8 Ocak 2010 Cuma
2010 AFRİKA ULUSLAR KUPASI-2
Pazar günü Angola-Mali maçıyla Afrika'da şölen başlıyor. Gerçi bu şölen yüzünden yıllardır Avrupa'nın kalburüstü kulüpleri oyuncusuz kalıyorlar ve bununla ilgili şikayet ediyorlar ama yine de kupaya yer ayırmak lazım. Yalnız Afrika Kupası'ndaki maçların bir karakteri vardır. Bu oyuncuların hepsi Avrupa futbolundaki (kesinlikle ırkçılık olarak algılamayın, zaten işim olmaz o ayrı) beyaz oyuncularla oynadıklarında, onların durgun ama oyunu kontrol eden stilleriyle uyum sağlarlar ve onların paslarıyla ve oyunu yönlendirmesiyle varlık gösterirler. Yani o süratli, yıpratan, sprinter siyahi oyuncular, beyaz oyuncularla beraber oynadıklarında oyunu üst düzeye taşırlar (aslında buradan taa kölelik dönemindeki beyazların karar alan, siyahların da uygulayan düzenine bile atıf yapılabilir ama o derin konu). Ama sadece siyahi oyunculardan bir takım oluşturunca oyunun sürati aynı şekilde olmaz. Bir anda karar alıcı ve tempoyu ayarlayan beyaz oyuncular aralarında olmadığından tempo düşer. Afrika Kupası maçları yıllardır bu sebeple beklendiği gibi futbol şöleni olmaz. Ekran başında sıkıntılı anları çok yaşarsınız. Genelde savunma kurguları da zayıftır. Böyle bir kupa olacak tahminen yine.
Angola kupaya ilk kez ev sahipliği yapıyor. Maçlar Luanda'daki 50.000 kişilik Estadio de 11 Novembro, Benguela'daki 35.000 kişilik Coplexo Sr da Graça, Cabinda'daki 20.000 kişilik Estadio Chimendela ve Lubango'daki 20.000 kişilik, Estadio Alto de Chela'da. Takımların kadrolarına şuradan ulaşmak mümkün. Dört gruptaki dörder takımın mücadelesinde bilindik ilk ikilerin çapraz eşleşmesi sistemi uygulanıyor. Final 31 Ocakta. Biz turnuvanın şampiyonluk adaylarına ufaktan değinelim. Turnuvada mücadele eden 16 takımdan 7 tanesi daha önce şampiyonluk yaşadılar. Biz de bu 7 takım ve ev sahibine göz atacağız.
Fildişi Sahili
Lakap: Filler
Teknik direktör: Vahid Halilodzic
Katılım sayısı: 17
En iyi derece: Şampiyonluk (1992)
Sadece 2010 Afrika Uluslar Kupası'nın değil bazıları tarafından "işlerin yolunda gitmesi halinde" 2010 Dünya Kupası'nın bile şampiyonluk adaylarından. Didier Drogba, Salomon Kalou, Yaya ve Kolo Toure kardeşler, Emmanuel Eboué, Didier Zokora, Aruna Dindane, Guy Demel gibi oyuncuların toplandığı Fildişi'nin yurt içinde forma giyen tek oyuncusu, 24 yaşındaki yedek kalecisi Vincent Angban. ASEC Mimomas takımında oynuyor ki Fildişi kadrosundaki oyuncularının neredeyse tümünün bu takımla geçmişinde bir bağlantısı var.
Kamerun
Lakap: Aslanlar
Teknik direktör: Paul Le Guen
Katılım sayısı: 15
En iyi derece: Şampiyonluk (1984, 1988 ve 2002)
Kamerun, Afrika'nın FIFA sıralamasındaki en yüksekte bulunan ülkesi. Son Afrika Kupası'nı uzatmalarda kaptan Rigobert Song'un yaptığı büyük hata sonucu kaybetmişlerdi. Song'un yanında Samuel Eto'o, Carlos Kameni ve Türkiye'nin son acaip transfer hikayesinin kahramanı Geremi takımın kozları. Bir not, Song kariyerindeki sekizinci Afrika Kupası'na çıkıyor. Ancak Le Guen, göreve gelişiyle kaptanlığı ondan alıp Eto'o'ya verdi belirtelim.
Gana
Lakap: Kara yıldızlar
Teknik direktör: Milovan Rajevac
Katılım sayısı: 16
En iyi derece: Şampiyonluk (1963, 1965, 1973, 1982)
Afrika Kupası'nın Mısır'dan sonra en çok şampiyonluk kazanan takımı durumundalar. Ama 1982'den beri şampiyon olamadılar. Sakatlıklar ve benzer sorunlardan dolayı birçok oyuncu kadroda bulunmuyor. Örneğin Sulley Muntari disiplinsizlikleri sebebiyle, Sırp teknik direktör Rajevac tarafından kadroya alınmadı. Asamoah Gyan ve Michael Essien kadrodalar ama sakatlıkları sürüyor.
