7 Ocak 2010 Perşembe

HOCA JR.

























Hakemlerden gidiyoruz bugün. Acaipti mahalle maçları zamanında. Hatırlarsanız olmayan bazı kurallar yaratılmış (bel üstü, elden gol olmaz gibi), bazı olan kurallar da es geçilmiştir (ofsayt, kaleciye geri pas gibi). O maçlarda ender görülen şeylerden birisi de, oynayan çocuklardan birisinin abisinin, babasının, olmazsa mahallenin usta ayak abilerinden birisinin hakem olmasıdır. Mahalle maçında hakemle oynamak demek, artık üst düzeye ulaştığının göstergesidir. Hatta biz zamanında şu kırmızı Coca-Cola kutularından kırmızı kart, turbo sakız kabından da sarı kart yapmıştık. Neyse sonuçta yukarıda da söylediğim gibi mahalle maçlarında hakem yapılacaksa bu iş mutlaka yaşça en az 4-5 yaş büyük abilere verilirdi. Zira 13-14 yaşındaki çocukların maçında 10 yaşındaki çocuk hakemlik yapamaz. Son yıllarda, hakemliğe genç yaşlarda başlamış uluslararası mertebedeki Lubos Michel'i biliyorum. 32 yaşında Leeds United-Galatasaray gibi inanılmaz yüksek tansiyonlu bir maçın altından başarı ile kalkmış, Elland Road gibi insanların intikam hırsıyla dolduğu bir stadyumda 5. dakikada Galatasaray lehine penaltıyı çat diye çalmıştır.

Ama bu yaş işinde bu hafta sonu bir çığır açılacak İngiltere'de. 24 yaşındaki Michael Oliver, cumartesi günü Fulham'ın kendi evinde oynayacağı maçı yönetecek ve Premier Lig tarihindeki en genç hakem unvanını ele geçirecek. Bundan önceki rekor, geçtiğimiz yıl Premier Lig'de düdük çalan 25 yaşındaki Stuart Atwell'de idi. Ancak Atwell'in şansı pek iyi gitmemiş, League One'da Watford ve Reading arasında oynanan maçtaki meşhur "hayalet gol" hadisesine imza atmıştı.

1 yorum:

10ur1905 dedi ki...

Ancak İngiltere'de bu hafta oynanacak Fulham v Portsmouth, Burnley v Stoke City ve Liverpool v Tottenham maçları dondurucu soğuklar nedeniyle ertelendi.

Genç hakemin şansı yokmuş bu hafta.