12 Ocak 2009 Pazartesi

BUNSCHOTEN DERBİSİ



Başlıktaki isim bir şeyi çağırıştırıyor mu? İlginç gelecek ama yukarıdaki balıkçı kasabası Hollanda'nın en büyük futbol derbilerinden bir tanesine ev sahipliği yapıyor. Hatta Ajax-Feyenoord maçından sonra Hollanda'nın en önemli derbisi belki de (Ajax ve Feyenoord ayrı şehrin takımları olduğu için belki de gerçek anlamı ile en önemlisi). Bizde bir karşılığıını arıyorsak Karagümrük-Kasımpaşa diyebiliriz mesela. İşin mahiyetini anlamak için biraz tarihin tozlu yapraklarına gitmek gerekiyor. 17. ve 18. yüzyıllarda Utrecht eyaletinin iki köyü olan Bunschoten ve Spakenburg birbirlerinden bir nehirle ayrılıyor. Ancak Hollanda'nın deniz seviyesinin 2 metre altında olmasından ötürü zaman zaman sellere maruz kalması bölgenin tümünü kapsayacak setlerin yapılmasına da yardımcı olması açısından bu iki köyü Bunschoten-Spakenburg adı altında birleştiriyor. İşte derbinin kökünde de bu birleşmeyi halen kabullenememiş felsefe yatıyor.








IJsselmeervogels Spakenburg ve SV Spakenburg. Her iki takım da Hollanda Hoofdklasse B'de mücadele ediyorlar. Yani bizdeki ifadesi ile 4.lig. Kent halkına göre Balıkçılarla Çiftçilerin mücadelesi. Kırmızılar ile mavilerin savaşı. Kent halkı Hollanda'nın geleneklerini koyu biçimde sürdüren tek halk. Giyimleri, normları, kent planı hala 1950 ve 60'ların Hollanda'sını çağrıştırıyor. İki takımın arasındaki maç Hollanda'da o kadar popüler ki maç günleri Hollanda'nın her köşesinden insanlar bizzat bu müsabaka için Bunschoten'a akın ediyor. 1999 yılında IJsselmeervogels'un oyuncusuna SV Spakenburg aldıkları paradan daha fazlasını vererek transfer teklifi yapınca iki takım arasında çıkan anlaşmazlığa belediye müdahale etmek zorunda kalmış ve sezon sonuna kadar bu iki takımın birbiriyle olan maçları iptal edilmiştir.







Özellikle SV Spakenburg'a göre daha büyük başarıları olan Ijsselmeervogels'un (1975 yılında Hollanda Kupası'nda yarı final vizesi) stadı De Westmaat'taki maçları her sene ortalama 6000 civarı seyirci takip ediyor (Stadın kapasitesi 6500). 2007 yılında bu ezeli rekabetin anlatıldığı "De Derby" adında bir de kitap yayınlandı.



9 yorum:

King Santillana dedi ki...

"IJsselmeervogels" takımının taraftarları, bu takıma nasıl tezahürat ediyorlar çok merak ettim doğrusu.. Böyle isim mi olur be ya :)

erdemkursat dedi ki...

joe nerede yahu

Flying Dutchman dedi ki...

joe her an karşınıza çıkabilir...

varol döken dedi ki...

@flying dutchman
sen yerinde izledin mi bu derbiyi?

Flying Dutchman dedi ki...

sadece 1 kez

ama 2 ve 3'ü mutlaka izlemek lazım

canoğlan dedi ki...

bunun fikstürüne nerden bakılır ki ya olası seyahat planları için?

ayrıca dutchman'in yazısına joe nerde ya demek bence biraz saygısızlık olmuş, sen git öteki gelsin der gibi.

düşündüm de, elin yabancısının kasımpaşa-karagümrük maçındaki atmosferi tatmak için buraya gelmesi pek saçma olurdu. naaalaka amk. ama biz gene de gidelim oraya, bizimkisi saçma değil.

varol döken dedi ki...

jonese in yeri ayrı flying dutchman'in yeri ayrı, ikisinin de bu konuda çok rahat olduklarından eminim:)

derbiyi öyle güzel anlatmışsın ki hakikaten bu seneki büyük ihtimal hollanda seyahat programımda yer vermek istiyorum ama nereden tutturacağız yahu bu fikstürü:)

canoğlan dedi ki...

buldum :)

13-12-2008 SV Spakenburg 1 - 3 IJsselmeervogels

9 mei 2009 (26) IJsselmeervogels - Spakenburg (http://www.spakenburg.com/menu/?programmacompetitie)

denizli'yle oynuyormuşuz o hafta içerde. şampiyonluk potasında değilsek, denenebilir bu seyahat :)
gerçi baktım, hollanda liginde o hafta önemli maç yok, belki şampiyonluk potasında olurlarsa ajax-twente ve az-heerenveen var.

Flying Dutchman dedi ki...

cumartesi gidiyorum, aldık bileti

8 euro :))