki gibi topu kapmak, alan genisletmek. Ama bunu farkli araclarla gerceklestiren bi ekol bu. Simdiki oyuncularin macin genelinde pozisyonlarina sadik kaldiklari halde ayni amaci gütmeleri total futbol degildir. Total futbol bu amaclar icin mac icindeki dinamik rotasyondur. Bunun o rotasyon icindeki güzelligidir. Oyuncularin sabit (fix) pozisyonlari olmayisidir.

Modern futbolda bu yoktur. Oyuncular mevkilerine bagli oynamak zorundadirlar modern futbolda. Sistem uzmani degil, mevki-pozisyon uzmanlaridirlar.

Langirtdan bahsetmiyoruz yanilmiyorsam. Futbol her daim kosarak oynanmistir (ironi). Her daim paslasilarak oynanmistir (ironi). Her daim hareket halinde oynanmistir (ironi) Böyle mi yazalim yani. Total futboldaki total hareketlilik bi baska konseptir.

Total futbol'u topu kapma, topa hakim olmadaki kullanilan arac, kullanilan metod digerlerinden farkli kilar.

Oradan buradan alintiya bi baslarsak sonu gelmez, aynen Italya-Hollanda macinda, Hollanda'nin oynadigi oyunu oynatan Van Basten o oyun icin "Total futbolla alakasi yok, o 40 yil önceydi" demesine, sizin Leo Beenhakker'in "Bu tam anlamiyla bi Total Futboldu" demesini göstermeniz gibi.

Asagida google aramaniz icin Almancalari.

Van Basten: «Totaler Fußball, das war vor 40 Jahren», befand van Basten, nachdem seine Elf Italien mit modernen Tempofußball demontiert hatte.

Ayni mac icin Leo Beenhakker: «Das war ein fantastisches Beispiel wie top heutzutage Fußball gespielt wird», sagte Beenhakker. Jeder sei ständig in Bewegung und im Spiel gewesen. «Das ist wieder totaler Fußball», meinte Beenhakker.
"
Borges gecen tartismada da minder disina cikip Juventus geyigine baglamistiniz konuyu. Simdi de seviye meviye diyerek, yine ayni cizgiye gelmissiniz.

Yakismiyor diyemiyorum, sizi tanimiyorum. Ben özellikle Flying Dutchman'in bu güzel platformuna zarar vermemek adina, inmiyorum bu düzeye. Sadece lütfen konu icinde kalin, diyebiliyorum.

Flying Dutchman dedi ki...

Ben çekiliyorum aradan, daha fazla yorum yapmayacağım...Ama şu blogu günde 4 tane celebrity fotosuyla doldursak daha mı iyi olurdu diye düşünmüyor değilim zaman zaman...bu lafım da kimseye değildir...

varol döken dedi ki...

total futbol yoktur, total cruyff vardır!

Borges dedi ki...

"Ben seviyenin bu kadar düsüp böyle post seklinde cevaplar verilecegini düsünmezdim ama olsun."

Sadece su cümleden ne blogun alcakligi kalmis ne topyekün üzerime saldirma paranoyasi ne de baska bir sey. Neymisim yahu ben öyle.

Simdi ben neden alingan oluyorum yahu ? Bir tartismanin geldigi sürec acisindan bir degerlendirmesi - ki yanlis da olabilir, cok da güzel bir sekilde ilerleyebilir- bu kadar sorun neden cikartiyor ?

FD bloguna dair bir ima, kötü bir yaklasim mi gösterdik ? En ufak bir kara calmamiz olabilir mi yahu tonlarca güzelleme yapip üzerine yazi yazdigimiz yere ?

Güzel güzel üc dört tane adam gibi blog var surada, ne gerek var yahu isi kisisellestirmeye ? Sanirim yorumlara bakinca görüyoruz ki benden de fazla alingan olanlar var ki is borges-meinkissen tartismasina sürüklenmis. Basinda kullanilan "sacmalik" terimi oldugu sürece benim diger yaklasimlarim da cok abes kacmamasi gerek ve inatla son kez belirtirim ki surada mevzubahis konu bir blogdan ziyade iki kisi arasinda gecen tartismanin seyridir. Cok kötü cok da iyi olabilir vesaire..

Özel ve Son Not: Kimseyi suclamiyorum ama her sevdigim yere yaptigim yorumlar sorun cikartici özellikte oldugundan dolayi mümkün mertebe yorum yapmamayi tercih ediyorum. Noat ile benzer bir sey yasadigim icin kimseyi de suclamiyorum bu konuda kusur kesinlikle bendedir. Ama alinganlik konusunu iki kere düsünün yazar iken..

meinkissen dedi ki...

SB,

acikcasi benim icin buradaki konu temel olarak Total Futbol'un dogusundan ziyade Rijkaard'in GS'a gelisinden sonraki Hollanda-Michels-Cruyff odakli total futbol tespitlerinin GS'a uyarlanisi.

Elano yazisindan ciktik, buraya geldik. Benim icin gizli özne hala Galatasaray. Total futbolun taa en derinliklerindeki (belki) Macaristan (belki) Avusturya'yi inkar gibi bi durum yok. Bana hediye edilen ilk kitap Almanca olarak 74 Dünya Kupasi Almanak'idir.

Total denilen futbolun, o rotasyonun su yüzüne Ajax ve o milli takimla cikmasidir, ondan öncesi konusunda etkilesim konusunda acikcasi internet haricinde net bilgilere sahip olmadigimi söyleyebilirim.

Acikcasi son mesajindaki bazi tespitlere kismen katilmakla birlikte, neyin Hollanda futbolunun karakteristik özelliklerine bi sonraki yazida deginmek istiyorum. Bu yaziyi sadece modern ve total futbol iliskisi baglaminda ele aldim.

Bütün cikis noktamiz tanimlamadan ziyade Elano yazisindaki GS'la ilintilenen "Total Futbol sacmaligi" vurgumuz. Borgesle yaptigimiz tartismadan sonra neden "sacmalik" dedigimizi acmak istedik.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Ben futbol uzerine kitap okumamis, sadece izlediklerimi analiz eden bir adam olarak sunlari soyleyeyim:

1. Hollanda'nin 1974'de oynadigi futbolun aynisini bugun hicbir takim oynayamaz. Bir adama 5 kisi birden basarsa, "Brezilya - Turkiye" macinda Rivaldo'nun pesinden kosan adam videosu olarak dalga gecme amacli Youtube'a konur. (http://www.youtube.com/watch?v=TOEKp4L7gR4)

2. Total Futbol'un bugunku sisteme getirdikleri mutlaka vardir, bu yadsinamaz. Kesin cizgi cekmek imkansizdir.

3. Hollanda'nin oyununda sadece "sistemli paslasmalar" yoktur, bireysel yeteneklere de fazlasiyla bakilmaktadir. Topu 3 adamdan saklayabilecek, dribbling'lere kalkisacak bir oyuncu profili sart. Yoksa Alibeykoyspor'u 5 sene calistirip "Total hadi bakalim!" diye gaza gelemezsiniz.

4. Total Futbol guncel midir degil midir tartismasi hicbir ise yaramaz.

Bugun biri herhangi defansif bir oyuna "Catenaccio" dese "Yuh!" dersin. Ama catenaccio evrimlesmistir, kendisini bir anlamda yansitmistir. Total Futbol da evrimlesmistir. 1974'lerde kalmasinin anlami yoktur.

Biyolojik acidan bakarsak, tartisilan "Homo Neanderthalis" ile "Homo Sapiens" iliskisi. Biri diyor ki "Ikisi de Homo", biri diyor ki "Homo Neanderthalis olamaz artik". Iki taraf da dogru soyluyor, ben tam vakif olamadim esas tartisilmasi gerekene.

Saygilar.

ozan dedi ki...

taktiksel anlamda çok çok başarılı buldum yazıyı ellerinize sağlık. Özellikle video destekli olması da çok özgün ve de açıklayıcı. Futboldaki bu 'total' kavramını anlayamamamızın nedenini de klasik bir literatür hatası olarak görüyorum. Yani dönem itibarı ile (60 ve 70'lerden bahsediyorum) 4-2-4'den evrilmiş çeşitli taktikler üzerine oynayan büyük takımlar görebiliyoruz. Bunlar yukarıda belirtildiği gibi Macaristan ile başlayıp Batı Almanya ve de Hollanda ile devam etti 80 lere kadar. Ancak dönem futbolu zaten bireysel yeteneklere dayalı olduğu için futbolcuya katı roller vermek zaten doğru olamazdı ki zaten 2'li orta sahada oynayan bir adamdan ya da 4'lü forvetin içinde yer alan birinden sadece o görevi yapmasını beklemeniz sizin çuvallamanıza neden olur. Dönem şartları böyle öngördüğü için daha dağınık ve oyuncu tabanlı taktiği ile Michels belki bir devrim yaratmıştır. Ancak daha sonraki dönemlerde daha 'katı' kurallı taktik anlayışları benimsendiği için geriye dönüp bakıldığında 74 Hollanda'sının oynadığı futbola 'total' değerlendirmesi yapılmıştır ki muhtemelen şu an oynanan futbola da bundan 20 sene sonra farklı birşey denecektir. O yuzden bu eski-yeni taktik anlayışını gözler önüne seren çok açıklayıcı bir yazı olmuş, tekrar teşekkür ederim. Eklemek istediğim son nokta, Football Manager 2010'da bununla ilgili taktiksel bir yenilik var ki takımınızı 'team instructions' bölümünden 'rigid' ya da 'fluid' olarak ayarlayabiliyorsunuz. Yani 'fluid' diyerek 2000'li yıllarda kimsenin yapamadığı 'total' futbolu Southend United'a Galatasaray'a ya da Elazığspor'a bile uygulayabilirsiniz=) Saygılar.

Borges dedi ki...

Basladik, bitsin bari. iki bölüme ancak sigar sanirim.

Arda geriye gidip topu almiyor, geride varolan sikisik oyunu cözme görevini üstleniyor.. verkaclara giriyor, o bölgede bes saniye degil oynuyor bir süre. GS maclarini baska izliyoruz zira olabilecek en hareketli oyuncu grubuna "Bi kenarlar degisiyor yahu" diye yaklasim gösteriyorsunuz ki anlasmak cok zor Galatasaray dan modern futbola kadar.. Nedendir bilmem uzatiyoruz zira girdik bir kere isin icerisine. Töbe ettik o ayri.

Yahu ne minder disi ? Gezgin anlayisa örnek olmasi acisindan Bremen, Man U diyorum tutup Man U'yu total futbol oynamiyor diye satirlarca acikliyorsunuz.Birebir örtüsmesi mümkün degil diyorum 70lerle bugünü bire bir örtüstürme cabasi icerisine giriyorsunuz ki kolayiniza geliyor degisen futbolun icerisinde bire bir kopya edilmesinin mümkün olmamasi. Forvet defans oynamaz yahu diyorum bir dakikanin bes saniyesini orda bulundugu icin bak forvet defans oynuyor diyorsunuz ki macin basindaki yerlesim. Bunun disinda varolan modern futbola ait kavramlarin temeli dönemin total futbolunda da var diyorum ciddiye alinmiyoruz. Ayni seyleri söyleyen 12 sayfalik her türlü ayrintinin ve taktiklerin dünden bugünesi islenildigi yerden alinti yapiyoruz yok alinti malinti geyigi. Ben öyle böyle alinti degil tam da dediginizin zitti söylemleri buraya koyuyorum cunku siz hakkaten de modern futbol hakkinda tuhaf düsünceler üretiyorsunuz. Modern futbolda yok dediginiz her sey bana göre total futbolun özünde var, acilimlari da bak bak böyle diyoruz.. Herkes mevksiinde kaliyor yok böyle bir sey ücüncü kez diyorum.. Futbolun duragan dönemidir ve pre-modern'dir. Modern futbolda yer degisimi ve top rakipte iken alan daraltma topa sahip olundugunda ise alani genisletme, toplu halde pres,hucum savunma gibi aksiyonlarin yeri ve önemi desem ne olacak ? Bunlar dönemin total futboluna ait kavramlaridir altini kalin kalin cizelim ve alintida da belirtildigi üzere bugün her profesyonel takimin hedefidir. Guardiola'nin da hala modern dedigi asagi yukari budur. Siz isi forvetin defans oynama imkansizligina takip "yok böyle bi sey" diyorsunuz. Acalim bakalim Cruyff tandeme kac dakika yerlesmis 74 finalinde.. Oturup izleyin yahu. Ki O döneme ait her kare bugün komik kacar, mümkün degil zaten. Ne beckenbauer ne de Cruyff'un o gün yaptiklari tekrar edilebilir. 90 lar bile tuhaf geliyor bire bir örtüstürme yaparsaniz.. Prensip diyoruz, felsefe..

"immer noch aktüel".(hala gecerli) Bu size yetmesi gerekir. Bunu ben söyledigim vakit gsliblogyazarlari sacmaliyor oluyor, bunu Guardiola söyledigi vakit "alinti" oluyor.. bunu hayvani bir sekilde futbolun taktiginin tarihini 8 bölümde inceleyen adam söyledigi vakit öyle böyle gecistiriliyor.

Borges dedi ki...

Modern futbol anlayisinizi gözden gecirin (x5)

"Modern futbolda bu yoktur. Oyuncular mevkilerine bagli oynamak zorundadirlar modern futbolda. Sistem uzmani degil, mevki-pozisyon uzmanlaridirlar."

Yahu Christiano Ronaldo bugün ne oynuyor ? Hangi mevki-pozisyon uzmani ? Forvet mi sag acik mi sol acik mi forvet arkasi mi ? her seyi üstelik tek mac icerisinde oynuyor yeri geliyor da.. Messi dedigin sag acik sol dip ön ic forvet.. hangisinin uzmani olacak yahu ? Özil-Hunt-Marin. Söylesin bir kisi bana ücünün bremende daha dün oynadigi net bir mevkisini, ben de tamam modern futbol baskadir duraganlasmis herkes mevkisinin disinda hareket etmiyor o felsefe bitmistir diye onaylayacagim.

