21 Ocak 2010 Perşembe

TOP 10 PAHALI TABLO

























Black Pearl'den gelsin bu post. Ne zamandır blogun Top 10 kontenjanına almak istiyordum da şimdi nasip oldu. Kendisi sayesinde bugüne dek gittiği şehirde ilk olarak atkı ve forma arayışına giren bendeniz iki tablo, üç heykel görmüştür de biraz ilim irfan sahibi olmuştur. Teşekkür ediyorum ve listeye geçiyorum efendim. Madde başlıklarının üzerine tıklayarak resimleri görebilirsiniz.

10-Massacre of The Innocents (Paul Pater Rubins): Masumların Katli (Beytullahim'deki çocuk katli), Belçikalı ressam Rubens tarafından çizilmiş iki farklı tabloya verilen isimdir. Tablolarda, Matta İncili'nde yer alan Masumların Katli isimli bölüm betimlenmiştir Tablo 2001 yılında, Flaman ve Hollandalı ressamlar hakkında bir uzman olan George Gordon tarafından, Londra'daki Sotheby's müzayede salonundaki bir açık artırmada fark edildi. Gordon, hemen hemen aynı dönemde çizilen Samson ve Delilah ile benzeşen özelliklere ve stile sahip olan tablonun, Rubens tarafından çizildiğine ikna oldu. Tablo Sotheby's'de 10 Temmuz 2002 tarihli müzayedede 49,5 milyon pounda satıldı. Ressam hayatının sonuna doğru, 1636 ile 1638 yılları arasında, Masumların Katli'nin ikinci bir versiyonunu çizdi. 1706'da Münih'teki Alte Pinakothek müzesi tarafından satın alınan bu tablo halen orada sergilenmektedir. Ressam 1600 ile 1608 yılları arasında, Caravaggio, gibi İtalyan barok ressamların eserlerini incelediği bir İtalya gezisine çıkmıştı. Masumların Katli'nde ressamın bu gezide öğrendiklerinin izleri vardır. Tablolardaki açık dramatik stil, sahnenin duygusal dinamizmi ve zengin renkler bu İtalyan etkisinin sonucudur. Ayrıca chiaroscuro tekniğinin (karanlıkla aydınlığın zıtlığından yararlanma) kullanılması da yine ressamın İtalyan ressamlarından etkilendiğinin göstergesidir.

9-Bal du Moulin de la Galette (Pierre August Renoir):
1876 yapımı Renoir’in impressionism (izlenimcilik) tarzı olan yağlı boya çalışması. Bu resimden iki tane yapmıştır. Eni 2 metre olan bir tanesi Paris Musee d’Orsay ‘da sergileniyor. Küçük boyutta olan resmin nerede oldugu bilinmiyor. Hangi resmin ilk yapıldığı da henüz öğrenilmemiştir. Resimde Paris'in Montmarte bölgesinde düzenlenen Moulin de la Galette Balosu'nu cizmistir.O zamanlar Paris'in en yüksek tepesi olan bölgededir organizasyon ve resimdeki herkes mutlu görünmektedir. Resimdeki bütün kadınlar Renoir’in mahallesindendir ve erkekler Renoir’in iş arkadaşlarıdır. Tablo 1990’da Franklin D. Roosevelt'in büyük oğlunun eski eşi tarafından 78,1 milyon dolara satın alınmıştır.

8-Portrait of Dr. Gachet (Vincent Van Gogh):
1890’da yapılmış bir yağlı boya çalışmasıdır ve Van Gogh’un başyapıtlarından birisi olarak bilinir. Resimdeki şahıs Van Gogh'un yakın arkadaşı, fizikçi Dr. Paul Gachet'dir. Resmin çok ilginç bir hikayesi vardır. Japon zengin Ryoei Saito tarafindan 1990’da 82,5 milyon dolara satın alınmış, Saito resmi aldıktan 6 yıl sonra vefat etmiştir. Soylentilere gore resim ve Saito beraber defnedilmiştir, zira Saito'nun ölümünden sonra, resim hiç bir müzayedede görülmemiştir. Bu olay hakkında sanat tarihçisi Cyntia Saltzman, 1998 yılında Portrait of Dr Gachet: The story of a Van Gogh Masterpiece kitabını piyasaya sürmüştür.

7-Triptych (Francis Bacon):
İngiliz ekspresyonist ressam Francis Bacon'un eserlerinde, genelde bir figür, kapatılmış/kafeslenmiş olarak bir iç mekanda resmedilir. İnsan tenini derisi soyulmuş, kasap penceresinde asılı hayvan eti ile ilişkilendirerek betimler. Figürler çarpılmış, güçlü bir devinim içinde hapsolmuş, bir girdaba ya da fırtınaya kapılmış gibilerdir. Tuvaller, genelde dini konuları resmeden ortaçağ resimleri gibi triptik (yan yana ve birbiriyle ilişkili üç resmin oluşturduğu pano şeklindeki hareketli grup resimler) olarak tasarlanır ancak işlenen konu olarak insanoğlunun yozluğu, kötülüğü ve karanlığına değinilir. Bacon bu resmi 1976'da yapmıştır ve Rubens'in üçlü resmi, triptych The Descent from the Cross'tan etkilenmiştir. Resim, 2008'de 86,2 milyon dolara satılmıştır.

6-Adèle Bloch-Bauer II (
Gustav Klimt): Klimt'in listedeki diğer resmiyle aynı kaderi paylaşmıştır, aşağıda okuyacaksınız. Bu resimde Klimt, altın ve gümüş renkleri kullanmamış ve daha çok çiçekli desenler yapmıştır. 1912'de yapılan resim 2006'da 87,9 milyon dolara satılmıştır.

























5-Dora Maar au chat (Pablo Picasso): Resimde görülen şahıs omzunda kediyle sandalyede oturan Dora Maar'dır ki, Picasso kendisinin çok resmini çizmiştir ve ressamın sevgilisi olarak bilinir. Picasso'nun bu resmi bir kubist çalışmadır. Picasso, Georges Braque ile kübizmin temellerini atan ressam olarak bilinir.Kübist tabloların genel özelliği, geometri ve geometrik şekillerin kullanılmasıdır. Resmedilen nesneler geometrik formlar oluşturacak şekilde basitleştirilmiş, yahut geometrik şekillere bölünmüştür. Kübizmin bir diğer özelliği de uzaydaki 3 boyutlu bir cismi 2 boyutlu yüzeye aktarma çabasıdır. Bu amaçla Picasso, şekilleri yanal yüzeylerine bölüştürüp her birini iki boyutlu yüzeyde göstermeye çalışır. Resmi 2006'da 95,2 milyon dolara bir aile satin almıştır, malesef herhangi bir müzede gösterime açık değildir.

4-Garçon à la pipe (Pablo Picasso): Pablo Picasso'nun 1905’de 24 yaşındayken yaptığı resim. Yağlı boya resimde, İranlı bir genç sol elinde pipo tutuyor, basinda da çiçeklerden bir taç var. Deneme resimlerinde görülüyor ki, Picasso çocugu değişik pozisyonlarda otururken çizmiş. Resmin deneme çizimlerini bitirdikten sonra 1 ayda resmi yağlı boya ile çizmeye karar vermiş. Çizdikten sonra da arka plana daha uyumlu olması için, başına çiçekten taç yapmaya karar vermiş. Picasso genelde civarda yaşayan insanları resimlerinde kullanana bir ressam. Bu genç hakkında çok fazla bilgi edinilmese de Picasso'nun stüdyosunun civarında çok gezdiği biliniyor. Bu nedenle resimde poz vermek için gönüllü olduğu sanılıyor. Picasso resimdeki genç için şunları söylemiş: He was one of the local types, actors, ladies, gentlemen, delinquents... He stayed there, sometimes the whole day. He watched me work. He loved that. Resim 2004'de 104,2 milyon dolara satılmıştır.

