16 Aralık 2009 Çarşamba

TÜRK SEYİRCİSİNİ YIKAN MAÇLAR 7/10: 2004-05 MALATYASPOR-SAKARYASPOR
















Yine 4 aydır boşlamışız bu seriyi. İnsanların içine oturan maçları onlara hatırlatmak istemediğimizden olabilir. Bu gidişle 2010'un sonunda ancak bitiririz. 2 kez Galatasarayi birer kez Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzon'u yıkan futbol maçları ile ve Türk basketbolunun kara perşembesi 3 Nisan 1997'i yazmışız. Genelde yazdığımız maçların tümü tepelere oynayan ekiplerin taraftarlarının yıkıldığı maçlardı. Bu sefer ise bir dipten kurtulma hikayesini yazacağız. 2004-05 Türkiye 1. Ligi'nin son haftasında tüm Sakarya halkını hüzne boğan iki maç hakkında. Malatyaspor-Sakaryaspor ve Samsunspor-Diyarbakırspor.

Söz konusu sezonda ligin 34. haftasına aşağıdaki puan durumu ile girilir.

12.-Samsunspor 38
13-Ankaragücü 35
14-Kayserispor 33
15-Sakaryaspor 32
16-Diyarbakirspor 31
17-İstanbulspor 27
18-Akçaabat Sebatspor 18

Akçaabat Sebatspor ve İstanbulspor'un küme düşmesi kesinleşmiştir. Üçüncü bilete razı olacak takım Diyarbakırspor, Sakaryaspor ve Kayserispor arasında belirlenecektir. Tabii daha öncesine gitmek lazım aslında. 26. haftaya dek. Sakaryaspor 26. hafta başlarken 19 puandadır. Diyarbakırspor ise 29 puandadır. Yani bu iki takım arasında aslında ciddi bir puan farkı vardır. Ancak Sakaryaspor o hafta kendi evinde Diyarbakırspor'u 3-2 mağlup eder. Ardından Ankaragücü'nü deplasmanda 7-2 mağlup ederler. Şaban Yıldırım yönetimindeki takım geri kalan haftalarda da 2 galibiyet ve 1 beraberlik daha alır. Diyarbakırspor ise Sakaryaspor mağlubiyetinden sonra sadece 2 beraberlik alabilir. Aslında Sakaryaspor'un ayağına, kendilerini belki de ligde tutacak olan fırsat gelmiştir. 7 Mayıs 2005'te İstanbulspor'u kendi evlerinde konuk eden Tatangalar kazanmaları halinde büyük avantaj yakalayacakları maçta, hem de 1-0 öne geçmelerine rağmen Aleksandar Aleksandrov ve Musasa Kabamba'nın gollerine engel olamayarak 3-1 kaybetmişlerdir. Aslında ligde kalması mucizelere kalmış bir takıma kendi evinde verdikleri bu 3 puan, lig sonundaki felaketin bir habercisidir ve taraftar aslında ufak çaplı yıkımı daha o maçta yaşamıştır.

Ancak yıkımın büyüğü son hafta gerçekleşecektir. 33. haftada Sakaryaspor kendi evinde A.Sebatspor'u 4-2 ile geçerken Diyarbakırspor Çaykur Rizespor ile 1-1 berabere kalır. Sakarya 13 puan geriden gelerek, Diyarbakırspor'un önüne geçmiştir. Son hafta Malatya deplasmanına gideceklerdir. Diyarbakır ise ligde kalması kesinleşen Samsunspor'deplasmanıan gider.

25. haftadan bu yana kazanamayan Diyarbakırspor, Samsunspor deplasmanından 1-0'lık galibiyet çıkarır. Golü 53. dakikada Eser Yağmur kaydeder. Malatyaspor-Sakaryaspor maçı 1-1 devam ederken, Sakaryaspor'lu Fatih Ceylan maçın 40. dakikasında takımını 10 kişi bırakır. Sakarya'nın tüm oyun planı 10 kişi kalmaları ile altüst olur. İkinci yarı Malatya, Sakarya'yı affetmez. 3 gol bulur ve durumu 4-1'e getirir. 90. dakikada Serdal Kurt'un farkı ikiye indiren golü hiçbir şeye yaramaz. Sakaryaspor ligin sonunda yakaladığı çıkışla, "tamam mucizeyi gerçekleştirdiler" dedirttikten sonra küme düşer. Kayserispor'un kendi evinde Ankaraspor'la 0-0 berabere kalması ile Diyarbakırspor 14. sıraya çıkar, Kayseri 15. liğe iner (araya sokayım daha 4 sezon önce küme düşmekten son anda kurtulan bir takım taraftarını bir kısmının, bugün takımı liderliğe oturtan Tolunay Kafkas'ı beğenmemesi acaip değil midir?)