Andreas Renner'in calismasi. futbol taktiklerinin gelisimi: bölüm 5 total futbol. 3 bölümde incelenmis, öncesi 70 li yillar ve bugünü.. Bugünkü gecerliligi sorgulanmis ve bugün oynanilan modern futbolun pek cok özelligi buradan kalma diye eklenilmis, hala devam ediyor "immer noch aktüel" diye belirtmisler. Benim gibi cahil cühela kesimden bir insani ciddiye almayin da bu ne oluyor ? Manyak mi insanlar bir ay önce taktiklerin tarihini isler iken bunlari dile getirsinler ? isin dibine kadar inmis,1800 lerden piramitlerden baslanilmis. Bizler degil bu onlarca sayfa futbol taktigi üzerine kafa patlatan insanlar da baya bi cahilmis demek ki. WM den baslayip günümüze gelmisler her türlü ayritiyi da isin icerisine sokmuslar.. Utanmadan bir de total futbol denildigi vakit Barcelona Sampiyonlar Ligi ayrintisi koymuslar..

"all das gehört heute zum Standardrepertoire. Und wer Barcelonas Champions-League-Triumph miterlebt hat, der erkennt auch im Passspiel der Katalanen noch die holländischen Wurzel."

Sizin öldü dediginiz kavram gecmisin futbol felsefesinin icerisinde yer alan kimi konumlardir. ne bugün beckenbauer o sekilde top ile ilerleyebilir ne de o günkü haliyle bir total futbol bugün mümkün olabilir ki bunu hicbir zaman ortaya koymadik zaten. Total futbol bugün olmüs müdür ? Hayir aksine yasadigi zaman icerisinde dahi kavramlari bugünkü kadar her takim tarafindan uygulanmiyordu. Yok herkes mevkisinde oynayacak filan kalmadi.. bitti gecti o dönemler.. 20 yil sonra o kaleci dahi yerinden cikip on kisinin arasina karisacaktir.. Totallesecektir futbol gün gectikce.. Ekstrem bir "total futbol" kavrami yer almiyorsa bu artik modern futbolun icerisine kakistirildigindan dolayidir sizin bahsettiginizin aksine.. Siz gecmis futbolun mümkün olmayan kopyasini isliyorsunuz farkinda dahi degilsiniz.. Cruyff tandem filan oynamadi, oynamaz da. Bu o zaman da mümkün degildi bu zaman da. Burdan yola cikip "öldü" geyigi sizi tatmin eder ama gercek baskadir. henry'nin defans yapmasi baskadir sol beke kalip sol beklik yapmasi cok baskadir. Defans yapmak ile kisa dönem defans oynamak farkli kavramlardir ki keita bile "libero" oynadigi dediginiz Cruyff zamanindan cok daha fazla beke gelip yerlesmistir.. Messi-Ronaldo modern futbolun yildizlaridir ama bugun bu ikisi icin su pozisyonda dahi diyemiyorsunuz, kabaca "ön oyuncusu" ancak yetiyor artik tanima.. Zira kalmadi sag acik, sol acik oyuncu. Ön ve arka oyuncusu ki simdilik.. bekleyin bi on yil daha...

Ortega dedi ki...

En iyisi afet-i devran fotolarını devam etmek. Total motal fitbol demeden rahat rahat takılırız.

Maslow dedi ki...

overmansın golü öncesi paslaşmalar harika

meinkissen dedi ki...

1.bölüm

Borges,

öyle yerlerden daliyorsunuz ki, ne desek tenis topu gibi duvara carpip geri geliyor.

Ben oyuncular mevki uzmani diyorum, bana Ronaldo'yu örnek veriyorsunuz.

Ben oyuncular mevki uzmani derken Ronaldo sadece sol acik oynar demedim. Forvet, hücumcu, iyi bi kanat oyuncusu, elbette ileri ucun degisik yerlerinde oynama özelligine sahip.

Türkiye'de sol ayakli oyuncular cok uzun yillardan beri sag kanatta bile oynuyorlar. Hatirlayin Sergen'in gencligini. Ters kanatta da oynuyorlar. Sergen sol ic, ortanin solu da oynuyordu. Bu onun iyi defans oyuncusu oldugu anlamina gelir mi?

Siz israr edin anlamamaya ben anlatmak icin aynisini yapicam burada. Total futbolda diyoruz, oyuncularin hepsi (kaleci haric) bütün pozisyonlarin sorumluluklarini cok iyi bilirler ve mac icindeki rotasyon icinde kimsenin sabit pozisyonu yoktur.

Siz simdi sürekli internet taramalariyla bir yerlerden alinti yapip, buraya argüman sundugunuzu zannediyorsunuz. Hepsi iska kaliyor.

Leo Beenhakker'dan alinti yaptiniz, Italya-Hollanda maci sonrasi oynanilan oyunu o macin sarhoslugunda kalip kendisinin "bu oynanan total futboldur" aciklamasini, total futbolun aktüelligine örnek vermek icin koydunuz.

O macta Hollanda'nin basinda oynayan Van Basten'in "Total futbol 40 yil öncesinde kaldi, modern futbolla alakasi yoktur" aciklamasini da bilin diye ben koydum.

Simdi bana Andreas Renner'in calismasini koyuyorsunuz.

Ben de buraya simdi Jon Wilson'un Inverting the Pyramid: The History of Football Tactics: A History of Football Tactics kitabinin tercümesini koymayayim.


Andreas Renner manyak mi, bu kadar arastirmis diyorsun. Bu nasil argüman ya? Adam arastirma yapti diye, o kadar okudu diye her dedigi, tespiti dogru mu olacak.

Van Basten'i nereye koyacaz? "Total futbolun modern futbolda yeri yok. Total Futbol 40 yil öncesinde kaldi" diyebilen bi efsane adam, bundan 20 yil öncesinde RINUS MICHEL'IN HOLLANDA MILLI TAKIMINDA tek santrafor oynayarak, SABIT OYNAYARAK, ROTASYON YAPMAYARAK Avrupa Sampiyonu olmus bi adam.

Andreas Renner kim ya? Kici kirik bi gazeteci?


Yazinin icinde belirttim. Hollanda Ekolü elbetteki o muazzam ekolün etkisinden kacmis olamaz. Ama Hollanda ekolü sadece Total Futbol degildir. Ondan öncesi ve sonrasi da vardir. Zaten Galatasaray'da Rijkaard tarafindan islenilmeye calisilan da budur. Bu ekoldür, bu ekolün simdiki zamanidir, uyarlanmaya calisilan.

Arda'nin yaptiginin 5 katini Hagi yapiyordu Fatih Terim zamaninda. Herkes hem görev/mevki bilincindeydi ve de oldukca hareketliydi o takimda. Hagi'nin Taffarel'in, Popescu'nun ve de diger defans oyuncularinin burunlarinin ucuna kadar gelip cikardigi onlarca top hatirlarim, baslattigi yüzlerce atak hatirlarim.

