4 Ocak 2010 Pazartesi

"YIKILMAYAN" LEEDS VE JERMAINE BECKFORD

Manchester United'ın, dün öğlen saatlerine kadar, FA Cup'a katıldığı ilk turda veda ettiği son tarih 7 Ocak 1984'tü. Kupanın 3. turunda Bournemouth onları 2-0 ile geçmişti. O zamanlar takımın başında Ron Atkinson bulunuyordu. 3 yıl sonra göreve gelen Alex Ferguson döneminde bugüne kadar hiç aynı duruma düşmediler. Leeds United aşağı yukarı, tam 25 sene sonra, dün, bunu tekrarladı ve Sir Alex, United kariyerinde ilk kez çok erken FA Cup defterini kapattı. Hadi bir tarih notu daha verelim. Bunu deplasmanda başaran son takım da Tottenham Hotspur'du. 9 Ocak 1980 yılında, United'ın kupaya dahil olduğu ilk turda, onları Old Trafford'da 1-0 mağlup ederek turu geçtiler (White Hart Lane'deki ilk maç 1-1 bitince, ikinci maça uzamıştı). Bu yüzden Leeds'in yaptığı çok büyük bir işti kabul etmek lazım. Bunun konuk ekip için ayrı bir değeri var. İngiliz futbolunun derbi olmayan önemli rekabetlerinden birisidir Manchester-Leeds rekabeti. 2004 yılından beri Kuzey İngiltere rekabetinin iki tarafı karşı karşıya gelemiyordu, zira Leeds United o günden bu yana, önce bir uçurumun dibine düşmüş, sonra da ancak toparlanmaya başlamıştı. Old Trafford'a eskinin fırtınası olarak çıktılar ve adeta "League One'da oynarken bile, göğsümüzde Leeds United arması varsa, büyük arenaların takımıyız" mesajını verdiler. Zaten bu sezonki grafiklerini sürdürürlerse gelecek yıl, eski savaş alanına dönmelerine 1 adım kalacak. Leeds, League One'da 1 maçı eksik olmasına rağmen, en yakın takipçisi Norwich City'nin 8 puan farkla önünde lider durumda. Sadece 1 kez mağlup oldular. Başlarında, Blackpool ile büyük işler başaran ve takımın son 35 yıllık tarihinde, lig ve kupalarda en iyi derecelerinin altına imza atan Simon Grayson var. 40 yaşındaki teknik adam Leeds ile de çok iyi bir çıkış yakaladı.

Bu çıkışta bir adamı kenara ayırmak lazım. Dünkü maçta Old Trafford'u susturan (gerçi normalde de çok ses çıkmıyor ya) ve özellikle maçın sonuna doğru Bradley Jonhson ile beraber Leeds'in yakaladığı tüm tehlikelerde pay sahibi olan adam Jermaine Beckford. Beckford Chelsea altyapısından yetişmiş olan ama 2003'te, serbest bırakılan bir isim. 20 yaşında İngiliz futbolunun yedinci kademesinde futbola başlamıştı. Wealdstone FC ile 40 maçta 35 gol atınca, Crystal Palace onu denemeye aldı ama 45.000 pound ödeyerek transfer eden Leeds United oldu. İlk sezonunda Carlisle United ve Scunthorpe'a kiraya verildi Beckford. 24 yaşına geldiğinde esamesi bile okunmayan bir oyuncu gibiydi. Ancak 2007-08 yılıyla beraber talihi döndü. O yıl daha devre arasına geldiğinde birçok takım peşine düşmüştü. Sezonun en iyi oyuncusu seçildi. Birçok talipliye rağmen Leeds'te kalmak istediğin her fırsatta yineleyince taraftarların da çok sevdiği bir oyuncu haline geldi. Geçtiğimiz sezon oynadığı tüm maçlarda 30 gol barajını geçti. Bu sezon ise, dün attığı golle şimdiden 20 gole ulaşmış durumda. Performansını son 3 yılda sürekli olarak artırıyor. Ancak gerek bu sezon başındaki yeni kontrat tekliflerini reddetmesi, gerekse de Southampton maçında oyundan çıkarılınca, menajer Grayson'ın elini sıkmadan soyunma odasına giderek taraftarların tepkisini çekmesi, onun, bu sezon sonu bitecek kontratının ardından Leeds'den ayrılacağını gösteriyor. Peşinde birçok takım var ki buna Premier Lig kulüpleri de dahil. Newcastle United'ın 1,5 milyon poundu gözden çıkardığı ve Leeds'in, Magpies'e, ara transferde yerine koyabilecek bir adam bulabildikleri takdirde Beckford'ın gidişine izin vereceklerini söylediği biliniyor.




















Yazıyı FA Cup 4. tur eşleşmeleri ile kapatalım. Maçlar 23 ve 24 Ocakta. Leeds Manchester United'dan sonra bir başka sert deplasmanda. 30 sene önce kendilerinin yaptığını tekrarlayan Tottenham karşısına çıkacaklar. Leeds kupada en son 3. turu geçtiğinde, 2002-03 sezonuydu. Çeyrek finale kadar gelebilmişlerdi.

Southampton - Ipswich Town
Reading/Liverpool - Burnley
Millwall/Derby County - Brentford/Doncaster
Bristol City/Cardiff City - Leicester City
Stoke City - Arsenal
Notts County/Forest Green - Wigan Athletic
Scunthorpe - Manchester City
West Bromwich Albion - Plymouth/Newcastle United
Everton - Nottingham Forest/Birmingham City
Accrington/Gillingham - Fulham
Bolton Wanderers - Sheffield Unitted/Queens Park Rangers
Portsmouth/Coventry City - Sunderland
Preston North End - Chelsea
Aston Villa - Brighton
Tranmere/Wolverhampton Wanderers - Crystal Palace
Tottenham Hotspur - Leeds United

Hiç yorum yok: