12 Ocak 2009 Pazartesi

KAPTAN


























11 Ocak 2009 …

Fenerbahçe, Tokat deplasmanında…Kupa mücadelesi…Berbat bir zemin..Erken bulunan bir gol…Rölantide geçen bir oyun…Fazlası da beklenemezdi her iki takımdan o sahada…Ben de FM’ye dalmışım, golden sonra pek umursamıyorum açıkçası.

FB Tv’den dinledim maçı…Sahaya kaptan olarak çıkan Uğur, 60. Dakikada oyundan çıkıyor…Ve kaptanlık pazı bandını “Emre Belözoğlu” denen arkadaşa veriyor.Yanlış duydum herhalde diyerek sesini sonuna kadar açıyorum. Spiker “Evet oyuncumuz Emre ilk kez kaptanlık bandını takıyor.” gibisinden bir şeyler söylüyor. Beynimden vurulmuşa dönüyorum.

Tamam Fatih, Tümer ve Emre gibilerin transferiyle zaten “ o forma kutsaldır , nasip olmaz herkese” tezahüratı anlamını yitirmişti. Önüne gelene nasip olmuştu çünkü artık. Ama nasıl olur? Ezeli rakibin formasını giyerken, takımıma galiz küfürler eden, karakteri konusunda şüpheyle yaklaştığım bir insan, takımımın formasını giymekle kalmayıp nasıl “kaptan” olur?
Bu mudur? Olay bu kadar ucuz mudur? Takım kaptanı nasıl olunur? Hangi vasıfları taşımalıdır takım kaptanı? Kim belirler?

Bizim için kutsal olan o formayı, bu tarz insanlara vererek zaten kulüp kimliğine, değerlerine saygısızlık yaptınız, hiçe saydınız…Ama bari bunu yapmasaydınız …Bir baksaydınız kimler kaptanlık yapmış bu kulüpte? Biz kimlere verdiğimiz o onuru kime veriyoruz? Bir baksaydınız…Canarino kardeşimden rica ettim, “çok net bir kaynak olmamakla beraber, şunu bulabildim kanka” diyerekten yolladı sağolsun Fenerbahçe kaptanlarının listesini…Bu insanlar da kaptan…Ama adam gibi kaptan…Utandım…Üzüldüm…

Haa sizin için sadece bir aksesuarsa o “bant” , diyecek bir şeyim yok…Ama bilin ki Fenerbahçe Kaptanlığı bir “bant” tan çok daha öte bir şeydir.Gerçi bunun farkında olsanız bu tarz hareketler yapmazdınız.

Biz bilmeyiz, yönetenler bilir.1 tesis, 2 tesis………….
Emeği geçen herkese yazıklar olsun !!!


by Barad-dur

---------------

Bu listeden sonra fazla yoruma gerek yok aslında. Listeye bakınca, bilhassa son senelerde "Fenerbahce Kaptanlığı ve O" denince asla ve kat'a akla gelmeyecek isim(ler) bulmak mümkün olsa da hiç bir zaman dün akşamki gibi "Fenerbahçe'ye hakarette" bu kadar ısrar etmiş bir insana takılmamıştı o pazuband.

Fenerbahçe'nin karar alma mekanizmaları, "Değerler" denen bütüne can simidi gibi sarılmış insanların manen canını acıtan işleri o kadar çok yapıyorlar ki her yazdığımız mükerrer oluyor artık.

6 ay önce, bu transfer gerçekleştiğinde, "Emre Belözoğlu Fenerbahçe'de. Bu rezilliği de gördük sonunda" yazmıştık. Zirve yaptığımızı sanmıştık. Meğerse tırmanmaya daha yeni başlıyormuşuz o gün.

Bir Fenerbahçe Kaptanı. Tarih bunu da yazsın ama onu yazan tarih, bir daha karşımıza çıkmasın.


by Canarino

20 yorum:

Arkhe dedi ki...

Kim belirler diye sormuşsun da, sanırım belirleyen kimse yoktu. Uğur da aptallaştı, etrafına bakındı ve belki de sadece en yakında diye Emre'ye verdi. Yani bir nevi Uğur belirledi.

Yine de haklısın, o sadece bir bant değil ve her ne kadar kaptan olması gereken 5-6 kişi kadroda olmasa da kaptanlık el değiştirirken ciddiye alınmalı.

