22 Ocak 2010 Cuma

DEXTER SOUNDTRACK





















2 gündür Winamp'te dönüp durunca yazmanın gerekli olduğunu düşündüm. Süpersonik dizi Dexter'ın hemen hemen aynı süpersoniklikteki soundtrack albümü. Dexter hikayenin geçtiği coğrafya, dekorlar, dizinin süresi ve bir dolu öğesi ile diğer dizilerden açıkça ayrılan bir eser. Bunu müziklerini duyduğunuz anda da çok net hissediyorsunuz. Dizi Miami'de geçiyor.Miami çok fazla göçmenin (özellikle Hispanic kökenli) yaşadığı bir şehir. Dolayısıyla soundtrack albümüne de bu Latin havası sinmiş durumda. Zaten bir dolu Latin barı da dizinin mekanları arasında. Ayrıca yine birçok Latin kökenli karakteri barındırıyor bünyesinde. Albümün ilk yarısını bu Latin soslu şarkılara ayrılmış olarak görebiliriz. Ama tabii bu müzikal yolculuğu TV tarihinin en iyi jeneriklerinden birine eşlik eden en iyi tema müziklerinden birisi eşlik ediyor. Rolfe Kent'in bestelediği Dexter Theme. Albümde bu melodinin Kiny tarafından yapılmış bir de coverı var. Zaten o coverdan sonra da albümü tamamen Daniel Licht eline alıyor. Licht, Children Of The Corn II, Thinner, Bloodline, Bad Moon gibi karanlık ve kanlı filmlerin ve Gregg Araki'nin Splendor filminin de bestecisi aynı zamanda. Bu ve diğer filmlerindeki işleri nasıldır bilemiyorum ama Dexter'da harika bir iş çıkarmış. Albümdeki Escalation, Shipyard, The House, I Can't Kill, Courting The Night, Hide Your Tears, Astor's Birthday ve tabii efsaneleşmiş Blood Theme melodilerinin enfes olduğunu düşünüyorum. 25 şarkılık bu şölenin sonunda Blood Theme'in söz yazılmış hali olan bir rap şarkısı, Jon Licht tarafından seslendirilen Die This Way var.

Diziyi seviyorsanız, albümü de kaçırmamanızı tavsiye ediyorum. Benzer ABD dizilerinde, bölüm başı çalınan ve o bölümdeki temaya göre değişen şarkılı bir yapı yerine seriyle bütünleşmiş, dizi için yapılmış ve atmosferi çok iyi yansıtan bir albüm. Die This Way'in youtube'da dizini hayranları tarafından hazırlanmış videosunu ekleyeyim bari.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Dexter'in acilis jenerigi benim nazarimda bugune kadarkilerin uzak ara en iyisi. Tema muzigi de bir diziye bu kadar uyabilir. Bolum icerisinde calmaya basladigi anda bilirsin ki Dexter gene bir tirad dokturecek. Dizinin kendisine zaten laf yok, edenin de adresini Dexter abime veririm.

Barakuda dedi ki...

dizinin kasvetli ve aynı zamanda naif havasını tamamlayan en önemli etken kesinlikle müzikleri..

main theme zaten efsanedir ama benim gözümde astor's birthday(bilinen adıyla party) en muhteşemidir.. insanın içine hem hüznü, hem umudu, hem karamsarlığı aynı anda yerleştirir..

looptur..

şahsen bu blogda dexter'la ilgili her yazı çok hoşuma gidiyor.. kıymeti ne kadar bilinirse o denli mutlu oluyorum işte.. evet garip bir mutluluk belki ama öyle işte.. en safından.. dexter sevgisi, dexter morgan sevgisi, michael c. hall sevgisi, deb, müzikler vs diye gider böyle.. tarifi pek de mümkün olmayan bir sevgi yaratır bünyede.. tıpkı chuck gibi..

Fabio Luciano dedi ki...

aynen barakuda

McDennis dedi ki...

Merhaba,

Geçen yıl, gayet soğuk, ayaz mı ayaz bir Glasgow gecesi... Sınavlar, kütüphane, yurda geri dönüş.. Kulakta iPod, saat 01.40 suLarı, kütüphane sınav zamanı gece 2'ye kadar açık... Dexter'e o dönemler başlamış ve 1 ay içinde 2.5 sezonu bitirmiştim. GEce rüyaLarıma faLan giriyordu yani, o derece.. Sokaktaki herkese o gözLe bakıyosun bir dönem.. Neyse, kulakta iPod, Dexter Soundtrack.. Kapı gıcırtısı ve bir keman sesi.. ses bayağı açık, karanLık yol, tırsmak, hemde çok tırsmak ama aynı zamanda zevk aLmak.. Dexter bööLe bişey... Die this Way şarkısında 'Mr D-E-X, just another bLood to get some rest' sözLeri enfestir... Tüm izLeyenLere saygıLar,seLamLar..

McDennis