11-Malatyaspor 43
12-Samsunspor 38
13-Ankaragücü 38
14-Diyarbakirspor 34
15-Kayserispor 34
16-Sakaryaspor 32
17-İstanbulspor 27
18-Akçaabat sebatspor 19

Sakarya kenti yıkılır. Diyarbakırspor'un bazı kesimlerce kollandığı iddiaları da ortaya atılır ama Sakaryaspor İstanbulspor ve Kayserispor maçlarında ayağına gelen fırsatı tepmiştir bu da bir gerçektir. Samsunspor başkanı İsmail Uyanık, son haftadaki maç öncesinde futbolcularının tehditler aldığını, kendisine hem Türkiye'deki kulüp başkanlarından hem de devlet kademesindeki kişilerden maçı kaybetmeleri yönünde ricalar geldiğini söyler. Birinci lige çıkışı oldukça şüpheli olan, 2002-03 sezonunda Elazığspor'la kendi evinde oynadıkları ve 3-1 kaybettikleri maçta acaip goller yiyen, izleyen sezon Elazığspor deplasmanında kazanılan ve yine onları ligde tutan maçtan da kötü kokular yükselten Diyarbakırspor üzerinde yine söylentiler dolaşır. Ama Tatangalar ikinci yolunu tutmuştur bir kere.

Sakaryaspor şu anda Türk futbolunun üçüncü kademesi olan 2. Lig'de mücadele ediyor. Takım geçtiğimiz yıl Bank Asya Ligi'nde 16. olarak küme düştü. 2006 yılında tekrar geri döndükleri Süper Lig'den 2007 yılında bir felakete doğru düştüler. Sakaryaspor'un o lige yakışmadığını söyleyebiliyoruz sadece.

Türk Seyircisini Yıkan Maçlar Serisi

13 yorum:

Serkan dedi ki...

Yazı ve seri süper, elinize sağlık.Yalnız düzeltmek gereken 1-2 nüans var. Yazıda "Söz konusu sezonda ligin 33. haftasına aşağıdaki puan durumu ile girilir." yazıyor. Verdiğiniz puan durumu 34. haftaya girilirken karşılaşılan puan durumu. Yani doğrusu "Söz konusu sezonda ligin 34. haftasına aşağıdaki puan durumu ile girilir." şeklinde olmalı. Ek olarak, "Sakaryaspor 26. hafta başlarken 19 puandadır. Diyarbakırspor ise 32 puandadır." deniliyor birkaç cümle sonra. Doğrusu "Sakaryaspor 25. hafta başlarken 19 puandadır. Diyarbakırspor ise 29 puandadır." şeklinde olmalı. (Diyarbakır için; 29+2beraberlik=31 puan)(Sakarya-Diyar maçı da 25. hafta oynanıyor). Son olarak; "25. haftadan bu yana kazanamayan Diyarbakırspor" deniyor, bu da "24. haftadan bu yana kazanamayan Diyarbakırspor" olmalı zira Diyar son galibiyetini 24. haftada Antep'e karşı almış.

Ben http://www.ligtv.com.tr/LigPuanDurumu.aspx?l=2&s=4'e bakarak yazdım bunları. Çıkış noktam, yazıda 26. haftada Diyar'ın 32 puanının oldugunun yazılmasıydı. 34'e girilirken 31 puanı oldugunu ustteki tabloda soylediğiniz için hesapta işkillendim.

Ayrıntı takıntım olduğu için kusura bakmayınız, yazı geneliyle gayet saygı duyulması gereken bir yazı olmuş. Tbrler.

