17 Şubat 2010 Çarşamba

HOLLANDA'DA AMATÖR DEVRİM
















Hollanda'daki lig sisteminde alt ligler hakkında bilgi sahibi olanlar var mı bilemiyorum. Ama bir alt ligden üst lige çıkmak oldukça zordur, zaten amatör liglerden profesyonel lige yükselmek imkansızdır. İkinci ligden birinci lige de sezon sonunda sadece ikinci ligi toplam puanda şampiyon olarak bitiren doğrudan çıkar. Birinci ligin 16 ve 17.si doğrudan ikinci lige düşmez, ikinci ligden gelen toplam 6 takımla bir play-off mücadelesine girişirler. Bu play-off'un sonunda izleyen sezon Eredivisie'de mücadele edecek 2 takım belli olur. İkinci ligin altında kalan 7 amatör ligde ise yükselme denen bir şey yok. Bu liglerin "Hoofdklasse" adı verilen en üst seviyesi cumartesi ve pazar grupları olmak üzere 14 takımdan oluşan 6 farklı grupta oynanır. Gruplarını lider bitiren takımlar, sezon sonu kendi aralarında bir turnuva daha yaparlar ve bunun galibi ülke çapındaki amatör liglerin şampiyonu olur. Bu liglerde, büyük takımların PAF takımları yarışamaz, onların kendilerine ait bir ligi mevcuttur. Ancak söylediğim gibi, amatör ligin şampiyonu olsanız dahi Hollanda ikinci ligine yükselme şansınız yoktur, zira maddi denetim konusunda oldukça eli sıkı olan Hollanda Futbol Federasyonu, amatör takımların bütçelerinin profesyonel platformda mücadele etmelerine uygun olmadığı görüşündedir. Son yıllada amatör ligden, profesyonel liglere yükselen takımlar tek tüktür ve bunun sebebi, maddi sebeplerle ikinci ligdeki takımların ligden çekilmesidir. Kısacası takımların hedefleri kısıtılıdır. Bana göre Hollanda liglerindeki futbolun ve Avrupa arenasındaki başarı yüzdesinin son yıllarda gerilemesinin en önemli sebeplerinden birisi budur. Örneğin bir Almanya-Hoffenheim örneğini Hollanda'da yaşamak imkanızdır.

















2010-11 sezonundan itibaren bu acaip sistem değişiyor Hollanda'da.Bugünkü ikinci lig ile, amatör liglerin en üstündeki Hoofdklasse arasında bir Topklasse kurulacak. Cumartesi ve pazar ligi olmak üzere 16'şar takımdan 2 grup yapılacak ve gruplarını lider bitiren takımlar ikinci lige yükselecekler. Eğer federasyon yükselme hakkı kazanmalarına rağmen kulüplerin maddi durumunu yeterli görmezse veya kulüpler, yükselmek istemezlerse (bu tür şeyler oluyor, kulüpler kademe atlayıp bütçeleri genişletmektense, küçük ama güvende kalmayı tercih ediyorlar), o grubun ikinci sırasındaki takıma hak verilecek. Onlar da bu isteği geri çevirirse, ilgili sezonda yükselme olmayacak. Bu uygulamaya geçilmesindeki amaç amatör kulüplerin iyi olanları ile profesyonel kulüplerin oldukça aşağıda olanları arasındaki, neredeyse yok olmuş farkı resmiyete dökmek. Gerçekten de Hoofdklasse'daki bir çok amatör takım, ikinci ligdeki bazı takımlardan daha iyi durumda. Hatta bu uygulama başka güzellikleri de göz önüne çıkaracak. Yıllardır amatör ligde oynanan ve efsane olmuş, blogda incelediğimiz Bunschoten derbisi gibi. Topklasse'da kimlerin mücadele edeceği ise, bu sezon sonu Hoofdklasse'daki 6 grubu ilk altı sırada bitiren takımlar arasından seçilecek.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bu bize ülkemin potansiyelini değerlendirememesinin sebebinin organizasyon olmadığını gösterir. tabi o da bi sebeptir ama kafaları temizlemek gerekiyor artık.