Arda'nin simdi yaptigi total mi oluyor yani. Her takimin bu tip özel oyunculari vardir. Ribery Van Gaal öncesi neler yapiyordu Bayern Münih'te. Ya da aynen Ronaldo ManU'da ya da Zidane futbol oynamis oldugu bütün takimlarda. Sabitler miydi? Özelligi bunun gerektiren özel oyuncular dünya futbol tarihinin her döneminde bu serbestligin icinde olmustur zaten.

Total futbolda bütün oyuncularin bu serbestligi vardi, Cruyff'un ekstra olmasi, daha dogrusu lider olmasi dahilinde.

Total futbolun cikis noktasi hicbir oyuncunun sabit mevkisi olmamasi. Bugün bana bunu bu anlamiyla yapan bi takim örnegi verin. Barcelona mi? Hayir, Arsenal mi? Hayir.

meinkissen dedi ki...

2. bölüm


Guardian'da güncellesme atilip Total Futbol 2.0 mi denmis Van Gaal'inkine. Bizzat o yazida Total Futbol'un Modern futbolla ayrildigi cok önemli noktalara cok önemli vurgular var. Van Gaal Hollanda Futbol'unda futbolcularin sabit pozisyonlari olmasinin altini cizen, calistirdigi bütün takimlardan bunu isteyen fazlasiyla aksi bi adamdir. Hollanda'nin hücuma dayali, hücumu seven her futbol anlayisi nasil Total Futbol oluyor, biri anlatsin?

Yazinin icinde var, her paslasmayi iyi yapan takim, her hücumu seven takim total futbola referans olamaz.

Mükerrer oluyoruz. Olmamiz gerekiyor, cünkü direk Total Futbol-Modern Futbol kiyasina degindigim noktalara bir türlü ilgili cevaplari, ilgili karsi argümanlari alamiyoruz sizden.

Almanca alintiyla, modern futbolda da top rakipteyken alan daraltiyor demistiniz, top hakimiyetinde de saha genisletiliyor demistiniz. Bu sonuctur, dedik. Total Futbol'un bu sonuca gidis yolu farklidir, dedik. Gidis yoluna bi türlü kiyas alamadik.

Total futbolda her futbolcunun saha icindeki rotasyonun icinde olusuna, verdiginiz cevap saha icinde futbol icat oldugundan beri varolan 2-3 kanat, 2-3 forvetin yer rotasyonu. Allah'i var 88'de Mustafa Denizli'nin takimi da Total Futbol oynuyordu o zaman. Papaz Erhan da o takimin Cruyff'uydu. Ismail Demiriz sag kanadi o zaman bile nakis gibi isliyordu. Erdal Keser bile sag beke gelip orada oynayabiliyordu.


Belalti bizim ManU örnegine cevap vermemizden sonra "Bize simdi Juventus'u da anlatin" demenizdir. Anlamamazliga mi yatiyoruz, bilmiyorum ki?

Can dedi ki...

İşler iyice karışmış garip bir hal almış.

Total futbol sadece oyuncudan yola çıkılarak konuşulabilecek birşey değildir; bu lafın geçtiği her yerde mutlak takım bütünlüğü söz konusudur.

70'lerdeki gibi topu alanın koştuğu bir futbol anlayışı dünya üzerinde olmadığından o dönemki futbol değişmiştir; bloklar ortaya çıkmıştır. Ancak hala saha içinde oyuncular pozisyon değiştirir. Blokların içindedir bu rotasyon ya da duruma göre blokların arasında.

Tabii ki ortaya çıktığı şeyin aynısı olması beklenemez. Zaman ile değişir herşey; belki de post modern Total Futbol dur bugün oynanan. Önemli olan altında yatan sebeplerdir, mantıktır.

Ajax'ın altyapı hocasından, herhangi bir Hollandalı hocaya kadar herkesin açıklamalarının temelinde de bu yatar. Kavramları bu kadar çekiştirip, uzatmanın bir anlamı yok bana göre.

Rinus Michels'dir ortaya atan, merak eden bunu okuyup öğrenebilir felsefesini;

http://www.amazon.com/Teambuilding-Road-Success-Rinus-Michels/dp/1890946737/ref=cm_cr_pr_product_top/180-6039332-6518624

Borges dedi ki...

Bir kac bölümden olusabilir, tek tek cevaplamaya calisiyorum ve ayni zamanda sunum öncesi vaktim cok az.. olmazsa gecesi devami gelir ,hic endiselenmeyin.

Bakin Modern Futbol, Galatasaray ve Total Futbol ücgeninde bir tartisma dönüyor. Galatasarayla ilgili örnek verildigi vakit her zaman "total futbola" bir gönderme degil ki konu Galatasaraydir. Zira sadece Total Futbol degil sizin Modern futbol alginiz ve Galatasarayi analiz etmenizle de ilgili ayrimlar söz konusu. Tamamen farkli bakiyoruz her seye. Ayni zamanda 15 macta hele ki böyle zamanin ve taktiksel yetkinligin önemli rol oynadigi bir noktada sunu oynuyor demek icin erken oldugunu belirtmistik.Bir parca mutlaka oynuyordur, cok baska. Siz sadece kanatlar yer degistiriyor diyorsunuz ben ise hareketli ve herkes herkesin yerine olmasa da muazzam bir pozisyon degisiminden bahsediyorum Galatasaray üzerine..

"diyorsunuz ki"


"Siz israr edin anlamamaya ben anlatmak icin aynisini yapicam burada. Total futbolda diyoruz, oyuncularin hepsi (kaleci haric) bütün pozisyonlarin sorumluluklarini cok iyi bilirler ve mac icindeki rotasyon icinde kimsenin sabit pozisyonu yoktur. "

Neeskens, Arda'nin forvet oynamasina iliskin sunu demis dün.

"Öyle bir insiyatif kullandık. Ve böyle bir karar verdik. Onun haricinde maçın içinde zaten Arda tamamen o pozisyon kalmadı, bazı pozisyonlarda Kewell öne geçti, bazı pozisyonlarda Keita'yı gördük onun yerinde, devamlı kendi aralarında değiştiler."

Yahu siz de birakin bu "belalti" vurmalari. Alinti yapiyoruz cunku size kabak gibi ortada olan gercegi baska türlü nasil kabul ettirelim ? Biz zaten bunu söyledik, "yok sadece kanat degistirmiyor Galatasaray, kendi aralarinda sürekli pozisyon degistiriyor" dedik.. Etkisi oluyor mu ? yok arkadas.. Sonra alinti. Argumani öncesinde yeterince sunduk zaten..

Leo Beenhaker ve Guardian alintisi bugüne dair total futbolun tartisildigini ve yasandigina dair bir kanit, fazlasi degil.

"Simdi bana Andreas Renner'in calismasini koyuyorsunuz.
Ben de buraya simdi Jon Wilson'un Inverting the Pyramid: The History of Football Tactics: A History of Football Tactics kitabinin tercümesini koymayayim"

Koyun yahu neden koymayacaksiniz ki ? Kitap ismi verip gitmekten daha asil bir davranistir emin olun, isimlerin yarattigi imajin disinda icerigin yarattigi güzellik her daim daha kabul edilir bir durumdur.

