9 Şubat 2010 Salı

VICENTE CALDERON'UN APPRENTICELERİ


















Belli bir süredir İngiliz takımlarının altyapısından çıkması muhtemel oyunculara göz atıyoruz. İngiltere dışına çıkıp İber Yarımadası'na göz atmanın zamanı geldi. Hele de Galatasaray'ın Avrupa Ligi'ndeki rakibi bu coğrafyadayken. Atletico Madrid son 15 yılda Real'in oldukça gölgesinde kaldı. Hele hele ikinci lig maceraları onları iyice zor duruma düşürdü Madrid derbisinin diğer tarafı karşısında. 1996'da kulüp hem lig hem de kupa şampiyonluğunu kazanarak duble yapmıştı ama sonrası karanlık. Neyse ki son 2 yıldır Vicente Calderon'u dolduran taraftarlar Şampiyonlar Ligi maçlarını izleyebiliyorlar. Ancak La Liga'da Madrid'in kırmızı beyazlı takımının yerini Sevilla almış durumda. İki deve karşı daha sağlam duran takım onlar son dönemde. Bu sene ligde daha da beter bir durumdalar geçen yıla göre. Abel Resino'nun sezonun ilk yarısında kellesinin alınması da kısa dönemli çıkışlar dışında bir başarı getirmedi. Avrupa'da yola Chelsea sayesinde devam ediyorlar ve APOEl'in altında grup sonuncusu olmaktan kurtuldular. Mali tarafta da durumları pek iyi görünmüyor. 300 milyon euroluk bir borcun altına girmiş durumdalar. Bu krizden çıkış yolu reçetelerinden birisi Sergio Agüero ve Diego Forlan'ın satılması. Maxi Rodriguez'in gidişiyle oluşan boşluğu doldurmak için 19 yaşındaki Lanus'lu Eduardo Salvio'yu 10 milyon euroya renklerine bağladılar. Quique Sánchez Flores'in elinde yararlanabileceği yetenekli genç oyuncular var. 19 yaşındaki orta saha oyuncusu Ignacio Camacho, ilginç soyadlı, 18 yaşındaki orta saha oyuncusu Jorge Resurrección, 20 yaşındaki kaleci Sergio Asenjo ve 19 yaşındaki yeni harika çocuk adayı Sergio "Keko" Gontán Gallardo. Biz arkadan gelenlere bir bakalım.

Kaleci David de Gea ile başlayalım. 2007 17 yaş altı Avrupa Şampiyonası'nı kazanan ve aynı yıl Dünya Kupası'nda da finasl oynayan İspanya milli takımının kalesini koruyordu De Gea. 13 yaşından beri Atlético Madrid'in altyapısında. Ekim ayının başında Real Zaragoza ile oynanan lig maçında ilk kez ilk onbirde sahaya çıktı ve maçın başında bir penaltı kurtardı. Recreativo Huelva ile oynanan ve ilk maçın 3-0 kaybedildiği Kral Kupası maçında çok iyi oynadı ve 5-1'lik galibiyetle gelen turun mimarlarındandı. Ligde henüz 2 maçta forma giymiş durumda ama 19 yaşındaki kaleci Los Colchoneros altyapısının en fazla umut bağlanan oyuncularından birisi olarak görülüyor.

17 yaşındaki Atlético B golcüsü Borja González Tomás ya da bilinen adıyla Borja Bastón'a gelelim. Yine gelecekte patlama yapması beklenen adamlardan. Altyapıda kırdığı rekorların haddi hesabı yok. Halen A Takımla bir maça çıkamadı ama sıra ona gelecke mutlaka. Hele Forlan ve Agüero maddi kaynak yaratmak için satılırlarsa. Atlético altyapısının gol rekorunu an itibarıyla elinde bulunduruyor. Tek dezavantajı, fizik gücünün yetersiz oluşu, bunu da zamanla aşacaktır. İdolü Fernando Torres. Farklı bir adam olması beklenemezdi zaten. Gol becerisi olarak ondan aşağı kalır bir durumda olmayacağı söyleniyor ama fiziğini Torres'in seviyesine çekebilmek için gideceği çok yol var.

18 yaşındaki Uruguaylı defans oyuncusu Leandro Cabrera merceğimizdeki üçüncü isim. İlk iki oyuncunun aksine ülkesinden İspanya'ya geldi. 2008-09 sezonunda Defensor Sporting kadrosundaydı ve bu takımla 6 maça çıktı. Ayrıca Libertadores Kupası'nda da oynadığı 4 maç var. Ancak bu kısa dönem bile onun defanstaki güçlü fiziği ve sağlam oyununun okyanusun ötesindekilerce görülmesini sağladı. Henüz Madrid kentinde formayı bulabilmiş değil. Menajeri, eski Uruguaylı futbolcu Daniel Fonseca ve Atlético Madrid, Cabrera'nın bonservisinin % 50'sine sahip şu anda. Kalanı halen Fonseca'nın elinde. O da Borja Bastón gibi altyapıda çok iyi maçlar çıkardı.

19 yaşındaki Senegal'li golcü Ibrahima Baldé ile kapatalım. O da Madrid kentine sonra gelenlerden Dakar doğumlu golcü, ilginç şekilde kariyeirne ülkesinden çok uzaklarda, Arjantin'de Argentinos Juniors takımında başladı. 2007'de Velez Sarsfield onu kadrosuna kattı. Başkent Buenos Aires'te doğru dürüst maça çıkmamışken başkent değiştirdi. İlk maçına 2 Ocak 2010'da Sevilla ile oynanan maçta çıktı. Geçtiğimiz hafta sonu ise takımının Sporting Gijon'u 3-2 mağlup ettiği maçta topla ilk buluşmasında golünü atarak formayı zorlayacağının sinyali verdi.Golden sonraki sevinci de görülmeye değerdi. Yine oyuncu satışlarıyla forvet hattında doğacak boşluğu doldurmak için güçlü adaylar arasında.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

adamlar mali krizde altyapıdan oyuncu çıkaracaklarına 10 milyon euro'ya oyuncu alıyorlarTamam yetenekli olabilir ama maddi durumda kötüyseniz bu kadar parayı vereceğine alt yapıdan yetenekli oyuncuları oynatırım.