12 Ocak 2009 Pazartesi

LUTON TOWN KÜLLERİNİ EŞELİYOR




















TRT'nin Avrupa'dan Futbol programını ilk izlemeye başladığım yıllar. Perşembe akşamları TRT-2'de (veya TRT-3'te yayınlanırdı). Önce İngiltere Premier Ligi girer , jenerikte ısınan Peter Reid ve Leeds United formalı Gordon Strachan gösterilir. Genelde de aralarda Anthony Yeboah'ın Leeds formasıyla üst direkleri döverek attığı hayvani 2 gol bizim ağzımızı açık bırakırdı. Ardından Alman besteci Johan Pachelbel'in "Canon in D" eserinin hafif hızlı versiyonuyla açılan İtalya Ligi özetleri izlenirdi. Burada da genelde maçın mavi ekranda dondurulmuş bir görüntüsünün sağ tarafından iki takımın ismi görülürdü ki Lentinilerin, Baresilerin, Bergomilerin yıllarıydı. İşte o yılların özetlerde sürekli gözümüze çarpan bir takımdı Luton Town.

1980'li yılların sonunda menajer Ray Harford yönetiminde Premier Lig'de fırtına gibi esen takım bugün içler acısı bir halde. Harford, 1986-87 sezonunda kulüp tarihinin en iyi lig derecesi olan 1. Lig yedinciliği alınırken John Moore'un yardımcısıydı. 1987-88 sezonunda kaptan köşküne oturdu. Luton 1988'de Arsenal'i Lig Kupası finalinde 3-2 mağlup ederek kulüp tarihinin ilk kupasını kazandı. İzleyen sene aynı kupada final oynayıp Nottingham Forest'e kaybettiler. O kaybediş de kısa süren saltanatın sonu oldu. 1992'de ikinci, 1996'da da üçüncü lige düştüler. 2006-07'de League One'da mücadele ederlerken mali sorunlar sebebiyle konsorsiyuma devrolunca lige -10 puanda başladılar ve dibinde bitirdiler. 2008-09 sezonu ise onlar için daha büyük bir felaketi getirdi. League Two'da mücadele edecek olan ve "Luton Town Football Club 2020" isimli konsorsiyum tarafından devalınan kulüp bu süreç içinde önce 10 sonra da 20 puan kesintisine uğradı ve lige -30 puanla başladı. Şöyle diyeyim. Geçen sene League Two'da 23. olarak küme düşen Mansfield Town'ın 42 puanı vardı. Yani kurtulmak için 43 puan gerekiyordu. Bu Luton Town'ın bu sene aşağı yukarı 40 puan toplaması demek. -30'dan başladığı göz önüne alınırsa 70 puan alması lazım. E geçen sene 70 puan alan takım ligi 8. bitirecek durumdaydı. Luton play-off'u zorlayacakken küme düşmeme mücadelesi verecek o kadar puan toplasa bile. Peki şu anki durumları ne? Beklenilenden iyi gittiler. 23 maç geride kaldı ve -1 puana getirmiş durumdalar. 29 puan topladılar ki bu onları normalde lig 13.sü yapacaktı. Şimdi ise küme düşme hattının 15 puan gerisindeler. İşleri zor görünüyor. Ama 22. Grimsby Town sadece 2 galibiyet alabilmişken onların 7 galibiyet 8 beraberlik 8 mağlubiyetlik performansı kalan 23 maç için umut veriyor.



















Luton'un son 2 maçı ertelendi ki Aralık ayında mağlubiyet yüzü görmemişlerdi. Genel direktör Gary Sweet bu ertelemelerin takımın momentumunu bozacağı endişesinde ve "futbol oynamak ve bu havayla artı puanlara geçmek istiyoruz" diyor. Mali problemlerden aldıkları cezalar onları büyük önlemler almaya itmiş ki geçtiğimiz yıl 5 milyon pound olan toplam oyuncu ücretleri bu sene 1.1 milyon pounda inmiş. Taraftarlar da "mazlumun dostu" felsefesi ile bu sezon takıma hiç olmadığı kadar sahip çıkıyorlar. Luton eğer ligde kalmayı başarabilirse dünya tarihinin en büyük mucizelerinden birisine imza atmış olacaklar.

5 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

belki çok önemli değil ama;

"1980'li yılların sonunda menajer Ray Harford yönetiminde Premier Lig'de fırtına gibi esen" demişsin, ancak 1992'den beri Premier Lig denmekte.

Saygılar

Flying Dutchman dedi ki...

doğru bilgi valla düzeltmeye elim gitmedi :)) ama teşekkürler bilgi için

elbette İngiltere Ligi'nde Premier Lig uygulaması 1992 tarihinde başlamıştır

İsmail Şayan dedi ki...

Manchester United'ın dün akşam attığı ve akabinde gelen golün verilmediği korneri ilk kullanan da Luton Town imiş, bugün öğrendim. Üstüne de bu post "pişti" oldu.

Noat Samisa dedi ki...

http://theballisround.co.uk/2008/11/02/following-englands-worst-club-to-new-pastures/

Bu yazı bana mail yoluyla ulaştırılmıştı.Gönderene bir daha buradan da teşekkür edeyim.Tam da Luton-Bournemouth maçının haftasıydı, sefalet içindeki iki kulübün maçı vardı bu yazıyı okuduğum hafta.Bu sayfada o maçın hikayesini görmeyi umarken maç kötü hava koşulları nedeniyle ertelendi. :) Sonradan oynanmış, 3-3 bitmiş.Yazıyı ve blogu tavsiye ederim.

2. yarı Luton gelecek Bournemouth'a.Bristol ile arası yakın güney sahilindeki Bournemouth'un, Sayın Ateşdağlı'ya baskı mı yapsak? :)

Adsız dedi ki...

Avrupadan Futbol TRT 2 de unutulurmu ya o günler :)

Hatta Lee Sharp'ın Manu tribünleri önünde bi gol sevinci vardır ki yükleyen olursa bir kez daha zevkle izlerim...

Ahh bee Fırat Hocam nereden hatırlattın valla daldım gitti kaç sene geriye,zaten Emreden daolayı moralim bozuk,kesin içecem bu gece ancak Alkol paklar bu kırgın yüreğimi :(

Ferman