"Andreas Renner manyak mi, bu kadar arastirmis diyorsun. Bu nasil argüman ya? Adam arastirma yapti diye, o kadar okudu diye her dedigi, tespiti dogru mu olacak. "

Bu argüman dogru olarak kabul edilmese dahi burada Galatasaraylilar dünyanin geri kalanindan bihaber seklinde kendi calip kendi oynamiyorlar. "sacmalamiyorlar" ya da kimin sacmaladigini bilemiyoruz.

"Andreas Renner kim ya? Kici kirik bi gazeteci?"

Guardiola kim, kici kirik bir teknik adam midir oyuncu mudur sizin aksinize "hala modern ve aktüel" diyor. Gecelim bu kucumsemeleri filan.

"Yazinin icinde belirttim. Hollanda Ekolü elbetteki o muazzam ekolün etkisinden kacmis olamaz. Ama Hollanda ekolü sadece Total Futbol degildir. Ondan öncesi ve sonrasi da vardir. Zaten Galatasaray'da Rijkaard tarafindan islenilmeye calisilan da budur. Bu ekoldür, bu ekolün simdiki zamanidir, uyarlanmaya calisilan. "

Sonrasi elbette tartisilir da Total futbol öncesi Hollanda ekolü filan yoktur. Basarisi da yoktur Ajax ve Michels ile baslamistir Hollanda ekolü.Ne büyük bir tunuvaya katilimi ne de klupler bazinda bir basarisi vardir. O kadar hollanda ismi gecen kitap ismi sunuyorsunuz ki ceyregini okusaniz bilirsiniz bunlari zaten.

Borges dedi ki...

Bir kac bölümden olusabilir, tek tek cevaplamaya calisiyorum ve ayni zamanda sunum öncesi vaktim cok az.. olmazsa gecesi devami gelir ,hic endiselenmeyin.

Bakin Modern Futbol, Galatasaray ve Total Futbol ücgeninde bir tartisma dönüyor. Galatasarayla ilgili örnek verildigi vakit her zaman "total futbola" bir gönderme degil ki konu Galatasaraydir. Zira sadece Total Futbol degil sizin Modern futbol alginiz ve Galatasarayi analiz etmenizle de ilgili ayrimlar söz konusu. Tamamen farkli bakiyoruz her seye. Ayni zamanda 15 macta hele ki böyle zamanin ve taktiksel yetkinligin önemli rol oynadigi bir noktada sunu oynuyor demek icin erken oldugunu belirtmistik.Bir parca mutlaka oynuyordur, cok baska. Siz sadece kanatlar yer degistiriyor diyorsunuz ben ise hareketli ve herkes herkesin yerine olmasa da muazzam bir pozisyon degisiminden bahsediyorum Galatasaray üzerine..

"diyorsunuz ki"


"Siz israr edin anlamamaya ben anlatmak icin aynisini yapicam burada. Total futbolda diyoruz, oyuncularin hepsi (kaleci haric) bütün pozisyonlarin sorumluluklarini cok iyi bilirler ve mac icindeki rotasyon icinde kimsenin sabit pozisyonu yoktur. "

Neeskens, Arda'nin forvet oynamasina iliskin sunu demis dün.

"Öyle bir insiyatif kullandık. Ve böyle bir karar verdik. Onun haricinde maçın içinde zaten Arda tamamen o pozisyon kalmadı, bazı pozisyonlarda Kewell öne geçti, bazı pozisyonlarda Keita'yı gördük onun yerinde, devamlı kendi aralarında değiştiler."

Yahu siz de birakin bu "belalti" vurmalari. Alinti yapiyoruz cunku size kabak gibi ortada olan gercegi baska türlü nasil kabul ettirelim ? Biz zaten bunu söyledik, "yok sadece kanat degistirmiyor Galatasaray, kendi aralarinda sürekli pozisyon degistiriyor" dedik.. Etkisi oluyor mu ? yok arkadas.. Sonra alinti. Argumani öncesinde yeterince sunduk zaten..

Leo Beenhaker ve Guardian alintisi bugüne dair total futbolun tartisildigini ve yasandigina dair bir kanit, fazlasi degil.

"Simdi bana Andreas Renner'in calismasini koyuyorsunuz.
Ben de buraya simdi Jon Wilson'un Inverting the Pyramid: The History of Football Tactics: A History of Football Tactics kitabinin tercümesini koymayayim"

Koyun yahu neden koymayacaksiniz ki ? Kitap ismi verip gitmekten daha asil bir davranistir emin olun, isimlerin yarattigi imajin disinda icerigin yarattigi güzellik her daim daha kabul edilir bir durumdur.

"Andreas Renner manyak mi, bu kadar arastirmis diyorsun. Bu nasil argüman ya? Adam arastirma yapti diye, o kadar okudu diye her dedigi, tespiti dogru mu olacak. "

Bu argüman dogru olarak kabul edilmese dahi burada Galatasaraylilar dünyanin geri kalanindan bihaber seklinde kendi calip kendi oynamiyorlar. "sacmalamiyorlar" ya da kimin sacmaladigini bilemiyoruz.

"Andreas Renner kim ya? Kici kirik bi gazeteci?"

Guardiola kim, kici kirik bir teknik adam midir oyuncu mudur sizin aksinize "hala modern ve aktüel" diyor. Gecelim bu kucumsemeleri filan.

"Yazinin icinde belirttim. Hollanda Ekolü elbetteki o muazzam ekolün etkisinden kacmis olamaz. Ama Hollanda ekolü sadece Total Futbol degildir. Ondan öncesi ve sonrasi da vardir. Zaten Galatasaray'da Rijkaard tarafindan islenilmeye calisilan da budur. Bu ekoldür, bu ekolün simdiki zamanidir, uyarlanmaya calisilan. "

Sonrasi elbette tartisilir da Total futbol öncesi Hollanda ekolü filan yoktur. Basarisi da yoktur Ajax ve Michels ile baslamistir Hollanda ekolü.Ne büyük bir tunuvaya katilimi ne de klupler bazinda bir basarisi vardir. O kadar hollanda ismi gecen kitap ismi sunuyorsunuz ki ceyregini okusaniz bilirsiniz bunlari zaten.

Borges dedi ki...

Arda'nin yaptigi ve simdi total mu oluyor sorusu.

Yok olmuyor basta da söyledim 15 macta kim neyi oynuyor hele ki böyle zaman ve uyumun, taktiksel yetkinligin böyle önemli oldugu bir sistemin icerisinde mümkün mü ? Ama öyle bir Galatasaray ve hatta modern futbol yorumunuz var ki evlere senlik.. Arda gibi sürekli pozisyon degistiren bir oyuncuyi sabitlemek adina topu almak icin gecti geriye o diyorsunuz filan.. tartisma sadece total futbol degil, modern futbol, Galatasaray vesaire.

