11 Şubat 2010 Perşembe

U.S. SASSUOLO CALCIO

























İtalyan futbolu 4 yıldır Inter'in hegemonyasında. "Birinci belli ikinci kim?" durumuna gelmiş durumda Serie A. Bu sene de bir mucize olmazsa güle oynaya şampiyon olacaklar. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de Inter'in rakiplerinin ona yaklaşmak yerine ligin orta karar ekiplerinin seviyesine inmesi ve bu ekiplerin üst sıraları ya da Şampiyonlar Ligi kontenjanını zorlamaya başlaması. Öyle ki 2008-09 sezonunda Serie B'den Serie A'ya yükselme şansı elde eden 3 takımdan Bari ve Parma orta sıralarda kendilerine yer buldular. Livorno da küme düşme hattının bir sıra üstünde. Örneğin La Liga'da durum böyle değil. Bu sene lige yükselen Xerez, Real Zaragoza ve Tenerife son dört sıranın üçünü işgal ediyorlar. Bununla ilgili yakın zamanda Avrupa çapında bir araştırma yayınlayacağız. Hal böyle olunca Serie B de Serie A kadar takip edilmesi gereken bir lig haline geldi. Şahsen yıllardır, Serie B'ye forvet hattındaki oyuncular sebebiyle ayrı bir ilgi gösteririm. Serie B forvetleri, tam target striker tipindeki oyunculardır. Gol becerileri yüksektir, tecrübelidirler, genç olanları gelecek vaad eder ve en önemlisi de Serie A'daki birçok forvetin seviyesinde iş yapmalarına rağmen fiyatları onlara göre oldukça ucuzdur. Örneğin bu sezpon gol krallığının tepesinde 17 gollü Andrea Caracciolo var. İkinci sıradaki adam Mirco Antenucci 15 gole imza atmış. 23 yaşında ve Catania'dan kiralık. Artık fiyatını siz düşünün. Türk kulüpleri yıllardır Serie B forvetlerini neden gündemlerine almamıştır hep merak ederim, sürekli de yinelerim. Bugünkü incelememiz ise son 3 yılda kulüp tarihinin altın yıllarını yaşayan, bundan sadece 1,5 sene önce Serie C'de iken bugün Serie A hesapları yapan bir takımla ilgili. Unione Sportiva Sassuolo Calcio.

1922 yılında kuruldu Sassuolo. Kurulduklarında kulübün renkleri, Sassuolo şehrinin renkleri olan sarı-kırmızıydı. Uzun süre İtalyan futbolunun amatör seviyelerinde dolaşan kulüp 1970-71 sezonundan itibaren Serie D'de mücadele etmeye başladı ve renklerini de sarı-kırmızıdan yeşil-siyaha çevirdi ve ismini de F.C. Sassuolo olarak değiştirdi. Bir yıl sonra isimleri bu sefer F.C. Sportiva Sassuolo oldu ve ancak renklerde bir değişiklik olmadı. 1974'te ise bugünkü isimlerine kavuştular . Zaten renkleri de o günden sonra değişmedi. 1970'lerin sonlarında amatör liglerle Serie D arasında amatör takım hüviyetine büründüler. 1983-84 yılında Serie C2'ye yükselişleri onların tarihindeki ilk büyük çıkışları oldu. Ancak bu sefer de 1998 yılına kadar burada bir türlü yerlerini sağlama alamadılar. 1998'deki C2 bileti onların bölgesel liglere veda ettiği tarih oldu. 10 yıl boyunca C2de kaldılar. Hatta 2001-04 arası tekrar küme düşmenin kıyısından döndüler. Ancak 2004-05 sezonu ile beraber bugüne kadar sürecek durdurulamayan yükselişleri başladı. Ligi beşinci bitirdiler ve yükselme play-offlarında elendiler. Ancak izleyen sezon ikinci olarak play-off'u geçip Serie C1'e yükseldiler. Bu onların 84 yıllık kulüp tarihinde ulaştıkları en yüksek dereceydi. Acan bu rekoru kırmaları da çok uzun sürmedi. C1'deki ilk sezonlarında gelen ikinclik onları yine play-off'a soktu ama Monza'ya elendiler. Ancak 2007-08 sezonunda şampiyon olarak Serie B'yi gördüler. Geçtiğimiz yıl ligi yedinci sırada bitirdiler ama üçüncü olarak Serie A'ya çıkan Livorno'nun 8 puan gerisindeydiler. Şimdi ise lig lideri durumundalar. 2004-05 yılında Serie C2'de beşinci olduklarından beri alt sıra terimini hiç duymadılar.



















