5 Ocak 2010 Salı

HOLLANDA'NIN APPRENTICELERİ

























Hollanda futbolu ve oyuncu üretimi hakkında sanırız konuşmaya gerek yok. Hem kendi içinden oyuncu çıkarma hem de yurt dışında, kuzey liglerinden ve Güney Amerika'dan oyuncu getirip, oyuncuları işleyerek dünya futboluna kazandırma açısından büyük aşama kaydetmiş durumdalar. Geçtiğimiz yıl da yine önümüzdeki birkaç sene içerisinde, yurt dışına açılabilecek oyuncuları vitrine çıkardılar. Bizim FC Utrecht altyapısından gelen, 19 yaşındaki orta saha oyuncusu Gianluca Nijholt, Feyenoord'un yeni kanat akıncılarından Leroy Fer, 18 yaşındaki Groningen'li orta saha oyuncusu Leandro Bacuna, Ajax'ın yeni Belçikalı defans üretimi Toby Alderweireld, Sparta Rotterdam'ın gençleri Kevin Strootman ve Erik Falkenburg ve RKC Waalwijk'ın forveti Charlison Benschop bunlardan bazıları. Bu oyuncular takımlarının kadrolarına yavaş yavaş oturmaya başladılar. Aşağıda da 2010 yılında, kendilerini Eredivisie'de tanıtması muhtemel oyunculardan bazıları var.

Luc Castaignos ile başlayalım. Aslında ondan daha önce birkaç kez bahsettik. 2009'da Almanya'da yapılan 17 yaş altı Avrupa şampiyonasının gol kralıydı. Hollanda futbol tarihinin 17 yaş altı gruplarından en fazla gol atan futbolcusu. Nijerya'daki dünya şampiyonasında da kadordaydı ama pek varlık gösteremedi. Yine de daha 17 yaşında olmasına rağmen İngiliz kulüpleri peşinde. Özellikle Arsenal başta olmak üzere Real Madrid, Manchester United, Liverpool FC, Hoffenheim, Bayern München ve Chelsea onunla ilgileniyor. Bu sezon Harkemase Boys ile oynanan kupa maçıyla ilk kez Feyenoord A takımı formasını giydi. Stili Thierry Henry'e benzetiliyor. Büyük patlamasını yapmaya az kaldı haberiniz olsun.

Ajax'ın yeni yıldız adayı Christian Eriksen ile devam edelim. Hala A takımla hiçbir maça çıkmadı. Ama 17 yaşındaki forveti Martin Jol geleceğin en büyük yıldız adaylarından birisi olarak görüyor. A1 takımıyla Ocak ayından bu yana 17 golün altında imzası var. Danimarkalı oyuncu Klaas-Jan Huntelaar'ın son vuruç becerisinin yanına, onda çok öne çıkmayan teknik kapasiteyi ve pozisyon alma becerisini de eklemiş durumda. Şimdilik Suarez ve Pantelic'in uyumlu birlikteliğini bozacak gibi durmuyor ama gelecek sezondan itibaren ismini duyacağız.

Oyuncu keşfi konusunda uzmanlaşmış bir başka kulüp olan Groningen'den Darryl Lachman'a geçelim. Soyadı "gülen adam" anlamına geliyor. "Groningen Lachen met Lachman" tam Türk basınının başlığı. O da henüz Groningen forması giymedi. Ajax altyapısından yetişmiş olan ama 2008'de Groningen'in yolunu tutmuş bir genç. Ajax'ın kendi yetiştirdiği ya da ucuza transfer ettiği adamı başka kulüplere bedava verip, sonra çuvalla para ödeyip geri alması meşhurdur. Defans oyuncusu için de aynı şey geçerli olabilir. Bu sene birkaç maçta sahaya çıktı. Yaşına göre, fazla sayıda geçirdiği sakatlıkları atlatırsa ismini duyurabilir.

Heerenveen'in yeni "prolific striker" adayı Samir Fazli'ya geçelim (resimde). FK Makedonija takımında oynarken, Heerenveen'in Balkan scoutlarından Dragan Putevski tarafından keşfedildi ve 200.00 euroya Friesland kulübüne transfer oldu. Henüz sadece 1 maçta oynadı ama 18 yaşındaki oyuncu hem Heerenveen için hem de Makedonya futbolu için çok önemli bir golcü olarak yetişecek. İki ayağını da çok iyi kullanabiliyor. Goran Pandev'in veliahtı yolda.

Son olarak Feyenoord'lu defans oyuncusu Stefan De Vrij'a göz atalım. 10 yaşında Feyenoord'un futbolcu seçmeleri için düzenlediği günlerden birisine katılan ve yetkililerin hemen gözüne çarparak kadroya katılan De Vrij bu sezon ilk kez Feyenoord formasını giydi. 2012 yılına kadar kontratı mevcut. Hollanda 17 yaş altı takımının da düzenli oyuncusu.

Hiç yorum yok: