17 Şubat 2010 Çarşamba

12.231 EURO






















Belçika Ligi'ndeki 16 (daha doğrusu Mouscron'un kapanmasından sonra 15) takımın futbolcularının ortalama aylık maaşı. Belçika'daki Concentra şirketinin yaptığı araştırmaya göre ligdeki 15 takımın oyuncularına 1 ayda ödedikleri maaşın ortalaması 12.231 euro. Bu rakam ekonomik krize rağmen geçtiğimiz yıla göre artış göstermiş, zira ligdeki 15 kulübün 13'ü geçtiğimiz yıla oranla daha yüksek maaş ödüyor oyuncularına. Toplamda da geçtiğpimiz yıla oranla % 17'lik bir artış var. Geçtiğimiz yıl bu rakam 10.414 euroydu. Anderlecht, Club Brugge ve Racing Genk bu sezon başında transfere en fazla para harcayan kulüplerdi, Racig Genk 7 milyon euroluk harcamasıyla listenin başında bulunuyordu. Roeselare ve Charleroi ise hiç transfer ücreti ödemediler. Maaş baz alındığında ise Anderlecht halen, geçirdiği büyük sarsıntıya rağmen BNP Paribas-Fortis'in desteğiyle zirvede. Onu son 2 sezonun şampiyonu Standard Liege izliyor. Üçüncü sırada da Club Brugge var. Listenin sonunda ise yine Roeselare var. Kulübün oyuncularının aylık ortalama maaşı 5.000 euro civarında.

Rakamlara bakarsanız Türkiye ile arasında büyük bir uçurum olduğunu görüyoruz Belçika'nın. En düşük rakam olan 5.000 euronun üzerinden, ortalama rakam 12.231'i alırsak (düz hesapla), en yüksek ortalamaya sahip olan takımın oyuncularına aylık 19.500 euro civarı bi rakam ödediği ortaya çıkıyor. Türkiye'de Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin oyuncularına ödediği aylık maaşın ortalaması bu rakamdan çok daha üst düzeyde. Üstelik artık anlaşmalar euro üzerinden yapıldığından, TL-Euro değer kaybı da olmuyor. Türkiye para biriminin, 2 katı değer sahip bir başka para biriminden imzaladığı oyunculara, para birimi üzerinden maaş ödeyen ülkelerden daha fazla maaş ödüyor. Hem de birkaç kat daha fazla.

1 yorum:

CT dedi ki...

Ilk basta muthis sasirdim ama dusununce tv gelirleri taraftar urun gelirleri hep nufusla orantili gelirler olmasi lazim yanilmiyorsam 9 10 milyon nufusu var belcikanin. 7 kat fazla nufusu olan ulkede toplasan 350 400 kisilik bir futbolcu grubun toplam kazancida bu kadar fazla olmasi normal gibime geliyor.
O degil de galatasaray artik mali acidan duze cikma yolunu bulduguna gore ana geliri tv olmayan fenerbahce de kuluplere havuzdan pay fikrinden vazgecebilir. (su ana kadar zor durumdaki gs nin de payinin artmasini istemedikleri icin sebebiyle diger kuluplerle birlikte hareket ediyorlardi) o zaman 3 buyuklerle diger klupler arasi ucurum daha da buyur