Arkhe dedi ki...

He buradan yine Aziz Yıldırım'a giydirmek yazının bütün anlamını götürmüş o ayrı. Mevzu kaptanlık falan değilmiş, asıl mevzu Aziz Yıldırım, kaptanlığı umursayan yok..

Sosyal_FB dedi ki...

Arkhe, kusura bakma, biz senin kadar buyuk Fenerbahceli olamadik hic bir zaman. Ancak klavyeden yazip, ciziyoruz. +1907, renkdas, "hadi internetten sinerji yaratalim"la geciyor hayatimiz.

Okudugu her seyi Aziz Yildirim dusmanligi, Tahir Kiran Yandasligi, Yuzuk Kardesligi sanan bir kitle olustu son zamanlarda. Internette habire "Sizi gidi hadsizler siziii" seklinde firca seanslari mevcut, ayni buradaki gibi. Simdi normal sartlar altinda "mal bulmus magribi" ithami yapan o sozlerin icin cok baska konusmak lazim ama nasip olur da bir gun bizimle zihniyetimizle yuz yuze gorusme imkani bulursan, lisan-i munasiple izah etmeyi denerim. Denerim en azindan. Olacak diye bir sey yok. Olacak is var, olmayacak is var, olmamasi gereken is var. Var oglu var yani.

Turgay Keskin dedi ki...

Gerçekten de o sadece bir bant artık, bir değeri yok..

Eskiden kaptanlar futbolcuların ailevi dahil tüm sorunlarıyla ilgilenen, gerektiğinde onların formalarındaki sökükleri diken insanlarmış. Ya şimdi?

Delgado, Alex, Yattara ve Lincoln takıyor o bantı..

Birilerine mesaj vermek için sadece bir maçlık kaptanlar çıkıyor ortaya, yazık..

Adsız dedi ki...

@ Arkhe

Açıkçası her eleştiriyi "Aziz Yıldırım" düşmanlığı diye anlamanızı anlayamıyorum açıkçası...ve kabak tadı verdi...Değer konusu benim için herşeyden daha çok önemlidir..Tesisten de başarıdan da... ve bu konuda bir yanlış yapılırsa söylerim tabi ki...Siz derken sizin düşüncenizde olan insanları kastediyorum.
Ben hiçbir tribün grubuna üye değilim, 21 senedir tribüne takılırım,her branşa da gitmeye çalışırım.Ama Aziz Yıldırım'ı sevmem...nedir ? Fenerli değil miyim?

Yapmayın gözünüzü seveyim..Biz zaten azınlığız artık, merak etmeyin....

İlk ve Son yorumumdur...

Saygılar...

alperensaylar dedi ki...

tek kelimeyle rezalet! sonraki hamle ne olacak acaba? hagiyi veya bülent korkmazı teknik direktör yapmak falan mı? hayır o adamlar zaten gelmez de, artık alıştırdılar ya bizleri bunlara, gelmeleri çok normal olur. olmadı hıncal uluçu yönetime alsınslar, daha iyi bir hamle olur:)

Arkhe dedi ki...

@Canarino

En büyük Fenerbahçe'li olmak falan nereden çıktı? Tanımassın, etmessin beni, buradan tanıyorsun diyeceğim ama uzun zamandır takip ettiğim bu bloga gönderdiğim yorum sayısı da üçü geçmez, nereden böyle genellemelere girip de aklınca laf sokuyorsun ki? +1907 miş de falanmış da filanmış.. Herhalde biri aksi bir yorumla gelirse bunu söylerim diye kurulmuştun da bana denk geldi..

Fikrimi söyledim. Gördüğümü söyledim. Yüz yüze görüşme fırsatımız olursa belki burada yaptığın gibi anlamadan saldırmassın, önce anlamaya çalışır sonra adam gibi sen de fikirlerini söylersin.

