21 Ocak 2010 Perşembe

EL LOCO'DAN VEDA

























Rene Higuita, aktif futbol kariyerini sonlandırdığını resmen açıkladı
. "Daha hala oynayacak mıydı bi de" diye sormayın, geçtiğimiz sezon Kolombiya Primera'da Deportivo Pereira takımının formasını giyiyordu. 43 yaşında. Bu adamı Kolombiya'da uyuşturucu ticaretinin olduğu bir sokakta köşe başına koy, hiç sırıtmaz, zira zaten tipine bakıldığında hangi kirli işin arkasında acaba diye düşündüren bir hali vardır. Zaten düşündürmekle kalmamıştır bizzat bu işlere bulaşmıştır da. 1993 yılında Kolombiya'nın iki uyuşturucu baronu Pablo Escobar ve Carlos Molina arasındaki hesaplaşmaya da bulaşmıştır. 1989 Forbes dergisine göre dünyanın en zengin yedinci adamı olan Pablo Escobar, Carlos Molina'nın kızını kaçırmış ve fidye istemiş. Fidye parasını da götürmek Rene Higuita'ya düşmüştür. Molina'nın kızı serbest kalmış, Higuita da katkılarından ötürü 64 bin doları cebe indirmiştir. O sırada hala milli takım kalesini koruyan Higuita "ben futbolcuyum, ne bilirim fidye işlerini" diye saf ayağına yatsa da hapis cezası almış ve Kolombiya milli takımının sürpriz adayları arasında gösterildiği 1994 Dünya Kupası'na gidememiştir. Herkes onun 1995 Eylül ayında İngiltere ile Wembley'de oynanan özel maçta Jamie Redknapp'ın şişirdiği topa yaptığı Akrep Vuruşu'nu hatırlar ama benim aklımda 1990 Dünya Kupası ikinci turunda, Kamerun maçında yaptığı hata ve Roger Milla'nın golleriyle kalmıştır.

43 yaşında Higuita. Kariyerinde sadece bir kez Amerika kıtasının dışına çıktı. Onda da 1992-93 sezonunda Maturana, Valderrama gibi isimlerle gittiği Real Valladolid'de çok çılgın bulundu ve 15 maç sonunda ülkesine gönderildi. Babasını hiçbir zaman tanımamıştır ve annesi tarafından büyütülmüştür. Zaten soyadı da babasından değil annesi Maria Dioselina Higuita'dan gelmiştir. Kolombiya sokaklarında sebze satarak geçmiştir küçüklüğü.Kaleciliğe başlaması ilginç olmuştur. Medellin'deki okul takımında forvet oynarken, Independiente Medellin takımının oyuncu avcısının maçlarını izlemeye geldiği gün, takım kalecisinin sakat olması üzerine kaleye geçmiş ve hünerleriyle dikkati çekmiştir. Kolombiya ağırlıklı olmak üzere, Meksika, Venezuela ve Ekvator'da da forma giydi. Kariyerinde en uzun oynadığı takım 2 farklı dönemde, toplam 9 yılla Atletico Nacional'dir. 2005'te futbolu bırakmıştı ama 2 yıl sonra Venezuela'nın Guaros de Lara takımıyla futbola dönmüştü. 68 kez milli olduğu Kolombiya milli takımıyla 8 golü var. Frikik ve penaltılardan. 1989'da Francisco Maturana yönetiminde Libertadores Kupası'nı kazanan Asprilla'lı, Escobar'lı, Alvarez'li Atletico Nacional'in kalesini koruyordu. Bu takımla da Kolombiya şampiyonlukları var. 1995'te de yine aynı takımla Libertadores Kupası finali oynamıştır.

2005 yılında Cambio Extremo isimli TV şovu için 7 farklı estetik ameliyat geçirmiş ve saçını kesmiştir. Zira Survivor'ın Kolombiya versiyonu olan La isla de los Famosos: Una Aventura Pirata isimli yarışmada yer alacaktır ve kendi ifadesine göre "TV ekranından insanlara daha doğru düzgün tipli bir adam göstermek istemiştir". 2008 yılındaki halinden bir görüntü aşağıda.

7 yorum:

Unknown dedi ki...

escobar ı öldüren zihniyet.buna niye bi şey yapmamış,tuhaf.

mozlu dedi ki...

akrep vurusunu yaptığı sırada hakem duduğu çalmıştı, öyle sanıldığı gibi maç ıcınde yapılmış bir kurtarış değildi...yıne de saygımız sonsuz o harekete...

varol döken dedi ki...

her insan güzeldir...

varol döken dedi ki...

gelin canlar bir olalım...

varol döken dedi ki...

içimde büyük bir sevgi var tutamıyorum, daçmen gel bi sarılayım sana...

varol döken dedi ki...

hayır bizim işyerinde de diğerlerinde olduğu gibi içmek yasak...

evet maket yaparken sıkılan tutkalları arada kokluyor olabilirim...

Baran Doğan dedi ki...

Danny Trejo'nun halaoğlu
http://www.collider.com/uploads/imageGallery/Danny_Trejo/danny_trejo.jpg