20 Ocak 2010 Çarşamba

ARJANTİN DÜĞÜN ÇORBASI
















Arjantinsiz Dünya Kupası Olsun yazısında, etrafta dönen "Arjantin olmadan dünya kupası mı olur? Kimi destekleyeceğiz?" salgını için birkaç görüş belirtmiştim. O zaman bu görüşün 2 sebebi olduğunu söyleyip şöyle devam etmiştik: Birincisi kısa. Lionel Messi gibi bir adamı izlemekten mahrum kalmak. İkincisi de Arjantin'in her zaman kupayı renklendiren, ona talip olan ve sempati toplayan bir takım olması. İlk nedenin benim için hiçbir önemi yok. Ben Messi ve Ronaldo'yu dünya kupasında görmektense yıllardır kupada oynayamamış Ryan Giggs'i görmeyi tercih ederim. Zaten her ne kadar günümüz futbolunun karar alıcı merciileri maçları seyredilir kılanın futbolcular olduğunu düşünüp yıldızsız finallere ve turnuvalara karşı olsalar da benim için turnuvaları güzel yapan başka şeylerdir. İkinci sebebin de bu kupa için bir mazereti var. Kusura bakmayın ama Arjantin, böyle Arjantin olacaksa, mümkünse Arjantinsiz bir dünya kupası olsun.

Kendi futbolcuları Messi ve Veron'dan aldığı eleştirilerle, Arjantin'in oynadığı ultra-sıkıcı futbolla Maradona Dünya Kupası'nda ne yapar bilemem. İtalya ve Almanya gibi ülkelerde gördüğümüz şu meşhur "turnuva takımı" özelliği Latin Amerika'nın devlerinde bulunmuyor pek. Kötü oynadılar mı elenip gidiyorlar. Arjantin, futbolunu düzeltirse kupada önemli işler yapabilir ama eleme gruplarındaki performansı sahaya koyarlarsa çok açık söyleyeyim gruptan çıkmakta bile zorlanırlar. Neyse bunun ayrıntısını ilgili yazıda anlattık. Hemen ertesi gününde de bir başka istatistik vermiştik. Maradona o zamana kadar çıktığı 13 maçta 63 farklı oyuncuya görev vermişti ve takımda sadece 1 kez forma giyebilen oyuncu sayısı 27 idi. Zamanında Benitez'e rotasyonları sebebiyle kızılırdı ama Maradona bu konuda aşmış durumda. Hatta kendisi için karar verme güçlüğü hastalığı olarak bilinen "aboulia" kelimesini kullanmıştık.

26 Ocakta Kosta Rika ile oynayacağı milli maçın aday kadrosunu açıkladı Diego. Kadroda 8 yeni oyuncu var. Clemente Rodríguez, Carlos Matheu, Guillermo Burdisso, Gastón Díaz, Walter Erviti, Franco Razzotti, Jonathan Cristaldo ve Nelson Ibáñez. Bu 8 oyuncuyla beraber yönetimindeki 16. maçta 92 farklı oyuncu kullanmış olacak Kosta Rika maçıyla. 9 ayda 92 rakamı. Tabii farkedeceksiniz Avrupa'dan hiçbir oyuncu yok. Kadronun en fazla milli olan adamı 11 kez ile Federico Insua. Onu 10 kez ile Martin Palermo izliyor. Bu seçimin amacı, Arjantin Ligi'nde oynayan oyuncuları da görmek ve içlerinden birkaçını, dünya kupası kadrosu için aday haline getirmek. Buna benzer bir işi yanlış hatırlamıyorsam Euro 96 öncesi Fatih Terim de yapmış ve Azerbaycan ile oynanan hazırlık maçında 3 büyüklerden hiçbir oyuncuyu kadroya çağırmamıştı. Maradona'nın listesinde şampiyon Banfield'dan sadece 1 oyuncu var. Takımın 10 numarası Walter Erviti

Kaleciler: Cristian Campestrini (Arsenal de Sarandi), Nelson Ibáñez (Godoy Cruz)

Defans: Carlos Matheu (Independiente), Guillermo Burdisso (Rosario Central), Gaston Diaz (Vélez Sársfield), Clemente Rodríguez (Estudiantes), Luciano Monzon (Boca Juniors), Matias Caruzzo (Argentinos Juniors)

Orta Saha: Enzo Perez (Estudiantes), Federico Insua, Nicolas Gaitan (ikisi de Boca Juniors), Mario Bolatti (Fiorentina), Franco Razzotti (Vélez Sársfield), Walter Erviti (Banfield)

Forvet: Gabriel Hauche (Argentinos Juniors), Martin Palermo (Boca Juniors), Mauro Boselli (Estudiantes) ve Jonathan Cristaldo (Vélez Sársfield).

Bu da Arjantinli'nin kullandığı 92 oyuncunun tam listesi. Hey maşallah

Sergio Agüero, Pablo Aimar, Cristian Alvarez, Cristian Ansaldi, Mariano Andújar, Marcos Angeleri, Ever Banega, Sebastián Battaglia, Hernán Bernardello, Rubén Bergessio, Mario Bolatti, Mauro Boselli, Sebastián Blanco, Rodrigo Braña, Nicolás Burdisso, Guillermo Burdisso, Esteban Cambiasso, Cristian Campestrini, Matí­as Caruzzo, Milton Caraglio, Ignacio Canuto, Juan Pablo Carrizo, Fabricio Coloccini, Jonathan Cristaldo, Jesús Dátolo, Matías Defederico, Martí­n Demichelis, Germán Denis, Daniel Dí­az, Gastón Dí­az, Angel Di Marí­a, Sebastián Domínguez, Walter Erviti, Alexis Ferrero, Juan Forlin, Mauro Formica, Esteban Fuertes, Fernando Gago, Osvaldo Gaitán, Christian Giménez, Luis González, Jonás Gutiérrez, Gabriel Hauche, Gabriel Heinze, Gonzalo Higuaí­n, Juan Insaurralde, Federico Insúa, Emiliano Insúa, Nelson Ibáñez, Ezequiel Lavezzi, Cristian Ledesma, Lisandro López,Javier Mascherano, Carlos Matheu, Jesús Méndez, Lionel Messi, Diego Milito, Daniel Montenegro, LucianoMonzón, Maximiliano Moralez, Ezequiel Muñoz, AgustínOrión, Ariel Ortega, Néstor Ortigoza, Nicolás Otamendi, Martín Palermo, Nicolás Pareja, Enzo Pérez, Emiliano Papa, Diego Perotti, Diego Pozo, Leonardo Prediger, Franco Razzotti, Fabián Rinaudo, Luis Rodríguez, Maximiliano Rodrí­guez, Clemente Rodríguez, Sergio Romero, Eduardo Salvio, Rolando Schiavi, Walter Samuel, José Sand, José Ernesto Sosa, Carlos Tevez, Leonel Vangioni, Juan Sebastián Verón, Federico Vilar, Cristian Villagra, Pablo Zabaleta, Javier Zanetti, Franco Zuculini

2 yorum:

alperensaylar dedi ki...

abi seninle tamamen aynı fikirdeyim bu arjantin milli takımı hakkında. ama bir yandan da 2002 öncesi zar zor elemeleri geçen brezilya aklıma geliyor. belki aynısını yaparlar?

HHKahraman dedi ki...

Maradona'dan cacık olmaz, olursa da güzel olmaz...