@Barad-dur

Aziz Yıldırım’ı sevmeyenlerin Fenerbahçe’li olmadığını iddia ettiğim gibi bir düşünceye nerden kapıldın anlamıyorum. Alex, Semih, Volkan, Selçuk, Roberto Carlos dün sahada olmayan oyuncular. Kimse 6. kaptanını belirlemez, tamamen saha içinde anlık gelişen bir olaydı. He bunu eleştirebilirsiniz, “nasıl bir disiplindir bu, kenardan da uyarmazlar mı?” ya da “11 kaptan da belirlenmeli, saha içinde kaptanlık bandı boş kalmamalı” gibi eleştirileri anlarım ama sahada olan anlık bir olaydan, gevşeklikten, umursamazlıktan çıkıp da işi Aziz Yıldırım’a bağlarsanız kusura bakmayın ama sizin söylediklerinizi de ben farklı yorumlarım. Aziz Yıldırım düşmanı demem de yorumlarını Aziz Yıldırım’dan bağımsız yapamıyor derim.

Sevgiler

Arkhe dedi ki...

He bir bilgi;

Emre Belozoğlu'nu sindiremiyorum.

Sizi eleştiren, aynı fikirde olmayan herkesi Aziz Yıldırım'ı kayıtsız şartsız destekleyen, o ne derse doğru bulanlardan sanmayın.

Eleştirilecek şey var, eleştirilmeyecek şey var.

Adsız dedi ki...

İyi güzel de üstte verilen listedeki isimlerin kaptanlık yaptığı sürelerde maç içinde 10-15 dakika kaptan olan isimler de olmuştur.onlarda yazılabilse daha sağlıklı olur.böyle biraz elmalar ve armutlar olmuş.alex isminin kaptan olmasını tartışmanıza tamam ama bu isimleri yazıp Emre karşılaştırmasına girmek bence garip.

Arkhe dedi ki...

Hatta itiraf edeyim Emre o bantı koluna taktığında başımdan aşağıya kaynar sular döküldü..

Bu işin daha doğrusu bu hatanın, bu eşşekliğin bir sorumlusu vardır. Kimin hatasıdır, kime küfür etmek lazım ben de bilmiyorum, Volkan Ballı ya da başka biri..

Sosyal_FB dedi ki...

Tanimamak, etmemek. Sanirim sen de beni / bizi tanimiyorsun Arkhe. Sen tanimadigin adamlar hakkinda "Fenerbahce Degerlerini dusunmekten ziyade Aziz Yildirim'a saldirmak" amacini cikariyorsun da biz buna mukabil "Oyle degil boyle"yi senin yaklasiminla dile getirince mi "kurulmus" oluyoruz?

Aziz Yildirim, Emre icin "manevi evladim" derse bu % 100 belirleyici olmasa da telkin olur. Resmi siteyi takip edenler, bir kac hafta once cikan "Fenerbahce'nin Son Kaptani" haberini gormuslerdir. Bu haberde emekli olan Fenerbahce Vapuru'na E.B.'nin kaptanlik yaptigi yaziliydi. Benim tanidigim hemen herkes "Eyvah" demistir. Ve akla gelen basa geldi.

E.B.'yi sindiremeyen insan herhalde Tumer'i, Fatih Akyel'i de sindirememistir. Remzi Dilli dokunuyordur bu cesit insana. Ama bu ismi sayilanlar da parasutle inmediler Fenerbahce tesislerine. Ya da Scotty onlari isinlamadi.

Ayrica buyuk konusmamak lazim. Yarin oburgun tutup da tribunde buna kucucuk bir tepki verildiginde, tribunlere pankart astirmak gibi bir hobisi olan baskanimiz cikar da "Emre'yi ben kaptan yaptim kardesim" derse, esseklik, kufur etmek vs. laflar edeni buyuk agirlik altina sokar. Biz en azindan kufurden kiyametten bahsetmedik, maneviyat elden gidiyor dedik. Demeyelim mi>

Arkhe dedi ki...

Hala aynı genellemeler, karşındakini etrafta gördüğün prototiplerle aynı kefeye koymalar.. Neyse..

Ben okuduğumdan anladığımı söyledim, seni/sizi tanımadığım için. Ön yargım olmadığı için. Yazıyı sadece yazan kelimelerle değerlendirdiğim için.

Emre’nin, Fakyelin, Dilli’nin ya da daha başkalarının bu kulüpten içeri girmesiyle ilgili bir yazı olduğu zaman belki ona da yorum yazarım ve ne düşündüğümü anlarsın. En azından anlamasan bile beni kayıtsız şartsız Aziz’e destek veren bunun karşısında olan insanları da ön yargılı yargılayan biri olmadığımı görürsün.