"Total futbolun cikis noktasi hicbir oyuncunun sabit mevkisi olmamasi. "

Yok böyle bir sey. Cikis noktasi 11 oyuncunun da oyunun her alaninda takima katki yapmasi. Ofans/defans konusunda 11 oyuncunun da oyuna katilimi. Pres konusunda 11 oyuncunn da bir bütün seklinde oyuna katilimi. Bu total pres sonucu yerlerin kaybolmasi durumunda 11 oyuncunun da birbirlerini gözeterek degisen konumlarda görev yapabilmesidir ama o zaman da bu zaman da sag acik sag bek kavrami vardi.Cruyff derdi "sag acigin ne yapmasini anlatirken Rinus Michels, sol bekin dalma hakki yoktur" En büyük hataniz da budur, total futbolu yer degistirmeden ibaret sanmaniz. Oysa aksine bu bir sonuctur. döneme damgasini vuran hareketliligi, total presi, alan daraltmasi ve topa sahip oldugunda genis alana yayilmasi.. Boslugu yakalama prensipleri ve Hiz gibi kavramlari vardir. Siz bugüne gecerliligi olamayan tek bir ayrintidan ibaret saniyorsunuz.. Bir bütün olabilme, bütün halinde hareket edebilmedir isin özü.

"van gaal " üzerine olan yazinin linkini alayim. Benim amacim sadece total futbolun modernize edilmesiyle ilgili bir örnektir. Ki Van Gaal her türlü degisimi yasamistir kendi icerisinde. Dünü ile bugünü bir bütün olusturmuyor futbol felsefesi acisindan. Belki disiplin ya da taktik antrenmanlarinin fazlaligini belirtebilirsiniz, fazlasini degil Alkmaar, Barca iki farkli hoca karakterini sunar, bütün degil. Ekstra bunu da tartisabiliriz.

"Almanca alintiyla, modern futbolda da top rakipteyken alan daraltiyor demistiniz, top hakimiyetinde de saha genisletiliyor demistiniz. Bu sonuctur, dedik. Total Futbol'un bu sonuca gidis yolu farklidir, dedik. Gidis yoluna bi türlü kiyas alamadik."

Tamam, bakalim neymis bu sonuca gidis yolu. Alan nasil daraltir 74 Hollanda total futbolu ? 11 kisi birbirlerine yakin oynayip takimin boyunun kisalmasi sonucu tek bir bütün seklinde hareket etmesi. Topa sahip oldugunda ise oyunu dizilimin de etkisiyle en genis alana yaymak.. 4-3-3 bu yüzden tercih edilesidir zaten ama önemli degildir, baska türlü de becerebilirsiniz. Bu size tanidik gelmiyor mu ? Barca bu felsefeyle oynar. 11 oyuncunun birlikteliginin, bir bütün halinde hareket edebilmesinin sonuclaridir total futbol. Bunlardan sadece birisidir pres aninda oyuncularinin mevkilerini kaybedip farkli mevkilerde oyuna "kisa süreligine" devam etmesi. Siz bu isi/ayrintiyi abartiyorsunuz.. Bu dediginiz sonucu isin özü kabul ediyorsunuz. Bakin yahu 72 ajax inter finali var, ne bahsettiginiz kadar bütüne yayilan bir mevkisizlik söz konusu ne de forvetlerin tandeme yerlesimi. Asil bu dediginiz sonuctur ve isin felsefesinden, prensiplerinden tamamen uzaklasmaktir. Mevzubahis konu 11 oyuncunun da esit sekilde oyuna katilimi. 11 oyuncunun presi, 11 oyuncunun saha icerisinde birbirlerinin yaptiklarini gözeterek konum almasi. Bu uyum cok da iyi bir sekilde üzerinde durdugunuz gibi zaman ister. A bak Van Basten sabit kalmis yerinde demek ki total futbol oynamiyorlar söylemi komiktir. Her daim muhtesem bir bütünlükte oynanamiyor olmasi temel prensiplerinin öldügü sonucunu dogurmuyor. Modernligi ya da gecerliligi o zamanin duragan futboluna ragmen tüm futbolculari oyunun icerisine bir bütün seklinde katan yapisidir. Zamanin devrimidir ama bugünün de vazgecilmezi, her takimin hedefidir isin felsefesi..

(Simdi sunum zamani, geldigimde gece görüsmek dilegiyle)

meinkissen dedi ki...

1.bölüm
Borges,

bi adet belalti vurmadik size henüz ama yeter demek gerekiyor sizin terbiyesizliginize. Okumadigimiz kitabi buraya referans koyacak kadar ezberci olmadik hicbir zaman.

Bu ezberciligi Bild gazetesinin güncelini ya da cok güvendiginiz alman wikipediasi sürekli tercüme ederek blog isini kotaran size mi atfedelim, emin degilim. Ama sizin benim ne demek istedigimden emin oldugunuzu biliyorum.

Wikipedia, Leo Beenhakker, Renner vb ezberciliginizin en büyük kanitidir zaten. Bi Italya-Hollanda maci sonucu Beenhakker'in "Bu total futbol" demecini, buraya Elano yazisina koyarak "varmiymis yokmuymus" diye ezberciligin kralini yapmistiniz. Postunuz söyleydi:

"Wikipedia'nin almancasi türkceye benzemez, bir bakin derim. Ama onu da bosverelim biz.. Misal Beenhaker bir mac sonrasi almanca bildiginizi de düsünerek cevirmiyorum su aciklamayi yapiyor:

"Das war ein fantastisches Beispiel wie top heutzutage Fußball gespielt wird", sagte Beenhakker. Jeder sei ständig in Bewegung und im Spiel gewesen. "Das ist wieder totaler Fußball", meinte Beenhakker."

Simdi bu adam futbolu bilmiyor mu ? Total futbolun bugün oynanilamayacagindan bihaber degil midir ? Ama biliyor ki bu hareketliligin temelinde yatan felsefenin kaynagi bellidir." demistiniz Borges.

Ben yazdim, o aciklama sizin google'a verip buldugunuz gibi degil, diye. O mac bi mac degildi. O mac Italya-Hollanda maciydi. Hollanda'nin Italya'yi skor ve oyun olarak dagittigi 3-0'lik Avrupa sampiyonasi macindan sonra kendisine yöneltilen "bu total futbol muydu" sorusuna "Hayir, total futbol 40 yil önceydi". alintisini yaptim. Yine koyayim: Ne demis Van Basten.

«Die Mannschaft ist reifer geworden», sagte er. «Totaler Fußball, das war vor 40 Jahren», befand van Basten, nachdem seine Elf Italien mit modernen Tempofußball demontiert hatte.

Ezberciliginizden bu sefer de Andreas Renner cikti. Bu adam manyak mi diyorsunuz? O manyak degil. Van Basten manyak!!!!

Siz Hollanda Ekolünün Total futbol öncesi yok diyerek, o ekolün 70li yillarin Ajax ve Hollanda takimina gökten vahiy yoluyla falan indigini düsünüyorsunuz galiba. Hücuma dayali, topa hakim olmaya dayali Hollanda ekolü amatör topcularla kaynayan Hollanda'ya Jack Reynolds'un gelisiyle baslar. 25 yildan fazla Ajax'i calistirmis bu adam. Futbolun sürekli hücum yönü, güzel yönü "Dutch Mentality" olarak o dönemlerde oturtulmus. Günümüze kadar gelen seklini o dönemlerde almis. 70li yillarda Total futbol olarak zirveye cikmis.

