26 Ocak 2010 Salı

ORPHANED LAND-THE NEVERENDING WAY OF ORWARRIOR
























Dün
Ortadoğu'nun müzik dünyasına sunduğu en egzantrik gruplardan birisi olan Orphaned Land'in dördüncü stüdyo albümü "The Never Ending Way of ORWarriOR" piyasaya sürüldü. Tam 6 yıl bekledi hayranları bu albüm için. Aslında 2009 ağustos ayında tüm şarkılar hazır ve kaydedilmiş durumdaydı ama son rütuşlar için beklendi. Albüm, Orphaned Land tarihinin ikinci konsept albümü. Bir önceki albüm Mabool, Tanrı'nın yarattığı ve 3 farlı dini temsil eden 3 meleğin (bir bakıma peygamberin) hikayesini anlatıyordu. Bu albümün de konsept olması grubun bu tarzda devam edecekleri yönünde bir işaret olabilir. Albümde ışığın koruyucusu bir savaşçının karanlığa karşı verdiği mücadele anlatılıyor ki "OrWarrior" Işık Savaşçısı anlamına geliyor. Orphaned Land kurulduğu andan itibaren Ortadoğuda müslüman-yahudi düşmanlığınınüzerine giden ve barış ortamının sağlanması için mesajlar veren bir grup. Müzikleri de çok geniş bir coğrafyadan etkilenimler içeriyor. Bu görsel anlamda da yansımış durumda. Örneğin grubun ikinci albümü Sahara'nın kapağı Sultanahmet Camii'nin kubbesinin içerinden çekilmiş bir fotoğrafıdır. Albümlerde sık sık müslüman müzisyenlerle çalışırlar ve sürekli bu kültüreden çıkma enstrümanlar kullanırlar. Darbuka, kanun, ud gibi..Bu albümde de yine o izleri görüyoruz.

15 şarkıdan oluşan ve 79 dakika süren bir yolculuk TNWOO. Albüm Yemen yahudilerine ait halk türküsü olan "Sapari" ile açılıyor. Kapakta Orphaned Land yazmasa rahatlıkla bir tasavvuf ayininden çıktığını düşünebilirsiniz şarkının. Şarkıda Yemen yahudilerinden bir kadın vokal olan Shlomit Levi gruba eşlik ediyor. Şarkıyı çok beğendiğimi söylemeliyim. Ardından brutal vokalle darbukanın aynı şarkıda dinlenebileceği 7 dakikalık bir eser geliyor: From Broken Vessels. Her konsept albümde gördüğümüz, albümün birbirinden ayrılmış bölümlerden oluşması burada da var elbet. Akustik gitar, elektro gitar, bas gitar, davul ve perküsyon, ney, ud, keman, darbuka, klavye, tef, kanun, saz, buzuki gibi enstrümanların tümü albümün geneline dağılmış durumda. Orphaned Land'i bugüne kadar hiç dinlemeyenler için iyi bir başlangıç olabilir albüm. Genel bir tanım yapmam gerekirse, Opeth'in Mikael Akerfeldt'inin vokal stilinin yukarıda saydığımız enstrümanlara oturttuğunuzda ve temaya da dini motiflerle bezenmiş sözleri oturttuğunuzda Orphaned Land'e ulaşıyorsunuz.

























Orphaned Land hayranları zaten kaçırmazlar ama genelde de bu tarzı seven herkese tavsiye edilir. Bir de albümün sınırlı olarak piyasaya sürülen Limited Edition versiyonunda poster, tişört, çıkartma, aksesuar gibi zamazingoların olduğunu haber vereyim. O taraflara düşerse atlayan atlasın üzerine. Hadi bir de Sapari'nin youtube linkini vereyim.

4 yorum:

Majesty dedi ki...

2 gündür dinleyemedim albümü, bekliyordum. Benim sayfaya yazacak bir şey bırakmamışsın teşekkürler yazı için :) Opeth ile benzerliği de bir ben mi söylüyorum diye kendimi yiyordum

anten kafalı celocan dedi ki...

erkin baba ve orphaned land düeti -yazının sonunda belirtilen Limited Ed.'da bulunan- "estarabim" aynı zamanda http://www.myspace.com/orphanedmyspace de. albümle OL uzun zaman süren hasrete son verirken, albümü dinledikten sonra bir de erkin baba kulaklarımızın pasını alıyor.

Can dedi ki...

Çok da kral adamlar aynı zamanda. Mail atmıştık bir sefer Eskişehir'de konsere gelirler mi diye sormuştuk. Ayarlanması durumunda seve seve gelebileceklerini belirtmişlerdi. Bayadır dinlemeyi bıraktım ama bakmak lazım bu albüme.

solo dedi ki...

bi de rapid linki olsaydı dadından yenmezdi!!!