13 Ocak 2010 Çarşamba

CM EFSANELERİ 3: SERGEY NİKİFORENKO

























Rivayet odur ki, bir gün eski bir futbol bilgesi "dünya futbolunda 10 numara bitti" diye bir demeç verir. Herkes bu bilgenin lafından örnek alıp tekrarlamaya başlar. Ta ki bu güruhun hepsi Sergey Nikiforenko isimli pehlivana rastlayana dek. Sanal futbol aleminde, forvet arkası 10 numaranın anlamını açıp bakın, Sergey Nikiforenko'nun adını görürsünüz. Nikiforenko oyun başladığında 22-23 yaşlarındadır. Belarus'un FC Shakhtyor Soligorsk takımından oldukça cüzi bir rakama transfer edilir. Sonrası malum. Forvetle orta sahanın arasına yerleştirilen, ileriye iki forvetin arasına bir ok çıkartılan ve sırtına da 10 numara verilen Nikiforenko ortalığı dağıtır. Oyunda Nikiforenko'yu forvet arkası, Tsigalko'yu da tek forvet oynatan Güngören Belediyespor'un 8 sene üstüste Şampiyonlar Ligi şampiyonu olduğu dedikodularını duyduysanız yalan değildir. Nikiforenko da aynen Tsigalko gibi satılmak istendiğinde 10-15 milyon dolardan aşağıya gitmeyen bir yıldızdır. Aşağıda gördüğünüz gibi Türk CM sevdalıları tarafından da çok sevilen ve sıkça tercih edilen bir adamdır. Örneğin, Adanaspor-Beşiktaş maçında Beşiktaş ağlarına 6 golü tek başına bırakacak kadar manyağın oğlu bir oyuncudur.



















Gerçek hayattaki Nikiforenko'nun kaderi yine serinin ilk iki halkasındaki oyunculara benzemiştir. Nasıl Tsigalko ve Kurniawan'ın efsaneliği mouse ve klavye aleminde kaldıysa, Nikiforenko da futbola başladığı FC Shakhtyor Soligorsk kulübünde kariyeri eskitmiştir. Kulübün altyapısından yetiştikten sonra 1994'te 18 yaşındayken A takıma yükselmiş, 1997'de transfer olduğu Dinamo Minsk'te sadece 1 sezon oynayıp evine dönmüştür. O günden bugüne de hala o kulüpte top koşturmaktadır ve bugün 31 yaşına gelmiştir. 236 kez forma giydiği Belarus Premier Ligi'nde bugüne kadar 69 gol atmış ve 37 asist yapmıştır, yani istatistiki açıdan da sanal alemdeki başarısına ulaşmaktan uzaktır. Takımı ile yaşadığı en büyük başarı 2005 lig şampiyonluğu olmuş aam Avrupa'da hiçbir varlık gösterememiştir. Zaten google'a ismini yazdığınızda kendi resminden çok CM screenshotının çıkması bu, bir zamanların yıldız adayı futbolcunun kaderini ortaya koymaktadır. Sanal alemle gerçek hayatının kesiştiği tek nokta, kariyeri boyunca 10 numarayı sırtından hiç çıkarmamasıdır.




















CM Efsaneleri Serisi

11 yorum:

thebiglebowski dedi ki...

Takımınızın transfere mi ihtiyacı var.Sadece onu alın.Ne de olsa yediğinizden fazlasını o tek başına atar.

Tsigalko ile kullanılırsa oyundan bıktırır.

Unknown dedi ki...

Benim 6-1'lik maç meşhur oldu:D

Öte yandan Tsigalko'dan çok çok daha yararlı bir oyuncu bana göre. FC, MC, AMC, hatta çok kasıp DMC bile oynattığım oldu. Hepsinde 30 golü geçti. Nasıl bir adam bilemiyorum. Nasıl bir doyumsuzluk onu hiç bilemiyorum. 5 sezonda 200 gol, bir o kadar da asist yapabilecek bir hayvan zaar.

Çok acayip adam çok.

Sir Douglas McGiven dedi ki...

peki ya yasin karacanın da aynı anda 10 numarayı giyiyor olması? takım içinde huzursuzluk yaratmasın...

varol döken dedi ki...

@d.mc gee
10 numara tespit:)

@dutchman
peter prospar!

emireri dedi ki...

dün akşam ki kasımpaşa maçını gördükten sonra y.d. yönteminde bunun da olması mümkündür, ha, nikiforenko değilde karşı takımın amc'si yada 10 numarası moritz olabilir mesela.!! ama bu tarz bir yönetim zihniyetiyle bir gün bu da mümkün..

AiiP dedi ki...

oyunu açar açmaz en free sinden taribo west ide defansımızın göbeğne alırdık heyy gidi günler heyy...

Turuncu Adana dedi ki...

Heyt be Adanasporuma bak nasıl atmış yarım düzine..

geloraptor dedi ki...

Nikiforenko ne Tsigalko'yla ne bir başkasıyla bir tutulabilir bu oyunda. Tsigalko ile nadiren de olsa kötü tecrübeler olmuştur ama Nikiforenko istisnasız her seferinde coşmuştur. En azından şahsi cm kariyerimde.

Minero dedi ki...

Yazmayayım yazmayayım diyorum dayanamyıorum. Sevgili dostlar Championship Manager ya da şimdiki adı ile Football Manager bir futbol simülasyon oyundur bunda hepimiz hemfikiriz. Yani CM ya d FM'yi oyun olmaktan çıkaran özelliği ise veritabanının sürekli güncellenmesi ve gerçek kişilerin yer almasıdır. Almanya, İngiltere gibi ülekelerde bu iş çok sistemli ve ciddi yapıldığı için Rooney'e Wonderkid yazarlarsa biliniz ki cidden iyidir ve şimdi gerçek hayatta ManU'dadır. Misal Halil ve Hamit kardeşler SC Wattenscheid'da ilk çıktıklarında canavarlarsa en büyük takımlara gidiyorlarsa, gerçekte şimdi de biri Bayern'de biri Schalke'de oynuyordur. Ama futbolcu veritabanı kafadan atılırsa ortaya balon oyuncular çıkar. Özellikle küçük ülkelerde (Belarus, Bulgaristan gibi küçük doğu avrupa ülkeleri) Sorun o balon oyuncuların özellikleri zamanla güncelleştirilmez ve yaşayan efsane olurlar.

Son olarak size Türkiye ile ilgili bir örnek vereyim. Zamanında CM'nin Türkiye ekibinden biri Yalovaspor maçında bir maç izler ve 9 numaralı adama yüksek CA ve PA yazar. Bundan sonra Temur Altunhan efsanesi doğar. Aynen Tsigalkolar, Nikiforenkolar, Todorovlar, Bosnjaklar gibi...

Adsız dedi ki...

cm 01-02 gol problemi olmayan bir oyun. bu yuzden messiciklerden cok vidicgiller daha onemli bence. 4. efsane artık savunmadan cıksa diyorum. assane ndiaye buna musaittir. reel hayattaki hikayesi de diğerlerinden farklı. en azından 3 ihlas bi elhamla beraber okuruz yazıyı.

Yasin dedi ki...

Shakhtar'ın vazgeçilmez üçlüsü,
Assane Ndiaye, Okoronkwo (Bursa'ya geldi gibi oynamadan gitti gibi) ve Aghahowa, CM 01-02 nin anahtarı, bu üçlüyü transfer edebilecek kadar gücü olan bir takım seçmek yeterdi.