25 Şubat 2010 Perşembe

RUGBYCİ RONALDO


















Zamanında, Cristiano Ronaldo'nun "ölü yaprak vuruşu" olarak adlandırılan frikikler ve futbol topunun vurulduğu andan sonra havada yolculuk ederken hızlanıp hızlanmayacağı konusunda Güç Topta Artık isimli bir yazı yazmıştık. O zamanlar şöyle demiştik: yeni imal edilen toplar, çeşitli özellikleriyle bu yavaşlama evresini biraz daha geciktirdiğinden, Alman kaleci (Lehmann) topun yavaşlamasını beklediği anda bunun olmadığını görünce, topun hızlandığı yanılgısına düşüyor. Yani top hızlanmıyor, yavaşlaması gecikiyor.......Bir futbolcu topa tam cephesinden, yeteri kadar yüzeyine temas edecek kadar ve hızla vurduğunda ağırlık merkezi o şokla topun önüne savruluyor. Bunu hareket eden bir otobüsün aniden durması sonucu yolcuların öne doğru savrulmasına benzetebiliriz. Ancak sonra nasıl otobüste tutunacak yer bulup durumumuzu eski haline getirmeye çalışırız, topun ağırlık merkezi de o ilk şoktan sonra merkeze dönmeye çalışıyor. Tabi bunu yaparken topun önüne savrulduğu için arkaya doğru giderek yapıyor, bir başka deyişle arkaya doğru kayarken topun kaleye doğru olan yüzünü de ileri itmiş oluyor, bu da çok ufak da olsa topun hızlanmasına yol açabiliyor....bu durum, topa mükemmel biçimde ve vurduğunuz yüzeyin sağ ve soluna eşit uzaklıkta ve yerden kaldıracak kadar fazla yer tutacak alanına temas etmenizle mümkün. Dikkat ederseniz Ronaldo da bunu yapabilmek için topa vurmadan önce etrafını bir hayli düzeltiyor, hep aynı şekilde geriliyor ve topun hep aynı yerine vuruyor.



















Bugünlerde Katar'ın Al-Gharafa takımında oynayan ve frikik konusunda Ronaldo kadar (hatta ondan daha fazla) yetenekli olan Juninho Pernambucano'nun yukarıdaki iddiaları doğrulayan bir açıklaması var. Juninho'nun kendisi de frikik konusunda kendi tarzını yaratmış adamlardandı ve hatırlarsanız topa genelde falsolu değil dümdüz vururdu, top da havada giderken ani yön değişimleri yaşayabilirdi. Juninho şöyle demiş: "Ronaldo topa aniden ve tek bir dokunuşla vurmaya çalışıyor. Bu sert bir vuruş oluyor ama topu normal hareketinden saptıracak hiç bir şey yapmıyor (dibine girme, kavis verme gibi). Ben de bu şekilde frikik atmaya çalışırdım ve Zico bu konuda bana çok örnek olmuştur".

Ayrıca İspanyol gazeteleri Portekizlinin vuruşlarının rugby oyuncularının vuruşlarına çok benzediğini belirten bir incelem yapmışlar ve bunun için vuruş tekniğini İspanyol rugby oyuncusu César Sempere ile karşlaştırmışlar. Ronaldo'nun topa vurmadan önce iki ayağını açarak pozisyon alması dahi benzerlik kapsamında. Sampere "rugbydeki penaltı vuruşunu yapmadan önce biz de ayağımızla top arasındaki mesafeyi dikkatlice ölçeriz. Ronaldo bu tekniği, Manchester United'da oynarken, ünlü İngiliz rugby oyuncusu Jonny Wilkinson'ı izleyerek öğrenmiş olabilir" şeklinde görüş bildirmiş.

4 yorum:

Ömer Cankat Yüce dedi ki...

Bu vuruşu ilk kez 2008 dünya kupası 3. maçında görmüştüm.Ronaldo,iki frikik kullanmıştı.Top adeta yukarıdan aşağıya doğru hızını azaltmadan inmişti iki vuruşta da.Şok olmuştum resmen.Sonra Ronaldo bu stilini geliştirmeye başladı ve iyice ustalaştı.Ben de bu vuruş üzerinde bolca çalıştım.Nacizane,iki detay verebilirim.Birincisi;topa vururken ayağımızın yüzeyini mümkün olduğu kadar fazla oranda topla temas ettirmek daha iyi sonuç veriyor.İkincisi;tüm enerjiyle ve hiddetle topa vurmak yerine,sakin bir şekilde tekniği uygulamaya konsantre olmak güzel şutlar çıkmasına sebep oluyor.

Ayrıca topun hızlanması artık bir fenomen değil.Lig tv'nin pierolarına bakınca bazı şutların top ayaktan çıktıktan sonra 5-10 km/saat civarı hızlandığını görebiliyoruz.

Unknown dedi ki...

johnny wilkinson?

Adsız dedi ki...

her ne kadar Fenerbahçe de frikik kullanma fırsatı bulamasada. frikik gollerini, Kayseri zamanlarında bolca bize izlettiren Mehmet Topuz da, bu stilin iyi uygulayıcılarındandır.

Adsız dedi ki...

Şu an dünyadaki en nadir vuruş tarzlarından birisi ölü yaprak vuruşu. C. Ronaldo da bu ekolü yaşatanlardan birisi (açıkçası o kadar havalı hareketinin arasında sevdiğim tek hareketi bu).

Juninho bu vuruş tarzını Pjanic'e de öğretti gitmeden önce. Pjanic'in frikikten önce topa yürümesi bile Juninho'yla aynı. Çalıştıkça geliştireceği kesin ama şimdiden Lyon taraftarları Juninho golleri görmeye alıştı Pjanic'ten.