3-Portrait of Adele Bloch-Bauer I (Gustav Klimt): Adele Bloch Bauer I, art nouveau ustası Avusturyalı ressam Gustav Klimt’in "başyapıt" olarak nitelendirilen resmidir (tepedeki resim). Resim 1907’de bitmiştir. Bu resmin İkinci Dünya Savaşı sırasında Adele Bloch Bauer’in evinden çalındığı iddia ediliyor. Çünkü resimdeki bayan ve ailesi yahudi oldugu için eşyaları yağmalanmıştır. Daha sonra Viyana'daki Belvedere Müzesi'nde diger Klimt resimleri gibi sergilenmiştir. Seneler süren mahkeme sonucunda, 2006 yılında,tablonun Adele Bloch Bauer’in yeğeni olan Maria Altmann’a geri verilmesine karar verilmiştir. 2006’da Maria Altmann resmi Christie’s müzayedesinde satılığa çıkarmış ve 135 milyon dolarlık rekor fiyata satmıştır. Şu an (maalesef) resim New York'taki Neu Galerie Müzesinde. Benim en çok begendiğim ressamğn en çok begendiğim resmidir. Sayesinde art nouveau‘ya ilgi duydum ve o tarzda resimler yapmaya başladım (FD'nin notu: Altmann da kıymetini bilip satmayaydı o kadar badire atlatmış resmi, nankör kedi).

2-Woman III (Willem de Kooning): 1953’de Hollandalı ressam Willem de Kooning tarafından yapılmış bir resim. Soyut dışavurumculuk (soyut ekspresyonizm) 1940'ların ortalarındaNew York'ta ortaya çıkan, ressamların gerçek nesnelerin temsiline yer vermeden kendilerini sadece renk ve şekillerle ifade ettikleri bir tür soyut sanattır. Resim 2006'da David Geffen tarafından 137,5 milyon dolara satılmıştır.



1-No 5 (Jackson Pollock-Dripping)
: 1948’de Amerikalı ressam Jackson Pollock’un dripping tekniğiyle yaptığı resim (aşağıda). Fırçayı boyaya batırdıktan sonra tuvalin üzerinde gezdire yoluyla oluşan tekniğe damlatarak resim yapma tekniği de diyebiliriz. David Geffen , 2 numaradaki Woman III'ü sattıktan 1 ay sonra Meksikalı iş adamı David Martinez'e de bu tabloyu 140 milyon dolara satmıştır. Amerikalı film ve müzik yapımcısı olan Geffen'in koleksiyonu için otoriteler "savaş sonrasında dünya üzerinde oluşan en değerli koleksiyon" yorumunu yapmaktadırlar. Geffen aynı zamanda bu resimleri zamanında, sonradan kâr edeceğini düşünerek satın almış ve ne kadar ileri görüşlü olduğunu kanıtlamıştır.

by Blackpearl

FD'nin notu: Şu 1 numarayı ben lisede resim dersinde yapsam sınıfta kalırdım. Lanet olsun böyle kadere...








13 yorum:

Can dedi ki...

Babam ressam olduğundan iyi kötü içinde olduk bu resim işinin. Notuna katılıyorum; hiçbir zaman anlam veremedim bu soyut işlere. Cem Yılmaz gibi "boyan bitmiş" diyorum. 140 milyon dolar a da ne denir bilmiyorum. Hiçbir zaman anlamamışımdır fiyat belirleme hikayelerini. Bunu bu kadar özel yapanın ne olduğunu parayı verene sormak lazım. Pollock işini biliyomuş.

Adsız dedi ki...