Sassuolo'nun başında 44 yaşındaki teknik adam Stefano Pioli bulunuyor. Pioli 1989-95 yılları arasında Fiorentina'nın değişmez oyuncularından bir tanesiydi. Alt liglerde birkaç takımı çalıştırdıktan sonra doğduğu kentin takımı Parma'nın başına geçti. Ancak takım ligin alt sıralarına yuvarlanınca yerine Claudio Ranieri getirildi. Ardından Serie B'deki ilk sezonunda Grosseto'yu orta sıralarda tuttu. Geçtiğimiz yıl Piacenza'nın başında ligi onuncu sırada bitirdikten sonra Temmuz ayında Sassuolo'nun başına geçti. Pioli görevi, Sassuolo'yu ilk sezonunda yedinciliğe taşıyan ve daha sonra CFR Cluj'un başına geçen Andrea Mandorlini'den devraldı. Sassuolo'nun en çok gol atan futbolcusu, kariyeri boyunca Serie A'dan daha aşağıdaki liglerde top koşturmuş olan Alessandro Noselli. 29 yaşındaki futbolcu 2008 yılından beri Neroverdi (kırmızı yeşilliler) formasını giyiyor. Takımın ligin en az gol yiyen ikinci takımı olmasını sağlayan 4 defans oyuncusu Mauro Minelli, Tiziano Pollenghi, Sampdoria'dan kiralık Gianluigi Bianco ve Udinese'den kiralık olan İsviçre'li Jonathan Rossini kaleye set çekmiş durumdalar. Toplamda bakıldığında Sassuolo neredeyse tümüyle gösterişsiz, bugüne kadar İtalyan futbolunda adı sanı duyulmamış ve çoğunlukla alt liglerde forma giymiş oyunculardna kurulmuş bir takım. Üstelik birçok oyuncunun kadroya katılması son 2 yıl içerisinde oldu. Bu yüzden takımın başarısı daha da ilginç bir hal alıyor.

Takım ligde son 10 maçtır yenilgi yüzü görmüyor ve toplamda da 3 mağlubiyetleri var. Serie B'de ilk iki sırayı alan takımlar Serie A'ya yükselirken, 3-6 arsındaki 4 takım, üçüncü bilet için play-off mücadelesine girişiyor. Sassuolo ve Lecce arkalarındaki en yakın rakibe 5'er puan fark yapmış durumdalar. Eğer bu çizgiyi sürdürürlerse bundan sadece 4 sezon önce İtalyan futbolunun dördüncü kademesindeki bir takımın, dünya tarihinin en hızlı yükselişlerinden birisine imza attığını görebiliriz. Hem de alışılagelmedik şekilde 3 farklı hocanın yönetiminde. Tabii bu başarı yakalanırsa aynı zamanda kulüp tarihinin de en yüksek derecesi rekoru yine kırılmış olacak. Takım İtalya'da o kadar hızlı yükseldi ki, tarihi boyunca diplerde dolaşmış takımın 4.000 kişilik stadyumu Stadio Enzo Ricci Serie B kriterlerini karşılayamadığından restorasyona alındı. Sassuolo bu sezon maçlarını Modena'nın 20.000 kişilik stadyumu Stadio Alberto Braglia'da oynuyor. Nitekim Sassuolo kenti Modena'ya bağlı bir yerleşim yeri.

7 yorum:

çubuk makarna dedi ki...

tam benim fm kariyerlerime benzemiş :D

Unknown dedi ki...

yanlis hatirlamiyorsam Ankaraspor da boyle cok hizli bi sekilde yukselmisti Superlige

Adsız dedi ki...

Mükemmel bir fm kariyeri hakikaten,Tek fark bunların reelde olmaası :)

double hattrick dedi ki...

Takım oyuncularını şöyle bir inceledim de en az 5 oyuncusu Seria A'da orta düzey bir takımda rotasyonda oynayabilecek ve hatta ilk 11'i zorlayabilecek düzeyde

umit dedi ki...

bu yazının üstüne fm 2010 da aldım bu takımı bakalım neler olacak,

yeşilinin tonuna bayıldım aynı körfezimin yeşili,

Adsız dedi ki...

inşallah gelecek sene Serie A'da başarılı bir lşekilde görürüz onları.İtalya ligine renk katabilirler inşallah.Çünkü iyice sıkıca olmaya başladı.

emre dedi ki...

amblemin kalıpları barcelona'yla aynı.