Mehmet Ali dedi ki...

sakarya da 5,5 sene okudum. 2003 den 2009 un başına kadar. o İSTANBULspor maçını unutamam. sövülmedik kaç kişi kalmıştı acaba o maçta. MALATYA ise tam bi yıkım oldu gerçekten. okadar beddua aldıki malatya ondan sonra belini bir türlü doğrultamadı. YALNIZ UÇAN HOLLANDALI bu büyük bi yıkım ama 08-09 sezonu SAKARYASPOR daha büyüğünü bank asyada yaşadı. ilk yarıyı 9 puanla kapattı. inanın kalite olarak da pek bişey vermiyodu. izmirdeki 2-0 yenildiği karşıyaka maçınada gitmiştim. bence o futbolla hiç umut yoktu ama 2.yarı topladığı 30 puan onu ikinci yarı lideri yaptı. gelin görünki küme düştü ve dediğin gibi hiç yakışmadığı 2.ligde. hemen dönmesi de biraz zor. mali darboğaz onlarda da var. bu sezon 3.lige doğru yol almıştıki gençler tatanga ruhuna erişip takımı toparladılar. umarım herşey sakarya için çok güzel olur.

Mehmet Ali dedi ki...

bu ara şu notuda düşiyim. önceki sezon SAKARYASPOR küme düşerken yine MALATYASPOR sayesinde düşmüştü. son hafta GİRESUNSPOR MALATYA deplasmanına gidiyordu. MALATYA nın düşmesi haftalar önce kesinleşmişti ama beraberlik SAKARYA yı ligde tutacaktı. SAKARYA yendi GİRESUN da yendi ve düşen yine SAKARYA olmuştu. o yüzden MALATYA SAKARYANIN YEREL LEZZZETİDİR AĞIZLARDA HER DAİM.

Olympian dedi ki...

bu tip olaylardan ve ozellikle diyarbakir dan en cok cani yanan takim olmasina ragmen gecen sene gozumuzun onunde erciyesspora yatarak sakaryaspor un kume dusmesine sebep olan altay i da hatirlamak lazim bu vesileyle.

Unknown dedi ki...

Yalnız yazıda 26. haftada Diyarbakır 32 puanda yazmışsın sonra 33. haftada 31 olmuş görünüyor :)

Flying Dutchman dedi ki...

beyler diyarbakırspor puanını düzelttik son hafta aldığı 3 puanı saymamışım...

sağolun uyarılar için

altay dedi ki...

Kasimpasa_Altay play off final maci bunun ustune yikan mac tanimam

outlawtorn dedi ki...

2003-2004 sezon sonundaki sakaryada oynanan bursa-samsun maçı çok iyi olur bence.

TA dedi ki...

bence sakaryaspor için asıl yıkım takımı süper lige çıkaran şaban yıldırımın kovulması ve yerine necmettin sert'in göreve getirilmesidir.2003-2004 sezonu ikinci ligde sakaryaspor sadi tekelioğlu ile başlamıştır.9 haftada sadece 13 puan toplanmıştır.ve sadi tekelioğlu istafa etmiştir.yerine şaban yıldırım gelmiştir.mucizevi şekilde o sezon takımı süper lige çıkarmıştır şaban hoca.sezon sonunda ne olduysa! kovulmuştur.yerine necmettin sert gelmiştir.5 maçta sıfır puan toplayıp görevine son verilmiştir.şaban yıldırımı tekrar göreve getirmiştir yönetim.yani ne olmuşturda saban yıldırımı kovmuştur yönetim anlaşılamamıştır.ve beşte sıfır ile süper lige damga! vuran necmettin sert'in yerine göreve tekrar gelmiştir.yönetim anlayışı saçmalıklarla dolmuştur.transfer yapılmamıştır.garip isimler gelmiştir.şu anki gelinen noktanın başlangıcı süper lige çıkaran hocayı kovmaları ve süper lige çıktıktan sonra iyi transfer yapılmamasıdır.sakaryaspor üzerinden birileri köşeyi dönmüştür bu arada.ve atıl olarak bırakılmıştır.
http://www.sakaryaspor.com.tr/adapazarinda_futbol_91_05_b2.php

JCP dedi ki...

belki seriye yazılacak diğer maçlar çoktan belli olmuştur,ki her takım taraftarının kendileri adına yıkım yaşadığı maçlar vardır ve herkes bir maçı görmek isteyecektir,ancak 2007-2008 sezonu 2.lig playoff final maçı olan AdanaDemir-Güngören Bld. maçı bu listede olmayı hakediyor bence.

Sir Douglas McGiven dedi ki...

o yattı, bu arkadaşı takımı çıkardı, devlet girdi, mafya osurdu her şey bir yana...

bu şehrin önde gelen insanları bu kulübü para aklamak, para indirmek için kullandığından dolayı kulüp bugün içinde bulunduğu duruma gelmiştir.

borç yükü artıp halk da uyanmaya başlayınca acil bir katakulli ile "sayın" aziz yıldırım görevden tüm akraba, eş ve dostu ile birlikte çekilmiştir.

bildiğim çok şey var ama belgeyle ispatlayamayacağım şeyler olduğu için şu vakit, anlatmam boşa bir çaba olur ama en basitinden 'nijerya'dan ve arjantin'den oyuncular aldık, bonservisleri ödendi.' diye gazeteye demeçler vermelerine rağmen o oyuncuları bugüne kadar gören hiç kimse olmamıştır. (arjantin'li cangele değil tabi alınan arjantinli)

en basitinden altyapı seçmelerinde bir çok yetenekli çocuğun, gencin sırf 'işte bu çocuk şunun busu oluyor, özel kalem müdürünün halasının oğlu' muhabbetine alınıp da kontenjan kalmadığından geri gönderildiğine bizzat şahit oldum. gözlüklü gözlüklü çocuklar aldılar yahu!

sakaryaspor rant kapısı olarak kullanılmış, çok yüklü bir borç batağının içine itilmiştir. şu anda şehirde konuşulan iki çözüm ihtimali var;

1) Kulübü komple vilayete devretmek.
2) Amatör kümeye düşüp borçları kapatmak.

İkisi de bunca sene Türk futbolunun bir rengi olmuş Sakaryaspor'un ne kadar vahim bir duruma düştüğünün resmidir.

İkisi de bu şehirli olduğunu unutup da sırt çeviren 'Hakan Şükür'ün, Bülent Uygun'un, Oğuz'un, Aykut'un, Recep'in Şansal Büyüka'nın vs.nin' ne kadar vefa olduğunun resmidir.

Yazık... Büyük konuşmayayım ama bu durumdan çıkması çok zor gibi artık Sakaryaspor'un. Yılların asansör takımı da artık bizim çocuklarımıza; 'O zamanlar bi Sakaryaspor vardı...' diye anlatacağımız kulüpler mertebesine ulaşmaya yakındır.

scragnoth dedi ki...

bu seriye 1994'teki ligin son maçı olan karabükspor zeytinburnuspor maçı eklenmezse olmaz, belirtmeden geçemeyeceğim :). zeytinburnusporlu olanlar hariç herkesi kahretmişti herhalde.

emireri dedi ki...

"sayın" aziz yıldırım görevden tüm akraba, eş ve dostu ile birlikte çekilmiştir."

sayın aziz duran olacak, şuan adapazarının yarısına sahip olan...
neyse bu siyasi olur girmeyelim.

bir sakaryalı olarak o maçı radyodan trabzonda takip etmiştim, radyodan dinlerken bile kanım çekilmişti, kırmızı kart gören f.ceylan birkaç hafta sonra son hafta kaybetmemizle kümede kalan kayseriye transfer olmuştu, kayseride alay eder gibi 81 numara giymişti, düzcelidir kendisi, sakarya-düzce arasında eskiden yoğun bir rekabet vardı.. neyse canı sağolsun ceylanın, ne o kazandı ne biz kaybettik..

şu an sakaryanın durumu fena değil bakmayın puan tablosuna, sakarya yine özüne dönmüştür, başka futbol şehri olduğunu eden şehirlere benzemez memleketim, toprağını sıksan furbolcu fışıkıracak bir tarla kadar bereketlidır. şuan oynayan çocukların yaş ortalaması 19 bilemediniz 20'yi geçmez. altyapıdaki büyük skandallara rağmen kulüp dimdik ayaktadır.
bu gençlerden en az 2 yada 3'ü adam olur ve birkaç yıla kalmaz milli takımında parçası olurlar.. bunları satıp kulüp yine eski şaşalı günlerine döner.. sıkıntı yok yani kimse silemez sakaryayı...