Anaaam listeye bak. Bildiğin sanat galerisi olmuş ya bura. Vay bana vaylar bana. Şarabı uzatsana ordan.

diren ayhan dedi ki...

Rembrandt ın kıymetini bilmeyen sanat dünyası batsın !!

Raziel dedi ki...

Geffen ne pis adammışsın sen ya. İki resimden 277,5 milyon dolar almış terbiyesiz.

ihk dedi ki...

sadece lunu söyleyebilirim 7 ve 10 numaralar çok ucuza gitmiş. özellikle 10 numaraya ne kadar para verilse azdır.

Sosyal_FB dedi ki...

Bunlara para verip alan var he mi?

"Arap yağı bol bulunca..." derler ya, demek elalem de parayı bol bulunca aynını yapıyormuş.

YK dedi ki...

Sanatçı gözüyle bazılarını yorumlayayım...
10 numara ... iyi çizmiş..helal 3 boyutu iyi vermiş...
9..bu da güzel olmuş. Eline sağlık diyorum..
8. bizim eski bakkalda benzer bi çalışma vardo..veresiye veren..peşin veren bakkal portresi..Bu ordaki veresiye veren bakkala pek benziyor..Bizim bakkala bunun fiyatını söylesem, dükkanı kapatır yeminle..
7. bu biraz enteresan bi calısma olmus (ömer üründül)
6. yüzü en büyük teyzemin yüzüne benzemiş.
5. Bunu ilkokula giden kuzenim çizse, yüzünü yamuk çizmişsin der 0 ı basar öğretmeni..
4. Picasso yüz çizmeyi bu çalışmasında öğrenmiş .İki çalışma arasında bariz fark var.
2. Şişman ve çirkin olmuş..
1. FD'nin yorumunun üstüne yorum olmaz burda.

varol döken dedi ki...

bana mutluluğun resmini satın alabilir misin abidin?

varol döken dedi ki...

@can
cem yılmaz dedin adam şimdi önümden geçti:) valla resimleri gösterip ne diyorsun abi diyecektim de sanatta para yok oğlum, reklama devam falan der canım sıkılır, bir resim çizerim, güneşli bulutlu bir boka benzemez daha çok canım sıkılır...

bu arada bu blogda gördüğüm en özenli çalışma diyeyim, pollock'un resmi gibi karışsın ortalık:)

Ortega dedi ki...

Blogger dediğin entelektüelite sahibi olamaz mı birader?

Protanopia dedi ki...

Hiçbir resim 2-3000 TL'den fazla etmez.

Parası dünya(yazar burada bok demek istiyor) kadar olan adamların göstermelik işleri bu boyuta getirmiştir kanaatimce.

O bir numara nedir hakkaten, ben herhangi bir şekil de göremedim, var mı yok mu?

Black Pearl dedi ki...

Pollock’un dripping resmini begenmeyenler, dexter’in kan damlalarini kagida sicratmasinda da etkilenmiyorlarsa adam diilim.
Bu resimde sekil falan yok, her zaman sekil olmasina gerek yok zaten. Bir numara olmasinin sebebi de bu zamanda olmasi ve paranin miktari yoksa cok sene önce satilmis resimleri su an yine muzayede'ye cikarsan coktan pollock'u gecer.

7 ve 10 numara ucuza gitmis diyen kisi, satis tarihlerine bak. Bazilari cok seneler önce satilmis, o zamanin parasayla belki bir numarayi bile gecer, ama miktar söz konusu olunca ortaya cikan liste bu.

Diren ayhan, burada muzayede satilan resimler var. Rembrandt'i bu dönemde kimse satmaz o yuzden yok listede. Eger satilisa ciksa merak etme listenin bir numarasi olur ve hic bir resim gecemez.

Canarino size küsmüs durumdayim su anda.

bussballer dedi ki...

1 numaradaki resim Stone Roses'ın şarkılarında geçer, albüm kapağı olarak kullanılmışlığı vardır.