Nijerya
Lakap: Kartallar
Teknik direktör: Shaibu Amodu
Katılım sayısı: 14
En iyi derece: Şampiyonluk (1980 ve 1994)
90'ların ortalarındaki hallerinden çok uzakta Nijerya. Amokachi, Yekini ve Ammunike'li kadro aranıyor halen. O takım Clemens Westerhof yönetiminde 1994'te Afrika Kupası'nı kazanmış, FIFA dünya sıralamasında beşinci sıraya çıkmış, Dünya Kupası'nda gruptan çıkmış ve 1996 olimpiyatlarında Jo Bonfrère yönetiminde altın madalyayı kazanmıştı. Kadronun sadece 3 oyuncusu yurt içinde forma giyiyor. Obafemi Martins ve (emektar) Nwankwo Kanu forvet hattındalar. John Obi Mikel arkalarında nöbette.
Cezayir
Lakap: Çöl Tilkisi
Teknik direktör: Rabah Saadane
Katılım sayısı: 13
En iyi derece: Şampiyonluk (1990)
Müslüman cemaate geçelim. Cezayir daha 2 ay önce Mısır'la oynadığı, savaşı andıran iki mücadeleden, 24 yıl sonra Dünya Kupası biletini alarak çıktı. Afrika Kupası'nda 20 yıl sonra ilk kez gruptan çıkma yönünde favori durumundalar. Ev sahibi Angola, Mali ve Malawi ile A grubunda bulunuyorlar. 2 senedir takımın başında bulunan 63 yaşındaki Saadane'nin en büyük kozları, Lazio'lu Mourad Meghni ve Portsmouth'dan Hassan Yebda.
Mısır
Lakap: Firavunlar
Teknik direktör: Hassan Shehata
Katılım sayısı: 21
En iyi derece: Şampiyonluk (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008)
Cezayir-Mısır Savaşı'nın mağlup tarafı, 1990 Hossam Hassan'lı turnuvadan sonra Dünya Kupası hasretini 20 yıla çıkarınca, önce mızıkçılık yapıp, "o maçlarda çok haksızlık yapıldı, biz Afrika Kupası'na gelmiyoruz" demişti. Sonra çark ettiler. Elde, kupa tarihinin en çok şampiyonluk kazanan takımı olarak Angola'ya gelmek vardı çünkü. Son 2 turnuvanın şampiyonu, toplam 6 şampiyonluk. Zerzevatçıya benzeyen teknik direktör Shehata'nın kupada 12 maçlık yenilmezlik unvanı hala devam ediyor.
Tunus
Lakap: Kartaca'nın Kartalları
Teknik direktör: Faouzi Al Benzarti
Katılım sayısı: 14
En iyi derece: Şampiyonluk (2004)
2010 Dünya Kupası'na katılma şansını geri tepip, 3 turnuva sonra dünya kupası biletini alamayınca, Portekiz'li teknik adam Humberto Coelho kapıyı gördü ve yerine Tunus'lu Al Benzarti getirildi. 2004 şampiyonu son 7 turnuvadır en az çeyrek final görüyor. Hannover'li defans oyuncusu Karim Haggui takımın önemli oyuncularından ama 2 hafta önceki müthiş Monchengladbach-Hannover maçının da mağdurlarından.
Angola
Lakap: Kara Antilopler
Teknik direktör: Manuel José
Katılım sayısı: 4
En iyi derece: Çeyrek final (2008)
En iyi derecesini son kupada elde etmiş olan Angola'yı, o turnuvada izlemiş ve futbolunu oldukça beğenmiştim. 2006 Dünya Kupası'nda, Portekiz kalesine maç boyu gidemeyen o takım son 4 yılda inanılmaz atılım gösterdi. Dünya Kupası'nda belki yoklar ama ev sahibi oldukları bu kupada olabildiğince ileri gitmek istiyorlar. Sir Alex Ferguson'un bir gazla aldığı ama takıma giremeyince bu sezon Real Valladolid'e verilen Manucho en büyük koz. Portekizli hoca Manuel Jose, 1992'de Boavista ile Portekiz Kupası ve Süper Kupa'yı kazanmış ve Mısır'ın AL Ahly takımıyla 4 kez Afrika Şampiyonlar Ligi'ndemücadele etmiş bir isim.
Gruplarla kapatalım
A Grubu: Angola, Mali, Malawi, Cezayir
B Grubu: Fildişi Sahil, Burkina Faso, Gana, Togo
C Grubu: Mısır, Nijerya, Mozambik, Benin
D Grubu: Kamerun, Gabon, Zambia, Tunus
Son bir not düşelim. 2 ay önce birbirine giren Mısır-Cezayir maçının tekrarlanma olasılığı ancak 2 takımın da finale gelmesi veya üçüncülük maçında karşılaşmalarıyla mümkün.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
4 yorum:
Türkiye'de yayınlanacak mı acaba maçlar?
Abi siyah oyuncu ve beyaz oyuncu karakteri diye ayirim yapmak irkcilik degil de, kolelik mevzusuna girmesen iyi olur, o zaman biraz karistiriyorsun isleri, ozellikle de boyle yuzeysel bir satir yazip birakinca...
o yüzden "derin konu" dedim zaten ve bıraktım :)
"aslında buradan taa kölelik dönemindeki beyazların karar alan, siyahların da uygulayan düzenine bile atıf yapılabilir"
Ya o satırı tamamen çıkarsan çok iyi olur. O söylediğin şey doğal seleksiyon temel alınarak ortaya atılmış bir teori ve adam çok ileri bir ırkçı.
Artı söylediğin o şey futbol için geçerli belki ama diğer sporların hepsinde yok. Çok basit olarak siyah basketboluna bakabilirsin. Çok anlamsız bir ayrım olmuş senin yaptığın.
Yorum Gönder