Ettiğim laflar beni ağırlık altına sokmaz, rahatım, öyle bir şey söylerse de o zaman ben de yorumumu ve yapacağımı yaparım.

Verilmesi gerektiği yerde tepkimi veririm, otta bokta değil.

Flying Dutchman dedi ki...

araya giriyorum köyün ağası olarak :))

tartışmalarda çok sertleşmeden karşılıklı diyaloga girmeden konunun üzerinde odaklanmanın her zaman daha yararlı olacağını hatırlatırım

varol döken dedi ki...

alex bu takımda kaptanlığı sonuna kadar hak etmiştir her yönüyle...

emre belözoğlu'ndan değil fenerbahçe'ye kaptan, dünyanın en ucundaki fenere bekçi olmaz... ama hiç kimse de bu kulübü tanju çolak ve fatih akyel transferleri kadar kötü bir duruma sokamaz! bunları yapan da yönetimdir, bunun da başka bir izahatı olamaz...

bu arada van hoojidonk kaptanlık yaptı mı hiç, hatırlayan var mı, hani bir maçlık da olsa?

Arkhe dedi ki...

Kusura bakmayın.

Taraftarı olduğu takım hakkında tartışırken karşıt fikirde olan insanların bir orta nokta bulması daha da zor, kontrolü kaybetmesi ise daha kolay. O yüzden daha fazla yorum yapmamak en iyisi.

Herkese eyw

Arkhe dedi ki...

Alex bence de hak etmiştir, katılıyorum.

Hooijdonk Samsunspor'a Samsun'da 3-0 kaybettiğimiz maçta kaptandı, başka hatırladığım yok ama bakmak lazım.

Muzo B dedi ki...

buyrun burda resmi var. ibret olsun diye:

http://www.footballove.com/2009/01/11/bunu-da-gorduk-fb-kaptani-emre-belozoglu/

Adsız dedi ki...

Yazık a Emreye kaptanlık veren zihniyete en galiz küfürleri etsem yeridir :((

Aziz Başkanı severim ama herşeyin bı sınırı var arkadaş,olmaz böyle bi rezalet,Emre denen mahluk ana avrat küfür etti bize kameralar karşısında şimdi yetmez gibi bi de kaptan oldu.Öleceğimi bilirim de bugunleri ölmeden göreceğimi asla bilmezdim :(

Velhasılı kelam üzgünüm Abiler...

Ferman

Adsız dedi ki...

Biz kaybettik arkadaşım artık o soylu alışkanlıkları. Büyüklüğümüzün kaynağını artık göremez olduk. Halk takımıyız derdik (ki bu "halk takımı" üzerine bir yazı bekliyorum haberiniz olsun) ama artık bunu göremiyoruz. Hatta bu ülkede halktan olan hiçbirşey kalmadı. Localara sığmaz çünkü o halk, LCD ekranlı koltukların da içine eder...Her hafta 50-60 lira verip maça da gitmesi zor. O 100 milyon olan formaları alıp birine hediye etmesi de öyle bikaç yılda bir olur...Aziz Yıldırım'a laf etmiyorum artık, çünkü dünya kulübü lafı gözümüzü boyamış, real madrid gibi niye olamıyoruz diyo arkadaşlarım bile. Biz daha büyüğüz derdik eskiden, kimse sallamazdı ama biz inanırdık buna. artık o kulvara girdik ve benim bu iddiamı çaldırlar.
Değişim çift yönlü ve çok hızlı. Herşey anlık ve para ile satılır durumda. Ee hal böyle olunca bize de ne kalıyor:
Victim of Changes...
One she was beautiful,
one she was mine...
But she doesn't see me anymore...

Minero dedi ki...

Futbolun endüstriyelleşmesi ile kaptanlık mefhumu da önemsizleşti. Beşiktaş'ta Baba Hakkı'nın taktığı bantı Mert Nobre'ye veriyorlar mesela.Ya da Galatasaray'da göstermesi gereken performansı gösterdi diye ödül olarak Türkçe'si olmayan Brezilyalı'ya takıyorlar. Üzücü ama elden birşey gelmiyor...