16 Mart 2010 Salı

BASK DİYARINDA PENALTI SIKINTISI
















Hafta sonunda oynanan Sporting Gijon-Athletic Bilbao maçının ilginç bir özelliği vardır. Aslında 2 tane vardı diyelim. İlk olarak sahada mücadele eden 28 oyuncunun 28'i de (22+6 yedek) İspanyoldu. Zamanında Ali Tanrıyar Alp Yalman'la seçim yarışına girdiğinde Fotospor iki başkanın hayali kadrosunu karşılaştırmış, Alp Yalman'a Lacatus, Rotariu, Mateut'u yazarken Ali Tanrıyar'a hiç yabancı yazmamıştı o aklıma geldi. Ama maçın asıl dikkat çekici özelliği Athletic Bilbao'nun Igor Gabilondo'nun ayağından bir penaltı kaçırmasıydı. Gijon kalecisi Juan Pablo topu sağ köeşeden almayı başardı, görüntüsü burada. Ama daha da önemlisi bunun, Bask takımının bu sezon tüm müsabakalarda kaçırdığı beşinci penaltı olması. 12 penaltı kararı verildi lehine Bilbao'nun. 1'i sezon başındaki Avrupa Ligi play-off maçı Young Boys Bern, 4'ü de La Liga'da olmak üzere toplam 5 penaltıda yararlanamayıp sadece 7'sini içeri atabildiler. Gabilondo'nun yanı sıra Fernando Llorente (Young Boys Bern 1-0 mağlubiyet), Javi Martínez (Xerez 1-0 galibiyet), David López (Valencia 2-1 mağlubiyet) ve Andoni Iraola (Villarreal 2-1 mağlubiyet) bu sezon penaltı kaçıran isimler. Tabii bir takımın lehine 12 penaltı çalınması ilginç bir durum ya.

Galatasaray için konuşursak, Falco Götz'den beri takıma topun başına geçtiğinde kesinlikle gol olacağını düşündüren bir penaltıcı gelmedi (Galatasaray kariyerinde sadece bir Beşiktaş maçında penaltı kaçırmış, Bako da tahminen Beşiktaş kariyerindeki tek penaltı kurtarışını yapmıştır). Gheorghe Hagi Galatasaray'da kullandığı penaltıları içeri atıyordu ama aslında takımın penaltıcısı görevini Hakan Şükür'le paylaşıyordu. Hagi genelde 3-2'lik İstanbulspor, 2-2'lik Leeds United maçlarındaki gibi kritik penaltıları kullanmıştı. Eskiler Selçuk Yula'nın futbol aleminde zırvalamadığı tek yerin penaltı noktası olduğunu da anlatır...

9 yorum:

İsim dedi ki...

Hocam Ümit Davala'yı atlamayalım.
Çok temiz atardı.
Galatasaray kariyerinin son iki sezonunda o almıştı penaltı işini skor garanti değilse.
Bu arada Elano'da temiz vuruyor yeni penaltıcısı o oldu galiba Galatasaray'ın.

aradadusunur dedi ki...

elano'nun hayatında hiç penaltı kaçırmadığını biliyorum. yani elano'da kesin gol olur diye düşündürmüyorsa kim düşündürecek. :)

Seyyid Ali dedi ki...

Hayatımda gördüğüm en kötü 2 penaltıcı Hakan Şükür ve Ariftir.
Trabzonlu Hami kadar temiz atanı gelir mi bilmem,tek plase atışını Rüştü çıkarmıştı kalan tüm penaltıları kaleci göremiyordu bile.

MaX CadY dedi ki...

zaten baros'tan önce beşiktaş'a penaltıdan gol atan son futbolcuyu ben hatırlamıyorum.

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Eleman iyi de yere vurmus, yazik yah. Kursun doktursunler.

Del Piero dedi ki...

Ümit Davala tabiki, çok iyi kullanırdı ve çok uzun süre de o kullandı GS de, Milan maçında da o atmıştı yine.

berthelemy dedi ki...

jari litmanen.

gelmiş geçmiş en iyi penaltıcı galiba. hiç penaltı kaçırmadı diye biliyorum. yanılıyor da olabilirim.

ionka dedi ki...

cok emin olmamakla beraber aklimda hagi'nin bi antalya(alakasi olmayabilir antalya ile) macinda kaleyi bile bulmayan penaltisi da vardi. doksan yerine eski acigi gordugu diye detaylandirayim

Adsız dedi ki...

Umit Davala topa yumusacik vurur, kaleci de onun sansina surekli ters koseye yatardi. Galatasaray'daki ikinci doneminde bir mac yine ortaya/koseye cok yumusak birakmisti topu, kaleci de dalga gecer gibi almisti. Bir daha da penalti atmamisti.