18 Mart 2010 Perşembe

DÜNYA KUPASI GERİ SAYIM: 86
















Listenin 86 ile ilgili maddesini 1986 Dünya Kupası'na ve Diego Armando Maradona'ya ayırmasak olmazdı. Arjantinli sadece kupanın en iyi oyuncusu değildi, aynı zamanda en etkin oyuncuydu zira rakamlar da bunu göstetiyordu. Zira 5 gol ve 5 asistin altına imza atmıştı ki Arjantin'in turnuvada attığı 14 golden 10'unda payı vardı. Sadece 4 gol onun doğrudan payı olmadan atılmış gollerdi. Onu 4 gol ve 4 asist ile Sovyet efanelerinden Igor Belanov izliyordu. Turnuvanın gol kralı olan Gary Lineker ise 6 gol atmıştı ama hiç asisti yoktu.

Arjantin'in kupadaki ilk grup maçında, Güney Kore'yi 3-1 mağlup ettiği mücadelede Jorge Valdano'nun 2 golünün asistini yapan Maradona, ayrıca kullandığı frikikle de topu, üçüncü golün sahibi Oscar Ruggeri'nin kafasına indirmişti. Ardından İtalya ile oynanan ve 1-1 berabere biten maçta golün altına bizzat imza attı. Sonra da Bulgaristan'ı 2-0 mağlup ettikleri mücadelede, Burruchaga'nın golünün asistini yaptı. Maradona, sadece ve sadece 2. turda takımının Uruguay'ı 1-0 mağlup ettiği mücadelede suskundu. Maçın tek golünü Burruchaga ve Valdano'nun organizasyonu sonrası Pedro Pascullikaydetti. Ancak çeyrek finalde Maradona tekrar sahne alacaktı. Tanrı'nın Eli'ne dil uzatanları susturduğu, bugün birçoklarına göre dünya futbol tarihinin en güzel golünü atarak. Böylece İngiltere'yi 2-1 mağlup eden takımının 2 golüne de imza atmış oluyordu. Bunu Belçikya'ya yarı finalde attığı 2 gol izledi. Bu gollerden ilki muhteşem bir tek vuruş, ikincisi ise bir başka solo projeydi. Ve final...Maç boyunca çok görünmeyen Maradona, 84. dakikada, durum 2-2 iken Batı Alman defansını terse yatıran pasıyla Burruchaga'yı gördü. O da Toni Schumacher'i mağlup etti ve Arjantin'i Meksika'da zirveye oturttu. Aşağıda 1986 Dünya Kupası'nın üretken oyuncularının gol ve asist sayıları mevcut.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Belanov'un asist rakamı 4 mü 5 mi? Yazıda 5 aşağıda 4 olmuş?

utku dedi ki...

dünya kupalarının en güzel dünya kupasıdır. avrupa şampiyonalarının en güzel avrupa şampiyonası da 2 yıl sonra yapılacaktır.

futbol o gün güzeldir. ve ben henüz doğmamışımdır.