Birakin günümüzü, 1988 yilinda Almanya'da Avrupa Sampiyonu olmus yine Rinus Michel'in calistirdigi takim bile böyle bi futbol oynamamistir. Van Basten sabit, statik santrafor oynadi dedik, seyrettik cünkü. Ironidir ki, Avrupa ve Dünya arenasina cikmis Hollanda Ekolü icinde en siradisi, en saglam Milli Takimdir.

meinkissen dedi ki...

2.bölüm
Bursa-GS macinin ikinci yarisini seyrettim. Ilk yarisinda ne oldu bilmiyorum. Nitekim ikinci yari GS üc pas yapamadi son 10 dakikadaki suursuz baskina kadar. Keita oyundan cikti zaten. Önemli de degil. Simdi yine sezon basindan beri görüleni unutup, yine Neeskens'in Bursa maci sonrasi demecine takilarak "Total futbol" diyoruz. Biz demek ki, bosuna dememisiz "Galatasaray'la ilintilenen Total futbol sacmaligi" diye.

Bu tespitimizin tasdigi olmus. Keita geldiginden beri GS'da kanat oynuyor, genelde sagda, sola da geliyor. Kewell de ayni sol kanat oynayip elbetteki mac icerisinde bazen kanat degistiriyor. Baros oynarken de, Nonda oynarken de göbekte tek forvet oynuyorlar. Pozisyon icinde saga sola deplase kosulari haric ne Nonda'nin ne de Baros'un daha henüz kanata mevki anlaminda geldigini görmedim.

Simdi bu arkadaslar disinda mevkiye bagli kalma anlaminda pozisyon degistiren adam var mi Galatasaray'da? Ya herseyi gectim, tamam Total Futbol da var diyelim, güncel diyelim. Siz gercekten top teknigi bu kadar zayif olan bir takimin Total Futbol oynayabilecegine inanabiliyor musunuz? Hadi siz inandiniz diyelim, ki zaten bu konuda ezberciligin, Rijkaard'li Galatasaray'a bloglarda caka satma, cok biliyormus havalarinda kilif dikmeciligin tam ortasindasiniz, diger Total futbolcu-GS bloglari gibi. Peki kardesim, Rijkaard, Neeskens görmüyor mu su takimda top teknigi, taktik teknigi, futbol teknigi Hollanda ekolüne tek yatkin olabilecek adam Kewell, ha belki bi de sakat olmasa Linderoth, belki bi de Baros, hadi o da taktik teknigi olarka iyi ama top teknigi yerlerde sürünüyor zaten. Onun haricinde digerlerinin hepsi sadece ve sadece icgdüsel futbolcular. Altyapilari itibariyle bu türlü bir konseptin icinde sudan cikmis balik kadar etkili olabilecek insanlar. Ben bunu tamamen 70li yillarin total futbol konseptinde yaziyorum.

Ama nedir sabit pozisyonlarla (ileri uctakilerin mevki degisimleri haric) bi Hollanda ekolü buraya uyabilir, uydurulabilir. Hatta uydurulacaksa mümkünse gecen seneki AZ Alkmaar'in ki gibi olsun.

Eee cikin bize 11 kisinin pres yaptigi, birbirini gözeretek oynadigi 88 Rusya Milli Takiminin, 96 Dünya Sampiyonu Fransa Milli Takiminin, Hässler'le Littbarski'nin sürekli kanat degistirdigi, Augenthaler'in Matthäus'le degiserek oyunu kurdugu, ileri uca kadar geldigi 90 Dünya kupasi sampiyonu Almanya'nin hatta son sampiyon Ispanya'nin ne oynadigini da yazarsiniz. Bu dediginizden sizin, kaleci haric 10 oyuncunun her an macin icinde oldugu daha dogrusu bu muazzam hizli futbol yüzünden icinde olmak zorunda oldugu, pres yapmak zorunda oldugu, sürekli birbiriyle olan koordinasyonlarinin bozulmamasi icin birlikte hareket etme zorunlulugu oldugu modern futbol tanimi cikiyor.

Yine diyorsunuz ki: "Total futbol'un Cikis noktasi 11 oyuncunun da oyunun her alaninda takima katki yapmasi. Ofans/defans konusunda 11 oyuncunun da oyuna katilimi. Pres konusunda 11 oyuncunun da bir bütün seklinde oyuna katilimi. Bu total pres sonucu yerlerin kaybolmasi durumunda 11 oyuncunun da birbirlerini gözeterek degisen konumlarda görev yapabilmesidir "

meinkissen dedi ki...

3.bölüm

Bu ne ya? Pas alabilmek icin rotasyon oluyor Total Futbol'da, bu yüzden mac basindaki isimlerin sabitlendigi yerler kayboluyor. Pres sonucunda kaybolmuyor yerler. Pres kaybedilen top sonrasi hemen basliyor ve pas trafigi icin rotasyona ugrayan mevkiler sonrasi cikis pozisyonunu kaybeden futbolcu bulundugu yerden rakibe basiyor. Vidyolu kisa aciklamasini verdik bu pres, top kapma anlayisinin. O rotasyon pas trafigi icin oluyor, orjinal mevkiler pas alis-verisi icin kayboluyor, bu alis veris esnasinda top kaybinda sak diye sok pres uygulaniyor. Yani sizin dediginiz gibi "Hadi bakalim pres yapicaz, herkes pozisyonunu degistirsin olmuyor". Bunu nereden cikardiniz? Hangi kaynaksa o, yirtin atin o kaynagi. Bookmark'i silin.

Cruyff anlatiyor yine, "ilk baslarda kendi kendimize pozisyon degistirmeye basladik pas alabilmek icin. Bunu maclarin zorluk derecesine göre uygulamaya basladik. Zor maclarda az uyguluyor, kolay maclarda hele de öne de gectikten sonra sik sik bu mevki degisikligini bu karmasik haliyle uyguluyorduk. 3-4 yil sonra artik tamamen icgüdüye dönüstü bu oyun tarzimiz."

