1 Şubat 2010 Pazartesi

MODERN BİR SAVUNMA OYUNCUSU DERSİ






















İngiltere'de bana sorarsanız, konuşulacak olan Manchester United'ın Rooney-Nani önderliğinde Arsenal'i yıkması, Nani'nin bana göre İngiltere'ye ayak bastığından beri en iyi maçını oynaması ve ikilinin, 80 metre boyunca, aralarında sadece 2 pas yaparak gole gittikleri müthiş kontratak. Kontrataklarla ilgili yakında bir Top 10 yayınlayacağız ve bunu da listeye almayı düşünüyorum. Almasak da sözünü ederiz mutlaka. Ama bahsetmek istediğimiz adam John Terry. Çağdaş bir defans oyuncusu nasıl olur onun dersini verdi bu hafta. Belirteyim ben onun Jose Mourinho yönetimindeki Chelsea takımında, Ricardo Carvalho ile olan uyumunun kariyerindeki en iyi nokta olduğunu savunurum hep. O performansı hep üst düzeydeydi ve buna bir istikrar kazandırmıştı. Şimdi Alex'le oynadıklarında o kadar sağlam bir ikili gibi durmuyorlar ama bunun sebebi Terry değil Alex. İngiliz oyuncunun galibiyet golünü atması bir yana, girdiği ikili mücadelelerde Alex'le karşılaştırması aşağıda. Alex, girdiği 8 ikili mücadelenin yarısını kaybederken Terry'nin bu alanda nasıl sağlam durduğunu görüyoruz. Girdiği 11 ikili mücadelenin sadece 1 tanesini kaybetmiş.

























Attığı galibiyet golü ve ikili mücadelelerden başka dikkat çekilmesi gereken bir başka nokta var. Terry'nin pasları. Aşağıdaki de onun tablosu. Yanlış anlama olmasın, Terry'nin sadece adresini bulan paslarını almadım. Tüm pasları bu. Yani maç boyu kullandığı 45 pasta tek bir hatalı pası bile yok. Dikkat ederseniz pasların % 70'i kısa mesafeli, zorluk derecesi yüksek olmayan paslar. Bizde böyle paslar pek sevilmez ve hatta oyun stilleri bu şekilde olan oyunculara da yeteneksiz gözüyle bakılır. Murat Yakın'a ülkede uzun süre "yan pastan başka bir şey bilmiyor" muhabbeti yapılmıştı Fenerbahçe'de iken. Bizde de Servet Çetin var. 2 senedir defanstan, hücum hattına şişirme 100'ün üzerinde pas atmıştır. Asiste dönüşeni veya gol pozisyonu yaratanı hatırlamıyorum. O 100 pasın tümünü aşağıdaki gibi 2 metre yanındaki oyuncuya verseydi benim itirazım olmazdı itiraf edeyim.

9 yorum:

Russell dedi ki...

sahada savunmacı, dışarda hücumcu. bravo terry.

aksilaz dedi ki...

Böyle üst düzey bir oyuncu olmasa şuanda kadro dışı bırakılmıştı.

Sırf iyi oyuncu olduğu için bu tip bir rezalete göz yummak ise Chelsea yapısının ne olduğunu açıklıyor.

Flying Dutchman dedi ki...

ben olayın fazla büyütüldüğünü düşünüyorum. İnsanların aşk hayatını kurcalamak futbol aktörlerinin işi değil. İsterse söz konusu bayan Bridge'le ayrıldıktan sonra değil, beraberken birlikte olurdu. Bu bizi bağlamaz, kendi ahlak değerlerimize aykırı geliyor diye bir adamın sahadaki işini sorgulayamayız bana göre

Unknown dedi ki...

Dun Match Of The Day'de, milli takimdaki kaptanlikla ilgili birseyler konusuldu. Cok buyuk ihtimalle milli takim kaptanligini birakacak Terry. Dogrusu da bu olur. Chelsea icindeki kaptanlik, kadroda yer almasi ya da almamasi klubun ic isleri. Ben de ozel hayattaki bu tur skandallarin futbol sahasini etkilememesi gerektigini dusunuyorum. Kaptanlik olayi farkli tabi. Milli takimin ya da klup takiminin kaptaninin sayginligi ve bence ahlakliligi da olmalidir (sadece bunlar olmalidir degil), ornek gosterilebilmesi gerekir, bu nedenle kaptanliklari iade etmesi gerekir Terry' nin.

aksilaz dedi ki...

Oynadığı oyunu kötülemek gibi birşey söz konusu olamaz. Ben Chelsea'nin tutumunu kınıyorum sadece. Kendi eşine ve çocuklarına saygısı olmayan bir oyuncuyu korumaları yanlış diye düşünüyorum. Nasıl ki Mutu'ya kapıyı gösterdiler Terry'de bazı cezaları haketmiştir.

Terry bir dahaki sefere bayan Abramovich'e göz dikerse işte o zaman görmek isterim Chelsea duruşunu.

Adsız dedi ki...

doğru sahada iyi de özel hayat dikkat etmeli.En azından arkadaşının yüzüne nasıl bakacak.ben futbolcuyu sadece saha içinde değerleedirmeye de karşıyım. Futbolcu önce insan gibi insan olacak.Gerisi boş bence.Niye messi daha sempatik ronaldo'dan onu iyi ce araştırılması lazım.
Bu arada Chelsea'de niye carvalho oynamıyor, sakat mı acaba?

sukullaci dedi ki...

alex de ne kadar ilginç yerlerde ikili mücadelelere girmiş, ilginç geldi bana biraz o yerler.

Eddie dedi ki...

@ sukullaci

Muhtemelen Burnley ile oynamalarından kaynaklanıyor o durum. Chelsa'nin takım halinde rakip alana yüklendikleri zamanlarda Burnley defansının ileriye vurduğu uzun topları ve o topun arkasından depar atan Burnley forvetini karşılıyor olsa gerek Alex...

Mert dedi ki...

http://videos.sapo.pt/hLOhLMSZWsCykFMzGobw

geçen sene manchester united'ın arsenal'e karşı yaptığı bir kontra atak.. bunun da top10a girebileceğini düşünüyorum :D son maçta olan kontraya oldukça benziyor..