20 Ocak 2010 Çarşamba

THE JANISSARY TREE

Hollanda'da kitap fuarları senede 6-7 defa olur ve ülkenin geneline yayılır. 2010'da 8 Hollanda 6 tane de Belçika organizasyonu belirlemişler, hatta Rotterdam'daki yarın başlıyor. Daha önce bahsettim blogda. % 90'lara varan indirimler var. Buradaki kitap fuarları Türkiye'dekinden biraz farklı. Yazarlarla biraraya gelme veya onlara kitap imzalatma işi fuarlarda yapılmıyori Her yazarın ayrı imza günleri var, anlaştıkları kitapevleriyle. Kitap fuarını tamamen kitap satın alma işine ayırmış durumdalar. Önemli bir bölümü de kırtasiye malzemelerinden, masa üstü oyunlarına ve okul malzemelerine ayırmış durumdalar. Bir de tabii bizdeki kitap fuarlarındaki gibi göstermelik indirimler yok. Türkiye'de 2 kez tecrübe ettim bunu. Bizdeki, kitap fuarı mantığını pek çözmüş değilim. Tek avantajını gördüm, örneğin bir yazarın, bir yayınevinden çıkmış tüm kitaplarını piyasada bulamıyorsanız ve tamamlamanız gereken eserleri varsa fuarlardan ulaşabiliyorsunuz ama orada da setleri bütün halde satıyorlar ve tek tek almaya kalktığınızda pek fazla fiyat avantajınız olmuyor. Taksit yapabilme olanağı halen geçerli ise o da bir avantaj sayılabilir. Burada festivalin kozu "indirim". Çok yalın ama güçlü bir koz. Piyasada fiyatları 15-20 euro arasında değişen kitapları 4-5 euro civarına, 10-15 euro arasında değişen kitapları 2-3 euro civarına bulabiliyorsunuz. Hatta 1 euronun altına gayet okunabilir kitapları var, hatta bedava kitap dahi var. Nasıl var? Festivale gittiğinizde bir form dulduruyorsunuz, bunun üzerine kurum size her festivalden önce bir broşür gönderiyor, bu broşürdeki kuponu kesip gidiyorsunuz ve bedava kitap bölümüne ayrılmış 6-7 kitaptan birisini seçiyorsunuz. Ben genelde fason kitapların bulunacağını düşündüm bu bölümde ama şu ana kadar 3 kez kullandım hakkı. Birisi futbol seyircisinin davranışları hakkında örneğin. Bugün bahsedeceğim ise son gidişimde indirdiğim Janissary Tree.

İngiliz yazar Jason Goodwin'in, 19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu'nda geçen bir dedektiflik hikayesini anlattığı romanı Janissary Tree. Janissary, yeniçeri kelimesinin İngilizce karşılığı. Goodwin, Bizans, Osmanlı İmparatorluğu ve İstanbul üzerine uzmanlaşmış bir isim. Tam bir İstanbul aşığı. 90'ların başında Polonya'dan İstanbul'a kadar yürüyerek yaptığı yolculuğunu anlattığı On Foot to the Golden Horn kendisine ödül kazandırdı. Ardından Osmanlı İmparatorluğu tarihi üzerine bir kitap daha yazdı. Lords of the Horizons: A History of the Ottoman Empire. Bunu 19. yüzyılda, imparatorluğun içinde geçen entrikaların anlatıldığı ve dedektiflik sosuna bulanmış 2 kitap izledi. The Janissary Tree ve The Snake Stone. Her iki kitap da, harem ağası olan Yashim'in 1826'da imparatorlukta meydana gelen gizemli hadiseleri çözmesi sırasındaki maceraları anlatıyor. The Janissary Tree, Vaka-ı Hayriye olarak bilinen, Yeniçeri Ocağı'nın kapatılmasından kısa bir süre sonra, İstanbul sokaklarında meydana gelen, gizemli cinayetleri üzerine kurgulanmış. Kitabın nefis bir atmosferi olduğunu söylemeliyim. Goodwin'in nasıl bir İstanbul aşığı olduğunu görüyorsunuz, zira kitabı okurken İstanbul'un karanlık tarihi sokaklarında siz de onunla beraber dolaşıyorsunuz. Goodwin, Osmanlı mutfağına olan hayranlığını dahi bize gösteriyor kitapta, örneğin bir bölümde arka planda Acem Yahnisi'nin tarifi veriliyor. Tarihimizin en önemli hadiselerinden birisi olan Osmanlı ordusundaki reform döneminde geçen kitapta II. Mahmut ve Alemdar Mustafa Paşa da önemli karakterler.








Goodwin The Janissary Tree ile 2007'de, Edgar Allan Poe'dan ismini almış Edgar Ödüllerinde yılın romanı ödülünü aldı. 2004'te ödülü kazanmış Ian Rakin'in Resurrection Man romanını blogda tanıtmıştık. Goodwin'in bir sonraki kitabı The Snake Stone da 1838 Osmanlısında geçiyor. Her iki kitap da 38 dile çevrilmiş. Türkiye'de Yeniçeri Ağacı adıyla Merkez Kitaplar'dan yayınlanmış.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Selam Dutchman:)
Mevzu bahis fuar Amsterdam bacagi RAI'de duzenlenen fuar mi?
Bu sene orada bir fuara gittim, yenisi mi geliyor diye meraklandim.
Sevgiler,
Baris.

Flying Dutchman dedi ki...

evet o fuar

her sene RAI'de var işte bir ayağı

Jaarbeurs'da var Utrecht
Apeldoorn'da var
AHOY'da var Rotterdam

Maastricht, Nieuwegein'da da var

varol döken dedi ki...

selam dutchman:(

22-26 nisan tarihleri arasında da içki, kalacak yer ve yemekte büyük indirimler başlıyormuş...

doğru mu?