Wikipedia cikisinizin da sebebi benim referans verdigim David Winner'in kitabi degil. Ben bu kitabi referans verdikten sonra. "Alin bakin Alman Wikipedia'sinda GS referans veriliyor" diyerek, "hatta David Winner'in kitabi da altta kaynak veriliyor" diyerek, GS'i bizzat Total Futbol'a ilintilemek icin Alman Wikipedia'sini kaynak gösteren sizsiniz. Wikipedia örneginin cikis noktasi sizin "Ayni zamanda Wikipedia örneginin önemi bahsettiginiz kitabin incelenmesi sonucu yazilmis bir yazi olmasi nedeniyle verilmistir ki" dediginiz gibi degildir. Wikipedia'ya gidisiniz, orada Galatasaray'i bulusunuz ve altinda da David Winner'in 2000 yilinda yazilan kitabinin oradaki total futbol girdisine referans gösterilmesi ve sizin GS referansini da David Winner'in kitabina baglamanizdir. Sonrasinda benden ve baska yorumlardan uyari alinca ilk önce "Alman wikipedia Türk wikipediasina benzemez" deyisiniz. Postunuz aynen söyle:
"Alman Wikipediasinin Total futbol tanimi var. Bu tanimin altinda takimlar örnek gösterilmis su sekilde:

Bekannte Mannschaften [Bearbeiten]

* Österreichische Fußballnationalmannschaft
* Ajax Amsterdam
* FC Barcelona
* Galatasaray Istanbul
* Niederländische Fußballnationalmannschaft

Gördügünüz üzere sacmalayan bir tek bizler degiliz.. Yalniz ilginc olan bir baska nokta da bu tanimin yer aldigi sayfanin altinda yararlanilan kaynak olarak sizin kitabinizi örnek göstermesidir:"


Neyse, cok uzattik. Zaten iste bu tip sacmaliklar yüzünden "GS ile ilintilenen Total Futbol sacmaligi" demistik Elano yazisinda. Oradayiz hala. Ezbere dayali olusunda. Sikildim ben sizin internet ezberiniz yüzünden oynamak zorunda kaldigim kelime oyunlarindan.. Bu tartismayi böyle belalti yaparak terbiyesiz bi düzeye, gercekten en basinda degindiginiz gibi seviyesizlige ceken kisinin de sizin olmasi tam bi ironi oldu. Buraya da, Firat'in bu güzel bloguna da hic yakismadi.

hoscakalin...

Flying Dutchman dedi ki...

Ben çekiliyorum demiştim ama tekrar dahil olayım konudan ve şahıstan bağımsız

Herkesin aynı konu üzerinde uzlaşmaya varamayacağı noktalar olduğunu unutmayalım lütfen. Hiçkimse herşeyi bilmek zorunda değil, hiçbirimiz bilmiyoruz zaten. Bazen en iyiyi bilmeyi iddia etmek yerine karşıdakinin bizden farklı olduğunu düşünmek en iyisidir diyeyim....

Borges dedi ki...

Oy oy oy oy..

Bir paragraf sonra biraktim yuh..

Ben her türlü seviyeye de inerim de olmasin hadi simdi. FD'ye de kalan borcumuzu ödeyelim.

Baska zaman surdan su seviyeden baslariz ise.

Hadi Ho$cakalin.

S.B dedi ki...

Selamlar Borges;

Yazışmalarınızı ilgi ile takip ediyorum ancak mazur görürseniz Van Gaal ile ilgili tespitinizin oldukça yanlış olduğunu belirtmem gerek.

Total futbol denilen kavramın Hollanda ekolü ile benzemediğini ve bunun üzerinden paralel değişimleri Gs'a uygulayıp total futbol denmesinin cühela bir tutum olduğunu belirtmiştiniz, ki meinkissen arkadaş ile birlikte takıldığınız noktada bu olmuştu. Ben hala bahsettiğiniz durumun daha tutarlı ve makul olabileceği kanaatindeyim ancak en son örneğini verdiğiniz Van Gaal saptaması bu tutarlılığı biraz bozuyor kanaatimce.

Her iyi oynanan futbola total futbol demek, her iyi oynatan hollandalı teknik adamın da rinus michels'in izinden takip ettiği anlayışı infialdir. Ajax sonrası Barca günlerinde Van Gaal'in oyuncu transfer anlayışı ve rotasyon daimiliği Ajax kadar yoktur. Bunu alınan-satılan oyuncular ve tabela sonuçlarında görmek mümkündür. Ayrıca o dönemki Barca orta saha oyuncularının takımın en zayıf bölgesi saptamasını yapsak dahi Van Gaal'in daimi rotasyon olmaksızın 4-2-3-1'e sadık kalması ve bunu Barcelona'da uygulamaması şüphesiz bir ironi oluşturabilir.

Bahsettiğiniz gibi Gall kendi içinde mental olarak siz buna olgunluk ben değişim diyeyim geçirmiş olabilir. Keza Barca günlerindeki altyapı hamleleri ile salt İspanyol oyunculara Hollanda ekolü öğretme cabası görmezden gelinmemelidir.

Bugün Xavi, Inıseta, Fabregas, Pichu, Sergio Garcia, Valdes gibi oyuncular bizzati Gaal'in emeği ile ortaya çıkmış oyunculardır. Bugün Barcelona'nın oyun şablonuna baktığımızda dillendiremediğimiz ama hakikaten görebildiğimiz bir Hollanda ekolü var; ki siz buna Total futbol diyebilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki, Hollanda ekolünün tavşan numarası altyapı hamlesiyle başlar. Seedorf, Kluivert gibi oyuncular henüz 14 yaşında iken Ajax altyapısında iken Abilerinin oynadığı sistemle yetiştirilirken, Xavi'ye Katalan çocuğu, doğuştan yetenekli demek açıkcası cühelalık olur.

Oyun şablonu, taktiksel muharebeler geçicidir. Evet Gaal nitekim Barca döneminde takımını daha çok o dönemin furyası 4-4-2 gibi ispanya futboluna çok uyan bir sistemle oynatmıştır. Nitekim altyapı hamleleri meyvesini verse ve bu yıllarda Gaal Barca'nın başında olsa çok farklı bir futbol izlemeyebilirdik.

İzlemeyebilirdik dedim, lakin işin en önemli noktası bu; futbolu ne ile iliştirebileceğimizle alakalı olurdu. Guardiola olduğu için güzel futbol, Van Gaal olsa "Total futbol", "Der General" derdik.

Neyi anlatmayı çalıştığımı umarım az da olsa anlayabilmişsinizdir. Kısa bir özet geçelim;

"Total futbol yok ama Hollanda ekolünün gerçekten olabileceğine inanıyorum"

Biraz agnostik bir tavır oldu gibi. :)

Kendinize iyi bakın.

Alper Öcal dedi ki...

Eski günleri hatırladım.

Bir tarafı tutarak söylemiyorum ama tartışma ikna etme ekseninde döndüğü sürece çirkinleşecektir. Forumculuk günlerimizde bizzat kendim de zıvanadan çıkmışımdır, oradan biliyorum :)

Birkaç kelimeyi, bölümü çıkarttığım zaman gayet dolu dolu bir tartışma okudum şahsen.

Kavramlar ve etiketler üzerinden birbirinizi kırmayın. Gökten inmiş ilahi bir kitaba, paygamber tarafından onaylanmış kronolojik bir sıraya dayanmıyor futbol ekolleri ve dizilişler.

Futbol enikonu sosyal bir oyun. Etkileşim had safhada. Zaman içinde evriliyorlar hepsi. Kimisi total futbol, kimisi modern-trend futbol içinde değerlendirebilir.

FM diliyle stick to position yaparak da bunu oynarsın roaming yaparak da.

Nedir yani ?

Ama şu Galatasaray bahsettiklerinizin henüz yanından geçebilmiş değil. Sezon başında pırıltısını verdi birazcık o kadar.